Kullan myynti – Saa paras hinta romukullasta

Onko kaappien siivous käynnissä, vai haluatko vain hieman ylimääräistä rahaa käyttöösi? Mikäli löysit vanhoja kultaesineitä tai -koruja, kannattaa harkita niiden myymistä rahaksi. Kullan myynti on helppoa ja siihen on muutamia erilaisia tapoja. Tässä artikkelissa kerromme, miten voit myydä kullan ja saada parhaan hinnan.

Kullan myynti netissä

Mikäli lähelläsi ei ole kultasepän liikettä tai et jaksa lähteä kiertelemään useita kultaliikkeitä, voit turvautua netissä toimiviin palveluihin, jotka muuntavat kultasi rahaksi.

Nettipalvelut toimivat siten, että tilaat heiltä ilmaisen myyntipakkauksen, pakkaat kultasi ja lähetät sen palveluun. Sen jälkeen saat arvion kultasi arvosta ja voit päättää haluatko myydä sen. Rahat siirretään muutamassa päivässä tilillesi ja homma on hoidettu.

On hyvä pitää mielessä, että mikäli tilaat ilmaisen myyntipakkauksen, mutta et lähetä kultaa sen avulla, sinulta voidaan periä ”sakkomaksu”. Älä siis tilaa kultapakkausta, ellet ole varma, että haluat luopua kullastasi.

verkkokulta
 • Kenties paras tarjous
 • Maksu jopa samana päivänä

Verkkokulta on Suomessa toimiva verkkokauppa, joka ostaa ja myy kultaa, hopeaa ja muita arvometalleja. Palvelun avulla voi myydä kultaesineitään helposti ja nopeasti netissä, ja saada reilun hinnan käteismaksuna tai tilisiirtona. Verkkokulta tarjoaa myös ilmaisen postituksen ja turvallisen palautusmahdollisuuden.

myykulta
 • Kilpailukykyinen hinta
 • Nopea maksu

Myykulta on suomalainen verkkopalvelu, joka tarjoaa helpon tavan myydä kultaesineitä netissä. Palvelu tarjoaa ilmaisen arvioinnin ja turvallisen tavan myydä kullan. Myyntihinnat pohjautuvat reaaliaikaiseen kullan markkinahintaan.

nettikulta
 • Kullalle hyvä hinta
 • Rahat tilille nopeasti

Nettikulta on verkkopalvelu, joka ostaa kultaa. He ostavat muun muassa kultaesineitä, kultaharkkoja ja kultakolikoita, ja tarjoavat niistä nopean arvion ja maksun. Palvelu on helppokäyttöinen ja turvallinen, ja heillä pitkä kokemus kultakaupasta.

Kullan myynti netissä vaihe vaiheelta

kulta rahaksi
Kullan myynnin vaiheet on helpot (kuva: verkkokulta.fi)


Vaiheet kullan myymiseksi netissä ovat varsin yksinkertaiset ja onnistuvat kaikilta. Vaiheet ovat seuraavat:

 1. Tilaa ilmainen myyntipakkaus valitsemaltasi verkkopalvelulta.
 2. Pakkaa kultaesineesi, kuten kellot, sormukset, kolikot ja ketjut, ja lähetä ne palvelun mukana tulleessa pakkauksessa.
 3. Saat arvion kultaesineidesi arvosta, ja voit halutessasi hyväksyä tarjouksen myynnistä. Rahat siirretään muutamassa päivässä tilillesi.

On hyvä muistaa, että jos tilaat ilmaisen myyntipakkauksen ja et lähetä kultaasi sen avulla, sinulta voidaan periä ”sakkomaksu”. Ole siis varma ennen tilauksen tekemistä, että haluat luopua kultasi omistuksesta.

Missä myydä kulta rahaksi

Kullan myyntiin erikoistuneita verkkopalveluita on monia, mutta ainakin seuraavat yritykset ovat alalla tunnettuja:

Kullan myynti kultasepänliikkessä

Kullan myynti kultasepänliikkeessä on yksi yleisimmistä tavoista luopua kullasta ja saada siitä rahallista hyötyä. Vaikka tämä on helppo ja nopea tapa myydä kultaa, kannattaa muistaa, että kultasepänliikkeen tarjoama hinta voi olla alempi kuin kullan todellinen markkina-arvo.

Ennen kuin suuntaat kultasepänliikkeeseen, on hyvä tehdä hieman taustatyötä ja vertailla eri liikkeiden hintoja ja mainetta. Kun löydät sopivan kultasepänliikkeen, voit viedä kultasi heille arvioitavaksi. Kultaseppä tarkastaa kullan painon, laadun ja kunnon ja antaa sen perusteella tarjouksen kullastasi. Tarjous kannattaa hyväksyä vasta, kun olet varma, että se vastaa kullan todellista arvoa.

Maksun saa yleensä käteisenä tai tilisiirtona. Huomioi, että tilisiirrossa voi kestää muutamia päiviä, joten käteinen voi olla nopeampi vaihtoehto, jos haluat rahat heti käyttöösi.

Muista myös valmistautua todistamaan henkilöllisyytesi, jotta voit välttää mahdolliset väärinkäytökset ja rikollisuuden. Kultakauppaan liittyy aina riskejä, joten on tärkeää olla varovainen ja tehdä kaikki tarvittavat varotoimenpiteet.

Miten romukullan hinta määräytyy?

romukullan hinta
Saatu hinta riippuu puhtaan kullan määrästä (kuva: myykulta.fi)


Romukullan hinnan määräytymiseen vaikuttaa useita tekijöitä, joten tarkkaa hintaa on vaikea ennustaa. Yleisesti ottaen kuitenkin kullan hinta määräytyy sen puhtauden, painon ja kullan maailmanmarkkinahinnan perusteella.

Kullan markkinahinta

Se, mitä kullasta maksetaan, riippuu pitkälti sen hetkisestä markkinahinnasta. Voit tarkkailla kullan markkinahintaa LBMA-sivustolla.

Jos uskot, että kullan hinta nousee tulevaisuudessa, kannattaa odottaa myymisen kanssa. Toisaalta kullan hinta voi myös romahtaa, jolloin kannattaa odottaa parempia aikoja.

Kukaan ei voi sanoa varmaksi, mitä kullan arvolle tapahtuu, joten päätöstä ei kannata perustaa liikaa siihen.

Kullan karaattimäärä

Kultapitoisuus seoksessa ilmoitetaan yleensä karaattilukuna. Mitä korkeampi karaattiluku, sitä suurempi osuus seoksessa on kultaa. Tämä vaikuttaa suoraan siihen, paljonko voit saada rahaa myydessäsi kultaesineesi.

Alla on taulukko eri karaattimääristä ja niiden vastaavista kultapitoisuuksista prosentteina:

 • 9 karaattia (leima 375) = 37,5% kultaa
 • 14 karaattia (leima 585) = 58,5% kultaa
 • 18 karaattia (leima 750) = 75% kultaa
 • 24 karaattia (leima 999) = 99,99% kultaa

On hyvä pitää mielessä, että karaattiluku ei kerro kultaesineen painosta, joka vaikuttaa suoraan siihen, kuinka paljon rahaa voit saada myynnistä.

Kullan paino

Jokainen ymmärtää, että kilon painoinen kultaharkko tuo enemmän rahaa kuin yksittäinen kultasormus. Siksi suosittelemme punnitsemaan omat kultaesineesi, jotta tiedät niiden painon. Tämä auttaa sinua saamaan paremman käsityksen siitä, kuinka paljon rahaa voit saada myymällä kultaa.

Pidä mielessä nämä asiat kultaa myydessäsi

Kultaesineiden myynti voi olla monimutkaista, joten kannattaa olla tietoinen joistakin tärkeistä asioista. Älä siis ole huolimaton, vaan lue seuraavat vinkit ja ole valistunut kuluttaja.

Netin hinta-arvio ei pidä aina paikkaansa

Kun arvioit, paljonko romukullastasi voi saada, on tärkeää muistaa, että rahaa maksetaan vain puhtaasta kullan osuudesta. Jos korussasi tai kultaesineessäsi on muita elementtejä kuin kultaa, niistä ei makseta. Siksi on hyvä pitää tämä mielessä, kun punnitset esineitäsi kotona.

Toinen tärkeä seikka on kullan laatu. Jos esimerkiksi erehdyit luulemaan, että kultasi on 24 karaatin kultaa, mutta se onkin 14 karaatin kultaa, maksetaan siitä tietysti vähemmän. Lisäksi leimojen puute saattaa laskea kullasta maksettua hintaa.

Kolmas asia, joka vaikuttaa saamaasi hintaan, on se, että arvioidusta hinnasta ei ole vielä vähennetty kaikkia kultaliikkeen kuluja. Lopullinen summa saattaa siis pienentyä, kun siitä vähennetään esimerkiksi käsittely- ja tutkimuskuluja.

On tärkeää tiedostaa nämä seikat ja pitää mielessä, että ammattimaisella kultasepällä on yleensä paremmat mahdollisuudet arvioida kullan arvoa tarkasti.

Pyydä kultafirmalta alustava arvio

Jos haluat tietää, kuinka paljon kullastasi maksetaan ennen sen lähettämistä, voit pyytää tarjouksia eri yrityksiltä. Ennen tarjouksen pyytämistä, punnitse kultaesineesi ja selvitä sen kultapitoisuus ja leimat. On tärkeää huomata, että kullan painoon ei sisälly esimerkiksi kultakorujen kivet.

Huomioi, että tarjouksen pyytäminen ei takaa tietyn hinnan saamista myöhemmin, sillä kullamarkkinoiden hinnat vaihtelevat jatkuvasti.

Vertaile kultaostajien palautteita

On tärkeää muistaa, että kultaa ostavia yrityksiä on monenlaisia, myös niitä, jotka eivät noudata eettisiä periaatteita. Siksi on hyvä tehdä hieman taustatutkimusta ja lukea muiden asiakkaiden kokemuksia, jotta voi välttää pahimmat sudenkuopat ja varmistaa onnistuneemman asiakaskokemuksen.

Jos aiot viedä kultaesineesi fyysiseen liikkeeseen arvioitavaksi, ole paikalla kun esineitäsi punnitaan ja arvioidaan. On tärkeää varmistaa, että punnitus suoritetaan Tukesin tarkastamalla ja hyväksymällä vaa’alla. Tämä auttaa sinua välttämään mahdollisia petoksia ja varmistamaan, että saamasi hinta on oikeudenmukainen.

Haluan peruuttaa kaupat (palautus)

Jos et ole tyytyväinen saamaasi tarjoukseen kullasta, kannattaa ensin kysyä kultaliikkeeltä, olisiko heillä valmiutta korottaa tarjousta. On myös hyvä olla valmistautunut neuvotteluihin ja hankkia muutamia parempia tarjouksia vertailua varten.

Jos päätät peruuttaa kaupan ja haluat kultasi takaisin, tee se mahdollisimman pian. Huomioi kuitenkin, että kullan palautuksesta voi aiheutua ylimääräisiä kuluja, kuten posti- ja tutkimuskuluja, joten tämä ei ole täysin riskitön vaihtoehto. Kullan palauttaminen maksaa yleensä noin 20-25 euroa.

Älä myy arvokoruja tai design-tuotteita

Ennen kuin myyt kullan romukullaksi, kannattaa tutkia, ovatko kultaesineesi esimerkiksi jonkin tunnetun suunnittelijan tekemiä koruja. Tämä voi nostaa kultaesineesi arvoa ja sitä kautta myös saamaasi hintaa. Voit selvittää kultaesineestäsi leimoja googlettamalla tai pyytämällä arviointia kultasepältä.

On myös hyvä huomioida, että joistain esineistä voi saada paljon paremman hinnan, kun ne myydään erikseen esimerkiksi verkkohuutokaupoissa kuten Huuto.net tai Tori.fi. Tällöin kannattaa ottaa huomioon myös myyntikulut ja huomioida, että myynti voi viedä enemmän aikaa ja vaivaa kuin kullan myyminen suoraan kultasepänliikkeeseen.

Tutustu kaupan ehtoihin

Kun myyt kultaasi, et ole enää tavallinen kuluttaja. Tämä tarkoittaa sitä, että sinulla ei ole kuluttajasuojan tarjoamaa turvaa. Selvitä siis kaupan ehdot tarkkaan ennen päätöstäsi. Varmista esimerkiksi, että arvio ei maksa sinulle mitään, eikä sido sinua mihinkään.

Muista myös pyytää kuitti ja todistus kullan myynnistä. Kuitti on tärkeä todiste siitä, että olet myynyt kultaesineesi ja siitä maksettu summa on selvästi kirjattu. Todistus kullan myynnistä voi olla hyödyllinen tulevaisuudessa esimerkiksi verotuksen yhteydessä. Siinä tulee olla tiedot myydyistä kultaesineistä, kuten paino ja kultapitoisuus.

Mihin romukulta päätyy?

Romukullan myyminen on ympäristöystävällinen valinta, sillä kullan kierrättäminen on kestävä vaihtoehto kaivostoiminnalle ja uuden kullan tuotannolle. Romukulta sulatetaan yleensä ja käytetään uusien kultakorujen, kultaisten harkkojen tai kultakolikoiden valmistukseen.

Kultaa käytetään myös elektroniikkateollisuudessa johtimien, piirilevyjen ja muiden komponenttien valmistuksessa. Kullan uusiokäyttö on siis merkittävä osa kiertotaloutta ja ympäristönsuojelua.

Usein kysytyt kysymykset

Miten voin selvittää kultaesineeni kultapitoisuuden?

Kultapitoisuuden voi selvittää leimojen avulla, jotka ovat usein kultakoruissa. Leimojen avulla voi myös selvittää esimerkiksi kultasepänliikkeen, joka on esineen valmistanut.

Voiko kultakoruissa olla muita elementtejä kuin kultaa?

Kyllä, kultakoruissa voi olla muitakin elementtejä kuin kultaa, kuten esimerkiksi hopeaa, kuparia tai nikkeliseoksia. Tällöin kullan määrä kullasta maksettavassa hinnassa on pienempi.

Voiko kullan arvo vaihdella päivän aikana?

Kyllä, kullan arvo vaihtelee päivän aikana markkinoiden mukaan. Kullan hintaa määrittää mm. maailmanpolitiikka, talouden tila ja inflaatio.

Etusivu » Talous » Kullan myynti – Saa paras hinta romukullasta