Trampoliinin ostaminen – Tiedä nämä 5 asiaa

0

Trampoliinilla hyppiminen on suosittu harrastus lapsille sekä aikuisille. Trampoliineja on yhä helpommin saatavilla verkkokaupoista, joten kuluttajilla on enemmän vaihtoehtoja. Toisaalta laajan valikoiman takia trampoliinin ostaminen voi tuntua ylivoimaiselta tehtävältä. Ei hätää, sillä tämä kätevä opas auttaa sinua löytämään sopivimman trampoliinin.

KauppaSiirry
netrauta trampoliinit
• Suomenkielinen
• Toimitusmaa: Suomi
 
Kauppaan >
taloon trampoliinit
• Suomenkielinen
• Toimitusmaa: Suomi
 
Kauppaan >

 

1. Trampoliinin koko

Trampoliineja on saatavilla eri kokoisina. Useimmat trampoliinit ovat halkaisijaltaan noin 4 mertrin luokkaa. Kun harkitset kokoa, kannattaa myös harkita alueen kokoa, johon haluat sijoittaa trampoliinin. Huomaa, että suorakaiteen muotoinen trampoliini voi olla helpompi sijoittaa tontille muotonsa ansiosta. Jos tilaa kuitenkin pihalta löytyy, tulisi aina valita mahdollisimman iso trampoliini, budjetin sallimissa rajoissa.

Minkäkokoinen trampoliini tulisi valita?
Lapsiperheille suosittelemme vähintään 4 metristä trampoliinia, koska harvemmin trampoliinilla hyppii vain yksi lapsi (säännöistä huolimatta). Jos useampi lapsi änkee pieneen trampoliiniin, voi yhteentörmäämisen riski kasvaa. Jos hyppijöitä on kuitenkin vain yksi, tai säännöistä pidetään tarkasti kiinni, voi alle 4 metrinenkin trampoliini olla hyvä vaihtoehto.

Trampoliinien koot ilmoitetaan rungon ulkoreunasta suoraan toiselle puolelle. Joissain verkkokaupoissa trampoliinin koko ilmoitetaan jalkoina (yhdysvaltalainen mittajärjestelmä). Alla näet nämä koot muunnettuna metreiksi.

Trampoliinin kokotaulukko

JalkaaMetriä
8 jalkaa2,43 metriä
10 jalkaa3,05 metriä
12 jalkaa3,66 metriä
13 jalkaa3,97 metriä
14 jalkaa4,27 metriä

 

2. Trampoliinin muoto

Trampoliineja on nykyisin saatavilla monen eri muotoisia. Pyöreä on yleisin ja helpoin valinta. Mikään vaihtoehto ei ole varsinaisesti huonompi kuin toinen, mutta jos tilaa ja rahaa löytyy, suosittelemme muita kuin ympyrän muotoisia (isomman hyppypinta-alan takia).

Pyöreä

pyöreä trampoliini

• Yleisin muoto
• Hyppiminen ohjautuu keskelle


Soikea tai ovaali

soikea trampoliini

• Enemmän hyppyalaa kuin pyöreämallisessa trampoliinissa
• Soikeassa trampoliinissa keskialue on suurempi kuin pyöreässä, siksi hyppääjä ei päädy keskikohtaan samalla tavalla


Neliö

neliö trampoliini

• Enemmän hyppyalaa kuin pyöreämmissä malleissa
• Hyppiminen voimakkaampaa
• Ei vie hukkatilaa pihaltasi


Suorakaide

suorakaide trampoliini

• Paljon hyppyalaa
• Sopii ”ammattilaisille”
• Tällä mallilla voi hypätä tasaisia hyppyjä
• Ei vie hukkatilaa pihaltasi
• Raskas runko


Maatrampoliini

maatrampoliini

• Eri muotoisia vaihtoehtoja
• Joidenkin mielestä tyylikkäämmän näköinen
• Tarvitsee noin 70cm syvän asennuskuopan
• Huolehdi salaojituksesta kun asennat maatrampoliinin

3. Turvaominaisuudet

Trampoliinilla hyppiminen on tehokasta liikuntaa, mutta siihen kuitenkin liittyy vaaratekijöitä. Trampoliineilla hyppimisesti on aiheutunut monenlaisia onnettomuuksia ja yeisimmät vammat ovat olleet käsien ja jalkojen murtumia sekä aivotärähdyksiä. Noudattamalla turvallisuusohjeita voitaisiin välttää suurin osa onnettomuuksista.

Turvaverkko on yksittäinen tärkein turvallisuusominaisuus trampoliinissa. EU:n sääntöjen mukaan, jokaisessa EU-alueella myydyssä trampoliinissa tulee olla mukana turvaverkko. Turvaverkkojen erot ovat lähinnä niiden kiinnitystavoissa ja materiaaleissa. Joissakin malleissa turvaverkko on asennettu kireälle, jotta hyppijä ei osuisi niin helposti turvaverkon putkiin. Tälläiset mallit maksavat hieman enemmän, mutta suosittelemme valitsemaan sellaisen.

trampoliinin turvaverkko
Esimerkki heikommasta turvaverkosta

Yllä olevan kuvan turvaverkko on kiinni putkissa, joten putkiin on mahdollista osua hyppiessä. Reunapehmuste on myös turvaverkon sisäpuolella, joten hyppijän jalka voi ajautua jousien väliin. Onneksi tälläisiä malleja ei oikeastaan enää myydä. Sellaisissa malleissa joissa verkko on pehmusteen ulkopuolella on nykyisin leveämpi pehmuste, jolla estetään jalan joutuminen jousien väliin.

Reunapehmuste on toiseksi tärkein turvallisuusominaisuus. Sen olisi hyvä olla vähintään 2,5cm paksu ja riittävän leveä, jotta se peittää jouset ja runkoputket kokonaan. Valitse sellainen trampoliini, jossa turvaverkko kiinnittyy maton ja jousien väliin. Näin estetään jalkojen joutuminen jousien väliin.

Jousien venymiskyky, esijännitys ja kimmoisuus vaikuttavat trampoliinin hyppyominaisuuksiin. Pitkät jouset antavat pehmeät ja syvemmät ponnahdukset. Jousien hyppyominaisuuksia voi tosin olla vaikea arvioida pelkästään niiden ulkonäön perusteella, koska trampoliinin kokonaisuus ratkaisee.

Tarkista painoraja. Useimmat trampoliinit kestävät helposti ainakin 100kg, mutta halvempien mallien kohdalla on hyvä tarkistaa asia. Usein painorajat ovat ilmoitettu hieman alakanttiin, jotta ne kestäisivät varmasti. Kannattaa valita trampoliini, joka kestää reilusti hyppijöiden painot.

trampoliini lensi
Trampoliinin kiinnittäminen maahan on tärkeää

Maa-ankkurit ovat tärkeä osa turvallista trampoliinia. Vaikka tuulet eivät yleensä Suomessa yllä hurjiin lukemiin, niin trampoliinin lähteminen pihasta on täysin mahdollista. Kuvittele jos yli 100kg painava trampoliini paiskautuu päin ihmisiä tai muuta omaisuutta. Vakuutusyhtiökään ei välttämättä korvaa, jos asennus oli suoritettu ilman asianmukaista kiinnitystä.

Trampoliinin sijoitus
Trampoliini on tärkeää asettaa mahdollisimman tasaiselle alustalle, siten että se asettuu alustalle vakaasti. Varmista, suojaverkosta huolimatta, ettei trampoliinin ympärillä ole vaaratekijöitä, esimerkiksi seinä, teräviä esineitä tai johtoja. Trampoliinin ympärillä tulisi olla vapaata tilaa. Muista koota trampoliini huolellisesti sen mukana tulleiden ohjeiden mukaisesti.

Älä käytä viallista trampoliinia
Ennen kuin aloitat hyppimisen, muista tarkastaa, että kaikki osat ovat ehjiä. Älä hyppää trampoliinilla, jos se on märkä, likainen tai vahingoittunut ja vältä liiallista hyppimistä äärimmäisissä lämpötiloissa. Älä myöskään koskaan jätä lapsia ilman valvontaa trampoliinille, edes muutaman minuutin ajaksi.

4. Trampoliinin muut ominaisuudet

Ostaessasi trampoliinia, tarkista trampoliinin korroosiosuojaus. Ruostumaton teräs on paras materiaali, mutta galvanoitu teräs ajaa saman asian. Pehmusteiden ja maton säänkestävyyksissä voi myös olla pieniä eroavaisuuksia. Yleensä kalliimpien mallien materiaalit ovat parempilaatuisia. Muista ostotilanteessa hankkia myös tikkaat, joiden avulla lasten on helppo nousta ja laskeutua trampoliinilta.

5. Trampoliinin ostaminen netistä?

Kun etsit trampoliinia netistä, sinulla on laaja valikoima edessäsi, jota voit tutkia rauhassa ja vertailla. Kaupoissa sinulla on vain vähän vaihtoehtoja, joista valita. Verkokaupasta trampoliinin tilaaminen on useimmiten myös edullisempaa, koska hintojen vertailu on kätevämpää.

Onko sinulla kysymyksiä trampoliinin ostamisesta? Kysy kommenteissa ja kerro mistä löysit oman trampoliinisi.

Lue seuraavaksi:

> Chain Reaction Cycles kokemuksia – Pyörät edullisesti netistä
> Parhaat langattomat valvontakamerat – 6 vinkkiä valintaan
> Sports Direct – Iso-Britannian suurin urheilukauppa

   
 

Lue ja kirjoita kommentteja

Kommentoi - Sähköpostiosoitettasi ei julkaista