Tunnista kopio – Vältä väärennös

Tuoteväärennös eli piraattituote on sellainen tuote, jossa on ilman lupaa käytetty toisen tavaramerkkiä. Tavaramerkin hyväksikäyttö voi ilmentyä esimerkiksi tuotteen logon tai ulkonäön matkimisella. Lue vinkkimme, niin vältyt tuoteväärennöksien ostamiselta.

Mikäli etsit luotettavia verkkokauppoja, katso listauksemme parhaista verkkokaupoista täällä.

Mitä kaikkea väärennetään?

Kopioita tehdään lähes kaikesta mahdollisesta ja mahdottomasta. Joskus feikit saattavat keretä markkinoille jopa aitoja tuotteita nopeammin. Suosittuja kopioita ovat kellot, korut, kosmetiikka, hajusteet, aurinkolasit, laukut, kengät, vaatteet ja lelut. Myös lääkkeistä, musiikkitallenteista ja elektroniikasta tehdään tuoteväärennöksiä. Ja tämä on vasta alku, sillä feikkituotteiden valmistaminen on miljoonabisnes, joka kannattaa.

Näitä brändejä väärennetään paljon

Tuoteväärennökset eivät kosketa vain ylellisiä muotibrändejä, vaan ne voivat kohdistua mihin tahansa tuotteeseen tai merkkiin, jolla on arvoa. Valitettavasti tuoteväärennökset ovat merkittävä ongelma monille yrityksille ja niiden kuluttajille. Yleisesti väärennettyjen tuotteiden joukossa ovat muun muassa:

  • Erilaiset liput (pääsyliput, junaliput jne.)
  • Kosmetiikkatuotteet ja meikit
  • UGG-saappaat
  • Jordan-kengät
  • Mariskoolit, suosittu suomalainen lasituote
  • Crocs-kengät
  • Nike Air Force -kengät
  • Silmälasit eri merkeiltä
  • Louis Vuitton -vyöt
  • Dremel-työkalut

Tällaisia tuotteita väärennetään usein, koska ne ovat suosittuja ja niillä on korkea jälleenmyyntiarvo. Valitettavasti väärennökset voivat olla vaikeasti havaittavia, joten kuluttajien on oltava tarkkana ja tutkittava myyjän taustat ennen ostamista.

Milloin et saa tilata tuoteväärennöstä?

Tuoteväärennöksen ostaminen (tuonti maahan) elinkeinotarkoituksessa on rikollista. Eli jos sait kuningasidean tilata 100 paria feikkilenkkareita ja meinasit myydä ne Facebook -kirpparilla, Tori.fi:ssä, tai missä tahansa, voit unohtaa tuon ajatuksen. Se on laitonta.

Jos kuitenkin ostat tuoteväärennöksiä vain omaan käyttöösi, saatat menettää tuotteesi mikäli tavaramerkin omistaja niin haluaa. Tulliin kiinni jääneet väärennetyt tuotteet tuhotaan ja tuhoaminen tehdään maahantuojan (tilaajan) kustannuksella.

Jos kuitenkin silti haluat tilata feikkituotteita, kannattaa vielä lukea seuraava kappale, jossa kerromme muutaman asian, joita feikkien ostaminen aiheuttaa.

Halutessasi tietää lisää tulliselvitykseen liittyvistä asioista, voit kurkata meidän tulliselvitys ohjetta.

Miksi ei kannata ostaa tuoteväärennöstä?

Kun ostat tuoteväärennöksiä, tuet kansainvälisiä rikollisjärjestöjä. Kyseiset tuotteet voivat myös olla vaarallisia sinulle ja muille. Niitä ei ole tutkittu eikä testattu. Ja jos jotain sattuu, vastuunkantajaa on lähes mahdotonta löytää.

Näiden asioiden lisäksi, tuoteväärennöksien ostaminen johtaa työpaikkojen menetykseen. Toisin sanoen feikkituotteiden ostaminen vaikuttaa todella laajasti ympäri maailmaa, myös Suomessa, vaikka tavarat siis tulisivat jostakin muualta. Lue lisää asiasta tullin -sivuilta. Tuoteväärennöksiä voi välttää olemalla tarkkana. Seuraavilla neljällä tavalla voit välttyä huijatuksi tulemiselta.

Käyttämällä maalaisjärkeä, voi välttää väärennökset

Paras keino tuoteväärennöksen tunnistamisessa on tietysti maalaisjärki. Repsoittavat saumat ja huono ompelujälki voi myös paljastaa tuoteväärennöksen. Muista myös, että myyjät voivat laittaa kuvan tuotteesta, joka on aito, mutta myyvät silti väärennettyä tuotetta. Kannattaa perehtyä myyjän tai kaupan saamiin palautteisiin jos mahdollista. Sekään ei tosin aina auta, sillä tuotearvostelujakin väärennetään.

Suhtaudu epäilevästi liian halpoihin hintoihin

Suhtaudu epäilevästi tuotteisiin, joita tarjotaan hyvin halvalla. Jos hinta vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta, se yleensä myös on. Toki kyseessä voi myös olla löytö, mutta yritä ajatella realistisesti. Kiinnitä huomiosi myös myynnin taktiikkaan: Yrittääkö myyjä saada sinua ostamaan tuotetta heti? Jos myyjällä on kiire saada tuotetta myydyksi ja tarjous on voimassa vain hetken, on olemassa mahdollisuus, että myytävä tuote ei ole sitä miltä se näyttää olevan.

Tutki verkkokaupan yhteystiedot

Tarkista ennen tilaustasi, että verkkokaupalla on kunnolliset yhteystiedot, jotta saat heihin yhteyden tarvittaessa. Feikkituotteita myydään enimmäkseen kiinalaisista huijauskaupoista.

Tutki myyjän luotettavuutta

Paras tapa välttyä huijaukselta on ostaa merkkituotteita hyvämaineisilta yrityksiltä tai myyjiltä. Yksi tapa saada selville, onko yritys tai myyjä luotettava tarkistamalla internetistä sen arvosteluja ja asiakkaiden kokemuksia. Saat paremman käsityksen kaupasta tai myyjästä etsimällä esimerkiksi Googlesta: yrityksen nimi ja ”kokemuksia” tai englanniksi ”review”.

Usein kysytyt kysymykset

Miksi ei kannata ostaa tuoteväärennöksiä?

Väärennösten ostaminen tukee kansainvälisiä rikollisjärjestöjä ja voi olla vaarallista, koska väärennetyt tuotteet eivät välttämättä täytä turvallisuusstandardeja. Lisäksi niiden ostaminen voi johtaa työpaikkojen menetykseen, koska rahat menevät laittomille markkinoille eikä laillisille yrityksille.

Miten voin tunnistaa tuoteväärennökset?

Huono laatu, kuten repsottavat saumat ja huono ompelujälki, voivat vihjata väärennöksestä. Jos hinta näyttää liian hyvältä ollakseen totta, se todennäköisesti on. Kannattaa myös tutkia myyjän tai verkkokaupan taustat ja arvostelut ennen ostamista.

Mitkä tuotteet ovat yleisesti väärennettyjä?

Useimmin väärennetään muun muassa erilaisia lippuja, kosmetiikkatuotteita, UGG-saappaita, Jordan-kengät, Mariskooli-lasituotteita, Crocs-kengät, Nike Air Force -kengät, eri merkkien silmälasit, Louis Vuitton -vyöt ja Dremel-työkalut.

Etusivu » Arkivinkit » Tunnista kopio – Vältä väärennös