Virtual reality lasit – 12 parasta mallia esittelyssä

0

VR ja AR ovat tekniikoita, joilla voidaan huijata ihmisen aivoja. Näiden tekniikkojen avulla mielemme kokee tietokoneella kehitettyjä elementtejä osana todellisuutta. Cardboard -lasit ovat monelle ensimmäinen kosketus virtuaalitodellisuuteen. Lue artikkelia eteenpäin, niin opit eri virtuaalitekniikoista sekä esittelemme parhaat virtual reality lasit.

Virtuaalitodellisuus – Virtual Reality – VR

Virtuaalitodellisuus, joka on englanniksi virtual reality, on tietokoneella luotu maailma, joka on joko täysin kuvitteellinen maailma tai sellainen, jolla pyritään simuloimaan todellista ympäristöä. VR-lasien tai -kypärien avulla pääset itsekin mukaan virtuaalitodellisuuteen. Virtuaalitodellisuudessa myös sinä olet osa tätä keinotekoista ympäristöä. Virtuaalilasien avulla silmiesi eteen aukeaa täydellinen 3D-tila ja syvyysilluusio, jolloin keinotekoinen ympäristö tuntuu todelliselta. Virtuaalitodellisuudessa pelaamiseen tarvitaan käsiohjaimet, joiden avulla voit vaikuttaa peliin ja ympäristöön.

Virtual reality -lasit

Virtuaalilaseja tekee moni valmistaja. Useat mallit ovat edullisia, puhelimen avulla toimivia. Paremmat lasit, joissa on molemmille silmille omat näyttönsä maksavat yleensä noin 300€ ja siitä ylöspäin. Näiden käyttöön tarvitset myös jonkin lisälaitteen, kuten tietokoneen tai pelikonsolin.

Cardboard lasit – Vaatii yhteensopivan älypuhelimen
Cardboard lasit ovat edullisimpia VR-laseja, mitä markkinoilta voi löytää. Ne ovat pahvista valmistettuja ja ne vaativat toimiakseen Android- tai iPhone-älypuhelimen. Pääset virtuaalimaailmaan kiinnittämällä puhelimesi pahviseen koteloon, jossa on linssit. Cardboard lasien käyttömukavuus ja linssit ovat huonot. Niitä joutuu jatkuvasti säätämään ja korjailemaan. Cardboard lasit sopivat kuitenkin vr-maailmaan tutustujalle.

cardboard lasit
10€ – Osta täältä

Lasit hyödyntävät puhelimen omaa näyttöä, gyroskooppia ja liikesensoreita. Voit ladata älypuhelimeesi cardboard yhteensopivia sovelluksia Apple Storesta tai Google Playstä. Sovellus jakaa puhelimen näytön kahteen osaan, jolloin syntyy kolmiulotteinen vaikutelma.
 


 
Brändäämättömät VR-lasit – Vaatii yhteensopivan älypuhelimen
Markkinoilla on paljon ns. brändäämättömiä Kiinalaisia virtuaalilaseja. Laatu voi olla halvemmissa laseissa hieman merkkilaseja heikompi, mutta toimivuuden pitäisi kuitenkin olla kohtuullisella tasolla. Muista, että VR-laseja saatetaan pitää pitkiäkin aikoja kasvoilla. Halpa hinta tuntuu yleensä huonona käyttömukavuutena.

vr-lasit
20€ – Osta täältä


 
Pimax 4K – Vaatii tehokkaan tietokoneen
Pimax VR lasit ovat Gearbestista saatavat tietokoneeseen kytkettävä virtuaalilasit. Niiden avulla voit pelata esimerkiksi SteamVR pelejä. Lasit tukevat 4K resoluutiota, joten kuvanlaatu laseissa on hyvä. Näissä laseissa on mukana kuulokkeet, jotka saa myös pois. Media toistetaan HDMI-johdon avulla, joten voit kytkeä nämä moneen eri laitteeseen. Pimax 4K VR-lasit ovat hyvä valinta hintaansa nähden.

pimax vr lasit
290€ – Osta täältä


 
Oculus Rift – Vaatii tehokkaan tietokoneen
Oculus Rift on yksi mielenkiintoisimmista VR-järjestelmistä, sekä yksi parhaista, mitä markkinoilta löytyy. Facebook omistaa tämän VR-järjestelmän. Oculus Touch käsiohjaimet kannattaa hankkia samalla, sillä ohjaimet tekevät VR-pelaamisesta luonnollisempaa. Oculus Riftiä käyttämällä on mahdollisuus liikkua omilla jaloilla. Se seuraa käyttäjän sijaintia ja liikettä yhdellä kameralla. Näitä VR-laseja on tarkoitettu käytettäväksi 2 x 2 metrin kokoisella alueella.

oculus virtuaalilasit
500€ – Osta täältä

Oculus Rift vaatii tehokkaan tietokoneen toimiakseen. Lasien ja tietokoneen välille tulee johto, tämä rajoittaa hieman käyttäjän liikettä virtuaalimaailmassa.
 


 
HTC Vive – Vaatii tehokkaan tietokoneen
HTC Vive on huippu VR-lasimalli ja se vaati toimiakseen tehokkaan pelitietokoneen. Se tunnistaa käyttäjän liikkeen ja sijainnin, joten pelaaja voi liikkua omilla jaloilla virtuaalimaailmassa. HTC Vive virtuaalilasit käyttävät paikannukseen Valven kehittämää Lighthouse -järjestelmää. Lighthouse on millintarkka laser -järjestelmä ja se mahdollistaa liikkumisen noin 4 × 4 metrin kokoisella alueella. Liikkumisalue on selvästi suurempi kuin muilla kilpailijoilla.

htc vive virtuaalilasit
Käytetty 680€ – Osta täältä

Vive täytyy kytkeä johdolla tietokoneeseen. Vuoden 2017 aikana markkinoille on tulossa langaton ratkaisu. Viven mukana tulee kaksi Lighthouse -järjestelmää käyttävää langatonta käsiohjainta, jotka mahdollistavat käsien käyttämisen VR-sovelluksissa. Näiden akku kestää useita tunteja.
 


 
Samsung Gear VR – Vaatii yhteensopivan älypuhelimen
Gearissa on omat liikesensorit ja se yhdistetään yhteensopiviin Samsungin puhelimiin. GearVR vaatii Samsungin Galaxy S7, S7 Edge, Note 5, S6, S6 Edge ja S6 Edge+ puhelimen toimiakseen. Verrattuna arvokkaampiin laitteisiin, etuna on hinnan lisäksi langattomuus, joten laitteen voi ottaa mukaan mihin tahansa.

samsung gear vr virtuaalilasit
70€

Laite ei kuitenkaan pysty seuraamaan sijaintiasi, eli vaikka liikkuisit tilassa, pelimaailmassa pysyt paikallasi. Gearissa ei myöskään ole vielä liikeohjaimia.
 


 
Playstation 4 VR – Vaatii PS4 pelikonsolin
PS4 -konsolin lisäksi PS VR tarvitsee toimiakseen Move -ohjaimet ja –kameran. Pään liikettä seurataan PlayStation Kameralla, joka on yhteydessä normaaliin PS4 ohjaimeen tai PlayStation Move motion ohjaimeen. Näistä muodostuu VR-kokemus. Nämä virtual reality lasit ovat lisäosa PS4:lle, joten se on helppo ja todennäköinen valinta monelle pelaajalle.

ps4 virtuaalilasit
370€ – Osta täältä


 
Razer OSVR – Vaatii tehokkaan tietokoneen
Razer OSVR laseja voi käyttää peleissä, ohjelmissa ja viihdekäytössä. Lasien on tarkoitus toimia minkä tahansa alustan kanssa, kaikilla erilaisilla VR-ohjelmilla ja ohjaimilla. Lasit ovatkin täydelliset kehittäjälle, joka haluaa kokeilla rajojaan.

razer virtuaalilasit
400€


 
Avegant Glyph – Kytketään HDMI-johdolla haluttuun lähteeseen
Avegant Glyph virtuaalilasit ovat yhdet omalaatuisimmista virtuaalitodellisuuslaseista markkinoilla. Niissä on integroidut kuulokkeet, joten käytettävyys on kohdallaan. Kuva heijastetaan suoraan silmille uudenlaisella tekniikalla. Laseja voi käyttää myös Drone -lennokkien lentämiseen.

avegant virtuaalilasit
550€


 
Zeiss VR One Plus – Vaatii yhteensopivan älypuhelimen
Zeiss VR One Plus virtual reality lasit tukevat kännyköitä, joiden näyttö on 4.7 – 5.5 tuuman kokoinen. Useiden linssisäätöjen avulla, ZEISS virtuaalilaseilla on helppo löytää itselle sopivat asetukset. ZEISS tunnetaan laadukkaista optiikkatuotteistaan, joten nämä lasit ovat todella laadukkaat.

zeiss virtuaalilasit
130€


 

Lisätty todellisuus – Augmented Reality – AR

Lisätty todellisuus lasien läpi näet oikean maailman, johon on tuotu virtuaalisia elementtejä kuten hologrammeja, hahmoja, tavaroita, ääniä tai videoita. Voit hallita lisättyä todellisuutta päälaitteen kautta, joka voi esimerkiksi olla AR-lasit tai mobiililaite. AR -tekniikka on käytännössä sama kuin MR eli mixed reality. Kyseessä on vain eri termi samalle tekniikalle.
 

AR lasit

Lisätty todellisuus laseja on toistaiseksi vasta vähän markkinoilla. Suurin osa saataviila olevista laseista on kehitysasteella.

Microsoft Hololens
Microsoftin Hololens lasit luovat nimensä mukaisesti hologrammien näköisiä heijastuksia näkemäämme todellisuuteen. Laitetta vielä kehitetään, mutta Microsoft kehittäjät voivat ostaa lasit huokeaan 3000$ hintaan.

hololens virtuaalilasit


 
Meta 2
Meta 2 lasit ovat jokseenkin samankaltaiset kuin Microsoftin Hololens lasit. Niiden kehitysversion voi tilata itselleen 950$ hintaan.

meta virtuaalilasit

Mitä virtuaalitodellisuus laseja olet päässyt kokeilemaan? Mitkä ovat mielestäsi parhaat virtual reality lasit? Kerro kokemuksiasi!

Osallistu keskusteluun

1000
Top