Veronpalautushuijaus leviää sähköpostissa – Tältä se näyttää

Jätä kommentti

Useana vuonna veronpalautusten aikaan netissä on levinnyt sähköpostihuijaus joka kertoo verohallinnon asiakkaan saaneen veronpalautuksia. Tämä viesti on täyttä huijausta. Älä klikkaa mitään viestissä olevia linkkejä, vaan poista se heti. Ole siis tarkkana ja vältä veronpalautushuijaus. Alla lisätietoa huijauksen sisällöstä ja miten toimia, jos joutuu huijatuksi.

Minkälainen huijausviesti on?

Sähköpostiviesti on suomenkielinen ja siinä voi olla muutama kirjoitusvirhe. Huijauksessa on yleensä linkki, jota pyydetään klikkaamaan. Älä kuitenkaan klikkaa tätä linkkiä, sillä se johtaa sinut väärennetylle sivustolle.

Tekaistu summa

Viestiin on kirjoitettu satunnainen summa, ja siinä väitetään asiakkaan saavan tämän tililleen täyttämällä linkistä aukeava lomake. Se saattaa houkutella joitain käyttäjiä klikkaamaan varoitteluista huolimatta.

Väärennetty verohallinnon sivu

Linkistä aukeaa väärennetty verohallinnon sivu, josta käyttäjää pyydetään tunnistautumaan verkkopankkitunnuksilla. Huijaukseen oli liitetty ainakin Nordean, Danske Bankin ja S-pankin kirjautumissivut. Veronpalautushuijaussivulla yritetään saada ihmisten luottokortti– ja tilitietoja. Verohallinto ei ikinä kysy asiakkaiden tietoja sähköpostilla tai tekstiviestillä. Tuhoa tämänkaltainen viesti ilman, että edes avaat sitä.

veronpalautushuijaus
Huijausviesti voi näyttää esimerkiksi tältä

Löytyykö suojattu yhteys?

Kun hoidat veroasioitasi, siirry verohallinnon sivuille ainoastaan kirjoittamalla osoitepalkkiin vero.fi. Virallinen vero.fi -palvelu edellyttää myös aina tunnistautumista ennen käyttöä. Muista myös, että mahdollinen huijausviesti voidaan toimittaa esimerkiksi tekstiviestillä.

https yhteys
Huijaus-sivuja ei ole välttämättä suojattu HTTPS-yhteydellä

Mitä tällä huijauksella tavoitellaan?

Huijauksella yritetään varastaa käyttäjän pankki- ja luottokortti tietoja, joita rikolliset pyrkivät hyödyntämään mahdollisimman nopeasti. Onkin erittäin tärkeää muistaa ottaa yhteys omaan pankkiin ja luottokortin tarjoajaan, sekä sulkea kaapattu luottokortti.

Yleinen huijaustapa

On hyvä pitää mielessä, että vastaavia huijauksia on lähetetty myös muiden virallisten tahojen nimissä (esim. Tulli). Pidä siis tässä kirjoituksessa esitellyt tavat huijauksen tunnistamiseksi mielessä.

Verohallinto ei hoida asioita sähköpostilla tai tekstiviesteillä

Verohallinto on kertonut, ettei se koskaan kysy mitään käyttäjien tietoja (kuten luottokorttinumeroita, tai verkkopankkitietoja) sähköpostilla tai tekstiviestillä. Jos siis saas verohallinnolta viestiä näillä tavoin, voit automaattisesti olettaa sen olevan huijausta. Pysy siis tarkkaan!

Mitä tehdä jos syötin tietoni sivulle?

Jos olet vahingossa uskonut viestin olleen aito ja syöttänyt tietojasi sivulle, sulje korttisi mahdollisimman nopeasti. Voit lukea lisää asiasta Verohallinnon -sivuilta.

Loppusanat

Heräsikö kysymyksiä tai haluatko kertoa minkälaisiin nettihuijauksiin sinä olet törmännyt? Kerro kommenteissa muille lukijoille, jotta he osaavat varautua erilaisiin huijauksiin.

Jos muuten tilailet kiinasta edullista tavaraa, kannattaa sinun varoa huijaussivuja. Tutustu myös muihin sivujemme mielenkiintoisiin artikkeleihin.


Etusivu » Raha

Jätä kommentti