Passin uusiminen netissä РHelppo pikaohje

24 kommenttia

Matka edess√§, tavarat pakattu ja passikin l√∂ytyy. Hienoa, ei muuta kuin matkalle! Eiku hetkinen, seh√§n on mennyt vanhaksi… √Ąl√§ h√§t√§√§nny, sill√§ passin uusiminen netiss√§ on helppoa, ja kiireisimm√§ss√§ tapauksessa voit valita express-passin, jonka saat alle 2 p√§iv√§ss√§. Jatka lukemista niin selvit√§mme sinulle kaiken tarpeellisen, kuten passin hinnan ja noutoaikataulun.

Pikaohje passin uusimiseen netissä

Jos haluat vain hoitaa passin uusimisen mahdollisen nopeasti ja kivuttomasti, seuraa tätä pikaohjetta.

Täytätkö nämä vaatimukset?
‚ÄĘ Nimeni ei ole muuttunut viime passista
‚ÄĘ Sormenj√§ljet otettu alle 6v sitten viimeist√§ passiani varten

Tee nämä 2 vaihetta, jos täytit vaatimukset
1. Käy kuvaamossa ottamassa passikuva (saat kuvatunnuksen)
2. Täytä passihakemus netissä poliisi.fi/passiTämän vaikeampaa passin uusiminen ei sitten olekaan. Huomaathan, että joissain tapauksissa sinun tulee käydä poliisin lupapalvelupisteellä tunnistettavana. Koko prosessin voi toki hoitaa poliisin lupapalvelupisteellä. Hakemus on kuitenkin edullisempi ja nopeampi tehdä netissä.

Passikuvan voi muuten ottaa itsekin, mutta se vaatii vähän taitoja. Voit lukea lisätietoa passikuvan ottamisesta itse lupakuvienvastaanotto.fi -sivustolta ja poliisin sivuilta. Liikkeessä kuvan otatuttaminen käy kuitenkin näppärämmin.

Passien hinnat ja noutopaikat

passin uusiminen
Vanhan passin saa nykyisin säilyttää, mutta se ei ole suositeltavaa

Jos sinulla ei ole kiirettä passin saamisen kanssa, voit tilata halvimman peruspassin netistä 49 eurolla ja saat sen 5-8 arkipäivässä. Jos kuitenkin tarvitset passin mahdollisimman nopeasti, voit lukea alta eri toimitustavoista ja noutopaikoista lisätietoa.

Normaalipassi
Hinta netiss√§: 49‚ā¨
Toimitusaika: 5-8 arkipäivää
Noutopaikka: Esim. Posti
Pikapassi
Hinta netiss√§: 68‚ā¨
Toimitusaika: Max 3 päivää
Noutopaikka: Esim. Posti
Express-passi
Hinta netiss√§: 88‚ā¨
0-1 arkipäivää
Noutopaikka: Katso taulukon alta

Express-passin voi noutaa seuraavista paikoista (vapaavalintainen)
‚ÄĘ Matkahuolto, Kamppi terminaali
‚ÄĘ R-kioski, Terminaali 2, Helsinki-Vantaan lentoasema
‚ÄĘ Verkkokauppa.com 24h kioski, Tyynenmerenkatu 11 Helsinki

Huomioithan, että passien käsittelyajoissa voi olla vaihtelevuuksia esimerkiksi ruuhkautuneisuudesta johtuen. Tiedot ajankohtaisia kirjoitushetkellä. Tarkemmat hinta ja toimitustiedot löydät poliisin sivuilta.

Mitä jos en pääse noutamaan itse passia?

Jos et pysty noutamaan omaa passiasi (koska olet esimerkiksi ulkomailla), voit valtuuttaa toisen henkilön hakemaan oman passisi. Passin hakijan pitää kuitenkin pystyä myös todistamaan henkilöllisyytensä voimassa olevalla ajokortilla tai passilla.

Passi alaikäiselle

Passi tarvitaan jokaiselle ihmiselle iästä riippumatta. Alaikäisen passihakemuksen voi täyttää myös netissä, mutta palvelupisteellä on jouduttava todennäköisesti käymään. Lapsen huoltajien suostumus tarvitaan ja yhden huoltajan tulee olla mukana palvelupisteellä käydessä.

Yli 15-vuotias voi käydä myös yksin hoitamassa passiasioita huoltajien kirjallisella luvalla. Tässäkin voi olla kuitenkin poikkeuksia ja huoltajaa saatetaan tarvita.

Mitä jos passi katoaa?

Jos passisi varastetaan tai se katoaa, tee sähköinen rikosilmoitus poliisin sivuilla. Voit myös käydä poliisin toimipisteellä hoitamssa rikosilmoituksen. Jos et ole suomessa kun passi katoaa tai varastetaan, tee ilmoitus sen maan suomen suurlähetystöön tai -edustajalle. Voit hakea uutta passia tämän jälkeen samasta paikasta. Lue asiasta lisätietoa Ulkoministeriön -nettisivuilta.

Muista tarkistaa passin voimassaoloaika

passin voimassaoloaika
Kun matkustat tummennetun alueen ulkopuolelle, olisi passin hyvä olla voimassa pidempään. (alkuperäinen kuva: Yle.fi)

Kaikki passit ovat nykyisin voimassa vain 5 vuotta, entisen 10 vuoden sijaan. Se johtuu siitä, että turvaominaisuudet uusiutuvat nykyisin useammin ja ihmisen ulkonäkö voi muuttua kymmenessä vuodessa merkittävästi.

Schengen-alueen sisäinen matka
Jos matkustat Schengen-alueella, voit käyttää matkustusasiakirjana passia tai kuvallista henkilökorttia. Sen tulee olla voimassa koko matkan ajan. Jos haluat ottaa varman päälle, passi on hyvä olla mukana (pitkällä voimassaoloajalla). Schengen-alueeseen kuuluvat esimerkiksi Suomi, Ruotsi, Saksa, Espanja, Ranska ja Kreikka. Voit lukea lisää Schengen-alueesta Wikipediasta.

Schengen-alueen ulkopuolinen matka
Jos matkustat kauemmas, olisi passin hyvä olla voimassa aina 6kk matkan jälkeenkin. Joissain maissa saatetaan vaatia jopa 9kk aikaa. Kannattaa kuitenkin aina tarkistaa kohdemaan passikäytännöt ennen matkaa.

Suomen passilla pääsee 187 eri maahan

suomen passin vahvuus
Suomen passi on jaetulla 3-sijalla passien vahvuudesssa (2018).

Suomen passi tunnetaan maailmalla yhtenä vahvimmista passeista, sillä sen omistaja voi matkustaa jopa 187 eri maahan (vuonna 2018). Meidän passia edellä on ainoastaan Japani, Singapore ja Saksa. Suomen kanssa jaetulla kolmannella sijalla on tosin jopa 7 maata (Tanska, Ranska, Italia, Ruotsi, Espanja ja Etelä-Korea).

Tieto peräisin Henleypassportindex.com -sivustolta, josta voit muuten katsoa kaikkien maiden passien vahvuuksia ja lisätietoa esimerkiksi maista, joihin passillamme voi matkustaa.

Suomalaisen passin turvaominaisuudet ovat huipputasoa

Suomen passin vahvuuteen vaikuttaa esimerkiksi sen korkea laatu, joka näkyy useina turvaominaisuuksina. Eurooppaneuvoston sivuilla olevassa Prado-tietokannassa on lueteltuna useita passissa olevia turvatekijoitä. Turvatekijöihin kuuluu esimerkiksi kohokuviointi, UV-tekijät, mikroteksti ja vesileimat.

Tiesitkö, että passissa on myös siru, johon on tallennettu kaikki näkyvät tiedot ja sormenjälki. Sirussa on myös valtion virallinen elektroninen allekirjoitus, jolla vahvistutaan tietojen alkuperästä.

Onnistuiko passin uusiminen?

Saitko haettua uuden passin ohjeemme avulla? Jos kyllä, niin hieno kuulla onnistumisestasi! Jos taas et onnistunut, suosittelemme olemaan yhteydessä poliisiin ja kysymään lisäohjeita sieltä. Voit myös kirjoittaa alle omia kommentteja ja jättää palautetta tästä kirjoituksesta. Huomaathan myös, että tässä kirjoituksessa olevat tiedot ovat suuntaa antavia. Tarkista aina ajankohtaiset tiedot Poliisi.fi -sivulta.

Jos muuten olet matkalla Dubaihin, muista tarkistaa, että passisi on voimassa vähintään 6kk (matkan jälkeen). Tämä ja muut tärkeät tiedot Dubain matkaasi varten löydät meidän Dubai matkaoppaasta.


Etusivu ¬Ľ Matkailu

24 kommenttia artikkeliin ”Passin uusiminen netiss√§ – Helppo pikaohje”

 1. 5 vuoden passi menee vanhaksi helmikuussa 2023. Henkilotodistus vanhenee myös silloin. Onko sormenjäljet otettu jo tuolloin 2018, kun edellisen kerran ne uusin?

  Vastaa
 2. Hei, passini vanhenee. En nyt muista, kävinkö silloin antamassa sormenjäljen. Haen nyt uutta passia, pitääkö käydä antamassa sormenjälki tätä uutta passia varten?

  Vastaa
 3. Henkilökorttini myönnetty 31.01 2019. Passini mennyt vanhaksi 11/21. Täytyykö käydä uutta passia varten antamassa sormenjäljet?

  Vastaa
  • Hei,
   en usko, että uusia sormenjälkiä tarvitsee käydä ottamassa, koska aiemmasta kerrasta ei ole kulunut vielä niin kauan.

   Vastaa

Jätä kommentti