Slime-ohje – Kuinka tehdä limaa kotona

5 kommenttia

90-luvun lapset ehkä muistavat ne vihreät Slime-purkit, joista tuli huvittavia ääniä. Silloin tuskin olisi tullut mieleenkään, että tuota limaa voisi tehdä itse. Jossain vaiheessa vuonna 2017 lima teki paluun ja tällä kertaa DIY-hengessä. Tästä voimme kiittää satoja Youtube-kanavoita, joissa valmistettii toinen toistaan ihmeellisimpiä limoja. Tässä kirjoituksessa on paras slime-ohje, jonka löysimme. Eli ei muuta kuin tekemään limaa kotona!

Slime-ohje

Tämä on melko helppo ohje, joka ei vaadi mitään ihmeellisiä ainesosia. Voit muuntaa reseptin kokoa laittamalla kaikkia ainesosia samassa suhteessa enemmän tai vähemmän.

Lisää ainesosat vähän kerrallaan jatkuvasti sekottaen. Älä sekota käsilläsi vaan käytä esimerkiksi puutikkua.

Fluffy slime-ohje

 1. Lisää 1,5 dl askarteluliimaa
 2. Lisää 1 teelusikallinen ruokasoodaa
 3. Lisää 0,5 dl vettä
 4. Lisää 6 dl partavaahtoa
 5. Lisää 1,5 ruokalusikallista piilolinssinestettä
 6. Lisää Elintarvikeväriä tai glitteriä halutessasi
 7. Sekoita puutikulla

Venyvä slime-ohje

 1. Lisää reilu 1 dl askarteluliimaa
 2. Lisää vähän alle 0,5 tl ruokasoodaa
 3. Lisää vähän reilu 1 dl vettä
 4. Lisää 1 ruokalusikallinen piilolinssinestettä
 5. Lisää Elintarvikeväriä tai glitteriä halutessasi
 6. Sekoita puutikulla

Piilolinssinesteessä tulee olla tarvittavan reaktion aikaansaamiseksi boorihappoa. Boorihappo reagoi liiman kanssa, muodostaen limaa. Piilolinssinesteen boorihappopitoisuus on asiantuntijoiden mukaan sen verran pientä, ettei sen pitäisi aiheuttaa ongelmia (lähde: YLE uutiset).

Ennen kuin aloitat liman tekemisen

Slimen valmistus on sotkuista puuhaa, joten suojaa pöytä (tarvittaessa myös lattia) vaikkapa vanhoilla sanomalehdillä. Voit käyttää esimerkiksi maalarinteippiä työpisteen ”suojien” kiinnittämiseen. Laita tämän jälkeen päällesi askarteluessu, tai sitten vaatteet jotka saavat sotkeentua huoletta. Lima nimittäin kiinnittyy aika tiukasti vaatteisiin ja sotkee helposti esimerkiksi maton, jos se sellaiselle sattuu putoamaan.

 

liman tekeminen
Liman tekeminen on soittaista puuhaa

Liman käsittelyssä olisi myös hyvä suojata kädet kertäkäyttökumikäsineillä. Joissakin slime-ohjeissa neuvotaan käyttämään erilaisia kemikaaleja, joten olisi hyvä, ettei näitä pääsisi käsille menemään. Limaa voi myös koristella erilaisilla aineilla, kuten elintarvikevärillä ja glitterillä. Nämäkin sotkevat paikat erittäin herkästi, joten ole varovainen. Käytä mahdollisten slime-sotkujen puhdistukseen kuumaa vettä.

Turvallisuusvinkkejä

• Aikuisten tulisi tehdä lima ja käsitellä aineita
• Limaa ei tule antaa pienille lapsille
• Limaa ei saa laittaa suuhun
• Käytä suojakäsineitä (pese kädet huolellisesti ennen ja jälkeen)
• Älä käsittele limaa pitkiä aikoja käsissäsi

Muista, että liman tekeminen on tieteellinen koe ja sen suorittaminen on omalla vastuulla. Tällä sivulla esitetyt tiedot ovat vain suuntaa antavia.

Liman säilytys

Jotta limasi pysyisi mahdollisimman hyvänä säilytä sitä ilmatiivissä rasiassa tai suljettavassa pussissa. Rasia on kuitenkin parempi, koska se on yleensä tiiviimpi. Vielä paremmin lima kestää, jos sen laittaa jääkaappiin. Jos lima alkaa haista tai muuten näyttää huonolta, tulee se hävittää pikimmiten. Liman ei ole tarkoitus olla kovinkaan pitkä-ikäinen lelu, joten tee vain uutta kun vanha menee huonoksi.

Näitä aineita on tiettävästi käytetty slimen teossa

Slimeä voi valmistaa monista erilaisita ainesosista, alla lista erilaisista aineista joita ihmiset ovat kokeilleet limojen tekemisessä. Älä siis laita näitä kaikkia sekaisin. Kokeile ja tutki, mistä ainesosista tulee parhaimmat limat.

• Shampoo ja käsisaippua
• Piilolinssineste
• Partavaahto
• Askarteluliima
• Glitter-jauhe
• Elintarvikeväri
• Ruokasooda
• Perunajauhot
• Hiustenhoitoaine

Onnistuitko tekemään limaa?

Tuliko hyvä slime? Kerro kommenteissa miten slimen tekeminen onnistui ja jaa kaikki limavinkkisi muille lukijoille. Muista aina vahtia lapsien slimen tekoa ja katso, että heillä on suojakäsineet.

Jos olet kiinnostunut askartelusta, kurkaa askartelukauppoja esittelevä kirjoituksemme, sekä muista lukea myös aikuisten ja lasten värityskuvista täällä. Hauskoja askarteluhetkiä!


Etusivu » Arkivinkit

5 kommenttia artikkeliin ”Slime-ohje – Kuinka tehdä limaa kotona”

 1. Meillä ei oo partavaahtoo mut käykö hiusten muotoilu vaahto? Saan kokeilla vain yhden kerran slimee ja en oo viel kokeillut.

  Vastaa

Jätä kommentti