Paras 3D-tulostin alle 500 euroa? Tiedä nämä asiat ennen ostamista

Jätä kommentti

3D-tulostin valmistaa fyysisiä, kolmiulotteisia muotoja ja esineitä digitaalisista malleista. Mallit voit suunnitella itse tai ladata netistä. 3D-Tulostin sulattaa muovinauhaa ja suihkuttaa nauhan muotoon ohuina kerroksina. Tämä voi kuulostaa hankalalta, mutta itseasiassa se on aika helppoa. Oppaastamme löydät tietoja eri malleista, tulostustekniikoista, materiaaleista, sekä turvallisuudesta. Aloita siis lukeminen ja löydä sinulle paras 3D-tulostin.

Paras 3D-tulostin alle 500‚ā¨

Useat 3D-tulostin mallit maksavat tuhansia euroja. Ne ovat varmasti hyvi√§ laitteita, mutta korkea hinta est√§√§ monia kokeilemasta niit√§. Onneksi tekniikka on kehittynyt, ja joitain malleja saa nyt kohtuullisiinkin hintoihin. Edullisin hintaryhm√§ 3D-tulostimissa on juurikin noin 500‚ā¨ ja alle.

3D-tulostus on suosittua

3D-tulostimia pääsee nykyään kokeilemaan esimerkiksi eri kirjastoissa, mikä on hauska ja helppo tapa tutustua tähän harrastukseen. Jos kuitenkin kiínnostuit asiasta enemmän, ja haluat hankkia itsellesi sellaisen kotiin, on hyvä perehtyä asiaan enemmän. Seuraavaksi kerromme asioita, joita on hyvä pitää mielessä 3D-tulostukseen liittyen.

Erilaiset tulostustekniikat

3D-tulostus on laaja käsite, joka kattaa fysikaalisten materiaalien tuottamiseen tarvittavat teknologiat. Se, josta olet luultavasti kuullut tiedotusvälineissä ja joka on suosituin harrastajien keskuudessa, on se, joka käyttää Fused Deposition Modeling (FDM) -menetelmää. FDM -menetelmä on siis valmistustekniikka, jota käytetään yleisesti mallinnukseen, prototyyppityöhön ja tuotantosovelluksiin. Se on yksi tekniikoista, joita käytetään 3D-tulostuksessa.

Fused Deposition Modeling (FDM)

FDM on prosessi, jossa malli luodaan kuumentamalla ja puristamalla muovia kerroksittain. FDM-tekniikka on eniten käytetty tekniikka kotitulostimissa.

Stereolitografia

SLA-tekniikan prosessi hyödyntää ultraviolettivalonsäteilyä mallin kovettumiseksi valoherkän nesteen joukosta. Tämä mahdollistaa korkeamman laadun. Valmis kappale on kovettamattoman nesteen sisällä, siksi jälkikäsittelyyn kuuluu kappaleen pesu ja jälkikovetus UV-kaapissa. Tukimateriaali rakentuu samasta nesteestä eli tukimateriaali poistetaan mekaanisesti. Tarvittaessa kappaleet ovat pintakäsiteltävissä. SLA-tekniikalle tyypillistä on nopeus ja erinomainen XY-resoluutio.

Selective Laser Sintering (SLS)

SLS on samantapainen tekniikka kuin stereolithografia, paitsi että prosessiin liittyy lasereita ja jauheita UV-valonsäteiden ja nesteen sijaan. Voimakkaalla laserilla jauhe sulatetaan kerroksittain ja päälle levitetään uusi jauhekerros uutta sulatusta varten. Tukimateriaalina toimii sama jauhe jolloin erillistä tukimateriaalia ei tarvita.

SLS-tekniikassa materiaali on muovia ja se on jauhemuodossa. Valmis kappale on kokonaan jauheen sisällä ja ns. kakku avataan käsin ja valmiit kappaleet puhdistetaan mekaanisesti. SLS-tekniikalla valmistetaan toiminnallisia protoja ja piensarjoja. Materiaalina ovat nailoni, PA:n johdannaisia tai polystyreeniä. Polyamidia käytetään myös eri täytteisillä lisäaineilla kuten lasi, alumiini ja kuitu. SLS-tekniikka soveltuu erityisesti lopputuotteiden valmistukseen.

CJP (ColorJet Printing)

Tämä tekniikassa vaatii kaksi komponenttia kappaleen valmistamiseen ja ne ovat jauhe sekä sidosaine. Alussa tulostin levittää jauhepedin. Tulostuspäässä värit ja sidosaine sekoitetaan ja tämä neste tulostetaan jauheeseen kerros kerrokselta. Tulostuskerrospaksuus on yleensä 0.1mm.

Tukimateriaalina toimii sama jauhe, johon kappale rakentuu. Tulostettu kappale on hauras, joten se kovetetaan suolaliuoksella, epoksilla tai laimennetulla pikaliimalla. Uudessa Projet 4500 mallissa jauhe on muovia, joten kovettamista ei tarvita.

MJP (MultiJet Printing)

Kyseisessä tekniikassa materiaali on lämmitettyä akryylipohjaista fotopolymeeriä, joka tulostetaan rakennusalustalle kerros kerrokselta ja kovetetaan UV-valolla. Tällä tekniikalla syntyy tarkempia ja yksityiskohtaisia kappaleita. Tukimateriaali on steariinin kaltaista vahaa, joka poistetaan uunissa n. 65 asteen lämpötilassa tulostetusta kappaleesta. Tulostuskerrospaksuudet ovat välillä 0.03-0.016mm ja tulostusaika on riippuvainen kappaleen korkeudesta. MJP-tekniikka soveltuu parhaiten kappaleille, joilta vaaditaan hyvää tarkkuutta ja tarkkoja yksityiskohtia.

(Direct Metal Sintering)

DMS-tekniikassa metallijauhe levitetään kerros kerrokselta ja sintrataan voimakkaalla laserilla yhteen. Materiaaleina käytetään muun muassa ruostumatonta terästä, titaania, alumiinia, työkaluterästä, kultaa, hopeaa jne. Kappaleen valmistumisen jälkeen kappaleiden tukimateriaalit poistetaan mekaanisesti. Sintrattuja metalliosia käytetään ja niitä kannattaa käyttää hankalissa geometrioissa, joiden valmistustapa muutoin olisi kallista tai hankalaa. Tulostustarkkuudet ovat n. 0.02mm kaikilla akseleilla ja suuri etu on kappaleiden toistettavuus.

Polyjet

Polyjet-tekniikassa akryylifotopolymeeri levitetään alustalle kerroksittain, kerrospaksuudella 0.03 Р0.016mm ja kovetetaan UV-valolla. Tukimateriaali on hyytelömäinen ja se poistetaan painepesulla. Polyjetin materiaalit ovat akryylipohjaisia.

Eri tekniikoiden tulosteiden esimerkki koot

Vaikka kappaleet voidaan tulostaa myös osissa ja kokoonpanna liimaamalla, on sinun hyvä tietää nämä koot eri tekniikoista.

FDM-tekniikka: 406 x 356 x 406 mm
SLA-tekniikka: 1500 x 750 x 550 mm
SLS-tekniikka: 550 x 550 x 750 mm
CJP-tekniikka: 254 x 381 x 203 mm
MJP-tekniikka: 298 x 185 x 203 mm
DMS-tekniikka: 270 x 270 x 420 mm
Polyjet-tekniikka: 342 x 342 x 200 mm

Yleisimmät tulostuksessa käytettävät materiaalit

Kaksi tavallisinta 3D-painatukseen tarvittavia materiaaleja ovat Poly Lactic Acid (PLA) ja akryylinitriilibutadieenistyreeni (ABS). Molemmat ovat kestomuovia, jotka pehmenevät muokattaviksi kuumennettaessa.

 

PLA (Poly Lactic Acidon)

PLA (Poly Lactic Acidon) on eräänlaista muovia, joka on peräisin maissitärkkelyksestä ja se sopii erinomaisesti aloittelijoille. Tämä materiaali sopii myös pienten ja yksinkertaisten kotitaloustavaroiden luomiseen. Se on myös biohajoava ja ympäristöystävällinen.

ABS (akryylinitriili-butadieeni-styreeni)

ABS (akryylinitriili-butadieeni-styreeni)on kestävä ja PLA:ta kevyempi tulostusmateriaali. ABS-muovia käytetään mm. autojen puskureiden ja legojen valmistuksessa. ABS soveltuu parhaiten hieman pienempien kappaleiden tulostukseen sen nopean jäähtymisen ansiosta. Kestävyyden ansiosta ABS on suosittu materiaali teollisuudessa. ABS-muovi aiheuttaa kuitenkin nanohiukkaspäästöjä, joten se vaatii hyvän ilmastoinnin.

Nylon

Nylon on erittäin vahva, joustava sekä kestävä materiaali.

HIPS (High Impact polystyreeni)

HIPS (High Impact polystyreeni) on hyvin samanlainen materiaali kuin ABS. Erona on, että HIPS voidaan liuottaa Limoneeniin. HIPS:iä kannattaa käyttää tukimateriaalina esimerkiksi ABS:in kanssa, jos sinulla on kaksi suutinta.

Turvallisuus

Muista seuraavat seikat, jotta tulostaminen on turvallista.

Palovammojen mahdollisuus

Tärkeintä on muistaa, että työskentelet lämmitetyillä muoveilla, jotka voivat aiheuttaa pahoja palovammoja, jos et ole varovainen. Suurimmalla osalla tulostimista on suojakotelo, mutta joillakin tulostimilla ei ole suojakoteloa tulostusalueen ympärillä. Käytä erityistä varovaisuutta näiden tulostimien kanssa.

Työskentele ilmastoidussa tilassa

On tärkeää säilyttää 3D-tulostimesi hyvin ilmastoidussa huoneessa. Painoprosessin aikana muodostuu höyryä, varsinkin kun käytät ABS-muovia. ABS-muovi aiheuttaa nanohiukkaspäästöjä, siksi se vaatii hyvän ilmastoinnin.

Valitse muovilaatu kohteen mukaan

3D-tulostimia voidaan käyttää monien keittiöesineiden luomiseen. Sekä ABS että PLA ovat yleensä elintarviketurvallisia, mutta jos lisäaineita on lisätty, nämä lisäaineet eivät välttämättä ole turvallisia.

Harkitse tuotteen päällystämistä

FDM-tyyppisissä 3D-tulostimissa luoduissa tuotteissa on huokoisia pintoja, joihin bakteerit voivat kerääntyä. Ole siis tarkka ja päällystä tuote, jotta sitä olisi turvallisempaa käyttää.

Mistä tulostettava 3D-malli?

Tulostamiseen vaaditaan 3D-mallitiedosto STL-muodossa. STL-tiedosto (STereoLithography) on tavallinen tiedostomuoto, jonka avulla voit tulostaa 3D-mallisi fyysiseen objektiin. 3D-mallin hankkimisessa on kaksi reitti√§: voit luoda sen itse tai ladata valmiiksi laaditun mallisuunnitelman Internetist√§. Valmiita, ilmaisia malleja on ladattavissa esimerkiksi Thingiverse‚Äď ja Youmagine-sivuilta.

Jos aiot luoda oman mallisi, on olemassa erilaisia ohjelmia, sekä ilmaisia että kaupallisia, jotka auttavat sinua luomaan luomuksesi todelliseen maailmaan. Jos haluat, voit jopa oppia 3D-mallinnusta. Mallin tekemiseen sopii lähes mikä tahansa CAD- tai 3D-mallinnusohjelma. Ilmaisia mallinnusohjelmia ovat esimerkiksi SketchUp, Sculptris sekä Tinkercad.

Loppusanat

Kiitos tämän pienen oppaan lukemisesta! Oliko kirjoituksessa jotain parannettavaa? Kerro rohkeasti mielipiteesi kommenteissa. Voit myös kysyä tuotesuosituksia ja kertoa oman vinkkisi 3D-tulostimen valintaan.

Oletko muuten harkinnut langattoman valvontakameran ostoa? Tämä ja useita muita tuote-oppaita ja ostovinkkejä löydät Opastaja.com -sivustolta.


Etusivu ¬Ľ Ostokset

Jätä kommentti