Säästöt tuottamaan – Tiedä nämä 8 asiaa ja pistä rahasi töihin!

0

Opastamme lukijoitamme säästämään rahaa edullisilla ostoksilla ja muilla säästövinkeillä. Mielestämme nämä säästetyt rahat kannattaa vielä laittaa hyötykäyttöön. Kerromme tässä kirjoituksessa hieman erilaisia tapoja, joilla voit saada säästöt tuottamaan.

1. Mikä on talletuskorko?

Talletuskorko on prosentuaalinen korko jonka pankit maksavat sinulle, kun säilytät rahojasi heidän hoivissaan. Saatat miettiä, että miksi? Se johtuu siitä, että monen ihmisen säilyttäessä pankissa rahaa, pankki itse voi tehdä järkeviä sijoituksia ja muita toimintoja kasvattaen näitä rahoja. Pankki siis tavallaan palkitsee sinut, koska olet luottanut rahasi heille. Tämä voi kuulostaa hieman monimutkaiselta, mutta se on vain osa heidän bisnestä. Seuraavassa kappaleessa on muutama esimerkki lisää tästä asiasta.

Voit muuten tarkistaa Nordnetistä löytyvällä säästölaskurilla, kuinka paljon rahasi voi kasvaa korkoa eri tuotto-odotuksilla. Tästä voit siirtyä laskuriin (se on sivun alalaidassa).

2. Kuinka paljon voin saada talletuskorkoa?

Kun pidät kaikkia säästöjäsi tavallisessa pankissa, maksetaan sinulle pientä korkoa. Esimerkiksi yksi Suomen suurimmista pankeista maksaa säästöillesi 0,30% korkoa ja muut jopa niinkin pientä kuin 0,10%. Eli jos korko on 0,10% ja talletuksesi 1000€, saat vuodessa yhden euron talletuskorkoa pankilta. Ei kuulosta erityisen hyvältä, eihän?

Voit kuitenkin saada parempaa talletuskorkoa kahdelta toimijalta: Bigbank ja Bank Norwegian.

Bigbankin korko määräytyy talletusajan mukaan. Eli jos pidät rahoja siellä maksimiajan (10 vuotta), saat tiettävästi markkinoiden parhaimman talletuskoron (2,5%). Bank Norwegianin vaihtoehdossa ei taas ole mitään aikarajaa, vaan saat koko ajan 1,75% korkoa rahoillesi. Molemmat ovat mielestämme turvallisia ja hyviä tapoja saada korkoa pienellä riskillä. Nämä nettipankit voivat tarjota hyviä talletuskorkoja, koska niillä ei ole isoja kuluja, kuten perinteisillä pankeilla.

Kirjoittajan kommentti: Minulla on itsellä säästöjä Bank Norwegianissa ja voin suositella sitä lämpimästi. Se on helppo tapa saada tuottoja säästöille, jos muuta ei jaksaisikaan tehdä. Bank Norwegianilta voi saada myös näppärän luottokortin, (jota myöskin käytän itse kaikkien matkojen ja hotellien varaukseen). Bank Norwegian luottokortista voit lukea lisää tästä.

3. Rahastoilla on helppo aloittaa

Toiseksi yksinkertaisin vaihtoehto saada säästöt tuottamaan, on sijoittaa rahastoihin. Olet varmasti kuullut tarinoita rahastosijoittamisesta ja sen riskeistä. Rahastoja on kuitenkin erilaisia. Kerromme nyt sinulle tärkeimmät erot ja asiat jotka sinun tulisi tietää.

Aktiivinen rahasto
Aktiivinen rahasto on tyypillinen rahasto jota normaalit pankit tarjoavat. Tälläisellä rahastolla on oma rahastonhoitaja (yksi tai useampi), joka kykyjensä mukaan yrittää arvata kurssien muutoksia ja hyödyntää nämä.

Passiivinen rahasto
Passiivisessa rahastossa kukaan ei ”pelaa” sijoituksellasi, vaan se seuraa markkinoiden kehitystä. Ostamalla osuuden passiivisesta rahastosta, ostat käytännössä osuuden suurimpia ja parhaiten menestyneitä yrityksiä pörssistä.

Passiivisessa rahastossa ei ole aktiivista salkunhoitajaa joten sen kulut ovat huomattavasti edullisemmat tai jopa ilmaiset. Passiivisessakin rahastossa, kuten kaikissa rahastoissa on tietysti omat riskinsä ja sijoituksen arvo voi laskea. Passiivinen rahasto on kuitenkin siitä huolimatta hyvä valinta aloittelijalle.

Kirjoittajan kommentti: Hyvä esimerkki passiivisesta rahastosta on esimerkiksi Nordnetin ”Superrahasto Suomi”. Minulla on itsellä säästöjä siinä. Se on helppo sijoitus, sillä sinun ei tarvitse oikeastaan tietää asiasta erityisen paljon ostaaksesi sitä. Kyseisessä rahastossa ei myöskään ole kuluja, joka tekeekin siitä erinomaisen valinnan aloittelijalle. Ps. Artikkelin lopussa on linkki tarjoukseen, jonka Nordnet antaa uusille asiakkaille.

kuluton rahasto

6. Kulut syövät voittosi

Rahastoissa puhuttaessa nousee aina esiin kulut ja keskustelu siitä, kuinka ne syövät hitaasti osan tuotoistasi. Kivijalkapankkien tarjoamissa rahastoissa on aina korkeat kulut, mutta siitä ei puhuta kovaan ääneen. Tavallisen ihmisen korvaan muutaman prosentin kulut kuulostavat pieneltä, mutta pitkässä juoksussa menetät paljon rahaa!

7. Kuluton rahasto on hyvä valinta aloittelijalle

Kuluttomia rahastoja ei ole suomessa montakaan tarjolla. Nordnet on tiettävästi ainoa toimija, joka tarjoaa kuluttoman rahaston. Kyseisen rahaston nimi on Superrahasto ja se on täysin passiivinen. Tarjolla on neljä Superrahasto vaihtoehtoa: Suomi, Ruotsi, Norja ja Tanska. Jokainen näistä seuraa oman maansa pörssin vaihdetuimpien osakkeiden kehitystä.

Rahojen siirto Nordnet:tiin on täysin ilmaista, kuten on myöskin Superrahaston ostaminen. Mitään kuluja, kuten kuukausittaisia tai vuotisia ei ole. Voit ottaa sijoituksesi osissa tai kokonaan pois milloin haluat.

8. Tarjous uudelle Nordnet asiakkaalle

Kun avaat Nordnet -tilin nyt, saat käydä 2 ensimmäistä kuukautta osakekauppaa Helsingin pörssissä hinnaston parhaalla tasolla. Tilin avaaminen on täysin ilmaista ja voit tehdä kauppoja juuri silloin, kuin itse haluat.

Jos haluat aloittaa turvallisesti, suosittelemme avaamaan Nordnet -tilin ja ostamaan (kulutonta) Superrahasto Suomea. Rahastoa voi ostaa jopa niinkin pienellä summalla kuin 15€.

Lunasta uuden asiakkaan tarjous

Yleistä Nordnet:istä

Nordnet on perustettu Ruotsissa vuonna 1996, ja se oli yksi ensimmäisistä välittäjistä joka tarjosi palvelunsa internetissä. Suomeen Nordnet tuli vuonna 2005 ja se on sen jälkeen kasvattanut suosiotaan nopeasti. Suomessa Nordnet asiakkaita on yli 122 800. Menestystekijöitä ovat: helposti ymmärrettävä käyttöliittymä, Shareville (eli sijoittajien ”Facebook”) ja kiinnostavat tuotteet.

Kirjoituksesta
Tähän loppuun vielä pakollinen maininta siitä, että rahoitusvälineiden arvo voi nousta tai laskea. On olemassa riski, ettet saa sijoittamiasi varoja takaisin. Historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta. Sinun tulee perehtyä rahastoesitteeseen ja avaintietoesitteeseen ennen kuin sijoitat rahastoihin. Rahastoesitteen saat rahastoyhtiöltä ja avaintietoesitteen löydät nordnet.fi-sivustolta rahaston yleiskatsaus -sivulta sekä toimeksiantosivulta. Tätä kirjoitusta ei tule myöskään miltään osin tulkita sijoituspalvelulaissa tarkoitetuksi sijoitusneuvonnaksi. Käyttämällä kirjoituksen linkkejä, kirjoittaja voi saada korvauksen liittyvästä asiakkaasta. Se ei maksa sinulle mitään, mutta auttaa sivuston ylläpitoa sitäkin enemmän. Kiitos sinulle, ja toivottavasti kirjoituksesta oli sinulle apua! Voit myös kommentoida, jos sinulla on jotain kysyttävää aiheesta.

1000
Top