PayPal huijaus – Kuinka vältät huijatuksi tulemisen

4

PayPal on turvallinen ja luotettava maksunvälittäjä. Oikein käytettynä ja huolellisuutta noudattaen, kaikki hoituu kuten pitääkin. Valitettavasti rikollisten toimintatavat ovat kehittyneet tekniikan myötä, ja netissä onkin nykyään monenlaisia huijauksia joita pitää varoa. Yksi yleisimmistä on niin sanottu PayPal huijaus. Lue artikkeli niin saat tärkeää tietoa kuinka välttää tämänkaltaisia huijauksia.

Jos haluat oppia lisää PayPalin käytöstä katso kätevä PayPal Suomi -ohjeemme. Opi esimerkiksi tilin avaaminen ja käyttö, kaksivaiheisen kirjautumisen käyttöönotto ja hyvityksen pyytäminen.

Tietojenkalastelu (Phishing)

PayPal ei lähetä koskaan viestejä joissa se pyytää sinua kirjautumaan sisään tarkistaaksesi esimerkiksi tilisi saldon tai viimeisiä tapahtumia. Nämä viestit voivat olla erittäin aidon näköisiä ja vaikeasti tunnistettavia. Helpoin tapa tunnistaa mahdollinen huijaus on tarkistaa lähetysosoite. Huijarit käyttävät esimerkiksi osoitetta paypal@e.paypal.co.uk. Viralliset PayPal viestit tulevat yleensä osoitteesta service@intl.paypal.com.

Älä klikkaa epäilyttävien viestien linkkejä sillä ne voivat johtaa väärennetyille kirjautumissivuille. Mene PayPal tilillesi vain kirjoittamalla osoitepalkkiisi paypal.com. Epäilyttävät viestit voi lähettää eteenpäin osoitteeseen spoof@paypal.com jolloin PayPalin turvallisuustiimi saa niistä tiedon.

Minkälainen on PayPal huijaus?

Tyypillinen PayPal huijaus, johon voi Suomessa törmätä on tapaus, jossa Englantia puhuva henkilö ottaa sinuun yhteyttä. Tämä tapahtuu kun olet myymässä jotain, esimerkiksi Huuto.net:issä, Tori.fi:ssä tai vaikkapa Nettiauto:ssa.

Mahdollinen ostaja kertoo kiinnostuneensa myymästäsi tuotteesta ja pyytää sinua lähettämään tuotteen ulkomaille. Maksutavaksi hän ilmoittaa PayPal:in ja lupautuu maksamaan täyden hintapyynnön toimituskuluineen.

Seuraavaksi hän lähettää sinulle viestin, jossa kertoo suorittaneensa maksun PayPal tilillesi. Tässä viestissä on liitteenä linkki, joka hänen mukaansa todistaa maksun. Älä avaa linkkiä, sillä kyseinen linkki vie sinut väärennetylle PayPal sivulle. Sivu voi näyttää täysin aidolta ja saldossa näkyä kauppasumma. Kirjautuessasi PayPal:iin huijarin tarjoamasta linkistä voi hän mahdollisesti vielä saada käyttäjätunnuksesi ja salasanasi.

Huijauksen idea on siis se, että sinä luulet rahojen saapuneen, postitat tuotteen huijarille ja kaiken lisäksi hän varastaa käyttäjätunnuksesi. Kyseinen huijaus muistuttaa hieman veronpalautushuijausta, jossa myös yritetään varastaa käyttäjän tietoja.

Kuinka vältän huijatuksi tulemisen?

Onneksi tämänkaltainen huijaus on todella helppo tunnistaa ja siten välttää.

Kolme varoistusmerkkiä:
1. Englanninkielinen (tai todella huonosti Suomea puhuva) ostaja.
2. Pyytää postittamaan tuotteen ulkomaille.
3. Haluaa maksaa ostoksen PayPal:illa.

Suhtaudu varauksella tämänkaltaisen ostajan puheisiin. Jos kuitenkin luulet, että kyseessä on rehellinen ostajaehdokas kirjaudu PayPal tilillesi vain www.paypal.com osoitteesta tarkistaaksesi onko maksu saapunut luvatusti.

Epäilen, että minua on huijattu, mitä teen?

Jos olet asiasta varma, voit tehdä rikosilmoituksen ja ottaa yhteyttä PayPal:in asiakastukeen.

Voit jättää kirjoituksen alle kommentteja ja kertoa miten sinua on yritetty huijata netissä. Kiitos lukemisesta ja muista jakaa kirjoitus, jotta muut osaisivat välttää saman huijauksen.

1000
2 Kommenttiketjuja
2 Vastauksia yhteensä
0 Seuraajia
 
-
Eniten vastauksia
3 Eri kommentoijia
Kirsi Malm

Varoitus Tori.fi myyjille: olin myymässä soffaa ja kaveri otti yhteyttä, kuulemma ulkomaan työmatkalta. Hän halusi ostaa soffani ja hän järjestäisi rahdin Ukrainaan. Sanoi laittavansa rahat Paypalin kautta. Hinnasta sovittuamme sainkin todella aidolta näyttävän sähköpostin Paypalilta jossa ilmoitettiin että minulle on tullut rahasuoritus (jossa 300 euroa ylimääräistä) ja että ylimääräinen osuus on rahtia joka ”Paypalin sääntöjen mukaan” on aina myyjän maksettava. Myyjä ohjeisti minua menemään lähimpään postiin ja laittamaan ko. 300 euroa rahtifirmalle joko käteisellä tai luottokortilla. Tässä vaiheessa tajusin, että nyt muijaa viedään, ja kuittasin ostajalle että hyvä yritys. Ei se mun sohva nyt niin hieno ole, että Ukrainasta ei… Lue lisää »

Anonyymi

VAROITUS KAIKILLE MYYJILLE: Myin eBay:ssa tavaran arvosta 2550 € + rahti Tsekin tasavaltaan 416 € (DHL). Kaikki tuntui olevan OK, kunnes ostaja alkoi valittamaan “suurista” virheistä tuotteessa. Laite on kylläkin täysin toimintakuntoinen, mutta ostajaa se ei tunnu paljon kiinnostavan. Käytännössä virheet ovat pieniä naarmuja, joista osa suurimmistakin on näkyvissä ilmoituksen kuvissa, ilmoituksessani mainitaan erittäin selvästi jäljistä (marks) tuotteessa, joka on muuten lähes 40 v. vanha japanilainen high tech -audiolaite . Ostaja halusi saada minulta rahaa “200 – 350” euroa korjauksiin. Luonnollisesti kieltäydyin mutta lupasin ottaa laitteen takaisin ja sitten tavaran saatuani maksaa hinnan kokonaan takaisin. Ostaja kieltäytyi lähettämästä takaisin, koska… Lue lisää »

Top