AliExpress kokemuksia ja kätevä Suomi-opas

AliExpress on suomalaisten keskuudessa suosittu kauppapaikka, joka muistuttaa kaukaisesti eBay:tä. Sieltä tilataan Suomeen paljon muun muassa naisten vaatteita ja elektroniikkaa. Tuotteet tulevat pääsääntöisesti Kiinasta, ja niiden hintataso on usein edullinen. Lue oppaamme ja opi tilaamaan AliExpressistä turvallisesti. Voit myös katsoa AliExpress kokemuksia ja tutustua AliExpressin päivän tarjouksiin.

aliexpress
  • Valtava valikoima
  • Kaikille jotain
  • Halvat hinnat

AliExpress on kiinalainen verkkokauppa, joka tarjoaa monipuolisen valikoiman erilaisia tuotteita kilpailukykyiseen hintaan. Valikoimaan kuuluu muun muassa elektroniikkaa, vaatteita, koruja, kosmetiikkaa, leluja ja kodintarvikkeita. Vaikka AliExpressin toimitusajat voivat olla pidempiä kuin muilla verkkokaupoilla, sen hintataso on yleensä hyvin kilpailukykyinen.

🤔 Onko AliExpress luotettava kauppa?

AliExpress on Alibaban tavallisille kuluttajille suunnattu versio ja se on pääsääntöisesti täysin luotettava. Tilaukset AliExpressissä tulevat yksittäisiltä myyjiltä ja tukkuliikkeiltä, mikä mahdollistaa edulliset hinnat. Luottokorttitiedot ja muut maksutiedot ovat turvattu viimeisimmillä salausmenetelmillä.

aliexpress arvostelu

Ostaessasi AliExpressistä, tarkista myyjän ja tuotteen arvostelut ennen ostoa. Myyjän arvosanan olisi hyvä olla yli 95%. Tuotteista ei aina ole arvosanaa, jos sitä ei ole kukaan arvostellut. Yleisesti ottaen alle 3 tähden tuotteita ei kannata tilata. On kuitenkin hyvä pitää mielessä, että kaikki arvostelut eivät välttämättä ole aitoja, joten katso erityisesti arvostelut tuotekuvilla.

🤩 AliExpress kokemuksia

AliExpress on suosittu ja edullinen ostospaikka, josta monet ihmiset ympäri maailmaa hankkivat erilaisia tuotteita. Asiakkaiden AliExpress kokemukset vaihtelevat, mutta yleisesti ottaen ostosten tekeminen palvelussa on helppoa ja houkuttelevaa erityisesti hinnan vuoksi.

Monet ovat kuitenkin huomanneet, että toimitusaika voi olla pitkä, ja tuotteiden laatu vaihtelee suuresti. Osa ostajista on ollut tyytyväisiä tilaamiinsa tuotteisiin, kun taas toiset ovat pettyneet huonolaatuisten tuotteiden takia. Palauttaminen on käytännössä mahdotonta, joten ennen tilaamista on hyvä lukea muiden asiakkaiden arvosteluja ja kokemuksia tuotteista ja myyjistä.

Ihmiset ovat myös olleet sitä mieltä, että asiakaspalvelu voi olla vaihtelevaa ja viestintä myyjän kanssa saattaa olla haastavaa kielimuurin vuoksi. Tämän vuoksi on tärkeää olla selkeä ja tehdä omat vaatimukset heti selväksi.

Kaiken kaikkiaan AliExpress on monipuolinen ja edullinen ostospaikka, mutta on tärkeää ottaa huomioon mahdolliset haasteet ja tehdä huolellista taustatyötä ennen tilaamista. Tarkastelemalla muiden asiakkaiden AliExpress kokemuksia voit varmistaa, että saat parasta vastinetta rahoillesi ja vältät pettymykset.

🛒 Miten AliExpressistä ostetaan?

AliExpressin käyttöliittymä on melko yksinkertainen, ja ostosten tekeminen on nopeaa. Sivustolla on myös eBaysta tuttu ostajanturva, joka kattaa saapumattomat tilaukset, vialliset tuotteet sekä tuoteväärennökset. Ongelmatilanteissa kannattaa olla yhteydessä tuotteen myyjään. AliExpressin alennuskoodia ei ole tarjolla, mutta hinnat ovat onneksi valmiiksi edullisia.

Kun olet tehnyt tilauksen, sinulla on 2 kuukautta aikaa kuitata tavarat saaduksi painamalla ”Confirm goods received” omasta tilaushistoriastasi. Älä paina nappia ennen kuin olet saanut tavarat, sillä sen jälkeen on lähes mahdotonta reklamoida tilauksesta.

Muista siis odottaa tavaroiden saapumista ennen kuin painat napista. Jos et paina nappia 2 kuukauden aikana, tavarat hyväksytään automaattisesti saaduksi.

✈️ Toimituskulut, maksutavat ja toimitusaika

Tilauksissa on usein edulliset tai jopa ilmaiset postikulut. Kun olet tehnyt ostoksen, saat sähköpostiisi viestin, jossa on mahdollinen seurantakoodi. Huomaa kuitenkin, että seurantakoodia ei ole aina saatavilla, sillä se saattaa nostaa postikulujen hintaa. Lisäksi joskus seurantakoodin tiedot eivät pidä paikkaansa.

tuotetiedot

Maksaminen AliExpressissä tapahtuu AliPay-maksupalvelun avulla, joka vastaa PayPalia. AliPay hyväksyy kaikki yleisimmät pankki- ja luottokortit, myös Visa Debitillä. Jos käytät Visa Debit-korttia, sinun on mahdollisesti sallittava ulkomaanmaksut verkkopankkisi asetuksista. Valitettavasti AliExpress ei tue PayPal-maksua.

Toimitusaika AliExpressin Suomi-tilauksissa on yleensä noin 2-4 viikkoa. Myynti-ilmoituksesta voit tarkistaa, kuinka kauan toimituksen arvioidaan kestävän. Huomaa, että toimituksen valmistelu voi viedä jopa 10 päivää. Älä siis hätäänny, vaikka et saisi heti seuraavana päivänä toimitusvahvistusta.

👚 Muista lukea muiden kommentteja, kun tilaat vaatteita

Älä luota suoraan AliExpressin vaatteiden kokomerkintöihin. Jos mahdollista, etsi aina tuotteesta oikeat mitat ja vertaa niitä omistamiisi vaatteisiin. Vaatteet ovat yleensä yhden tai jopa kahden koon verran pienempiä kuin EU-kokomerkinnät antaisivat ymmärtää. Tuotteen arvosteluista löydät yleensä muiden ostajien kokemuksia vaatteiden sopivuudesta.

☑️ Onko AliExpressin tuotteet hyvälaatuisia?

Halvan hinnan kääntöpuoli on usein tuotteiden laadussa ja ominaisuuksissa. Ostaja saattaa kuvitella, että tuotteessa on kuvan perusteella jokin ominaisuus, jota tuotteessa ei oikeasti olekaan. Siksi ei kannata luottaa sokeasti kuviin, vaan lukea tuotekuvaus ja ominaisuudet tarkasti.

Vaatteita ostaessa edullinen hinta näkyy usein laadussa, mutta laatu on kuitenkin yleensä riittävä ja vastaa ostajan odotuksia myyntihinnan huomioiden. AliExpressin tuotteet ovat yleensä ilman merkkiä tai brändiä.

✋ Mitä ei kannata tilata AliExpressistä Suomeen?

AliExpressistä ei välttämättä kannata ostaa kalliita elektroniikkatuotteita, joita saisi esimerkiksi EU-alueelta. Ongelmatapauksissa kuluttajanturva on heikompi kuin EU-alueelta tilattaessa, ja takuuasiat on helpompi hoitaa EU-alueen toimijoiden kanssa. AliExpressistä ei myöskään kannata tilata kalliita merkkituotteita, koska ne ovat usein tuoteväärennöksiä. Ole myös varovainen tilatessasi AliExpressistä tuotteita, joita et saa Suomeen tilata, kuten lääkeaineita.

👮 Tulli ja verot

Koska AliExpress-tilaukset tulevat yleensä Kiinasta, on tärkeää huomioida mahdolliset tulli- ja veromaksut.

AliExpressissä voi maksaa verot jo tilausvaiheessa. Kun paketti saapuu Suomeen ja olet jo maksanut verot, tulee sinun tehdä selvitys tullin sivuilla maksetuista veroista. Jos sinulta pyydetään IOSS-numeroa, anna AliExpressin IOSS-numero IM5280002556. Sen jälkeen voit tehdä vapautuspyynnön postille (Googleta ”posti vapautuspyyntö”). Lisää liitteeksi Tullilta saamasi päätös, jolloin sinun ei tarvitse maksaa postin käsittelymaksua.

Lisää ohjeita paketin tullaukseen löydät Googlettamalla ”saapuvien lähetysten tuontitullaus”.

Voit hyödyntää tullilaskuriamme, kun haluat arvioida tilauksesi lopullisia kustannuksia.

AliExpress IOSS-numero

AliExpress IOSS-numero on IM5280002556. Huomaathan, että tässä ilmoitettu IOSS-numero piti paikkansa kirjoitushetkellä. Se voi olla muuttunut.

👍 Tuotteiden arvostelut AliExpressissä

Jokaisesta ilmoituksesta pääset käsiksi tuotteen arvosanaan ja kommentteihin. Nämä kannattaa tarkistaa ennen tilauksen tekoa, jolloin tiedät paremmin, millaisen tuotteen olet ostamassa.

aliexpress tilaaminen

Tuotearvostelut voivat joskus olla väärennettyjä, jotta myyjä saisi tuotteensa näyttämään paremmalta. Yllä olevassa kuvassa on esimerkki epäilyttävästä arvostelusta. Muista kuitenkin, että suurin osa arvosteluista on aitoja ja hyödyllisiä.

Voit myös klikata ”View reviews from Finland”, jolloin näet vain suomalaisten antamia arvosteluja. Tämä voi auttaa saamaan paremman käsityksen siitä, miten tuote on sopinut muiden suomalaisten käyttäjien tarpeisiin.

🔧 Tuotteiden takuu

Tilauksissa olevan ”ostajanturvan” umpeuduttua tuotteen takuun toimivuutta ei voida taata. Jotkut myyjät hoitavat velvollisuutensa tunnollisesti, kun taas toiset eivät. Tuotteiden palauttaminen Kiinaan voi myös olla niin kallista ja vaikeaa, että se ei välttämättä kannata. Tämä asia kannattaa huomioida tilausta tehdessäsi. Yleensä kuitenkin halpa hintataso korvaa tämän mahdollisen riskin.

📞 AliExpress reklamaatio

Jos tilauksesi ei ole saapunut yli kuukauteen tai se on esimerkiksi rikki tullessaan, voit avata tapauksen (Open Dispute). Kannattaa olla ennen disputen avaamista yhteydessä myyjään. Jos myyjä ei vastaa tai asia ei etene, avaa dispute mahdollisimman nopeasti.

Rahanpalautus reklamaation käsittelyn jälkeen suoritetaan yleensä noin 2-7 päivän sisällä.

📜 AliExpressin historiaa

AliExpressin on perustanut nykyään Kiinan rikkaimpana miehenä tunnettu Jack Ma. Ennen AliExpressiä Jack Ma aloitti yrityksille tarkoitetun AliBaban. AliBaba kasvoi nopeasti todella suureksi yritykseksi ja se onkin nykyään maailman isoin nettimyyjä. Alibaban taakse jäi vuonna 2016 esimerkiksi Walmart.

📦 Alibaba tukkukauppa

Alibaba on tukkukauppa, joka välittää tavaraa ensisijaisesti jälleenmyyjille. Alibaba.comista voit tilata esimerkiksi 1000 kappaletta USB-tuulettimia alle 1€ kappale. Alibaba Groupiin kuuluu muun muassa AliExpress, jossa ihmiset eri puolilta maailmaa voivat ostaa kiinalaisia tuotteita. Yksityishenkilöt voivat tilata Alibabassa olevia tuotteita AliExpressin kautta. Alibaballa on myös oma mobiilimaksujärjestelmä nimeltä Alipay, josta kerrotaan tarkemmin seuraavassa kappaleessa.

Alibaba työllistää yli 22 000 työntekijää ja sillä on yli 100 toimistoa eri puolilla maailmaa. Alibaban pääkonttori sijaitsee Hangzhoussa Kiinassa. Alibabaa kannattaa käyttää, jos haluaa tehdä suoraan yhteistyötä valmistajan kanssa, luoda omia tuotteita tai ostaa tukkueriä.

alibaba
Alibaban verkkosivu näyttää tältä

Käyttäjätunnuksen luominen Alibabaan

Klikkaa ”Join Free” -painiketta vasemmassa yläkulmassa. Syötä yhteystietosi ja yrityksen nimi, mikäli sinulla on sellainen. Paina lopuksi ”Submit”. Saat sähköpostiisi vahvistusviestin, jonka avulla voit vahvistaa sähköpostiosoitteesi painamalla ”Confirm Email Address”.

Alibaban ja AliExpressin erot

Alibaba.com on maailmanlaajuinen tukkukauppa, jossa yritykset voivat ostaa tavaroita suurempia määriä halvemmalla. Aliexpress.com on kauppapaikka, joka myy tavaroita pienemmissä erissä yksityishenkilöille. Alibabassa voit tehdä yhteistyötä myyjän kanssa ja muokata omia tuotteitasi. Voit esimerkiksi tilata erän tuotteita omalla logollasi ja haluamasi väreissä. Tilausmäärät ovat myös asia, joka erottaa nämä kaksi sivustoa toisistaan. Alibabassa on usein minimitilausmäärä (MOQ), eli et voi tilata vain yhtä kappaletta.

Alibabassa kaikki on neuvoteltavissa

Alibaban suurin etu on se, että sinä voit vaikuttaa lähes kaikkeen. Myyjien asettamat hinnat ja muut ehdot eivät ole ehdottomia. Alibabassa sinulla on mahdollisuus neuvotella valmistajan/myyjän kanssa kaikesta: hinnasta, minimitilauksesta, toimitustavasta ja maksutavasta.

Kysy näytekappaleita

Kun tilaat suurta erää tavaraa Alibabasta, kannattaa aina kysyä ensin näytteitä. On kuitenkin hyvä pitää mielessä, että näytekappaleet voivat joskus olla laadukkaampia kuin suuremmissa erissä tulevat tuotteet.

Miten voin ostaa Alibaba.comista?

Etsi haluamasi tuote käyttämällä tuotehakua. Kun löydät sopivan tuotteen, ota yhteys toimittajaan ja kysy lisää yksityiskohdista. Voit ottaa yhteyttä toimittajaan käyttämällä ”Contact Supplier” -painiketta, ”Chat Now” -painiketta tai soittamalla toimittajalle suoraan.

Muista selvittää ainakin seuraavat asiat: pienin tilausmäärä, näytteen hinta, valmistukseen kuluvat kustannukset, valmistusaika, maksuehdot ja tullimaksut. Alibabassa on myös mahdollista tehdä ”Ostetaan” -ilmoitus, jolloin tavaran toimittajat ottavat yhteyttä sinuun ja tarjoavat omia tuotteitaan.

Etsi haluamasi tuote tuotehaun avulla. Kun löydät sopivan tuotteen, ota yhteys tavaran toimittajaan ja kysy lisää yksityiskohdista. Voit ottaa yhteyttä toimittajaan ”Contact Supplier”-painikkeesta, ”Chat Now”-painikkeesta tai soittamalla toimittajalle suoraan.

Muista selvittää ainakin seuraavia asioita: Pienin tilausmäärä, näytteen hinta, valmistukseen kuluva summa, valmistusaika, maksuehdot ja tullimaksut. Alibabassa on mahdollista myös tehdä ”Ostetaan”-ilmoitus, jolloin tavaran toimittajat ovat itse sinuun yhteydessä ja tarjoavat sinulle tuotteitaan.

Alibabassa hyväksytyt maksutavat

Kun klikkaat ”Maksa nyt” eli ”Pay Now” -painiketta tuotteen tietosivulla, näet kaikki valmistajan/myyjän tuetut maksutavat. Eri myyjillä on erilaisia maksutapoja. Maksaminen tapahtuu Alipayn kautta, johon käyvät yleensä luottokortit ja Visa Debit. Jos haluat maksaa PayPalia käyttäen, kannattaa kysyä asiasta myyjältä, sillä sekin voi olla mahdollista.

Alibaba ja tulli

Kaikki EU-alueelta tehdyt ostokset ovat maahantuonti- ja arvonlisäverottomia, mutta EU-alueen ulkopuolelta tilattaessa tilaukseen lisätään arvonlisävero, kun sen arvo ylittää 22 euroa postikuluineen. Kun kyseessä on suuri määrä tuotteita, yhteissumma todennäköisesti ylittää 22 euron rajan, ja joudut maksamaan arvonlisäveroa. Alibabassa voit sopia myyjän kanssa siitä, kumpi teistä maksaa mahdolliset lisämaksut. Kun paketin arvo on yli 150 euroa, tilaukseen saatetaan lisätä vielä tullimaksu. Tämä riippuu siitä, minkälaisia tuotteita tilaat.

Minkälaisia toimitusaikoja voin odottaa Alibabasta?

Alibaban toimitusajat vaihtelevat hurjasti riippuen ihan myyjän ja ostajan sijainnista maailmalla. Toimitusaika kuitenkin on riippuvainen lähinnä myyjän nopeudesta. Voit katsoa muiden ostajien kokemuksia kyseisestä Alibaba myyjästä. Näin saat tiedon, pitääkö myyjän lupaukset paikkaansa.

Toimitusaika on yleensä kuudesta viikosta ylöspäin. Aika on sitä pitempi, mitä enemmän tuottetta pitää esimerkiksi kustomoida sinun tarpeisiisi. Jos haluat tuotteen nopeasti, tilaa sellaiselta myyjältä, jonka tuote on tarpeisiisi sopiva ja sitä on tarpeeksi varastossa.

👛 Mikä on kiinalaisten keskuudessa suosittu Alipay?

Alipay on Kiinassa vuonna 2004 perustettu suosittu nettimaksujärjestelmä. Alipaylla on vahva markkinaosuus Kiinassa, sillä sillä on yli 400 miljoonaa käyttäjää. Vertailun vuoksi voidaan mainita, että PayPalilla on noin 190 miljoonaa käyttäjää koko maailmassa. Alipay kehitettiin alun perin maksujen suorittamiseen Alibabassa ja myöhemmin AliExpressissä. Nykyään se on kuitenkin paljon muutakin, sillä Alipaytä voi käyttää monenlaiseen maksamiseen.

Miten Alipay toimii?

Alipayn perusidea on pitkälti sama kuin PayPalin. Palveluun lisätään korttitiedot, jonka jälkeen maksu suoritetaan Alipayn välityksellä. Kyseessä on siis maksunvälityspalvelu. Alipaylla voi hoitaa esimerkiksi seuraavia asioita Kiinassa:

• Maksaa laskut
• Ostaa bussiliput
• Maksaa nettikaupoissa ja kivijalkakaupoissa
• Suorittaa maksu AliExpress.com, Alibaba.com, Tmall.com, Taobao.com -kaupoissa

Palvelun ominaisuudet tulevat todennäköisesti käyttöön vähitellen myös muualla maailmassa. Suomalainen käyttäjä on saattanut törmätä palveluun tehdessään ostoksia esimerkiksi AliExpressissä ja Alibabassa. Alipay.com-sivusto on kiinaksi, joten sen käyttäminen voi olla haastavaa. Google Chrome -selaimella voit kääntää sisällön osittain suomeksi. Tietokoneella se onnistuu hiiren oikealla napilla, valitsemalla vaihtoehdon ”käännä kielelle suomi”.

Palvelun kätevyyden Kiinassa tekee siitä, että Alipay toimii mobiililaitteella. Kassalla sinun tarvitsee vain avata Alipay-sovellus ja näyttää näytöllä olevaa QR-koodia. Kassahenkilö skannaa QR-koodin, jolloin maksu suoritetaan automaattisesti.

alipay kokemuksia
Maksu suoritetaan näyttämällä QR-koodi

Kiinassa luottokortilla maksamista ei yleisesti ottaen pidetä yhtä suuressa arvossa kuin länsimaissa. Kiinalaiset ovat tämän lisäksi tunnettuja ahkerina säästäjinä. Alipay onkin tässä mielessä kätevä, sillä kukaan ei saa tietää, käytitkö maksuun luottoa vai et. Kauppias näkee vain, että maksu suoritetaan Alipayn avulla.

Alipay Suomessa

Moni kiinalaisturisti varmasti ilahtuu nähdessään Suomessa Alipayta tukevia kauppoja. Kauppiailla on hyviä kokemuksia palvelusta, koska tutun ja turvallisen maksutavan tarjoaminen saattaa kasvattaa myyntiä. Aasialaisia matkailijoita kannattaakin palvella mahdollisimman hyvin, sillä Alibaban matkailuyritys Alitrip aikoo tuoda Lappiin suuren määrän matkailijoita.

Alipay ja Paypal

Alipay ei vielä kykene kilpailemaan länsimaissa PayPalin kanssa, sillä vain murto-osa nettikaupoista tukee sitä. Kun Alipay virallisesti julkaistaan muualla maailmassa, saattaa se alkaa tosissaan haastamaan PayPalia nettimaksujen ykkösenä. Voit lukea lisää PayPal-tilin avaamisesta ja käyttämisestä esimerkiksi Opastajan PayPal-ohjeesta tai etsimällä aiheesta tietoa verkosta.

🤗 AliExpress tarjoukset ja alennuskoodi

AliExpressissä mainostetaan jatkuvasti suurta määrää erilaisia tarjouksia, kuten päivittäisiä diilejä, kausialennuksia ja erikoiskampanjoita. Ole kuitenkin tarkkana, sillä osassa tarjouksista ilmoitukseen on vain lisätty korkea lähtöhinta, joka voi hämätä kuluttajaa tekemään harkitsemattomia ostoksia uskoen saavansa suuren alennuksen.

Tarjousten seassa on kuitenkin myös hyviä diilejä, joista todella voi löytää huomattavia alennuksia ja säästää rahaa. Selaa uusimmat tarjoukset, ja seuraa myös alennuskoodeja, joita voi löytää esimerkiksi alennuskoodeihin keskittyviltä sivustoilta tai AliExpressin sosiaalisen median kanavista. Näin voit hyödyntää parhaat mahdolliset tarjoukset ja säästää ostoksissasi.

Muista kuitenkin aina vertailla hintoja ennen ostoksen tekemistä, jotta voit varmistua siitä, että saat todella parhaan mahdollisen hinnan tuotteelle. On myös hyvä idea lukea muiden ostajien arvioita ja kokemuksia tuotteista ja myyjistä, jotta tiedät, minkälaatuista tavaraa olet ostamassa ja voit tehdä tietoisia valintoja.

Yhteenveto

AliExpress on Kiinan suurin verkkokauppa, joka tarjoaa kansainväliselle yleisölle laajan valikoiman tuotteita kilpailukykyiseen hintaan. AliExpressin valikoimaan kuuluu muun muassa elektroniikkaa, vaatteita, kodintarvikkeita, koruja ja kauneustuotteita. AliExpressin käyttö on helppoa ja ostosten tekeminen onnistuu muutamalla klikkauksella.

Verkkokaupan myyjät ovat pääasiassa pieniä ja keskisuuria yrityksiä, jotka myyvät tuotteitaan suoraan kuluttajille ilman välikäsiä. Tämä mahdollistaa edullisemmat hinnat, mutta ostajien on syytä olla tarkkana ja vertailla eri myyjien hintoja ja tuotearvioita ennen ostopäätöksen tekemistä. Vaikka AliExpressin toimitusaika voi olla hieman pidempi kuin muilla verkkokaupoilla, on se silti monelle houkutteleva vaihtoehto edullisten hintojensa ja laajan valikoimansa vuoksi.

Mitä maksutapoja AliExpress hyväksyy?

AliExpress hyväksyy useita maksutapoja, kuten luottokortit ja pankkikortit.

Mistä tietää, onko AliExpressin myyjä luotettava?

Ennen ostopäätöksen tekemistä on hyvä tarkistaa myyjän tuotearvostelut ja luokitukset, jotka antavat viitteitä myyjän luotettavuudesta.

Kuinka kauan AliExpressin toimitus yleensä kestää?

AliExpressin toimitusaika vaihtelee yleensä 2-6 viikon välillä, riippuen siitä, mistä tuote lähetetään ja mihin se toimitetaan.

Voiko AliExpressistä ostettuja tuotteita palauttaa?

Vaikka palautusoikeus on olemassa, se on käytännössä mahdotonta, koska palautuksen kustannukset tulevat yleensä kalliimmaksi kuin tuotteen ostohinta. On suositeltavaa tarkistaa huolellisesti tuotteen kuvaus ja myyjän arvostelut ennen ostopäätöksen tekemistä.

Etusivu » Nettikaupat » AliExpress kokemuksia ja kätevä Suomi-opas