Sähkön hintavertailu kannattaa – Kilpailuta sähkösopimus heti

Jätä kommentti

Sähkösopimuksen kilpailuttaminen ja vaihto edullisempaan on vain muutaman minuutin homma, joka voisi säästää sinulta vuodessa jopa yli 100,00 €. Silti yllättävän moni ei sitä tee. Käytännössä sinun tarvitsee vain tehdä sähkön hintavertailu (katso vaikka alla olevat tarjoukset) ja hyvän vaihtoehdon löydyttyä teet sähkösopimuksen heti. Yleensä uusi sähköyhtiö irtisanoo puolestasi vanhan, joten sinun tehtäväksi jää vain nauttia säästöistä.

Sähkön hintavertailu (taulukko)

Alla on muutamia hyviä vaihtoehtoja sähköyhtiön valintaan. Osan kanssa voit tehdä sähkösopimuksen heti, ja toiset palvelut ehdottavat sinulle erilaisia vaihtoehtoja joista valita. Tutustu tarjouksiin huolellisesti ja kiinnitä huomiota kokonaiskustannuksiin.

 

Fortum
Fortum Takuu
Määräaikainen sopimus
Kiinteä hinta
Hyvät edut

zmarta sähkövertailu
Sähkövertailu
Vertaile sähkösopimuksia
Määräajalla ja ilman
Hyvät tarjoukset

vertaaensin sähkövertailu
Sähkövertailu
Vertaile sähkösopimuksia
Määräajalla ja ilman
Useita tarjouksia

Sähköyhtiöitä Suomessa

Suomessa toimii jopa yli 70 sähköyhtiötä, joten vaihtoehdot eivät lopu ihan kesken. Sähköyhtiön valinnassa tosin hinta yleensä ratkaisee. Ja kun vertailet kaikkein kilpailukykyisimpiä tarjouksia, putoaakin vaihtoehtosi yleensä yhden käden sormille. Toki, jos hinta ei ole sinulle kaikkein tärkein tekijä, sinulla on enemmän valinnanvaraa esimerkiksi sähkön valmistutapaan katsottaessa.

Tunnettuja sähköyhtiöitä joita toimii Suomessa on esimerkiksi seuraavat:
• Nordic Green Energy
• Helen
• Vattenfall
• Kotimaan Energia
• Fortum

Huomaathan, että sähköyhtiön nimi voi olla suomalainen, mutta se ei silti tarkoita sitä, että kyseessä olisi suomalainen firma. Jos tällä seikalla on siis sinulle edes merkitystä.

Minkälainen sähkösopimus opiskelijalle?

Opiskelijoilla on yleensä tiukka budjetti. Tämän myös sähköyhtiöt tietävät ja useimmat niistä tarjoavatkin onneksi opiskelijoille edullisempia vaihtoehtoja. Yleensä opiskelijoiden diileissä ei ole esimerkiksi kuukausimaksua laisinkaan, tai sitten sähköenergian summasta saa jonkin kiinteän prosenttialennuksen, kuten vaikkapa -25%.

Yhtiöitä, jotka tarjoavat edullisempaa hintaa opiskelijoille on esimerkiksi Nordic Green ja Fortum. Muistathan kuitenkin myös tutustua opiskelijatarjouksien sisältöihin tarkasti ennen sitoutumista.

Mistä sähkölaskun hinta koostuu?

Sähkölasku koostuu käytetyn sähkön kokonaismäärästä (käytetty sähköenergia) ja siihen kohdistuvista veroista. Tämän lisäksi saat laskun erikseen sähkönsiirrosta. Nämä voivat olla joko samalla laskulla tai eri laskuilla, riippuen tuleeko ne eri yhtiöiltä. Ne täytyy kuitenkin aina erotella toisistaan.

Sähkönsiirto on usein kalliimpaa, kuin itse sähköenergia. Sähkönsiirtomaksut nousivat Suomessa joillakin alueilla kohujen saattelemana, kun valtion puoliksi omistama Fortum myi osuutensa sähköverkoista kokonaan yksityiselle puolelle.

Sähkösopimuksen irtisanominen

Usein sähköyhtiötä vaihtaessa sopimus irtisanotaan automaattisesti, ja sen tekee puolestasi uusi sähköyhtiösi. Jos kuitenkaan näin ei tapahdu, voit myös itse irtisanoa sähkösopimuksesi helposti. Riippuu tietysti minkälaisen sopimuksen olet tehnyt. Määräaikaisesta sopimuksesta ei ole niin helppo päästä eroon, joten kannattaa ehkä valita toistaiseksi voimassa oleva sopimus. Jos kohtaat ongelmia irtisanomisessa, lue aiheesta lisää Kilpailu- ja kuluttajaviraston -sivuilta.

Melko usein halvimpaan tarjoukseen liittyy kuitenkin vuoden, tai jopa kahden mittainen määräaikainen sopimus. Tämä saattaa kuitenkin olla täysin kannattavaa, jos tarjous on hyvä. Pidä myös mielessä, että hinnat nostetaan yleensä välittömästi tarjousajan jälkeen, jollet muista irtisanoa, tai tehdä uutta sähkösopimusta. Onkin tärkeää etsiä uusi sopimus valmiiksi, jotta voit jatkaa edullisen sähkön käyttöä.

Älä jahkaile, kilpailuta sähkösopimus heti

Kuten moni muukin vähänkään vaikealta tuntuva asia, sähkösopimuksen tekemistä tulee yleensä viivyteltyä. Kuulostaako ”katson sitä sitten myöhemmin” -lause tutulta? Kannattaakin vain rohkeasti kaivaa vanha sähkölasku esiin ja tarkistaa siitä omat hintasi. Sitten sinun on helpompi ymmärtää nykyinen hintatasosi ja etsiä sitten siitä edullisempia tarjouksia.

Voit usein myös asettaa uudelle sopimukselle voimaantulopäivän, joten voit tehdä sähkösopimuksen heti ja se alkaa automaattisesti, kun vanha sopimuksesi päättyy.

Missä on puolueeton sähkön hintavertailu?

Kaupallisempiin vertailuihin, kuten tämä tässä sivulla, on pyritty keräämään kiinnostavia ja hyviä tarjouksia, joista kuluttajan sitten olisi helpompi valita itselleen sopiva sähkösopimus. On kuitenkin olemassa myös sähkön hintavertailu, joka on tiettävästi täysin puolueeton. Sitä ylläpitää Energiamarkkinavirasto, tai nykyisin lyhyemmin Energiavirasto. Löydät kyseisen sivuston sähkönhinta.fi -osoitteesta.

sähkön hintavertailu puolueeton
Energiaviraston puolueeton hintavertailu on kätevä apuväline.

Sivusto ei välttämättä ole modernein tai kaikkein helppokäyttöisin, mutta se toimii. Joskus hakutulokset voivat olla kuitenkin hieman harhaanjohtavia, koska joistain tarjouksista on voitu jättää jotain oleellisia lisämaksuja mainitsematta. Näin jokin tietty firma näyttäisi olevan listan kärjessä, mutta silti kokonaissummaa tarkasteltaessa se ei ole kuitenkaan edullisin.

Sähkön hinta vaihtelee mm. kysynnän ja tarjonnan mukaan

Suomessa kulutettava sähköenergia ostetaan pääsääntöisesti pohjoismaisilta sähkömarkkinoilta, joissa hinta vaihtelee muutamien eri seikkojen mukaan. Sähköyhtiöt joilta sinä asiakkaana ostat sähkön lisäävät tuohon markkinahintaan oman katteensa. Näin muodostuu lopullinen hinta jonka sinä asiakkaana sitten maksat.

sähkön hinta

Yksittäisiä tekijöitä, jotka vaikuttavat maksamaasi hintaan ovat esimerkiksi kysyntä ja tarjonta, raaka-aineiden hinnat ja säätilanne. Eri sähköntuotantomuodot tuottavat eri määriä päästöjä. Enemmän päästöjä aiheuttavat sähköntuotantomuodot, joutuvat myös maksamaan tästä päästöoikeuksien muodossa. Myös nämä seikat vaikuttavat nykyisin lopulliseen sähkönhintaan.

Sähkö kannattaa kilpailuttaa 1-2 vuoden välein

Kuten aikaisemmin mainitsimme sähkösi hinta usein nousee tarjousajan umpeuduttua. Tarjoukset kestävät yleensä vuoden tai kaksi, riippuen tietysti valitsemastasi sähkösopimuksesta. Voit toki kysyä myös nykyiseltä sähköyhtiöltäsi kilpailukykyisempää hintaa uuden tarjouksen muodossa. Jos sellaista ei heru, tai se ei ole tarpeeksi hyvä, kannattaa alkaa suoraan katsomaan uusia vaihtoehtoja.

sähkön kilpailuttaminen

Koska sähkön kilpailuttaminen on niin helppoa, ei sitä kannata jättää tekemättä. Se on selvää säästöä joka näkyy lompakossasi joka kuukausi.

Säästä sähköä

Nyt kun olet saanut klaarattua itsellesi edukkaan sähkösopimuksen, on aika vielä pienentää sähkölaskuasi entisestään. Tämä käy tietysti sähköä säästämällä. Sähkön säästäminen voi olla ensin vaikeaa, mutta kun siitä tulee rutiini, jota kaikki taloudessasi noudattaa, alkaa rahaa säästymään. Alla muutama helppo sähkönsäästötapa, jotka voit aloittaa vaikka tänään.

• Tutki vanhojen laitteiden virrankulutus (suosi A++ -laitteita)
• Vaihda vanhat valaisimet LED-valoihin
• Vältä kuivausrummun käyttöä
• Sammuta päälle jääneet valot
• Laske sisäilman lämpötilaa (jos sähkölämmitys)
• Kytke käyttämättömät laitteet pois päältä (kytkimellä varustettu jatkojohto)
• Käytä lattialämmitystä harkiten

Jos haluat säästää vieläkin enemmän sähköä, tulisi sinun perehtyä kotisi talotekniikkaan. Tähän liittyy muun muassa oikeiden ilmastointi ja lämmitystekniikoiden hyödyntäminen.

Mistä sait halvimman sähkön?

Mikä on mielestäsi paras ja edullisin sähköyhtiö? Kerro suosituksesi kommenteissa ja auta muita lukijoita! Voit myös jättää palautetta tästä kirjoituksesta. Sana on vapaa. Tarkistamme viestit roskapostin varalta, joten älä hätäänny, jos viestisi ei tule heti julkiseksi.

Jos haluat säästää lisää rahaa, lue kirjoituksemme rahan säästämisestä. Tutustu myös muihin sivumme kirjoituksiimme, kuten vaikkapa mistä kuunnella ilmaisia äänikirjoja.


Etusivu » Raha

Jätä kommentti