Puhelinmyynti on vaikeaa, mutta tuottoisaa – 7 tiedettävää asiaa

Jätä kommentti

Kansalaisten keskuudessa usein kuullaan, että puhelinmyyntiä pidetään vain nuorten ensimmäisenä kesätyönä, jossa osa nuorista lopettaa jo ensimmäisen päivän jälkeen ja osa vaihtaa heti tilaisuuden tullen toisiin tehtäviin. Tämän artikkelin tarkoituksena on muuttaa lukijan käsitystä puhelinmyynnistä ja siihen kohdistuvista ennakkoluuloista.

Tekemiemme selvitysten mukaan moni puhelinmyyjä kertoo pitävänsä työstään ja omilla tuloilla pystyy jopa kerskumaan muille. Puhelinmyyjän palkat ovat erittäin kilpailukykyiset, työajat ovat joustavia ja töissä yhteishenki on hyvä.

Puhelinmyyjän työtä pystyy monissa yrityksissä tehdä paikasta ja ajasta riippumatta. Tästä syystä puhelinmyynti sopii moneen työntarpeeseen. Katso palkka ja hae puhelinmyyjäksi tästä.

1. Puhelinmyynti yleisesti

Puhelinmyynti tai telemarkkinointi on etämyynnin ja suoramarkkinoinnin muoto, jossa tarjottavaa tuotetta markkinoidaan ja kaupataan puhelimen välityksellä. Puhelinmyynniksi luetaan myös buukkaukset, eli myyntiin tähtäävien asiakastapaamisten sopiminen.

Matkapuhelimien yleistyttyä 1990-luvun alusta yritykset huomasivat uuden tavan lähestyä asiakasta ja näin ponnahti pinnalle puhelinmyynti. Nykyään puhelinmyyntikin on kehittynyt huomattavasti niistä ajoista ja automaattisilla soittojärjestelmillä saadaan asiakkaiden puhelinnumerot suoraan näkyviin ja kerätyn asiakastiedon perusteella saadaan kohdistettua myynti juuri oikealle kohderyhmälle asiakkaiden vihaisten vastausten ja tuloksettomien soittojen vähentämiseksi.

Aikaisemmin puhelinmyyjät olivat suoraan tuotteitaan ja palveluitaan myyvien yritysten palkkalistoilla, mutta nykyään puhelinmyynti on usein ulkoistettu puhelinmyyntiin erikoistuneille yrityksille. Näin yritykset pystyvät keskittymään omaan osaamiseensa ja puhelinmyyntiyritykset omaansa. Usein puhelinmyyjät soittavat suoraan asiakasyrityksille tai asiakkailleen, mutta joskus puhelinmyyjät ottavat myös asiakkaiden puheluita vastaan.

Syy puhelinmyynnin huonoon maineeseen ovat ”tuputtajat” jotka väkisin tyrkyttävät tuotettaan väärin perustein ja usein ihan väärälle asiakaskunnalle. Nykyään teknologian kehityttyä pystytään puhelut kohdistamaan potentiaalisiin asiakkaisiin ja näin pystytään välttymään luukuttamiselta sekä väkisin tuputtamiselta. Osa puhelinmyynnistä kohdistuu myös yrityksen jo olemassa oleville asiakaskunnalle tai toisille yrityksille, joilla on jo lähtökohtainen kiinnostus kaupattavaan tuotteeseen tai palveluun.

2. Kaipaatko lisätienestejä vai uuden uran?

Puhelinmyyntityössä asenne ratkaisee, etkä tarvitse välttämättä aikaisempaa kokemusta tai koulutusta myynnin parista menestyäksesi työssä. Alalle onkin yleisesti helppo päästä nopeallakin vauhdilla. Puhelinmyynti on loistava valinta vaikkapa opiskelijoille, joilla aikaisempaa kokemusta töistä ei juuri ole ja työajat pystytään toteuttamaan opiskelujen ohelle vaivoitta. Miksipä osa-aikainen puhelinmyynti ei sopisi myös esimerkiksi eläkeläiselle ansaitsemaan lisätienestejä eläkkeensä päälle.

Puhelinmyynti on hektistä ja osa aloittelevista myyjistä voivat sitä aluksi kauhistella. Reippaalla positiivisuudella sekä maltilla pärjäät jo pitkälle ja provisiopalkkaus tuo lisää kannustusta ja innostusta myyntihenkisyyteen menestyäksesi työssä. Monelle voi tulla myös yllätyksenä, että puhelinmyyjinä tosiaan toimii myös vuosikymmenien kokemuksen omaavia myyjiä ja monet alan yritykset ovatkin myös listattuina Suomen parhaimpina työpaikkoina.

Perinteiseen tyyliin suurin osa puhelinmyyntiyrityksistä palkkaavat työntekijät omiin toimistoihinsa. Yritykset toimivat laajasti ja heidän toimipaikkojaan löytää monilta eri paikkakunnilta. Osa yrityksistä palkkaa työntekijöitä myös ulkomailla sijaitseviin toimipisteisiinsä. Esimerkiksi Espanjan aurinkorannat voisivat olla mahdollisesti seuraavan työpaikkasi sijainti.

Puhelinmyynti sopii mainiosti myös etätyöksi, koska periaatteessa tarvitset työntekoosi vain tietokoneen, nettiyhteyden ja puhelimen. Osissa yrityksissä mahdollisuus etätöihin annetaankin, kunhan olet ensin saavuttanut tarvittavat tiedot ja taidot puhelinmyynnistä toimipisteellä.

3. Olenko sopiva puhelinmyyjäksi?

Puhelinmyyntiä kannattaa harkita varteenotettavana vaihtoehtona, jos sinulla on usko omaan tekemiseesi ja sinulla on halu oppia ja kehittyä lisää. Kuten aikaisemmin artikkelissa mainitsimme, että moniin puhelinmyyntiyrityksiin ei tarvita aikaisempaa kokemusta alalta, niin se antaa jo hyvän mahdollisuuden päästä kokeilemaan siipiään. Puhelinmyyjän työn aloitettua saatat jopa yllättyä piilevistä kyvyistäsi.

Alla listattuna muutamia puhelinmyyntityötä tekevien vinkkejä, joilla pääset hyvin alkuun ja kehittymään puhelinmyyntityössä.

Ole ystävällinen
Myyntitilanne etenee sujuvimmin, kun asiakas ja myyjä kokevat tilanteen miellyttäväksi. Aggressiivisella myynnillä ei saavuteta, kuin harvoin hyviä tuloksia. Ystävällinen käytös niin asiakkaita, kuin muitakin ihmisiä kohtaan synnyttää luottamuksen.

Kuuntele asiakasta
Opi kuuntelemaan asiakasta ja mitä hänellä on sanottavanaan, jotta voisit ymmärtää häntä ja hänen tarpeitaan paremmin.

Luota itseesi
Tuloksen synnyttäminen vaatii kykyä luottaa itseensä ja omiin taitoihinsa. Puhelinmyyntityössä saat kannustusta työtovereiltasi ja esimieheltäsi sekä onnistuneiden kauppojen syntyessä itseluottamus kasvaa varmasti.

Ole sinnikäs
Tosiasia on se, etteivät kaikki asiakkaat suostu syystä tai toisesta ostamaan. Se ei ole sinun syysi, eikä sen saa antaa painaa mieltäsi alas. Sinnikkyys palkitaan, kun jatkat positiivisesti eteenpäin kohti tuloksellisia kauppoja.

4. Puhelinmyyntityön plussat ja miinukset

Mikään työ ei ole täydellinen kaikille ja kuten muutkin työt, myös puhelinmyynti sisältää hyviä ja huonoja puolia.

Plussat

 • Provisiopalkkaus
 • Alalla loistava yhteishenki
 • Joustavat työajat
 • Vaihteleva ja vuorovaikutteinen työ
 • Mahdollisuus etätyöhön
 • Mahdollisuus työskennellä ulkomailla

Miinukset

 • Provisiopalkkaus huonoina hetkinä
 • Välitön ja joskus kärkäs asiakaspalaute
 • Alalla vielä vallitseva huono maine

5. Puhelinmyyjän tulot ja palkka

puhelinmyyjän palkka

Puhelinmyyjien palkat koostuvat usein seuraavasti:

  1. Työntekijälle maksetaan kuukausittain palkan perusosa (pohjapalkka), joka on suuruudeltaan yleensä noin 1500-2000 €.
  2. Palkan perusosan päälle lisätään provision osuus jokaisesta tehdystä kaupasta.
  3. Hyvästä tehdystä työstä puhelinmyyjiä usein myös palkitaan erilaisin päivä- tai viikkokohtaisin bonuksin sekä erityispalkkioin.

Suomessa puhelinmyyjän keskimääräinen kuukausipalkka vuonna 2018 oli 3239 € ja kaikkien suomalaisten kuukausittainen keskiansio oli 3470 €. Virallisten lukemien valossa puhelinmyyjien palkka on hyvin samalla tasolla muiden alojen ja tehtävien palkkojen kanssa. Puhelinmyynti eroaa kuitenkin monista muista aloista sillä, että alustavaa koulutusta ja kokemusta alalle et välttämättä tarvitse ja provisiopalkkauksen ansiosta huippumyyjän palkat voivat olla paljon tätä keskiarvoa korkeammat.

Puhelinmyynnissä työajat ovat usein lyhennetty kuuteen tuntiin. On tutkittu, että kuuden tunnin aikana varsinkin puhelinmyyjät jaksavat keskittyä paremmin työhönsä työn hektisyyden takia ja saavat itsestään kaiken irti tehokkaasti. Osa-aikatyöt ovat myös suosittuja puhelinmyynnissä ja sopivat hyvin lisätienestejä janoavalle.

6. Miten haen töihin puhelinmyyjäksi

Nopealla etsinnällä pystyt löytämään esimerkiksi TE-palveluiden nettisivuilta kymmenittäin ja sadoittain avoinna olevia puhelinmyyjän työpaikkoja. Työpaikkailmoituksissa kansan tuntema puhelinmyyjän ammattinimike on monissa paikoissa jo nimetty uudelleen ”myyntineuvottelijaksi”.

Useimmissa puhelinmyyntiyrityksissä työnhaku tapahtuu suoraan yrityksen nettisivujen kautta täytettävällä lomakkeella. Hakemuksen lähetettyä hakijaan otetaan yhteyttä puhelinhaastatteluun tai kutsutaan toimistolle haastateltavaksi.

Ennen varsinaisen puhelinmyyntityön aloittamista uusi työntekijä perehdytetään myytäviin tuotteisiin ja hänelle annetaan tarvittava tuki sujuvaan starttiin. Perehdytyksen laajuuteen vaikuttaa myös aikaisempi kokemus kyseisistä töistä ja on ihan luontevaa, että kokematon työntekijä tarvitsee enemmän perehdytystä, kuin aikaisemman kokemuksen omaava.

7. Tunnetut puhelinmyyntivälittäjät

Pasastar on vuonna 1987 perustettu alan suurimpiin kuuluva puhelinmyyntiyritys. Pasastarin tunnetuimmat myyntituotteet ovat Suomen suosituimmat aikakausilehdet ja yrityksen pääyhteistyökumppaneina toimivat Sanoma Media Finland Oy, A-lehdet ja Otava Media. Pasastarin toimii Suomessa 24 eri toimipisteen voimin.

Pasastarilla puhelinmyyntityötä voit tehdä päätoimisesti tai vaikka osa-aikaisena. Kaikki yrityksen työntekijät suorittavat yrityksen oman räätälöidyn myyntineuvottelijan koulutusohjelman. Mikäli sinulla on esimerkiksi huonojen kulkuyhteyksien vuoksi mahdotonta työskennellä jossain Pasastarin toimipaikassa, niin he tarjoavat mahdollisuuden myös etätyöhön.

Palkkauksena Pasastarilla toimii kiinteä tuntipalkka ja lisäksi maksetaan tulolisät, päiväbonus sekä lounasetu. Hyvä myyjä pystyy ansaitsemaan jopa 4000 € kuukaudessa.

Jos olet jo puhelinmyynnin taitaja ja haluat edetä urallasi, niin Pasastarilla on jatkuva haku myös esimiestehtäviin koko Suomen alueella.

A-lehdet on yksi Suomen tunnetuimmista puhelinmyyjiä palkkaavista yrityksistä. Yrityksen myyntituotteita ovat tunnetut ja arvostetut aikakausilehdet. Yrityksen myyntitoimistot sijaitsevat Helsingissä, Pirkanmaalla, Keski-Suomessa ja Pohjanmaalla.

A-lehdillä puhelinmyyntityötä voit tehdä päätoimisesti 30 tuntia viikossa 6 tunnin päiviä tai osa-aikaisesti. Työajat ja mahdolliset lisätunnit on mahdollista sopia henkilökohtaisesti. Työntekijät perehdytetään työhön ja lisäkoulutusta on jatkuvasti tarjolla.

A-lehdet maksavat palkan kaksi kertaa kuukaudessa ja peruspalkan lisäksi pystyt kasvattamaan tulojasi provisiolla ja erilaisilla bonuksilla. Ensimmäisenä koulutuskuukautena tulet tienaamaan vähintään peruspalkkaa ja toisesta kuukaudesta alkaen yritys takaa sinulle vähintään 11,36 € tunnissa. Yrityksen parhaat puhelinmyyjät pystyvät tienaamaan jopa 6000 € kuukaudessa.

Suoramarkkinointi MEGA on vuonna 1986 perustettu, Suomen johtava puhelimitse tapahtuvaan markkinointiin erikoistunut yritys. MEGAN toimipaikat sijaitsevat Suomessa 17 paikkakunnalla ja lisäksi Baltiassa toimii yrityksen tytäryhtiö Muugimeistrid. Yritys kuuluu kehittyvään Alma Media Oyj -konsernin Alma Talent – liiketoimintayksikköön.

MEGA:lla voit tehdä töitä kokoaikaisesti tai osa-aikaisesti. Yritys tarjoaa työntekijöilleen jatkuvan osaamisen kehittämisen, hyvät mahdollisuudet edetä uralla. Työaikoihin pääset myös helposti vaikuttamaan tilanteesi mukaan. Yrityksen kompaktin kokoiset tilat ja välitön työilmapiiri luovat viihtyvyyttä.

Palkka maksetaan yrityksessä kätevästi kaksi kertaa kuukaudessa. Takuupalkka ja provisio maksetaan tuloksen mukaan. Provisiot vaihtelevat tuotteiden ja kampanjoiden vaativuuden mukaan. Palkkaus on selkeä, joten tiedät päivittäin tarkalleen tienestisi.

Buusteri on suomalainen myynnin ja asiakaspalvelun asiantuntija, jonka toiminta on erikoistunut telemarkkinointiin ja yritykseltä kuluttajille liittyvään myyntiin. Yritys on osa HL-Family Oy:tä. Yrityksen pääyhteistyökumppaneita ovat muun muassa vakuutus- ja sähköyhtiöt, isot kustantajat ja maksutelevisio-operaattorit. Yrityksen toimipaikkoja on eri puolilla Suomea 11 eri paikkakunnalla.

Buusterilla voit tehdä töitä kokoaikaisesti tai osa-aikaisesti. Yritys tarjoaa työntekijöilleen jatkuvan osaamisen kehittämisen, hyvät mahdollisuudet edetä uralla, vaihtelevat myyntiprojektit ja monipuoliset edut. Yritys tarjoaa lisäksi myös monet myyntikilpailut vuosittain.

Palkkauksena Buusterilla toimii peruspalkka ja lisäksi pystyt kasvattamaan tulojasi provisiolla sekä yrityksen muilla tarjoamilla palkitsemiskäytännöillä.


Etusivu » Raha

Jätä kommentti