Tulliselvitys netissä – Ohje nettitullauksen 10 vaiheeseen

4

Opi tekemään nettitullaus Tullin nettituonti -palvelussa helposti tämän vaiheisiin jaetun ohjeen avulla. Tilatessasi EU-alueelta, ei tulliselvitystä tarvitse tehdä, sillä tilauksesta ei koidu lisäveroja. Kun teet ostoksia verkkokaupoista, jotka ovat Euroopan unionin ulkopuolella, esimerkiksi Yhdysvalloista tai Kiinasta (esim. Gearbest), tulee sinun tehdä tulliselvitys netissä.

Hyvä tietää

• Tilatun postipaketin ja toimituskulujen summan ylittäessä 22€, joudut tilaajana maksamaan arvonlisäveroa.

• Yli 150€ arvoisista lähetyksistä maksetaan myös tullimaksua. Yleensä tullimaksu on noin 5% luokkaa.

• Voit joutua tekemään tulliselvityksen, vaikka tilauksesi arvo ei ylittäisikään 22 euroa, tällöin sinun sinun ei tarvitse maksaa arvonlisäveroa ja tullilaskun summana on 0 euroa.

• Maahantuotavista tavaroista maksetaan veroa yleensä 24%, kuitenkin esimerkiksi kirjojen, sanoma- ja aikakauslehtien kohdalla veroa maksetaan 10%. Elintarvikkeista ja ravintolisistä maksetaan 14%.

• Kaikki EU:n ulkopuolelta saapuvat lähetykset menevät Vantaalle Postin ulkomaanpostin terminaaliin lentorahtina. Selvityksesi jälkeen Posti postittaa lähetyksesi eteenpäin ilmoittamaasi osoitteeseen.

Hyödyllistä: Arvioi tilauksesi loppusummaa tullilaskurilla


1. Saapumisilmoituksen vastaanottaminen

Kun tilauksesi saapuu Suomeen, Posti lähettää osoitteeseesi saapumisilmoituksen, jossa kerrotaan, että tulliselvityksen voi tehdä maksutta verkossa Tullin Nettituonti-palvelussa.

Tulliselvityksen pystyy tekemään vasta sitten, kun on saanut saapumisilmoituksen. Tällöin sinulla on 20 päivää aikaa tehdä tulliselvitys. Mikäli et tee selvitystä etkä maksa veroja, posti palauttaa pakettisi lähettäjälle. Tullin sivuilla kerrotaan maksutiedon tulevan Tullin tilille 2-3 päivässä.


2. Nettituonti-palveluun kirjautuminen

Mene selaimellasi Tullin Nettituonti-palveluun. Klikkaa ylävalikosta ”Kirjaudu yksityishenkilönä”-painiketta. Selaimeen avautuu tunnistussivu. Voit tunnistautua joko mobiilivarmenteen tai pankkitunnusten avulla. Tunnistautumisen jälkeen sinun tulee hyväksyä Tullin Nettituonti-palvelun käyttöehdot klikkaamalla ”Kyllä”-painiketta.


3. Ilmoituksen tekeminen

Hyväksyttyäsi käyttöehdot, selaimeesi avautuu Tullin nettituonti-palvelun etusivu. Klikkaa ”Uusi postitullaus” -painiketta.


4. Saapumistunnus-lomake

1. Saapumistunnus-lomakkeessa pyydetään Postin saapumisilmoituksesta löytyvät tiedot: saapumistunnus, saapumispäivä ja lähetysmaa. Täytä ne.

2. Valitse ”Tavara on tuotu” –valikosta vaihtoehto ”Manner-Suomeen” , kun saapumisilmoitus on tullut Postilta.

3. Valitse ”Kyseessä on” -valikosta ”Uusi postitullaus”.

4. Valitse ”Tavaran arvon osoittava asiakirja” –valikosta sinulle sopiva vaihtoehto.

5. Lopuksi klikkaa ”Seuraava”-painiketta sivun alalaidasta.


5. Toimijatiedot-lomake

1. Toimijatiedot-lomaakkeeseen täytät seuraavat yhteystietosi. Henkilötunnus, kansallisuus, nimi, osoite, postinumero, postitoimipaikka, puhelinnumero ja sähköpostiosoite.

2. Täytä Lähettäjän tiedot kenttään lähettäjän nimi ja valitse Lähettäjä on -valikosta yritys tai yksityishenkilö.

3. Lopuksi klikkaa ”Seuraava”-painiketta sivun alalaidasta.


6. Tavaratiedot-lomake

1. Jos tilauksesi sisältää vain yhden arvolisäprosentin ja saman tavarakoodin tuotteita, voit tullata kaikki tilauksen sisältämät tuotteet yhtenä tavarana. Valitse tavarakoodi valintalistalta tai ota yhteyttä Tullin neuvontaan oikean tavarakoodin selvittämiseksi.

2. Tämän jälkeen ilmoita tavaran valmistusmaa. Jos et tiedä tavaran valmistusmaata, ilmoita lähetysmaa.

3. Lopuksi klikkaa sivun alalaidasta ”Jatka”-painiketta.


7. Tavaran 1 tiedot-lomake

1. Kirjoita Hinta-kenttään tilauksesi arvo ilman toimituskuluja ja valitse Valuuttalaji-valikosta sopiva valuutta.

2. Kirjoita Posti/käsittelykulut-kenttään toimituskulut ja valitse Valuuttalaji-valikosta sopiva valuutta.

3. Kirjoita Paino-kenttään lähetyksen paino, jonka löydät postin saapumisilmoituksesta.

4. Kun lähetyksesi sisältää useita tavaroita, klikkaa ”Lisää uusi tavara”-painiketta. Muuten voit klikata ”Seuraava”-painiketta sivun alalaidasta.


8. Tavaralista-lomake

Tarkista, että kirjoittamasi tiedot ovat oikein ja jatka sen jälkeen seuraavaan vaiheeseen painamalla ”Seuraava”-painiketta sivun alalaidasta.


9. Lähetys-sivu

1. Tässä vaiheessa voit ottaa kuvankaappauksen kuitista, tilausvahvistuksesta tai laskusta. Lisää kuva liitetiedostona tulliselvitykseen. Tämä nopeuttaa tullauksen käsittelyä. Löydät kuitin helpoimmiten sähköpostistasi. Windows tietokoneissa kuvankaappaus on helpointa tehdä leikkaustyökalulla (Snipping tool).

2. Liitettyäsi kuvakaappauksen onnistuneesti, kikkaa ”Lähetä ilmoitus Tulliin” -painiketta sivun alalaidasta. Tällöin ilmoitus siirtyy tullin käsittelyyn.

3. Seuraavaksi sinulle aukeaa tietojen vahvistaminen-sivu, jolla näet antamiesi tietojen perusteella tullin tekemän laskelman maahantuontiveroista. Tarkista antamasi tiedot ja laskelma. Jos kaikki tiedot ovat oikein, vahvista tiedot sivun alareunassa olevalla painikkeella.


10. Laskun maksaminen ja lähetyksen vastaanottaminen

Klikkaa ”Maksa verkkopankissa” -painiketta siirtyäksesi maksamaan tullauspäätöksen mukaisen laskun. Klikkaa pankkiasi, kirjaudu nettipankkitunnuksillasi ja maksa tullauspäätöksen mukainen lasku.

Nyt olet tehnyt tulliselvityksen netissä ja mahdolliset on verot maksettu. Lähetyksesi vapautuu seuraavaksi ulkomaanpostin varastosta ja se lähetetään eteenpäin postiisi.

Heräsikö kysymyksiä tai haluatko jakaa tullauskokemuksiasi muille? Kommentoi alle! (Viestit tarkistetaan ennen julkaisua roskapostin varalta)

1000
1 Kommenttiketjuja
3 Vastauksia yhteensä
0 Seuraajia
 
-
Eniten vastauksia
3 Eri kommentoijia
JH

Moi.
Tilasin paketin USA:sta, ja paketti olisi saapunmassa Suomeen lähiaikoina. paketin toimittaa DHL Express. Heiltä tuli viesti että hoitavat tullauksen ja muutkin asiaan kuuluvat asiat maksua vastaan, mutta tämä lopussa oleva teksti hiukan hämmentää, eli mitähän tarkoittaa tämä? Toimeksianto on sitova. Mikäli toimeksiantaja ei täytä velvoitettaan viivytyksittä, DHL:llä on oikeus irtisanoa toimeksianto. Haluan kuitenkin itse hoitaa tullauksen ja muuta asiaan kuuluvat toiminnat, en halua käyttää DHL valveluksia. jätänkö huomioimatta kyseisen viestin ja odotan postilta ilmoitusta.

JH

Soitin DHL:lle ja kysyin asiasta, vastaus on että perivät 20€ vaikka itse tullaan tuotteen

Top