💡 Vertaa ja säästä: Lainavertailu

PayPal huijaus – Näin vältät huijatuksi tulemisen

17 kommenttia

PayPal on turvallinen ja luotettava maksunvälittäjä. Oikein käytettynä ja huolellisuutta noudattaen, kaikki hoituu kuten pitääkin. Valitettavasti rikollisten toimintatavat ovat kehittyneet tekniikan myötä, ja netissä onkin nykyään monenlaisia huijauksia joita pitää varoa. Yksi yleisimmistä on niin sanottu PayPal huijaus. Lue artikkeli niin saat tärkeää tietoa kuinka välttää tämänkaltaisia huijauksia.

Jos haluat oppia lisää PayPalin käytöstä katso kätevä PayPal Suomi -ohjeemme. Opi esimerkiksi tilin avaaminen ja käyttö, kaksivaiheisen kirjautumisen käyttöönotto ja hyvityksen pyytäminen.

Tietojenkalastelu (Phishing)

PayPal ei lähetä koskaan viestejä joissa se pyytää sinua kirjautumaan sisään tarkistaaksesi esimerkiksi tilisi saldon tai viimeisiä tapahtumia. Nämä viestit voivat olla erittäin aidon näköisiä ja vaikeasti tunnistettavia. Helpoin tapa tunnistaa mahdollinen huijaus on tarkistaa lähetysosoite. Huijarit käyttävät esimerkiksi osoitetta [email protected] Viralliset PayPal viestit tulevat yleensä osoitteesta [email protected]

Älä klikkaa epäilyttävien viestien linkkejä sillä ne voivat johtaa väärennetyille kirjautumissivuille. Mene PayPal tilillesi vain kirjoittamalla osoitepalkkiisi paypal.com. Epäilyttävät viestit voi lähettää eteenpäin osoitteeseen [email protected] jolloin PayPalin turvallisuustiimi saa niistä tiedon.

Minkälainen on PayPal huijaus?

Tyypillinen PayPal huijaus, johon voi Suomessa törmätä on tapaus, jossa Englantia puhuva henkilö ottaa sinuun yhteyttä. Tämä tapahtuu kun olet myymässä jotain, esimerkiksi Huuto.net:issä, Tori.fi:ssä tai vaikkapa Nettiauto:ssa.

Mahdollinen ostaja kertoo kiinnostuneensa myymästäsi tuotteesta ja pyytää sinua lähettämään tuotteen ulkomaille. Maksutavaksi hän ilmoittaa PayPal:in ja lupautuu maksamaan täyden hintapyynnön toimituskuluineen.

Seuraavaksi hän lähettää sinulle viestin, jossa kertoo suorittaneensa maksun PayPal tilillesi. Tässä viestissä on liitteenä linkki, joka hänen mukaansa todistaa maksun. Älä avaa linkkiä, sillä kyseinen linkki vie sinut väärennetylle PayPal sivulle. Sivu voi näyttää täysin aidolta ja saldossa näkyä kauppasumma. Kirjautuessasi PayPal:iin huijarin tarjoamasta linkistä voi hän mahdollisesti vielä saada käyttäjätunnuksesi ja salasanasi.

Huijauksen idea on siis se, että sinä luulet rahojen saapuneen, postitat tuotteen huijarille ja kaiken lisäksi hän varastaa käyttäjätunnuksesi. Kyseinen huijaus muistuttaa hieman veronpalautushuijausta, jossa myös yritetään varastaa käyttäjän tietoja.

Kuinka vältän huijatuksi tulemisen?

Onneksi tämänkaltainen huijaus on todella helppo tunnistaa ja siten välttää.

Kolme varoistusmerkkiä:
1. Englanninkielinen (tai todella huonosti Suomea puhuva) ostaja.
2. Pyytää postittamaan tuotteen ulkomaille.
3. Haluaa maksaa ostoksen PayPal:illa.

Suhtaudu varauksella tämänkaltaisen ostajan puheisiin. Jos kuitenkin luulet, että kyseessä on rehellinen ostajaehdokas kirjaudu PayPal tilillesi vain www.paypal.com osoitteesta tarkistaaksesi onko maksu saapunut luvatusti.

Epäilen, että minua on huijattu, mitä teen?

Jos olet asiasta varma, voit tehdä rikosilmoituksen ja ottaa yhteyttä PayPal:in asiakastukeen.

Voit jättää kirjoituksen alle kommentteja ja kertoa miten sinua on yritetty huijata netissä. Kiitos lukemisesta ja muista jakaa kirjoitus, jotta muut osaisivat välttää saman huijauksen.


Etusivu » Nettivinkit »

17 kommenttia artikkeliin ”PayPal huijaus – Näin vältät huijatuksi tulemisen”

 1. PayPal on lähettänyt minulle viestin, jossa se väittää minun ostaneet heiltä kameran (arvo 549 dollaria) pari päivää sitten. Onko Paypal ryhtynyt tämän tyyppisiin huijausyrityksiin?

  Vastaa
  • Hei,
   PayPal ei itse varsinaisesti myy mitään, joten kyseessä on luultavasti huijaus, jonka on tehnyt joku muu kuin PayPal.

   Vastaa
 2. Minun sähköpostini tyhjennettiin mulla on siellä Sapphiregrypto.com
  49087.000 SPH ja haluan ne mun omalle tililleni miten toimin
  Saanko vastauksia kiitos!

  Vastaa
  • Hei,
   oletkohan nyt ihan varma tästä? Tuo verkko-osoite ei toimi ja SPH-lyhenteellä oleva kryptovaluutta on nimeltään Spheroid Universe.

   Lisäksi kryptovaluuttoja ei voi säilyttää sähköpostissa. Kryptovaluuttoja säilytetään yleensä kryptopörssissä (esim. https://coinmotion.com/fi/), josta ne voi siirtää omalle tililleen.

   Vastaa
 3. Yritin perustaa paypal tilin ja tilata netistä pienet rummut noin 50 euroa kpl. Cupami ja nyt epäilen tuota myyjää huijaukseksi. Miten voin sulkea paypal tilin mikäli onnistuin avaamaan sellaisen? Voinko soittaa johonkin ja puhua suomea? Voiko tämä olla näin vaikeaa?

  Vastaa
  • Hei,
   PayPal ostoksista on mahdollista pyytää rahat takaisin, jos et esimerkiksi saa tuotetta tai sinua huijataan.

   Voit tehdä sen siten, että menet katsomaan PayPalista maksutapahtumiasi ja sieltä klikkaat kyseisen tapahtuman auki ja valitset ”Ilmoita ongelmasta”. Huomaathan, että ostajanturva ei ole loputtomasti voimassa, vaan sinun tulee tehdä korvausvaatimus mahdollisimman nopeasti. En voi taata, että saat rahojasi takaisin, mutta kannattaa aina kokeilla!

   PayPal tilin voi sulkea klikkaamalla oikeasta ylänurkasta rattaan kuvaa ja valitsemalla sen jälkeen ”Sulje tilisi”.

   Vastaa
 4. Varoitus Tori.fi myyjille: olin myymässä soffaa ja kaveri otti yhteyttä, kuulemma ulkomaan työmatkalta. Hän halusi ostaa soffani ja hän järjestäisi rahdin Ukrainaan. Sanoi laittavansa rahat Paypalin kautta. Hinnasta sovittuamme sainkin todella aidolta näyttävän sähköpostin Paypalilta jossa ilmoitettiin että minulle on tullut rahasuoritus (jossa 300 euroa ylimääräistä) ja että ylimääräinen osuus on rahtia joka ”Paypalin sääntöjen mukaan” on aina myyjän maksettava. Myyjä ohjeisti minua menemään lähimpään postiin ja laittamaan ko. 300 euroa rahtifirmalle joko käteisellä tai luottokortilla. Tässä vaiheessa tajusin, että nyt muijaa viedään, ja kuittasin ostajalle että hyvä yritys. Ei se mun sohva nyt niin hieno ole, että Ukrainasta ei saisi samanlaisia.

  Vastaa
  • Kiitos varoituksesta.

   Olet tosiaan oikeassa, että kaikki ulkomailta tulevat Tori.fi -ostajat kannattaa melkein suoraan sivuuttaa. Jos homma kuitenkin vaikuttaa uskottavalta, pyytää vaikka rahat ensin pankkitilille.

   Vastaa
  • Ihan oikein, olen myymässä esinettä, ensin olisi pitänyt maksaa 300€ eli ostaa Itunes kortteja ja lähettää copy niistä paypal’iin, agenttihakua varten. Peruutin laskun PP:hen, josta kavi ilmi ettei pyytamaani hintaa ole maksettu PP:n tilille, ilmoitin että busines loppuu nyt. Vaihdan salasanan sekä PP että emailiin, siis se oli Liian hyvää ollakseen totta!!!

   Vastaa
 5. VAROITUS KAIKILLE MYYJILLE:

  Myin eBay:ssa tavaran arvosta 2550 € + rahti Tsekin tasavaltaan 416 € (DHL). Kaikki tuntui olevan OK, kunnes ostaja alkoi valittamaan “suurista” virheistä tuotteessa. Laite on kylläkin täysin toimintakuntoinen, mutta ostajaa se ei tunnu paljon kiinnostavan. Käytännössä virheet ovat pieniä naarmuja, joista osa suurimmistakin on näkyvissä ilmoituksen kuvissa, ilmoituksessani mainitaan erittäin selvästi jäljistä (marks) tuotteessa, joka on muuten lähes 40 v. vanha japanilainen high tech -audiolaite . Ostaja halusi saada minulta rahaa “200 – 350” euroa korjauksiin. Luonnollisesti kieltäydyin mutta lupasin ottaa laitteen takaisin ja sitten tavaran saatuani maksaa hinnan kokonaan takaisin. Ostaja kieltäytyi lähettämästä takaisin, koska tiesi sen olevan hyvin kallista, jopa yli 400 euroa (vakuutettuna DHL:n kautta). Myöhemmin kuitenkin lupasin hyvittää ostajalle 150 euroa (a partial refund). Juuri kun olin antamassa hyvitystä PayPal -tilini kautta ostaja olikin tehnyt ilmoituksen eBay:lle (case), mikä automaattisesti jäädytti PayPal -tilini. Täten en kyennytkää antamaan tyypille hyvitystä. En voi tehdä mitään nyt. Hra Jan H. Tsekin maalla ei vastaa emaileihin vaan antaa eBay:n hoitaa asiaansa. eBay pyysi, että lähettäisin tyypille rahaa sen pankkitilille . Vastasin, että miksi lähettäisin rahaa PayPalin ulkopuolella tyypille, johon en luota pätkääkään ja joka vaan yrittää hyötyä rahallisesti mun rehellisestä kaupasta. eBay pähkäilee tilannetta paraikaa…

  PayPal voi täysin ilmoittamatta jäädyttää myyjän rahat niinkauan kuin “case” eBay:ssä on päällä. Tosta noin vaan. Yli 800:lla sadalla 100 %:n tilipapahtumalla ja yli kymmenen vuoden myynti- ja ostohistorialla ei ole mitään merkitystä PayPalille. Jäädytys tuskin normaalia liike- ja pankkitoimintaa. PayPal viisveisaa hyvästä tavasta ja kohtuudesta (fairness), PayPal toimii rikollisesti, mutta mitään ei voi tehdä, ei edes poliisi, koska PayPal toimii ulkomailla.

  Todella ikävää, koska myyjä on täysin sekä eBay:n että PayPalin armoilla. Ja täten myös ostajan mielivallan alla. 3 yhtä vastaan, aika hankalaa taistella vastaan kun poliisikin tyytyy vain levittelemään käsiään.

  Älä ihmeessä avaa tiliä niille huijareille vaan ainoa varma tapa on saada rahat pankkisiirtona. Silloin kukaan ei pääse rahoihisi käsiksi.

  Parempaa onnea kaikille rehellisille suomalaisille myyjille. Ei luovuteta roistojen takia.

  T. Heino

  Vastaa
  • Hei!
   Kiitos kun jaoit kanssamme eBay ostokokemuksen! Mielenkiintoista luettavaa. PayPal ja eBay ovat tosiaan aina ostajan puolella, joka on tavallisten kuluttajien kannalta hyvä asia!
   Ostajia on niin paljon eBayssä, että joukkoon mahtuu myös tälläisiä tapauksia. Virheet kannattaa mainita todella selvästi ebay ilmoituksissa tekstein ja kuvin, jolloin myyt tavaran siinä kunnossa kuin se on.

   Myös yhteistyö ostajien kanssa ja pienten korvausten hyvittäminen kannattaa joskus vain hyväksyä jotta välttyy isoilta tappioilta.
   Toivottavasti tapaus ratkeaa sinun puoleltasi edullisesti!

   Vastaa

Jätä kommentti