Virtual reality lasit – Miten valita parhaat VR-lasit?

Virtuaalitodellisuus eli VR on yhä suositumpi teknologia, joka mahdollistaa immersiivisen kokemuksen digitaalisessa maailmassa. VR-lasien avulla käyttäjät voivat tutkia pelimaailmoja, opetusskenaarioita ja jopa sosiaalisia tiloja ikään kuin olisivat siellä itse.

Koska markkinoilla on useita erilaisia VR-laseja, on tärkeää ymmärtää niiden tekniset vaatimukset ja erilaiset käyttömahdollisuudet. Tässä artikkelissa käsitellään, mitä VR on, miten valita parhaat VR-lasit eri alustoille ja mistä löytyy parhaita tarjouksia.

Mistä löytyy parhaat VR-lasi tarjoukset?

VR-laseja kannattaa etsiä useista kaupoista ennen ostopäätöstä. Voit löytää hyvän tarjouksen katsomalla alla olevien kauppojen hinnat. Ostaminen on aina helppoa ja nopeaa näistä kaupoista.

hobbyhall
 • Kattava valikoima
 • Edulliset hinnat
 • Helppo tilata
amazon.de
 • Usein edullisin
 • Paljon tarjouksia
 • Nopea toimitus

Mikä on virtuaalitodellisuus eli VR?

Virtuaalitodellisuus (virtual reality tai VR) on teknologia, joka luo käyttäjälle kuvitteellisen ympäristön, jossa hän voi liikkua ja toimia. Tämä saavutetaan käyttämällä erityisiä VR-laseja ja usein myös muita laitteita, kuten ohjaimia tai seurantalaitteita. VR:n avulla voidaan simuloida lähes mitä tahansa ympäristöä, olipa kyse sitten videopelistä, virtuaalisesta työtilasta tai vaikkapa turistikohteesta.

Miten valita parhaat VR-lasit?

vr lasit

Valitessa parhaita VR-laseja on huomioitava useita seikkoja, jotka riippuvat yksilöllisistä tarpeista ja odotuksista. Ensimmäinen askel on miettiä, mihin tarkoitukseen laseja aiotaan käyttää. Onko kyseessä pelaaminen, koulutus, ammattikäyttö vai yksinkertaisesti viihde? Seuraavaksi on otettava huomioon tekniset vaatimukset, kuten yhteensopivuus olemassa olevan laitteiston kanssa, kuten tietokoneen, puhelimen tai pelikonsolin. Myös budjetti on tärkeä tekijä, sillä hinnat vaihtelevat suuresti.

Käyttömukavuus on yksi olennainen seikka: lasien tulee istua hyvin päässä, eivätkä ne saa olla liian raskaita pitkäaikaiseen käyttöön. Lisäksi kannattaa tarkistaa näytön laatu, liikkeen seuranta ja mahdolliset lisäominaisuudet, kuten kamera tai äänentoisto. On myös suositeltavaa lukea arvosteluja ja vertailla eri malleja keskenään. Jos mahdollista, kokeile eri malleja ennen ostopäätöstä. Näin voit varmistua siitä, että valitsemasi VR-lasit täyttävät juuri sinun tarpeesi ja odotuksesi.

Standalone VR-lasit (ei vaadi lisälaitteita)

oculus quest vr lasit

Standalone VR-lasit, kuten Oculus Quest -sarja ja Pico-lasit, ovat itsenäisiä laitteita, jotka eivät vaadi erillistä tietokonetta, puhelinta tai pelikonsolia toimiakseen. Ne ovat erittäin käyttäjäystävällisiä, sillä ne ovat käytännössä pelaa ja käytä (”plug and play”) -tyyppisiä laitteita. Oculus Quest on tunnettu monipuolisista käyttömahdollisuuksistaan ja laajasta peli- ja sovellusvalikoimastaan. Pico-lasit ovat puolestaan saaneet kiitosta erityisesti yrityskäytössä ja koulutussovelluksissa.

Näiden lasien etu on niiden helppokäyttöisyys ja liikkuvuus, mutta niiden suorituskyky ei yleensä yllä PC-pohjaisten lasien tasolle. Hinta on yleensä keskitasoa, ja ne ovat hyvä vaihtoehto niille, jotka haluavat päästä käsiksi VR-maailmaan ilman monimutkaisia asennuksia tai suuria alkuinvestointeja.

VR-lasit tietokoneelle (PC)

htc vr lasit

Tietokonepohjaiset VR-lasit, kuten Oculus Rift, HTC Vive ja Valve Index, tarjoavat usein parhaan kuvanlaadun ja liikkeenseurannan, mutta vaativat tehokkaan PC:n. Ennen ostopäätöstä on tärkeää tarkistaa, että tietokoneesi täyttää laitteiston minimivaatimukset ja että sinulla on tarvittavat liitännät, kuten USB-portit.

Hinta vaihtelee laajasti: korkeamman hintaluokan lasit tarjoavat usein lisäominaisuuksia, mutta edullisemmissa malleissakin voi saada hyvää vastinetta rahalle. Ole tietoinen siitä, että jotkin mallit saattavat vaatia erillisiä seurantalaitteita, jotka voivat lisätä kokonaiskustannuksia.

Playstation VR-lasit (PS4 ja PS5)

playstation vr

PlayStation VR on Sonyn kehittämä VR-lasijärjestelmä, joka on suunniteltu PlayStation -konsolien kanssa käytettäväksi. Se on yksi markkinoiden suosituimmista VR-lasimalleista, erityisesti konsolipelaajien keskuudessa. PS VR tarjoaa laadukkaan virtuaalitodellisuuden kokemuksen ja pääsyn moniin suosittuihin VR-peleihin.

PS4 ja PS5 eroavat toisistaan suorituskyvyssä, ja PS5 tarjoaa paremmat grafiikat ja nopeammat latausajat. Tämä parantaa VR-kokemusta, mutta itse PS VR -lasit ovat yhteensopivat molempien konsoliversioiden kanssa.

Laseja hankkiessa on hyvä ottaa huomioon, että joissain paketeissa tulee mukana PlayStation-kamera ja liikeohjaimet, kun taas toisissa nämä pitää ostaa erikseen. Tämä voi vaikuttaa merkittävästi kokonaiskustannuksiin.

PlayStation VR on erinomainen valinta, jos omistat jo PS4- tai PS5-konsolin ja haluat laajentaa pelikokemustasi virtuaalitodellisuuteen ilman suuria lisäinvestointeja.

VR-lasit puhelimelle

cardboard vr lasit

Puhelimille suunnitellut VR-lasit ovat yleensä edullisin ja helpoin tapa päästä kokeilemaan virtuaalitodellisuutta. Ne toimivat siten, että älypuhelin asetetaan lasien sisään erityiseen paikkaan, ja puhelimen näyttö jaetaan kahteen osaan luomaan 3D-vaikutelma. Suosittuja malleja ovat esimerkiksi Samsung Gear VR ja Google Cardboard.

Vaikka nämä lasit ovat helppokäyttöisiä ja liikkuvia, niiden suorituskyky ja käyttökokemus eivät yleensä yllä PC- tai konsolipohjaisten lasien tasolle. Esimerkiksi liikkeen seuranta ja näytön tarkkuus saattavat olla rajoitetumpia.

Näitä laseja valitessa on tärkeää varmistaa, että ne ovat yhteensopivia käyttämäsi puhelinmallin kanssa. Puhelimelle suunnatut VR-lasit ovat hyvä vaihtoehto satunnaisempaan käyttöön tai ensikosketukseksi virtuaalitodellisuuteen.

Oculus VR-lasit

oculus

Oculus on yksi VR-teknologian edelläkävijöistä, ja sen valikoima kattaa useita erilaisia VR-lasimalleja eri käyttötarkoituksiin. Oculus Rift ja Rift S ovat suunniteltu erityisesti tietokonekäyttöön ja ne tarjoavat erinomaisen suorituskyvyn ja laajan peli- ja sovellusvalikoiman. Näiden lasien käyttö vaatii tehokkaan PC:n ja ne ovat yleensä kohdennettu enemmän harrastajille ja ammattilaisille.

Oculus Quest ja Quest 2 puolestaan ovat standalone-malleja, jotka eivät vaadi erillistä tietokonetta tai konsolia. Ne ovat erittäin käyttäjäystävällisiä ja tarjoavat monipuolisia käyttömahdollisuuksia, aina peleistä multimediaan ja sosiaalisiin VR-sovelluksiin.

Oculus-lasit ovat tunnettuja korkeasta laadustaan, erinomaisesta liikkeenseurannasta ja immersiivisestä käyttökokemuksesta. Ne ovat usein hieman kalliimpia, mutta tarjoavat myös enemmän ominaisuuksia ja paremman suorituskyvyn verrattuna moniin kilpaileviin tuotteisiin.

Valitessasi Oculus-laseja, ole tietoinen eri mallien teknisistä vaatimuksista, yhteensopivuudesta sekä siitä, tarvitsevatko ne erillisiä lisävarusteita. Oculus tarjoaa laadukkaita vaihtoehtoja eri käyttötarkoituksiin ja budjetteihin, ja ne ovat erinomainen valinta, jos etsit korkealaatuista VR-kokemusta.

Muut merkittävät VR-lasit

Oculus, HTC ja Sony eivät ole ainoita toimijoita VR-markkinoilla. Valve Index ja HP Reverb G2 ovat esimerkkejä premium-luokan PC-pohjaisista VR-laseista, jotka tarjoavat erinomaisen suorituskyvyn. Lenovo Mirage Solo ja Samsung Odyssey ovat muita vaihtoehtoja, jotka tarjoavat standalone- ja PC-pohjaisia vaihtoehtoja. Google Cardboard on edullinen tapa kokea VR älypuhelimen avulla.

 • Pimax (5K Plus, 8K)
 • Varjo (VR-1, VR-2)
 • Fove 0
 • Razer (OSVR)
 • Nreal Light

Yhteenveto

Virtuaalitodellisuus, tai VR, on teknologia, joka on saavuttanut yhä suurempaa suosiota ja monipuolisuutta viime vuosina. Markkinoilla on erilaisia VR-laseja eri käyttötarkoituksiin: PC-pohjaiset lasit tarjoavat huippuluokan suorituskyvyn, PlayStation VR on loistava lisä PS4- ja PS5-pelikokemukseen, ja puhelimille suunnitellut sekä standalone-lasit tarjoavat helppokäyttöisyyttä ja liikkuvuutta. Oculus lasit ovat tunnettuja korkeasta laadustaan, mutta muitakin laadukkaita vaihtoehtoja, kuten Valve Index ja HP Reverb G2, on saatavilla. Valinta kannattaa tehdä omien tarpeiden ja budjetin mukaan.

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Voinko käyttää samoja VR-laseja sekä tietokoneella että pelikonsolilla?

Yleensä VR-lasit ovat suunniteltu toimimaan joko tietokoneiden tai pelikonsolien kanssa, mutta eivät molempien. Esimerkiksi PlayStation VR on yhteensopiva vain Playstationeiden kanssa.

Tarvitsevatko kaikki VR-lasit erillisen tietokoneen tai konsolin toimiakseen?

Ei, standalone-VR-lasit kuten Oculus Quest 2 toimivat ilman erillistä tietokonetta tai konsolia. Ne ovat itsenäisiä laitteita, jotka eivät vaadi ulkopuolisia komponentteja.

Kuinka paljon hyvät VR-lasit yleensä maksavat?

VR-lasien hinta vaihtelee laajasti mallista ja valmistajasta riippuen. Edulliset puhelimelle suunnatut lasit voivat maksaa alle 50 euroa, kun taas huippuluokan PC-pohjaiset lasit voivat maksaa useita satoja tai jopa tuhansia euroja.

Etusivu » Ostokset » Virtual reality lasit – Miten valita parhaat VR-lasit?