Trampoliinin ostaminen – Tiedä nämä 6 asiaa

0

Trampoliinilla hyppiminen on suosittu harrastus lapsille ja aikuisille. Trampoliineja on yhä helpommin saatavilla verkkokaupoista, joten kuluttajilla on enemmän vaihtoehtoja. Toisaalta laajan valikoiman takia trampoliinin ostaminen voi tuntua ylivoimaiselta tehtävältä. Ei hätää, sillä tämä kätevä opas auttaa sinua löytämään sopivimman trampoliinin.

1. Tälläinen on turvallinen ja laadukas trampoliini

Seuraavaksi esittelemme kohtuuhintaisen trampoliinimallin, joka täyttää kaikki turvallisuus- ja laatukriteerit. Kyseessä on Exit Silhouette -trampoliini. Se on tyylikäs musta trampoliini hyvillä osilla. Trampoliinin hinta ylittää perinteisen markettitrampoliinin, mutta maksaa itsensä todennäköisesti takaisin paremmassa laadussa (ja turvallisuudessa!).

Trampoliini Exit Silhouette on edullinen ja tyylikäs valinta ensimmäiseksi trampoliiniksi

 
Turvallisuusominaisuuksissa Exit Silhouette on omaa luokkaansa sillä siinä on kaarevat turvakehän putket, ja suojatut jouset jonne ei lapsen varpaat pääse väliin. Trampoliini on myös EN71 ja TÜV hyväksytty. Painoa trampoliini kestää reilut 120kg, joten siinä voi hyppiä myös monet aikuiset.

laadukas trampoliini
Katso kokovaihtoehdot ja hinnat

Kestävyyden kannalta Exit Silhouette on huippuluokkaa, sillä siinä on galvanoidut ja pulverimaalatut putket. Näitä ei halpamalleissa välttämättä ole. Yllä on kuva tästä trampoliinista, sekä hinta ja saatavuustiedot.

2. Trampoliinin koko

Trampoliineja on saatavilla eri kokoisina. Useimmat trampoliinit ovat halkaisijaltaan noin 4 mertrin luokkaa. Kun harkitset kokoa, kannattaa myös harkita alueen kokoa johon haluat trampoliinin sijoittaa. Suorakaiteen muotoinen trampoliini voi olla helpompi sijoittaa tontille muotonsa ansiosta. Jos tilaa kuitenkin pihalta löytyy, tulisi aina valita mahdollisimman iso trampoliini, budjetin sallimissa rajoissa.

Minkäkokoinen trampoliini tulisi valita?
Lapsiperheille suosittelemme vähintään neljä metristä trampoliinia, koska harvemmin trampoliinilla hyppii vain yksi lapsi (säännöistä huolimatta). Jos useampi lapsi änkee pieneen trampoliiniin, voi yhteentörmäämisen riski kasvaa. Jos hyppijöitä on kuitenkin vain yksi, tai säännöistä pidetään tarkasti kiinni, voi alle 4 metrinenkin trampoliini olla hyvä vaihtoehto.

Trampoliinien koot ilmoitetaan rungon reunaputkesta toiseen reunaputkeen (eli se alue, jonka trampoliini pihasta vie). Joissain verkkokaupoissa trampoliinin koko ilmoitetaan jalkoina (yhdysvaltalainen mittajärjestelmä). Alla näet nämä koot muunnettuna metreiksi.

Trampoliinin kokotaulukko
Tässä kokotaulukossa jalat on muunnettu metreihin. Taulukossa on yleisimmät trampoliinien koot.

trampoliinien kokotaulukko

3. Trampoliinin muoto

Trampoliineja on nykyisin saatavilla monen eri muotoisia. Pyöreä on yleisin ja yleensä edullisin valinta. Mikään vaihtoehto ei ole varsinaisesti huonompi kuin toinen, mutta jos tilaa ja rahaa löytyy, suosittelemme muita kuin ympyrän muotoisia trampoliineja isomman hyppypinta-alan takia.

Pyöreä

pyöreä trampoliini

• Yleisin muoto
• Hyppiminen ohjautuu keskelle


Soikea tai ovaali

soikea trampoliini

• Enemmän hyppyalaa kuin pyöreämallisessa trampoliinissa
• Soikeassa trampoliinissa keskialue on suurempi kuin pyöreässä, siksi hyppääjä ei päädy keskikohtaan samalla tavalla


Suorakaide

suorakaide trampoliini

• Paljon hyppyalaa
• Sopii ”ammattilaisille”
• Ei vie hukkatilaa pihaltasi
• Yleensä raskaampi runko


Maatrampoliini

maatrampoliini

• Eri muotoisia vaihtoehtoja
• Joidenkin mielestä tyylikkäämmän näköinen
• Tarvitsee noin 70cm syvän asennuskuopan
• Huolehdi salaojituksesta kun asennat maatrampoliinin


Neliö

neliö trampoliini

• Enemmän hyppyalaa kuin pyöreämmissä malleissa
• Hyppiminen korkeammalle
• Ei vie hukkatilaa pihaltasi

4. Turvaominaisuudet

Trampoliinilla hyppiminen on tehokasta liikuntaa, mutta siihen kuitenkin liittyy vaaratekijöitä. Trampoliineilla hyppimisesti on aiheutunut monenlaisia onnettomuuksia ja yeisimmät vammat ovat olleet käsien ja jalkojen murtumia sekä aivotärähdyksiä. Noudattamalla turvallisuusohjeita voitaisiin välttää suurin osa onnettomuuksista.

Turvaverkko on yksittäinen tärkein turvallisuusominaisuus trampoliinissa. EU:n sääntöjen mukaan, jokaisessa EU-alueella myydyssä trampoliinissa tulee olla mukana turvaverkko. Turvaverkkojen erot ovat lähinnä niiden kiinnitystavoissa ja materiaaleissa. Joissakin malleissa turvaverkko on asennettu kireälle, jotta hyppijä ei osuisi niin helposti turvaverkon putkiin. Tälläiset mallit maksavat hieman enemmän, mutta suosittelemme valitsemaan sellaisen.

trampoliinin turvaverkko
Esimerkki heikommasta turvaverkosta

Yllä olevan kuvan turvaverkko on kiinni putkissa, joten putkiin on mahdollista osua hyppiessä. Reunapehmuste on myös turvaverkon sisäpuolella, joten hyppijän jalka voi ajautua jousien väliin. Onneksi tälläisiä malleja ei oikeastaan enää myydä. Sellaisissa malleissa joissa verkko on pehmusteen ulkopuolella on nykyisin leveämpi pehmuste, jolla estetään jalan joutuminen jousien väliin.

Reunapehmuste on toiseksi tärkein turvallisuusominaisuus. Sen olisi hyvä olla vähintään 2,5cm paksu ja riittävän leveä, jotta se peittää jouset ja runkoputket kokonaan. Valitse sellainen trampoliini, jossa turvaverkko kiinnittyy maton ja jousien väliin. Näin estetään jalkojen joutuminen jousien väliin.

Jousien venymiskyky, esijännitys ja kimmoisuus vaikuttavat trampoliinin hyppyominaisuuksiin. Pitkät jouset antavat pehmeät ja syvemmät ponnahdukset. Jousien hyppyominaisuuksia voi tosin olla vaikea arvioida pelkästään niiden ulkonäön perusteella, koska trampoliinin kokonaisuus ratkaisee.

Tarkista painoraja. Useimmat trampoliinit kestävät helposti ainakin 100kg, mutta halvempien mallien kohdalla on hyvä tarkistaa asia. Usein painorajat ovat ilmoitettu hieman alakanttiin, jotta ne kestäisivät varmasti. Kannattaa valita trampoliini, joka kestää reilusti hyppijöiden painot.

trampoliini lensi
Trampoliinin kiinnittäminen maahan on tärkeää

Maa-ankkurit ovat tärkeä osa turvallista trampoliinia. Vaikka tuulet eivät yleensä Suomessa yllä hurjiin lukemiin, niin trampoliinin lähteminen pihasta on täysin mahdollista. Kuvittele jos yli 100kg painava trampoliini paiskautuu päin ihmisiä tai muuta omaisuutta. Vakuutusyhtiökään ei välttämättä korvaa, jos asennus oli suoritettu ilman asianmukaista kiinnitystä.

Trampoliinin sijoitus
Trampoliini on tärkeää asettaa mahdollisimman tasaiselle alustalle, siten että se asettuu alustalle vakaasti. Varmista, suojaverkosta huolimatta, ettei trampoliinin ympärillä ole vaaratekijöitä, esimerkiksi seinä, teräviä esineitä tai johtoja. Trampoliinin ympärillä tulisi olla vapaata tilaa. Muista koota trampoliini huolellisesti sen mukana tulleiden ohjeiden mukaisesti.

Älä käytä viallista trampoliinia
Ennen kuin aloitat hyppimisen, muista tarkastaa, että kaikki osat ovat ehjiä. Älä hyppää trampoliinilla, jos se on märkä, likainen tai vahingoittunut ja vältä liiallista hyppimistä äärimmäisissä lämpötiloissa. Älä myöskään koskaan jätä lapsia ilman valvontaa trampoliinille, edes muutaman minuutin ajaksi.

5. Trampoliinin muut ominaisuudet

Ostaessasi trampoliinia, tarkista trampoliinin korroosiosuojaus. Ruostumaton teräs on paras materiaali, mutta galvanoitu teräs ajaa saman asian. Pehmusteiden ja maton säänkestävyyksissä voi myös olla pieniä eroavaisuuksia. Yleensä kalliimpien mallien materiaalit ovat parempilaatuisia. Muista ostotilanteessa hankkia myös tikkaat, joiden avulla lasten on helppo nousta ja laskeutua trampoliinilta.

6. Trampoliinin ostaminen netistä?

Kun etsit trampoliinia netistä, sinulla on laaja valikoima edessäsi, jota voit tutkia rauhassa ja vertailla. Kivijalkakaupoissa sinulla saattaa olla vain vähän vaihtoehtoja, joista valita. Verkkokaupasta trampoliinin tilaaminen on useimmiten myös edullisempaa, koska hintojen vertailu on kätevämpää. Kotimaisista kaupoista suosittelemme Tasapeli.fi -verkkokauppaa, josta löydät artikkelissa esiteltyjä malleja. Hauskaa pomppimista!

Onko sinulla kysymyksiä trampoliinin ostamisesta? Kysy kommenteissa ja kerro mistä löysit oman trampoliinisi.

Ps. Trampoliinista ja muista arvokkaammista tavaraostoksista voi tienata bonuksia oikealla luottokortilla. Sen lisäksi saat ilmaista maksuaikaa ja lisäturvaa, jos ostoksessasi menee jokin pieleen. Tutustuimme Bank Norwegianin luottokorttiin, ja listasimme sen edut kirjoituksessamme.

1000
Top