PayPal huijaus – Kuinka vältät huijatuksi tulemisen

2

PayPal on turvallinen ja luotettava maksunvälittäjä. Oikein käytettynä ja huolellisuutta noudattaen, kaikki hoituu kuten pitääkin. Valitettavasti rikollisten toimintatavat ovat kehittyneet tekniikan myötä, ja netissä onkin nykyään monenlaisia huijauksia joita pitää varoa. Yksi yleisimmistä on niin sanottu PayPal huijaus. Lue artikkeli niin saat tärkeää tietoa kuinka välttää tämänkaltaisia huijauksia.

Jos haluat oppia lisää PayPalin käytöstä katso kätevä PayPal Suomi -ohjeemme. Opi esimerkiksi tilin avaaminen ja käyttö, kaksivaiheisen kirjautumisen käyttöönotto ja hyvityksen pyytäminen.

Tietojenkalastelu (Phishing)

PayPal ei lähetä koskaan viestejä joissa se pyytää sinua kirjautumaan sisään tarkistaaksesi esimerkiksi tilisi saldon tai viimeisiä tapahtumia. Nämä viestit voivat olla erittäin aidon näköisiä ja vaikeasti tunnistettavia. Helpoin tapa tunnistaa mahdollinen huijaus on tarkistaa lähetysosoite. Huijarit käyttävät esimerkiksi osoitetta [email protected] Viralliset PayPal viestit tulevat yleensä osoitteesta [email protected]

Älä klikkaa epäilyttävien viestien linkkejä sillä ne voivat johtaa väärennetyille kirjautumissivuille. Mene PayPal tilillesi vain kirjoittamalla osoitepalkkiisi paypal.com. Epäilyttävät viestit voi lähettää eteenpäin osoitteeseen [email protected] jolloin PayPalin turvallisuustiimi saa niistä tiedon.

Minkälainen on PayPal huijaus?

Tyypillinen PayPal huijaus, johon voi Suomessa törmätä on tapaus, jossa Englantia puhuva henkilö ottaa sinuun yhteyttä. Tämä tapahtuu kun olet myymässä jotain, esimerkiksi Huuto.net:issä, Tori.fi:ssä tai vaikkapa Nettiauto:ssa.

Mahdollinen ostaja kertoo kiinnostuneensa myymästäsi tuotteesta ja pyytää sinua lähettämään tuotteen ulkomaille. Maksutavaksi hän ilmoittaa PayPal:in ja lupautuu maksamaan täyden hintapyynnön toimituskuluineen.

Seuraavaksi hän lähettää sinulle viestin, jossa kertoo suorittaneensa maksun PayPal tilillesi. Tässä viestissä on liitteenä linkki, joka hänen mukaansa todistaa maksun. Älä avaa linkkiä, sillä kyseinen linkki vie sinut väärennetylle PayPal sivulle. Sivu voi näyttää täysin aidolta ja saldossa näkyä kauppasumma. Kirjautuessasi PayPal:iin huijarin tarjoamasta linkistä voi hän mahdollisesti vielä saada käyttäjätunnuksesi ja salasanasi.

Huijauksen idea on siis se, että sinä luulet rahojen saapuneen, postitat tuotteen huijarille ja kaiken lisäksi hän varastaa käyttäjätunnuksesi.
 

Kuinka vältän huijatuksi tulemisen?

Onneksi tämänkaltainen huijaus on todella helppo tunnistaa ja siten välttää.

Kolme varoistusmerkkiä:

1. Englanninkielinen (tai todella huonosti Suomea puhuva) ostaja.
2. Pyytää postittamaan tuotteen ulkomaille.
3. Haluaa maksaa ostoksen PayPal:illa.

Suhtaudu varauksella tämänkaltaisen ostajan puheisiin. Jos kuitenkin luulet, että kyseessä on rehellinen ostajaehdokas kirjaudu PayPal tilillesi vain www.paypal.com osoitteesta tarkistaaksesi onko maksu saapunut luvatusti.

Epäilen, että minua on huijattu, mitä teen?

Jos olet asiasta varma, voit tehdä rikosilmoituksen ja ottaa yhteyttä PayPal:in asiakastukeen.

Lue seuraavaksi:

> Kiinalaiset huijaussivustot – 6 tapaa paljastaa huijauskauppa
> Tuoteväärennöksen ostaminen – Katso 4 tapaa välttää feikkituote

     

Lue ja kirjoita kommentteja

2 kommenttia

 1. VAROITUS KAIKILLE MYYJILLE:

  Myin eBay:ssa tavaran arvosta 2550 € + rahti Tsekin tasavaltaan 416 € (DHL). Kaikki tuntui olevan OK, kunnes ostaja alkoi valittamaan “suurista” virheistä tuotteessa. Laite on kylläkin täysin toimintakuntoinen, mutta ostajaa se ei tunnu paljon kiinnostavan. Käytännössä virheet ovat pieniä naarmuja, joista osa suurimmistakin on näkyvissä ilmoituksen kuvissa, ilmoituksessani mainitaan erittäin selvästi jäljistä (marks) tuotteessa, joka on muuten lähes 40 v. vanha japanilainen high tech -audiolaite . Ostaja halusi saada minulta rahaa “200 – 350” euroa korjauksiin. Luonnollisesti kieltäydyin mutta lupasin ottaa laitteen takaisin ja sitten tavaran saatuani maksaa hinnan kokonaan takaisin. Ostaja kieltäytyi lähettämästä takaisin, koska tiesi sen olevan hyvin kallista, jopa yli 400 euroa (vakuutettuna DHL:n kautta). Myöhemmin kuitenkin lupasin hyvittää ostajalle 150 euroa (a partial refund). Juuri kun olin antamassa hyvitystä PayPal -tilini kautta ostaja olikin tehnyt ilmoituksen eBay:lle (case), mikä automaattisesti jäädytti PayPal -tilini. Täten en kyennytkää antamaan tyypille hyvitystä. En voi tehdä mitään nyt. Hra Jan H. Tsekin maalla ei vastaa emaileihin vaan antaa eBay:n hoitaa asiaansa. eBay pyysi, että lähettäisin tyypille rahaa sen pankkitilille . Vastasin, että miksi lähettäisin rahaa PayPalin ulkopuolella tyypille, johon en luota pätkääkään ja joka vaan yrittää hyötyä rahallisesti mun rehellisestä kaupasta. eBay pähkäilee tilannetta paraikaa…

  PayPal voi täysin ilmoittamatta jäädyttää myyjän rahat niinkauan kuin “case” eBay:ssä on päällä. Tosta noin vaan. Yli 800:lla sadalla 100 %:n tilipapahtumalla ja yli kymmenen vuoden myynti- ja ostohistorialla ei ole mitään merkitystä PayPalille. Jäädytys tuskin normaalia liike- ja pankkitoimintaa. PayPal viisveisaa hyvästä tavasta ja kohtuudesta (fairness), PayPal toimii rikollisesti, mutta mitään ei voi tehdä, ei edes poliisi, koska PayPal toimii ulkomailla.

  Todella ikävää, koska myyjä on täysin sekä eBay:n että PayPalin armoilla. Ja täten myös ostajan mielivallan alla. 3 yhtä vastaan, aika hankalaa taistella vastaan kun poliisikin tyytyy vain levittelemään käsiään.

  Älä ihmeessä avaa tiliä niille huijareille vaan ainoa varma tapa on saada rahat pankkisiirtona. Silloin kukaan ei pääse rahoihisi käsiksi.

  Parempaa onnea kaikille rehellisille suomalaisille myyjille. Ei luovuteta roistojen takia.

  T. Heino

  • Opastaja

   Hei!
   Kiitos kun jaoit kanssamme eBay ostokokemuksen! Mielenkiintoista luettavaa. PayPal ja eBay ovat tosiaan aina ostajan puolella, joka on tavallisten kuluttajien kannalta hyvä asia!
   Ostajia on niin paljon eBayssä, että joukkoon mahtuu myös tälläisiä tapauksia. Virheet kannattaa mainita todella selvästi ebay ilmoituksissa tekstein ja kuvin, jolloin myyt tavaran siinä kunnossa kuin se on.

   Myös yhteistyö ostajien kanssa ja pienten korvausten hyvittäminen kannattaa joskus vain hyväksyä jotta välttyy isoilta tappioilta.
   Toivottavasti tapaus ratkeaa sinun puoleltasi edullisesti!

Kommentoi - Sähköpostiosoitettasi ei julkaista

Top