Tulliselvitys netissä – 8 ohjetta onnistumiseen

4 kommenttia

Opi tekemään nettitullaus Tullin verkkosivuilla helposti tämän ohjeen avulla. Tilatessasi EU-alueelta, ei tulliselvitystä tarvitse tehdä. Kun teet ostoksia EU:n ulkopuolella (esim. Kiina), tulee sinun tehdä tulliselvitys netissä. Huomaathan, että tämä ohje on vain suuntaa antava. Lue aina ajantasaiset tiedot ja ohjeet Tullin verkkosivuilta.

Hyvä tietää tulliselvityksestä

Kaikki EU:n ulkopuolelta tulevat tilaukset tulee tulee tullata, kun saat saapumisilmoituksen Postilta tai muulta kuljetusyritykseltä.

Varaudu maksamaan tarvittavat arvonlisäverot kaikista EU:n ulkopuolelta tulevista tilauksista. Saat tietää tilaamasi tuotteen verokannan Tullin verkkosivuilla.

Yli 150 euron arvoisiin tilauksiin tulee lisäksi tullimaksu. Yleensä tullimaksu on alkaen 5% ostoksen ja muiden toimituskulujen summasta.

Hyödyllistä: Arvioi tilauksesi loppusummaa tullilaskurilla

Saapumisilmoituksen vastaanottaminen

Kun tilauksesi saapuu Suomeen, Posti lähettää osoitteeseesi saapumisilmoituksen, jossa pyydetään tekemään tulliselvitys

Tulliselvityksen pystyy tekemään vasta sitten, kun on saanut saapumisilmoituksen. Sinulla on noin 20 päivää aikaa tehdä tulliselvitys. Mikäli et tee selvitystä tai maksa veroja, posti palauttaa pakettisi lähettäjälle. Tullin sivuilla kerrotaan maksutiedon tulevan Tullille 2-3 päivässä.

Mene tullin sivuille

Mene selaimellasi Tullin sivuille. Etsi linkki jossa lukee ”Henkilöasiakkaan tuontitullaus” tai ”Tullaa pakettisi”. Sivuilla olevat termit voivat vaihdella, mutta nämä ovat yleiset vaihtoehdot.

Jatka ohjeiden mukaan ja tunnistaudu sähköisesti Tullin sivuille.

Täytä tarvittavat tiedot tilauksesta

Anna Tullin sivuilla pyydettävät tiedot. Yleensä Tulli haluaa tietää ainakin saapumistunnuksen, saapumispäivän ja lähetysmaan. Asiakkaan tulee myös lisätä jokin dokumentti, jolla voidaan todistaa tuotteista maksetut hinnat, kuten vaikkapa kuitti.

Anna tarkentavat tiedot

Seuraavaksi tullauslomakkeessa pyydetään tyypillisesti henkilötunnus, kansallisuus, nimi, osoite, postinumero, postitoimipaikka, puhelinnumero ja sähköpostiosoite.

Anna pyydetyt tiedot lähettäjästä, kuten mikä lähettäjän nimi on ja onko kyseessä yritys vai yksityishenkilö.

Jos tilauksesi sisältää vain yhden arvolisäprosentin ja saman tavarakoodin tuotteita, voit tullata kaikki tilauksen sisältämät tuotteet yhtenä tavarana. Valitse tavarakoodi valintalistalta tai ota yhteyttä Tullin neuvontaan oikean tavarakoodin selvittämiseksi.

Tämän jälkeen ilmoita tavaran valmistusmaa. Jos et tiedä tavaran valmistusmaata, ilmoita lähetysmaa.

Lisää ostosten tiedot

Oleellinen osa tullausta on antaa oikeat tiedot maksetuista hinnoista. Anna tilauksesi arvo ilman toimituskuluja ja valitse oikea valuutta. Muista lisätä kuva tai liitetiedosto, jossa näkyy tuotteen hinta (esim. kuitti). Se nopeuttaa tullauksen käsittelyä.

Kerro myös tuotteiden paino. Löydät painotiedot saapumisilmoituksesta.

Toista prosessi, jos tilauksessa on useita tuotteita

Mikäli olet tilannut paljon erilaisia tuotteita, lisää jokainen tuote vastaavasti seuraamalla Tullin sivuilla annettuja ohjeita.

Vahvista antamasi tiedot ja maksa lasku

Kun kaikki on valmista, tulee sinun vahvistaa, että kaikki antamasi tiedot ovat oikein. Tämän jälkeen saat tullauspäätöksen ja laskun. Maksa lasku halutessasi heti, jolloin tilauksesi pääsee jatkamaan matkaa. Onneksi olkoon, olet nyt tehnyt tulliselvityksen!

Heräsikö kysymyksiä tai haluatko jakaa tullauskokemuksiasi muille? Kommentoi alle! (Viestit tarkistetaan ennen julkaisua roskapostin varalta)


Etusivu » Nettivinkit

4 kommenttia artikkeliin ”Tulliselvitys netissä – 8 ohjetta onnistumiseen”

 1. Moi.
  Tilasin paketin USA:sta, ja paketti olisi saapunmassa Suomeen lähiaikoina. paketin toimittaa DHL Express. Heiltä tuli viesti että hoitavat tullauksen ja muutkin asiaan kuuluvat asiat maksua vastaan, mutta tämä lopussa oleva teksti hiukan hämmentää, eli mitähän tarkoittaa tämä? Toimeksianto on sitova. Mikäli toimeksiantaja ei täytä velvoitettaan viivytyksittä, DHL:llä on oikeus irtisanoa toimeksianto. Haluan kuitenkin itse hoitaa tullauksen ja muuta asiaan kuuluvat toiminnat, en halua käyttää DHL valveluksia. jätänkö huomioimatta kyseisen viestin ja odotan postilta ilmoitusta.

  Vastaa
  • Hei!
   Mielestäni asia menee juuri näin. Eli DHL tarjoaa omaa (kallista) palveluaan. Voit tehdä tulliselvityksen valmiiksi tullin sivuilla, niin saat sen nopeammin. Voit tietysti varmistaa asian DHLn asiakaspalvelusta, jos se vielä mietityttää.

   Viestiä muokattu

   Vastaa
   • Selvä juttu, kiitos varmistuksesta. Onpas kallista! Täytyy pitää mielessä tulevia ohjeita ja tilauksia varten.

Jätä kommentti