Slime-ohje – Kuinka tehdä limaa kotona?

90-luvun lapset ehkä muistavat ne vihreät Slime-purkit, joista tuli huvittavia ääniä. Silloin tuskin olisi tullut mieleenkään, että tuota limaa voisi tehdä itse. Jossain vaiheessa vuonna 2017 lima teki paluun ja tällä kertaa DIY-hengessä. Tästä voimme kiittää satoja Youtube-kanavoita, joissa valmistettii toinen toistaan ihmeellisimpiä limoja. Tässä kirjoituksessa on paras slime-ohje, jonka löysimme. Eli ei muuta kuin tekemään limaa kotona!

Slime-ohje

Tämä on helppo ohje, joka ei vaadi mitään ihmeellisiä ainesosia. Voit muuntaa reseptin kokoa laittamalla kaikkia ainesosia samassa suhteessa enemmän tai vähemmän. Lisää ainesosat vähän kerrallaan jatkuvasti sekottaen. Älä sekoita käsilläsi vaan käytä esimerkiksi puutikkua.

Ainekset

 • 1,5 dl askarteluliimaa
 • 1 teelusikallinen ruokasoodaa
 • 0,5 dl vettä
 • 6 dl partavaahtoa
 • 1,5 ruokalusikallista piilolinssinestettä
 • Elintarvikeväriä tai glitteriä halutessasi

Ohjeet

 1. Suojaa työpiste maalarinteipillä ja vanhoilla sanomalehdillä.
 2. Laita päällesi askarteluessu tai vaatteet, jotka saavat sotkeentua.
 3. Lisää askarteluliima, ruokasooda, vesi ja piilolinssineste suureen kulhoon.
 4. Sekoita ainekset huolellisesti puutikulla, kunnes lima on muodostunut.
 5. Lisää elintarvikeväriä tai glitteriä, jos haluat.
 6. Nauti!

Turvallisuusvinkit

 • Aikuisten tulisi tehdä lima ja käsitellä aineita.
 • Limaa ei tule antaa pienille lapsille.
 • Limaa ei saa laittaa suuhun.
 • Käytä suojakäsineitä (pese kädet huolellisesti ennen ja jälkeen)
 • Älä käsittele limaa pitkiä aikoja käsissäsi.

Piilolinssinesteessä tulee olla tarvittavan reaktion aikaansaamiseksi boorihappoa. Boorihappo reagoi liiman kanssa, muodostaen limaa. Piilolinssinesteen boorihappopitoisuus on asiantuntijoiden mukaan sen verran pientä, ettei sen pitäisi aiheuttaa ongelmia (lähde: YLE uutiset).

Osta valmista limaa

Jos et ehdi tai jaksa valmistaa limaa itse, voit myös tilata sitä suoraan valmiina. Se on helppo tapa saada laadukasta limaa valmiina leikkeihin.

hobbyhall
 • Kattava valikoima
 • Edulliset hinnat
 • Helppo tilata

Liman säilytys

Jotta limasi pysyisi mahdollisimman hyvänä, säilytä sitä ilmatiivissä rasiassa tai suljettavassa pussissa. Rasia on kuitenkin parempi, koska se on yleensä tiiviimpi. Vielä paremmin lima kestää, jos sen laittaa jääkaappiin. Jos lima alkaa haista tai muuten näyttää huonolta, tulee se hävittää pikimmiten. Liman ei ole tarkoitus olla kovinkaan pitkä-ikäinen lelu, joten tee vain uutta kun vanha menee huonoksi.

Mitä aineita on tiettävästi käytetty slimen teossa?

Slimeä voi valmistaa monista erilaisista ainesosista, alla lista erilaisista aineista joita ihmiset ovat kokeilleet limojen tekemisessä. Älä siis laita näitä kaikkia sekaisin. Kokeile ja tutki, mistä ainesosista tulee parhaimmat limat.

 • Shampoo ja käsisaippua
 • Piilolinssineste
 • Partavaahto
 • Askarteluliima
 • Glitter-jauhe
 • Elintarvikeväri
 • Ruokasooda
 • Perunajauhot
 • Hiustenhoitoaine

Käytännönvinkkejä liman tekoon

liman tekeminen
Liman tekeminen on soittaista puuhaa

Slimen valmistus on sotkuista puuhaa. Suojaa työpiste vanhoilla sanomalehdillä ja maalarinteipillä. Laita päällesi askarteluessu tai vaatteet, jotka saavat sotkeentua. Käytä kertakäyttökumikäsineitä liman käsittelyssä. Limaa voi myös koristella elintarvikevärillä ja glitterillä, mutta ole varovainen, sillä ne sotkevat helposti. Käytä mahdollisten slime-sotkujen puhdistukseen lämmintä vettä.

Muista, että liman tekeminen on tieteellinen koe ja sen suorittaminen on omalla vastuulla. Vanhempien tulee olla läsnä liman tekemisessä!

Miten venyvä slime ja fluffy slime eroavat toisistaan?

Fluffy slime ja venyvä slime ovat molemmat erilaisia limatyyppejä, jotka valmistetaan erilaisista ainesosista. Fluffy slime valmistetaan usein askarteluliimasta, boorihappoa sisältävästä liuoksesta, kuten piilolinssinestettä tai hiuslakanpoistoaineesta, sekä elintarvikeväristä ja glitteristä. Venyvä slime valmistetaan usein askarteluliimasta, ruokasoodasta, vedestä ja elintarvikeväristä.

Fluffy slime on kevyttä ja ilmavaa, kun taas venyvä slime on paksumpaa ja joustavampaa. Fluffy slime on myös usein liukkaampaa kuin venyvä slime. Fluffy slimeä on helpompi muotoilla, kun taas venyvää slimeä on helpompi venyttää.

Fluffy slime ja venyvä slime valmistetaan hyvin samanlaisilla ainesosilla, joten on helppoa tehdä molemmat slimetyypit samalla ohjeella. Voit myös kokeilla erilaisia ainesosia ja määriä saadaksesi erilaisen limatyypin.

Yhteenveto

Slime on lelu, joka on valmistettu useista eri ainesosista, kuten liimasta, ruokasoodatasta, vedestä ja boorihappoa sisältävästä liuoksesta. Slimeä voi ostaa lelukaupoista, mutta sitä voi myös tehdä itse kotona. Liman tekeminen on helppoa ja hauskaa, ja se on loistava tapa viettää aikaa lasten kanssa.

Kaikki tässä ohjeessa kerrotut asiat ja niiden toistaminen on omalla vastuulla. Emme ole vastuussa ohjeiden toimivuudesta tai vahingoista, joita voi seurata.

Lue myös:

Usein kysytyt kysymykset

Mistä liman voi tehdä?

Limaa voi tehdä useista eri ainesosista, kuten liimasta, ruokasoodasta, vedestä ja boorihappoa sisältävästä liuoksesta.

Miten tehdä limaa?

Limojen ohjeita löytyy internetistä ja kirjoista. Yleisin tapa tehdä limaa on sekoittaa liimaa ja muita ainesosioa. Lue tarkemmat ohjeet sivuilta.

Mitä liman kanssa voi tehdä?

Limalla voi leikkiä, venyttää, muotoilla ja puristella. Limaa voi myös koristella elintarvikevärillä ja glitterillä.

Miten liman saa pois vaatteista?

Limaa voi poistaa vaatteista kylmällä vedellä ja astianpesuaineella. Muista huuhdella pesuaineet pois ennen vaatteen laittamista pyykinpesukoneeseen.

Onko lima vaarallista?

Lima ei ole vaarallista, jos sitä valmistetaan ja käytetään ohjeiden mukaan. Limaa ei saa laittaa suuhun. Pienet lapset eivät saa valmistaa limaa yksin ilman aikuista. Käsittele limaa kumihanskoilla.

Etusivu » Arkivinkit » Slime-ohje – Kuinka tehdä limaa kotona?