Säästöt tuottamaan – Tiedä nämä 8 asiaa ja pistä rahasi töihin!

Jätä kommentti

Opastamme lukijoitamme säästämään rahaa edullisilla ostoksilla ja muilla säästövinkeillä. Mielestämme nämä säästetyt rahat kannattaa vielä laittaa hyötykäyttöön. Kerromme tässä kirjoituksessa hieman erilaisia tapoja, joilla voit saada säästöt tuottamaan.

1. Mikä on talletuskorko?

Talletuskorko on prosentuaalinen korko jonka pankit maksavat sinulle, kun säilytät rahojasi heidän hoivissaan. Lähes kaikki pankit maksavat jotain korkoa talletuksille. Suuret pankit eivät maksa kovinkaan kummoista korkoa (yleensä 0,1-0,3%), kun taas pienemmät tekijät voivat maksaa jopa 0,80% korkoa talletuksellesi.

2. Kuinka paljon voin saada talletuskorkoa?

Kun pidät säästöjäsi tavallisessa pankissa, maksetaan sinulle pientä korkoa. Yksi nimeltä mainitsematon suuri pankki maksaa Suomessa 0,10% korkoa normaaleille talletukselle. Eli jos korko on 0,10% ja talletuksesi 1000€, saat vuodessa yhden euron talletuskorkoa pankilta. Ei kuulosta erityisen hyvältä, eihän?

Parempaa korkoa säästöillesi tarjoaa:

  • Bank Norwegian 0,75%
  • Big Bank 0,50%

Yhtä korkeimmista talletuskoroista maksaa tällä hetkellä norjalainen Instabank. Instabank kuuluu Norjan talletussuojan piiriin ja talletuksesi on suojattu 100 000 € asti. Talletuksille ei ole mitään määräaikaa, nostorajoituksia, eikä minimitalletussummaa. Nostot ja talletukset ovat myös ilmaisia.

Huomioitavaa koroissa on se, että jotkut pankit maksavat koron vasta talletusajan päätyttyä, kun toiset voivat taas maksaa sen kuukausittain tai vuosittain. Esimerkiksi Bigbankin korko määräytyy talletusajan mukaan. Alimmillaan he tarjoavat 0,50% korkoa ja korkeimmillaan 10 vuoden talletus voi nauttia jopa 2,50% korkoa.

Toinen huomionarvoinen seikka on se, että kaikkien edellä mainittujen firmojen talletukset kuuluvat jonkin talletussuojan piiriin. Säästöt ovat taattuja normaalisti noin 100 000€ asti. Nettipankit pystyvät tarjoamaan korkeampia korkoja esimerkiksi siitä johtuen, että niillä ei ole niin isoja kuluja kuin kivijalkapankeilla.

Kirjoittajan kommentti: Bank Norwegianin säästötili on helppo tapa saada säästöt tuottamaan. Tili oli nopea avata ja plussaa tulee siitä, että rahaa voi vapaasti nostaa pois säästötililtä milloin haluaa.

Bank Norwegianilta voi saada myös näppärän luottokortin, (jota myöskin käytän itse kaikkien matkojen ja hotellien varaukseen). Bank Norwegian luottokortista voit lukea lisää tästä.

3. Rahastoilla on helppo aloittaa

Toiseksi yksinkertaisin vaihtoehto saada säästöt tuottamaan, on sijoittaa rahastoihin. Olet varmasti kuullut tarinoita rahastosijoittamisesta ja sen riskeistä. Rahastoja on kuitenkin erilaisia. Kerromme nyt sinulle tärkeimmät erot ja asiat jotka sinun tulisi tietää.

Laita säästöt tuottamaan heti

Sijoititpa sitten rahastoihin, tai pelkästään säästötilille, tärkeintä on aloittaa heti. Mitä aikaisemmin aloitat, sen parempi. Älä kuitenkaan huolestu, vaikka ikää olisi jo enemmänkin. Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa säästämistä. Voit muuten tarkistaa Nordnetistä löytyvällä säästölaskurilla, kuinka paljon rahasi voi kasvaa korkoa eri tuotto-odotuksilla. Tästä voit siirtyä laskuriin (se on sivun alalaidassa).

Aktiivinen rahasto

Aktiivinen rahasto on tyypillinen rahasto jota normaalit pankit tarjoavat. Tälläisellä rahastolla on oma rahastonhoitaja (yksi tai useampi), joka kykyjensä mukaan yrittää arvata kurssien muutoksia ja hyödyntää nämä.

Passiivinen rahasto

Passiivisessa rahastossa kukaan ei ”pelaa” sijoituksellasi, vaan se seuraa markkinoiden indeksin kehitystä. Ostamalla osuuden passiivisesta rahastosta, ostat käytännössä osuuden suurimpia ja vaihdetuimpia yrityksiä pörssistä.

Passiivisessa rahastossa ei ole aktiivista salkunhoitajaa joten sen kulut ovat huomattavasti edullisemmat tai jopa ilmaiset. Passiivisessakin rahastossa, kuten kaikissa rahastoissa on tietysti omat riskinsä ja sijoituksen arvo voi laskea. Passiivinen rahasto on kuitenkin siitä huolimatta hyvä valinta aloittelijalle.

Haluamme kuitenkin painottaa, että aika on ystäväsi lähes kaikessa sijoittamisessa. Voit hajauttaa sijoituksesi ajallisesti tekemällä esimerkiksi kuukausisäästöä indeksirahastoihin. Älä siis laita kaikkea kerralla, vaan sijoita pikku hiljaa.

Kirjoittajan kommentti: Hyvä esimerkki passiivisesta rahastosta on esimerkiksi Nordnetin ”Superrahasto Suomi”. Se on helppo sijoitus, sillä sinun ei tarvitse tietää asiasta erityisen paljon ostaaksesi sitä. Kyseisessä rahastossa ei myöskään ole kuluja, joka tekeekin siitä erinomaisen valinnan aloittelijalle. Ps. Artikkelin lopussa on linkki tarjoukseen, jonka Nordnet antaa uusille asiakkaille.

kuluton rahasto

6. Kulut syövät voittosi

Rahastoissa puhuttaessa nousee aina esiin kulut ja keskustelu siitä, kuinka ne syövät hitaasti osan tuotoistasi. Kivijalkapankkien tarjoamissa rahastoissa on aina korkeat kulut, mutta siitä ei puhuta kovaan ääneen. Tavallisen ihmisen korvaan muutaman prosentin kulut kuulostavat pieneltä, mutta pitkässä juoksussa menetät paljon rahaa!

7. Kuluton rahasto on hyvä valinta aloittelijalle

Kuluttomia rahastoja ei ole suomessa montakaan tarjolla. Nordnet on tiettävästi ainoa toimija, joka tarjoaa kuluttoman rahaston. Kyseisen rahaston nimi on Superrahasto ja se on täysin passiivinen. Tarjolla on neljä Superrahasto vaihtoehtoa: Suomi, Ruotsi, Norja ja Tanska. Jokainen näistä seuraa oman maansa pörssin vaihdetuimpien osakkeiden kehitystä.

Rahojen siirto Nordnettiin on täysin ilmaista, kuten on myöskin Superrahaston ostaminen. Mitään kuluja, kuten kuukausittaisia tai vuotisia ei ole. Voit ottaa sijoituksesi osissa tai kokonaan pois milloin haluat.

8. Tarjous uudelle Nordnet asiakkaalle

Kun avaat Nordnet -tilin nyt, saat käydä 2 ensimmäistä kuukautta osakekauppaa Helsingin pörssissä hinnaston parhaalla tasolla. Tilin avaaminen on täysin ilmaista ja voit tehdä kauppoja juuri silloin, kuin itse haluat. Lunasta tarjous tästä.

Yleistä Nordnet:istä

Nordnet on perustettu Ruotsissa vuonna 1996, ja se oli yksi ensimmäisistä välittäjistä joka tarjosi palvelunsa internetissä. Suomeen Nordnet tuli vuonna 2005 ja se on sen jälkeen kasvattanut suosiotaan nopeasti. Suomessa Nordnet asiakkaita on yli 122 800. Menestystekijöitä ovat: helposti ymmärrettävä käyttöliittymä, Shareville (eli sijoittajien ”Facebook”) ja kiinnostavat tuotteet.

Kirjoituksesta

Tähän loppuun vielä pakollinen maininta siitä, että rahoitusvälineiden arvo voi nousta tai laskea. On olemassa riski, ettet saa sijoittamiasi varoja takaisin. Historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta. Sinun tulee perehtyä rahastoesitteeseen ja avaintietoesitteeseen ennen kuin sijoitat rahastoihin. Rahastoesitteen saat rahastoyhtiöltä ja avaintietoesitteen löydät nordnet.fi-sivustolta rahaston yleiskatsaus -sivulta sekä toimeksiantosivulta.

Tätä kirjoitusta ei tule myöskään miltään osin tulkita sijoituspalvelulaissa tarkoitetuksi sijoitusneuvonnaksi. Käyttämällä kirjoituksen linkkejä, kirjoittaja voi saada korvauksen liittyvästä asiakkaasta. Se ei maksa sinulle mitään, mutta auttaa sivuston ylläpitoa sitäkin enemmän. Kiitos sinulle, ja toivottavasti kirjoituksesta oli sinulle apua! Voit myös kommentoida, jos sinulla on jotain kysyttävää aiheesta.


Etusivu » Raha

Jätä kommentti