Kullan myynti – Saa paras hinta romukullastasi

2 kommenttia

Onko kaappien siivous käynnissä, vai haluatko vain vähän ylimääräistä rahaa käyttöösi? Mikäli löysit vanhoja kultaesineitä tai -koruja, kannattaa ne vaihtaa rahaksi. Kullan myynti onnistuu helposti ja siihen on muutama erilainen tapa. Tässä kirjoituksessa kerromme miten se tapahtuu.

Kullan myynti netissä

Mikäli lähelläsi ei ole kultasepän liikettä tai et vain jaksa lähteä kiertelemään maita ja mantuja, voit turvautua netissä toimiviin palveluihin, jotka muuntavat kultasi rahaksi.

Nettipalvelut toimivat siten, että tilaat heiltä ilmaisen myyntipakkauksen, pakkaat kultasi ja lähetät ne kyseiseen palveluun. Tämän jälkeen saat vastauksen kultasi arvosta ja voit päättää haluatko myydä ne. Rahat siirretään muutamassa päivässä tilillesi ja homma on hoidettu.

On hyvä pitää mielessä, että mikäli tilaat ilmaisen myyntipakkauksen, etkä lähetä kultaa sen avulla, voidaan sinulta periä ”sakkomaksu”. Älä siis tilaa kultapakkausta ellet ole tosissasi luopumassa kullastasi.

verkko kulta
Kenties paras tarjous
Maksu jopa samana päivänä

myy kulta
Kilpailukykyinen hinta
Nopea maksu

netti kulta
Kullalle hyvä hinta
Rahat tilille jopa samana päivänä

Kullan myynti kultasepänliikkessä

Ehkäpä helpoin (muttei välttämättä paras) tapa on kuskata kaikki romukullat paikalliseen kultasepän liikkeeseen.

Kultaseppä punnitsee, arvioi laadun ja antaa tarjouksen kullastasi.

Maksun saa käteisenä, tai sitten yleisimmin tilisiirtona. Varaudu todistamaan myös henkilöllisyytesi, jolla pyritään välttämään väärinkäytöksiä ja rikollisuutta.

Kullan myynti netissä vaihe vaiheelta

kulta rahaksi
Kullan myynnin vaiheet on helpot (kuva: verkkokulta.fi)

Vaiheet kullan myymiseksi netissä ovat varsin simppelit ja se onnistuu aivan jokaiselta. Lyhyesti sanottuna vaiheet ovat seuraavanlaiset.

  1. Tilaa ilmainen myyntipakkaus
  2. Pakkaa kultaesineesi (kellot, sormukset, kolikot ja ketjut) ja lähetä
  3. Saat arvion ja maksun

Missä myydä kulta rahaksi

Kultaa vastaanottaa netissä aika moni taho, mutta ainakin seuraavat firmat ovat alalla tunnettuja.

Miten romukullan hinta määräytyy?

romukullan hinta
Saatu hinta riippuu puhtaan kullan määrästä (kuva: myykulta.fi)

Se minkä hinnan saat romukullastasi riippuu monesta eri tekijästä. Seuraavaksi kerromme näitä seikkoja, jotka määrävät saamasi hinnan.

Kullan markkinahinta

Se mitä kullasta maksetaan on pitkälti riippuvainen kullan sen hetkisestä markkinahinnasta. Kullan markkinahintaa voi tarkkailla LBMA -sivustolla.

Mikäli uskot markkinahinnan nousuun, kannattaa sinun odottaa kultaesineidesi myynnin kanssa.

Vaihtoehtoisesti kullan hinta voi myös romahtaa, jolloin kannattaa odottaa parempia aikoja.

Kukaan ei voi sanoa varmaksi mitä kullan arvolle tulee tapahtumaan, joten päätöstä ei kannata liiemmin painottaa siihen.

Kullan karaattimäärä

Kullan määrä seoksessa eli kultapitoisuus ilmoitetaan karaattilukuna. Mitä korkeampi karaattiluku, sitä enemmän seoksessa on kultaa.

Mitä enemmän kultaa, sen enemmän rahaa eli pätäkkää on sinulle tiedossa! Alla vielä selitys siitä, kuinka monta prosenttia seoksesta kultaa tietyssä karaattimäärissä on.

  • 9 karaattia (leima 375) = 37,5% kultaa
  • 14 karaattia (leima 585) = 58,5% kultaa
  • 18 karaattia (leima 750) = 75% kultaa
  • 24 karaattia (leima 999) = 99,99% kultaa

Kullan paino

Jokainen varmasti ymmärtää, että kilon painoisesta kultaharkosta saa enemmän rahaa, kuin yhdestä kultasormuksesta. Suosittelemme punnitsemaan omat kultaesineet, jotta sinulla on jonkinlainen käsitys niiden painosta.

Pidä mielessä nämä asiat kultaa myydessäsi

Ihan amatöörinä ei kannata lähteä kultaa kauppaamaan, sillä on mahdollista että sinua jekutetaan ja saat esimerkiksi huonon hinnan kullastasi. Lue siis seuraavat vaiheet ja ole valistautunut kuluttaja.

Netin hinta-arvio ei pidä aina paikkaansa

Kun arvioit itse paljonko romukullastasi maksetaan, unohtuu usein, että rahaa voi saada vain puhtaasta kullan osuudesta. Eli mikäli korussasi tai kultaesineessäsi on muita elementtejä kullan lisäksi, niistä ei makseta. Eli yritä pitää tämä mielessä, kun punnitset esineitäsi kotona.

Toinen seikka on kullan laatu. Jos esim. erehdyit luulemaan kultaasi 24 karaatin kullaksi, mutta se onkin 14 karaatin kultaa, maksetaan siitä tietysti vähemmän. Myös leimojen puute saattaa laskea kullasta maksettua hintaa.

Ja vielä kolmas juttu on se, että arvioidusta hinnasta ei vielä ole välttämättä vähennetty kaikkia kultaliikkeen kuluja. Lopullinen summasi siis pienentyy, kun siitä otetaan esimerkiksi käsittelykuluja, tutkimuskuluja tai vastaavia pois.

Pyydä kultafirmalta alustava arvio

Mikäli haluat tietää paljonko kullastasi maksetaan ennen sen lähettämistä, voit yrittää pyytää firmoilta tarjouksia. Kun pyydät tarjousta, punnitse omat kultaesineesi, selvitä kultapitoisuus ja leimat. Pidä mielessä, että kullan painoon ei kuulu esimerkiksi kultakorujen kivet.

Vertaile kultaostajien palautteita

Kullan ostajia on monenlaisia, myös niitä huonompia. Siksi kannattaa vähän googlailla ja tutkia mitä mieltä muut ovat olleet. Näin voit välttää ne pahimmat sudenkuopat ja varmistaa onnistuneemman asiakaskokemuksen.

Jos viet kultaesineesi fyysiseen liikeeseen arvioitavaksi, ole paikalla kun kultaesine punnitaan ja arvioidaan. Punnitseminen tulee tehdä sinun nähden Tukesin tarkastamalla ja hyväksymällä vaa’alla.

Haluan peruuttaa kaupat (palautus)

Jos olet tyytymätön kullasta saamaasi tarjoukseen, kannattaa ensin kysyä mikäli kultaliike korottaisi tarjoustaan. Sinulla olisi tietysti hyvä olla jotain parempia tarjouksia alla, jotta sinulla olisi jotain neuvotteluvaraa.

Jos kuitenkin haluat kultasi takaisin ja purkaa kaupan, kannattaa se tehdä nopeasti. Joskus kullan palautuksesta voi tulla ylimääräisiä kuluja (postikulut ja tutkimuskulut), eli ihan riskitöntä tämä ei ole tässä mielessä. Kullan palautus maksaa keskimäärin noin 20-25 euroa.

Älä myy arvokoruja tai design-tuotteita

Ennen kullan myymistä romukullaksi, kannattaa tutkia ovatko kultaesineesi esimerkiksi jonkin tunnetun suunnittelijan tekemiä koruja.

Voit tehdä sen siten, että etsit kultaesienestäsi leimoja ja sitten googlettaa niitä. Voit myös pyytää arviointia kultasepältä.

Joistain esineistä saa paljon paremman hinnan, kun ne myy erikseen esimerkiksi Huuto.netissä, Tori.fissa tai muissa huutokaupoissa.

Tutustu kaupan ehtoihin

Kun myyt kultaasi, et ole enää tavallinen kuluttaja. Tämä tarkoittaa sitä, että sinulla ei ole kuluttajasuojan tarjoamaa turvaa. Selvitä siis kaupan ehdot tarkkaan ennen päätöstäsi. Varmista esimerkiksi, että arvio ei maksa sinulle mitään, eikä sido sinua mihinkään.

Muista myös pyytää kuitti, sekä todistus kullan myynnistä, josta selviää tiedot sinun myymistä kultaesineistä. Todistuksessa tulisi selvitä ainakin esineiden paino ja kultapitoisuus.

Mihin romukulta päätyy?

Romukulta menee suoraan sulatettavaksi ja uusiokäyttöön. Siitä voidaan tehdä uusia kultakoruja, harkkoja, tai kultakolikkoja. Muutkin käyttötarkoitukset ovat toki mahdollisia, sillä kultaa käytetään paljon myös esimerkiksi elektroniikkateollisuudessa.

Miten kultakaupat sujuivat?

Kiitos lukemisesta ja toivomme, että sait kultasi myytyä mahdollisimman hyvään hintaan. Mikäli sinulle heräsi kysymyksiä kullan myymisestä, toivomme, että jätät kirjoitukseen palautetta. Otamme toki myös vastaan mielipiteesi tästä kirjoituksesta, olipa se sitten risuja tai ruusuja.


Etusivu » Raha

2 kommenttia artikkeliin ”Kullan myynti – Saa paras hinta romukullastasi”

  1. Asiallinen kirjoitus, mutta loppu ”vitsikkyydessään” tyylitön. Särähti pahasti. Suomi on vaikea kieli. Siinä on paljon sanoja, joista ei juuri monikkomuotoa käytetä. Yksikössä kirjoittaja olisi helposti välttänyt kirjoituksensa typerän lopun.

    Vastaa

Jätä kommentti