AliExpress -opas aloittelijalle ja kokemuksia (14 vinkkiä)

172

AliExpress on suomalaisten keskuudessa suosittu eBayn tapainen iso kauppapaikka, josta tilataan Suomeen paljon esimerkiksi puhelimia, vaatteita ja elektroniikkaa. Tuotteet tulevat pääsääntöisesti Kiinasta, eikä niitä ole yleensä hinnalla pilattu. Lue oppaamme ja opi tilaamaan AliExpressistä turvallisesti. Voit lukea myös AliExpress kokemuksia ja kommentteja kirjoituksen lopusta.
AliExpressin päivän tarjouksiin pääset tästä.

1. Luotettavuus

AliExpress on Alibaban tavallisille kuluttajille suunnattu versio ja se on pääsääntöisesti täysin luotettava. Tilaukset tulevat yksittäisiltä myyjiltä ja tukkuliikkeiltä, joka mahdollistaa edulliset hinnat. Luottokorttitiedot ja muut maksutiedot ovat turvattu viimeismpiä salausmenetelmiä käyttäen.

aliexpress arvostelu

Ostaessasi AliExpressistä, tarkista myyjän ja tuotteen arvostelut ennen ostoa. Myyjän arvosanan olisi hyvä olla yli 95%. Tuotteista ei aina ole arvosanaa, jos sitä ei ole kukaan arvostellut. Yleisesti ottaen alle 3-tähden tuotteita ei kannata tilata. Ebay on tunnettu myös turvallisena kauppapaikkana, koska se suosii luotettavia myyjiä. Lue myös eBay-ohje suomeksi.

2. Ostaminen

AliExpressin käyttöliittymä on melko yksinkertainen ja ostosten teko nopeaa. Tarjolla on myös ebaysta tuttu ostajanturva, joka kattaa saapumattomat tilaukset, vialliset tuotteet sekä tuoteväärennökset. Ongelmatilanteissa kannattaa olla yhteydessä tuotteen myyjään. AliExpress ei tarjoa alennuskoodia, mutta hinnat ovat jo valmiiksi edullisia.

Kun olet tehnyt tilauksen, sinulla on 2kk aikaa kuitata tavarat saaduksi painamalla ”Confirm goods received” omasta tilaushistoriastasi. Jos et paina napista 2kk aikana, tavarat hyväksytään automaattisesti saaduksi.

Älä paina napista ennenkuin olet saanut tavarat, sillä sen jälkeen sinun on lähes mahdotonta reklamoida tilauksestasi.

3. Toimituskulut, maksutavat ja toimitusaika

Tilauksissa on usein edulliset tai jopa ilmaiset postikulut. Ostosi jälkeen saat sähköpostiin viestin jossa on mahdollinen seurantakoodi. Seurantakoodia ei ole aina saatavilla, tai sen tiedot eivät pidä paikkaansa.

aliexpress kokemuksia

Maksaminen tapahtuu AliPay -maksupalvelun avulla. AliPay on AliExpressin vastine PayPalille. AliPay toimii kaikilla yleisillä pankki ja luottokorteilla, myös Visa Electron käy. Jos käytät Visa Electronia, sinun pitää mahdollisesti sallia ulkomaanmaksut verkkopankkisi asetuksista. AliExpress ei valitettavasti tue PayPal maksua. Toimitusaika AliExpress Suomi -tilauksissa on yleensä noin 2-4 viikkoa.

Myynti-ilmoituksesta voi tarkistaa kuinka kauan toimitus arviolta kestää. Toimituksen valmistelu voi viedä jopa 10 päivää. Älä siis hätäänny, vaikka et saisi heti seuraavana päivänä toimitusvahvistusta.

4. Vaatteiden koot

Älä luota suoraan AliExpressin vaatteiden kokomerkintöihin. Jos mahdollista, etsi tuotteesta aina oikeat mitat. Voit verrata näitä mittoja omistamiisi vaatteisiin. Vaatteet ovat yleensä yhden tai jopa kaksi kokoa liian pieniä, kun vertaa EU-kokomerkintöihin. Tuotteen arvosteluista löydät yleensä muiden ostajien kokemuksia vaatteiden sopivuudesta.

5. Tuotteiden laatu

Halvalla hinnalla on tietysti kääntöpuoli. Se näkyy tuotteiden laadussa ja ominaisuuksissa. Usein ostaja saattaa kuvitella, että tuotteessa on kuvan perusteella jokin ominaisuus, mitä sitten tuotteessa ei oikeasti olekkaan. Älä siis luota sokeasti kuviin, vaan lue tuotekuvaus ja ominaisuudet tarkasti.

Vaatteita ostaessa edullinen hinta ilmenee laadussa. Laatu on kuitenkin usein riittävä ja vastaa ostajan odotuksia, kun ottaa myyntihinnan huomioon. AliExpressin tuotteet ovat yleensä ilman mitään merkkiä tai brändiä.

6. Mitä ei kannata Suomeen tilata?

AliExpressistä ei välttämättä kannata ostaa kalliita elektroniikkatuotteita, joita saisi esimerkiksi EU-alueelta. Ongelmatapauksissa kuluttajanturva on Kiinasta tilatessa heikompi kuin EU-alueelta. Takuuasiat on myös helpompi hoitaa EU-alueen toimijoiden kanssa. AliExpressistä ei myöskään kannata tilata kalliita merkkituotteita, koska ne voivat olla suurella todennäköisyydellä tuoteväärennöksiä. Varo myös tilaamasta AliExpressistä asioita, joita et Suomeen saa tilata, kuten lääkeaineita.

7. Tulli ja verot

Koska AliExpress tilaukset tulevat yleensä Kiinasta, pitää huomioida tilauksiin kohdistuvat mahdolliset tulli ja veromaksut. Tullimaksut voi välttää tekemällä, monta pienempää tilausta, jotka ovat postikuluineen alle 22€ arvoisia. Alle 22€ arvoiset tilaukset voivat jäädä joskus tulliin. Silloin vain kirjaat tullin sivuilla tilauksen arvon ja se pääsee jatkamaan matkaansa.

Jos tilauksesi arvo ylittää postikuluineen 22€ saat siitä kotiin kirjeenä saapumisilmoituksen. Saapumisilmoituksessa on ohjeet sekä kerrotaan vaihtoehdoista joilla voit maksaa lähetyksesi tullimaksut. Älä tee mitään ennenkuin saat kotiisi mahdollisen saapumisilmoituksen tuotteista. Voit hyödyntää tullilaskuriamme, kun haluat arvioida tilauksesi lopullisia kustannuksia.

8. Tuotteiden arvostelut

Jokaisesta ilmoituksesta pääset käsiksi tuotteen arvosanaan sekä kommentteihin. Nämä on hyvä tarkistaa ennen tilauksen tekoa, jolloin tiedät paremmin minkälaisen tuotteen olet ostamassa.

aliexpress tilaaminen

Tuotearvostelut voivat olla joskus väärennettyjä, jotta myyjä saisi tuotteensa näyttämään paremmalta. Ylläolevassa kuvassa oleva tuotearvostelu on esimerkiksi hieman epäilyttävä.

9. Tuotteiden takuu

Tilauksissa olevan ”ostajanturvan” umpeuduttua tuotetakuun toimivuutta ei voi taata. Jotkut myyjät hoitajat velvollisuutensa tunnollisesti, mutta heikompiakin suorittajia mahtuu joukkoon. Tuotteiden palauttaminen Kiinaan on myös usein niin kallista ja vaikeaa, ettei se kannata. Tämä asia kannattaa huomioida tilausta tehdessäsi. Yleensä halpa hintataso kuitenkin korvaa tämän mahdollisen riskin.

10. Reklamaatio

Jos tilauksesi ei ole saapunut yli kuukauteen tai se on esimerkiksi rikki tullessaan, voit avata tapauksen (Open Dispute). Kannattaa olla ennen disputen avaamista yhteydessä myyjään. Reklamaation käsittelyn jälkeinen rahanpalautus suoritetaan yleensä noin 2-7 päivän sisällä.

11. AliExpressin historiaa

AliExpressin on perustanut nykyään Kiinan rikkaimpana miehenä tunnettu Jack Ma. Ennen AliExpressiä Jack Ma aloitti yrityksille tarkoitetun AliBaban. AliBaba kasvoi nopeasti todella suureksi yritykseksi ja se onkin nykyään maailman isoin nettimyyjä. Alibaban taakse jäi vuonna 2016 esimerkiksi Walmart.

12. Alibaba – Tämä kappale koskee vain Alibaba.com tukkukauppaa

Alibaba on tukkukauppa, eli se välittää tavaraa ensisijaisesti jälleenmyyjille. Alibaba.comista voit tilata vaikka 1000 kappaletta USB-tuulettimia hintaan 0,50€ / kappale. Alibaba Groupiin kuuluu muun muassa Aliexpress, jossa ihmiset eri puolilta maailmaa voivat ostaa kiinalaisia tuotteita. Yksityishenkilöt voivat siis tilata Alibabassa olevia tuotteita Aliexpressin kautta. Alibaballa on myös oma mobiilimaksujärjestelmä, Alipay.

Alibaba työllistää yli 22000 työntekijää ja sillä on yli 100 toimistoa. Alibaban pääkonttori sijaitsee Hangzhoussa. Käytä Alibabaa, jos haluat tehdä töitä suoraan valmistajan kanssa, luoda omia tuotteita omalla nimellä tai ostaa tukkueriä.

alibaba kokemuksia
Alibaban verkkosivu näyttää tältä

Käyttäjätunnuksen luominen Alibabaan
Paina ”Join Free”-painiketta vasemmassa yläkulmassa. Luo käyttäjätunnus syöttämällä yhteystietosi. Myös yrityksen nimi vaaditaan. Paina lopuksi ”Submit”-painiketta. Tämän jälkeen sinulle lähetetään sähköpostiisi vahvistusviesti. Vahvista sähköpostiosoitteesi painamalla ”Confirm Email Address”.

Alibaban ja AliExpressin erot
Alibaba.com on maailmanlaajuinen tukkukauppa, jossa yritykset voivat ostaa tavaroita suurempia määriä halvemmalla. Aliexpress.com on kauppapaikka, joka myy tavaroita pienempiä määriä yksityishenkilöille. Alibabassa voit muokata omia tuotteita myyjän kanssa. Voit siis tilata erän tuotteita omalla logollasi ja haluamasi värisenä. Tilausmäärät ovat myös asia, joka erottaa nämä kaksi erityisesti toisistaan. Alibabassa on usein minimitilausmäärä (MOQ), eli et voi tilata vain yhtä kappaletta.

Alibabassa kaikki on neuvoteltavissa
Alibaban suurin etu on se, että sinä pystyt vaikuttamaan lähes kaikkeen. Myyjien asettamat hinnat ja muut numerot, eivät ole ehdottomia. Sinulla on Alibabassa mahdollisuus neuvotella vamistajan/myyjän kanssa kaikesta: hinnasta, minimitilauksesta, toimitustavasta ja maksutavasta.

Kysy näytekappaleita
Kun olet tilaamassa Alibabasta suurta erää tavaraa, muista aina kysyä ensin näytekappaleita. Näytekappaleihinkin kannattaa suhtautua varauksella, sillä joskus ne ovat parempilaatuisia, kuin suuressa erässä tulevat tuotteet.

Miten voin ostaa Alibaba.comista?
Etsi haluamasi tuote tuotehaun avulla. Kun löydät sopivan tuotteen, ota yhteys tavaran toimittajaan ja kysy lisää yksityiskohdista. Voit ottaa yhteyttä toimittajaan ”Contact Supplier”-painikkeesta, ”Chat Now”-painikkeesta tai soittamalla toimittajalle suoraan. Muista selvittää ainakin seuraavia asioita: Pienin tilausmäärä, näytteen hinta, valmistukseen kuluva summa, valmistusaika, maksuehdot ja tullimaksut. Alibabassa on mahdollista myös tehdä ”Ostetaan”-ilmoitus, jolloin tavaran toimittajat ovat itse sinuun yhteydessä ja tarjoavat sinulle tuotteitaan.

Alibabassa hyväksytyt maksutavat
Kun klikkaat ”maksa nyt” – eli ”Pay Now”-painiketta tuotteen tietosivulla, näet kaikki valmistajan/myyjän tuetut maksutavat. Eri myyjillä on erilaisia maksutapoja. Maksaminen tapahtuu Alipayn kautta, johon taas käyvät luttokortit ja visa electron. Jos haluat maksaa Paypalin avulla, sinun kannattaisi asiasta kysyä myyjältä, sillä sekin voi olla mahdollista.

Alibaba ja tulli
Kaikki EU-alueelta tilatut ostokset ovat maahantuonti- ja arvolisäverottomia, mutta tilatessa EU-alueen ulkopuolelta tilaukseen lisätään arvolisävero, kun sen arvo ylittää 22€ postikuluineen. Kun kyseessä on iso määrä tuotteita, yhteissumma tulee luultavasti ylittämään 22 euron rajan ja joudut maksamaan arvonlisäveroa. Alibabassa voit sopia myyjän kanssa siitä, kumpi teistä maksaa mahdolliset lisämaksut. Kun paketin arvo on yli 150 euroa, tilaukseen voidaan vielä lisätä tullimaksu. Riippuen siitä minkälaisia tuotteita tilaat.

Minkälaisia toimitusaikoja voin odottaa Alibabasta?
Alibaban toimitusajat vaihtelevat hurjasti riippuen ihan myyjän ja ostajan sijainnista maailmalla. Toimitusaika kuitenkin on riippuvainen lähinnä myyjän nopeudesta. Voit katsoa muiden ostajien kokemuksia kyseisestä Alibaba myyjästä. Näin saat tiedon, pitääkö myyjän lupaukset paikkaansa.

Toimitusaika on yleensä kuudesta viikosta ylöspäin. Aika on sitä pitempi, mitä enemmän tuottetta pitää esimerkiksi kustomoida sinun tarpeisiisi. Jos haluat tuotteen nopeasti, tilaa sellaiselta myyjältä, jonka tuote on tarpeisiisi sopiva ja sitä on tarpeeksi varastossa.

13. Mikä on kiinalaisten keskuudessa suosittu Alipay?

Alipay on Kiinassa vuonna 2004 perustettu suosittu nettimaksujärjestelmä. Alipaylla on vahva markkinaosuus Kiinassa reilulla 400 miljoonalla käyttäjällään. Vertailun vuoksi kerrottakoon, että PayPalilla on noin 190 miljoonaa käyttäjää koko maailmassa. Alipay kehitettiin maksujen suorittamiseen Alibabassa ja myöhemmin AliExpressissä. Nykyään se on paljon muutakin, sillä Alipayta voi käyttää kaikenlaiseen maksamiseen.

Miten Alipay toimii?
Alipayn perusidea on pitkälti sama kuin PayPalin. Palveluun lisätään korttitiedot, jonka jälkeen maksu suoritetaan Alipayn välityksellä. Kyseessä on siis maksunvälityspalvelu. Alipaylla voi hoitaa esimerkiksi seuraavia asioita Kiinassa:

• Maksaa laskut
• Ostaa bussiliput
• Maksaa nettikaupoissa ja kivijalkakaupoissa
• Suorittaa maksu AliExpress.com , Alibaba.com , Tmall.com , Taobao.com -kaupoissa

Palvelun ominaisuudet tulevat todennäköisesti käyttöön vähitellen muuallekkin maailmaan. Suomalainen käyttäjä on saattanut törmätä palveluun tehdessään ostoksia esimerkiksi Aliexpressissä ja Alibabassa. Alipay.com -sivu on Kiinaksi, joten sitä voi olla vaikea käyttää. Google Chrome selaimella voit kääntää sisällön osoittain Suomeksi. Tietokoneella se onnistuu hiiren oikealla napilla. Valitse vaihtoehto ”käännä kielelle suomi”.

Kätevän palvelusta Kiinassa tekee sen, että Alipay toimii mobiililaitteella. Kassalla avaat Alipay sovelluksen ja näytät näytöllä olevaa QR-koodia. Kassahenkilö skannaa QR-koodin, jolloin maksu suoritetaan automaattisesti.

alipay kokemuksia
Maksu suoritetaan näyttämällä QR-koodi

Kiinassa luottokortilla maksamista ei katsota yleisesti niin hyvällä, kun länsimaissa. Kiinalaiset ovat tämän lisäksi ahkeria säästäjiä. Alipay onkin tässä mielessä kätevä, kun kukaan ei saa tietää käytitkö maksuusi luottoa vai et. Kauppias näkee vain, että maksu suoritetaan Alipayn avulla.

Alipay Suomessa
Moni Kiinalaisturisti varmasti ilahtuu nähdessään Suomessa Alipayta tukevia kauppoja. Kauppiailla on hyviä kokemuksia palvelusta, koska tutun ja turvallisen maksutavan näkeminen saattaa kasvattaa myyntiä. Aasialaisia matkailijoita kannattaakin palvella mahdollisimman hyvin, sillä Alibaban matkailuyritys Alitrip aikoo tuoda Lappiin suuren määrän matkailijoita.

Alipay ja Paypal
Alipay ei varsinaisesti länsimaissa kilpaile vielä PayPalin kanssa. Alipayta tukee vain murto-osa nettikaupoista, joita PayPal tällä hetkellä tukee. Kun Alipay virallisesti julkaistaan muualla maailmassa, saattaa se alkaa tosissaan haastamaan PayPalia nettimaksujen ykkösenä. Voit lukea lisää PayPal tilin avaamisesta ja käyttämisestä täältä.

Oletko maksanut Alipaylla tai nähnyt sen käytössä? Kerro lukijoillemme Alipay kokemuksia!

14. AliExpress tarjoukset ja alennuskoodi

Sivustolla mainostetaan jatkuvasti suurta määrää erilaisia tarjouksia. Ole kuitenkin tarkkana, sillä osassa tarjouksista ilmoitukseen on vain lisätty korkea lähtöhinta. Se voi hämätä kuluttajaa tekemään harkitsemattomia ostoksia.

Tarkista uusimmat tarjoukset

Kiitos oppaan lukemisesta! Toivottavasti siitä oli sinulle apua. Voit jakaa tai linkittää ohjeen vapaasti, esimerkiksi ystävälle, jonka olisi mielestäsi hyvä kokeilla AliExpressiä. Kommentoi alle omia AliExpress kokemuksia tai kysy mitä tahansa AliExpressiin liittyvää. Jokaiseen kommenttiin vastataan! (Viestit tarkistetaan ennen julkaisua roskapostin varalta)

1000
83 Kommenttiketjuja
89 Vastauksia yhteensä
1 Seuraajia
 
-
Eniten vastauksia
34 Eri kommentoijia
Mika

Seurannassa lukee Returned to sender. Täytyykö avata dispute heti vaiko koettaa tiedustella mitä tapahtui?

Mika

Myyjän vastaus: Hello, my friend, I’m sorry for you! Your order has been returned. If you need this order, please cancel the dispute. We will send your order for the second time. Please understand! Thank you very much!

Arja Hiillosmäki

Yritän tässä rekisteröityä AliExpressiin sähköpostitilin kautta, mutta kun menen laittamaan tietoni (nimen ym.), niin ilmoittaa ”please enter english only”. Mitä pitäisi oikein tehdä?

Anonyymi

Onko tuonne pakko rekisteröityä? Maksutapana on myös joskus tilisiirto.

Top