Sähköhintavertailu ja vaihtaminen edullisempaan on vain muutaman minuutin homma, joka voisi säästää sinulta vuodessa jopa yli 100 euroa. Silti yllättävän moni ei sitä tee. Käytännössä sinun tarvitsee vain tehdä sähkön hintavertailu (katso vaikka alla olevat tarjoukset) ja hyvän vaihtoehdon löydyttyä tehdä sähkösopimus heti. Yleensä uusi sähköyhtiö irtisanoo puolestasi vanhan sopimuksen, joten sinun tehtäväksi jää vain nauttia säästöistä.
Sähköhintavertailu
Alla on muutamia hyviä vaihtoehtoja sähköyhtiön valintaan. Osan kanssa voit tehdä sähkösopimuksen heti, kun taas toiset palvelut ehdottavat sinulle erilaisia vaihtoehtoja, joista valita. Tutustu tarjouksiin huolellisesti ja kiinnitä huomiota kokonaiskustannuksiin.
- Fortum Takuu 24 kk – Ilmastoystävällinen ja kiinteähintainen sopimus.
- Fortum Duo – Yhdistää kiinteähintaisen ja markkinahintaisen sopimuksen edut.
- Fortum Vakio – Kiinteä kuukausimaksu, peruutettavissa milloin tahansa.
- Fortum Tarkka – Perinteinen pörssisähkösopimus.
Sähköyhtiöitä Suomessa
Suomessa toimii jopa yli 70 sähköyhtiötä, joten vaihtoehtoja riittää. Sähköyhtiön valinnassa hinta yleensä ratkaisee. Kun vertailet kaikkein kilpailukykyisimpiä tarjouksia, vaihtoehtosi kaventuvat yleensä muutamaan. Toki, jos hinta ei ole sinulle kaikkein tärkein tekijä, sinulla on enemmän valinnanvaraa esimerkiksi sähkön valmistustavan katsottaessa.
Tunnettuja sähköyhtiöitä ovat:
- Nordic Green Energy
- Helen
- Vattenfall
- Kotimaan Energia
- Fortum
Huomioithan, että sähköyhtiön nimi voi olla suomalainen, mutta se ei silti tarkoita, että kyseessä olisi suomalainen yritys. Tämä seikka voi olla merkityksellinen sinulle.
Minkälainen sähkösopimus opiskelijalle?
Opiskelijoilla on yleensä tiukka budjetti, ja sähköyhtiöt ovat tietoisia tästä. Useimmat yhtiöt tarjoavatkin onneksi opiskelijoille edullisempia vaihtoehtoja. Opiskelijatarjouksissa ei yleensä ole esimerkiksi kuukausimaksua lainkaan, tai sitten sähköenergian summasta saa kiinteän prosenttialennuksen, kuten vaikkapa -25%.
Esimerkkejä yhtiöistä, jotka tarjoavat edullisempaa hintaa opiskelijoille, ovat Nordic Green ja Fortum. Muista kuitenkin tutustua huolellisesti opiskelijatarjouksen sisältöön ennen sitoutumista.
Mistä sähkölaskun hinta koostuu?
Sähkölasku koostuu käytetyn sähkön kokonaismäärästä (käytetty sähköenergia) ja siihen kohdistuvista veroista. Lisäksi saat laskun erikseen sähkönsiirrosta. Nämä voivat olla joko samalla laskulla tai eri laskuilla riippuen siitä, tulevatko ne eri yhtiöiltä. Ne tulee kuitenkin aina eritellä toisistaan.
Sähkönsiirto on usein kalliimpaa kuin itse sähköenergia. Sähkönsiirtomaksut nousivat Suomessa joillakin alueilla kohujen saattelemana, kun valtion puoliksi omistama Fortum myi osuutensa sähköverkoista kokonaan yksityiselle puolelle.
Sähkösopimuksen irtisanominen
Usein sähköyhtiötä vaihtaessa sopimus irtisanotaan automaattisesti, ja sen tekee puolestasi uusi sähköyhtiösi. Jos kuitenkaan näin ei tapahdu, voit myös itse irtisanoa sähkösopimuksesi helposti. Riippuu tietysti minkälaisen sopimuksen olet tehnyt. Määräaikaisesta sopimuksesta ei ole niin helppo päästä eroon, joten kannattaa ehkä valita toistaiseksi voimassa oleva sopimus. Jos kohtaat ongelmia irtisanomisessa, lue aiheesta lisää Kilpailu- ja kuluttajaviraston sivuilta.
Melko usein halvimpaan tarjoukseen liittyy kuitenkin vuoden, tai jopa kahden mittainen määräaikainen sopimus. Tämä saattaa kuitenkin olla täysin kannattavaa, jos tarjous on hyvä. Pidä myös mielessä, että hinnat nostetaan yleensä välittömästi tarjousajan jälkeen, jollet muista irtisanoa tai tehdä uutta sähkösopimusta. Onkin tärkeää etsiä uusi sopimus valmiiksi, jotta voit jatkaa edullisen sähkön käyttöä.
Halvin sähkö onnistuu vain vertailemalla
Kuten moni muukin vähänkään vaikealta tuntuva asia, sähkösopimuksen tekemistä tulee yleensä viivyteltyä. Kuulostaako ”katson sitä sitten myöhemmin” -lause tutulta? Kannattaakin vain rohkeasti kaivaa vanha sähkölasku esiin ja tarkistaa siitä omat hintasi. Sitten sinun on helpompi ymmärtää nykyinen hintatasosi ja etsiä sitten siitä edullisempia tarjouksia.
Voit usein myös asettaa uudelle sopimukselle voimaantulopäivän, joten voit tehdä sähkösopimuksen heti ja se alkaa automaattisesti, kun vanha sopimuksesi päättyy.
Missä on puolueeton sähkön hintavertailu?

Kaupallisempien vertailusivustojen tarkoituksena on esitellä kuluttajalle erilaisia sähkösopimuksia, jotta hän voi löytää itselleen sopivimman vaihtoehdon. On kuitenkin olemassa myös sähköhintavertailu, joka on tiettävästi täysin puolueeton. Sitä ylläpitää Energiamarkkinavirasto, tai nykyisin lyhyemmin Energiavirasto. Löydät kyseisen sivuston sähkönhinta.fi -osoitteesta.
Sivusto ei välttämättä ole modernein tai kaikkein helppokäyttöisin, mutta se toimii. Joskus hakutulokset voivat olla kuitenkin hieman harhaanjohtavia, koska joistain tarjouksista on voitu jättää jotain oleellisia lisämaksuja mainitsematta. Näin jokin tietty firma näyttäisi olevan listan kärjessä, mutta silti kokonaissummaa tarkasteltaessa se ei ole kuitenkaan edullisin.
Sähkön hinta vaihtelee mm. kysynnän ja tarjonnan mukaan

Suomessa kulutettava sähköenergia ostetaan pääsääntöisesti pohjoismaisilta sähkömarkkinoilta, joissa hinta vaihtelee muutamien eri seikkojen mukaan. Sähköyhtiöt joilta sinä asiakkaana ostat sähkön lisäävät tuohon markkinahintaan oman katteensa. Näin muodostuu lopullinen hinta jonka sinä asiakkaana sitten maksat.
Yksittäisiä tekijöitä, jotka vaikuttavat maksamaasi hintaan ovat esimerkiksi kysyntä ja tarjonta, raaka-aineiden hinnat ja säätilanne. Eri sähköntuotantomuodot tuottavat eri määriä päästöjä. Enemmän päästöjä aiheuttavat sähköntuotantomuodot, joutuvat myös maksamaan tästä päästöoikeuksien muodossa. Myös nämä seikat vaikuttavat nykyisin lopulliseen sähkönhintaan.
Tee sähköhintavertailu vuoden välein
Kuten aikaisemmin mainitsimme, sähkön hinta usein nousee tarjousajan umpeuduttua. Tarjoukset kestävät yleensä vuoden tai kaksi, riippuen tietysti valitsemastasi sähkösopimuksesta. Voit toki kysyä nykyiseltä sähköyhtiöltäsi kilpailukykyisempää hintaa uuden tarjouksen muodossa. Jos sellaista ei heru tai se ei ole tarpeeksi hyvä, kannattaa alkaa suoraan etsiä uusia vaihtoehtoja.
Koska sähkön kilpailuttaminen on niin helppoa, sitä ei kannata jättää tekemättä. Se on selvää säästöä, joka näkyy lompakossasi joka kuukausi.
Säästä sähköä
Nyt kun olet saanut hankittua itsellesi edullisen sähkösopimuksen, on aika vielä pienentää sähkölaskuasi entisestään. Tämä onnistuu sähköä säästämällä. Aluksi sähkön säästäminen voi tuntua vaikealta, mutta kun siitä tulee rutiini, jonka kaikki taloudessa noudattavat, alkaa säästöä kertyä. Tässä muutama helppo tapa sähkön säästämiseen, joita voit aloittaa vaikka heti tänään.
- Tutki vanhojen laitteiden virrankulutus (suosi A++ -laitteita)
- Vaihda vanhat valaisimet LED-valoihin
- Vältä kuivausrummun käyttöä
- Sammuta päälle jääneet valot
- Laske sisäilman lämpötilaa (jos sähkölämmitys)
- Kytke käyttämättömät laitteet pois päältä (kytkimellä varustettu jatkojohto)
- Käytä lattialämmitystä harkiten
Jos haluat säästää vieläkin enemmän sähköä, tulisi sinun perehtyä kotisi talotekniikkaan. Tähän liittyy muun muassa oikeiden ilmastointi ja lämmitystekniikoiden hyödyntäminen.
Yhteenveto
Sähköhintavertailu on tärkeä osa sähkönkuluttajan taloudellista suunnittelua, sillä se auttaa löytämään edullisimman ja sopivimman sähkösopimuksen. Vertailuun kuuluu useita tekijöitä, kuten sähkön hinta, sopimustyypit, sähköyhtiön palvelut ja asiakaspalvelu. Sähköhintavertailussa kannattaa ottaa huomioon erilaiset tarjoukset, kuten kiinteähintaiset ja pörssisidonnaiset sopimukset, sekä uusiutuvan energian osuus sähköntuotannossa.
Kuluttajan kannalta on tärkeää vertailla useita sähköyhtiöitä ja niiden tarjoamia sopimuksia, jotta voi tehdä parhaan mahdollisen valinnan. Sähköhintavertailu auttaa kuluttajia säästämään rahaa ja edistää kilpailua sähkömarkkinoilla, mikä voi johtaa entistä parempiin tarjouksiin ja palveluihin.
Jos haluat säästää vielä enemmän rahaa, lue myös kirjoituksemme rahan säästämisestä. Tutustu myös muihin sivuston kirjoituksiin, kuten ilmaiset äänikirjat.
Totta, sähköhintavertailu auttaa löytämään edullisimman sähkösopimuksen.
Kannattaa tehdä sähköhintavertailu vähintään kerran vuodessa, sillä sopimuksen hinta ja ehdot voivat muuttua.
Sähköhintavertailusivustoja on useita, esimerkiksi energiavirasto.fi ja sahkonhinta.fi