Passin uusiminen netissä РHelppo pikaohje

Matka edess√§, tavarat pakattu ja passikin l√∂ytyy. Hienoa, ei muuta kuin matkalle! Eiku hetkinen, seh√§n onkin mennyt vanhaksi… √Ąl√§ h√§t√§√§nny, sill√§ passin uusiminen netiss√§ on helppoa, ja kiireisimm√§ss√§ tapauksessa voit valita express-passin, jonka saat alle kahdessa p√§iv√§ss√§. Jatka lukemista, niin selvit√§mme sinulle kaiken tarpeellisen, kuten passin hinnan ja noutoaikataulun.

Pikaohje passin uusimiseen netissä

Jos haluat hoitaa passin uusimisen mahdollisimman nopeasti ja kivuttomasti, seuraa tätä pikaohjetta.

Tarkista, täytätkö seuraavat vaatimukset:

 • Nimesi ei ole muuttunut viime passin j√§lkeen.
 • Sormenj√§lkesi on otettu alle kuusi vuotta sitten viimeisint√§ passiasi varten.

Jos täytät yllä olevat vaatimukset, suorita seuraavat kaksi vaihetta:

 1. Käy kuvauttamassa passikuva (saat kuvatunnuksen).
 2. Täytä passihakemus netissä: poliisi.fi/passi


Passin uusiminen ei ole tämän vaikeampaa. Huomioithan kuitenkin, että joissain tapauksissa sinun tulee käydä poliisin lupapalvelupisteellä tunnistettavana. Vaikka koko prosessin voikin hoitaa poliisin lupapalvelupisteellä, hakemuksen tekeminen netissä on sekä edullisempi että nopeampi vaihtoehto.

Voit ottaa passikuvan myös itse, mutta se vaatii hieman taitoja. Lisätietoa passikuvan ottamisesta itse löydät lupakuvienvastaanotto.fi -sivustolta ja poliisin sivuilta. Kuvan ottaminen liikkeessä on kuitenkin usein näppärämpi vaihtoehto.

Passien hinnat ja noutopaikat

passin uusiminen
Vanhan passin saa nykyisin säilyttää, mutta se ei ole suositeltavaa mahdollisten väärinkäytösten takia.

Jos sinulla ei ole kiire saada passia, voit tilata edullisimman peruspassin netistä 49 eurolla ja saat sen 5-8 arkipäivässä. Jos tarvitset passin kuitenkin mahdollisimman nopeasti, löydät alta lisätietoa eri toimitustavoista ja noutopaikoista. Huomioithan, että hinnat, toimitustavat ja noutopaikat voivat muuttua, joten tarkista aina uusimmat tiedot poliisin verkkosivuilta.

Normaalipassi

 • Hinta netiss√§: 49‚ā¨
 • Toimitusaika: 5-8 arkip√§iv√§√§
 • Noutopaikka: Esim. Posti

Pikapassi

 • Hinta netiss√§: 68‚ā¨
 • Toimitusaika: Max 3 p√§iv√§√§
 • Noutopaikka: Esim. Posti

Express-passi

 • Hinta netiss√§: 88‚ā¨
 • Toimitusaika: 0-1 arkip√§iv√§√§
 • Noutopaikka: Katso alta

Express-passin voi noutaa seuraavista paikoista (vapaavalintainen):

 • Matkahuolto, Kamppi terminaali
 • R-kioski, Terminaali 2, Helsinki-Vantaan lentoasema
 • Verkkokauppa.com 24h kioski, Tyynenmerenkatu 11, Helsinki

Huomioithan, että passien käsittelyajoissa voi olla vaihtelua esimerkiksi ruuhkautumisesta johtuen. Tiedot ovat ajankohtaisia kirjoitushetkellä. Tarkemmat hinta- ja toimitustiedot löydät poliisin sivuilta.

Mitä jos en pääse noutamaan itse passia?

Jos et pysty noutamaan passiasi itse (esimerkiksi ollessasi ulkomailla), voit valtuuttaa toisen henkilön hakemaan passisi puolestasi. Passin noutajan tulee kuitenkin pystyä todistamaan henkilöllisyytensä voimassa olevalla ajokortilla tai passilla.

Passi alaikäiselle

Passi tarvitaan jokaiselle ihmiselle, iästä riippumatta. Alaikäisen passihakemuksen voi täyttää myös netissä, mutta palvelupisteellä on todennäköisesti käytävä. Lapsen huoltajien suostumus tarvitaan, ja vähintään yhden huoltajan tulee olla mukana palvelupisteellä käydessä.

Yli 15-vuotias voi käydä myös yksin hoitamassa passiasioita huoltajien kirjallisella luvalla. Tässäkin voi kuitenkin olla poikkeuksia, ja huoltajaa saatetaan tarvita.

Mitä jos passi katoaa?


Jos passisi varastetaan tai se katoaa, tee sähköinen rikosilmoitus poliisin verkkosivuilla. Voit myös käydä poliisin toimipisteessä tekemässä rikosilmoituksen. Jos et ole Suomessa, kun passisi katoaa tai varastetaan, tee ilmoitus kyseisen maan Suomen suurlähetystölle tai -edustustolle. Voit hakea uutta passia tämän jälkeen samasta paikasta. Lue asiasta lisätietoa Ulkoministeriön verkkosivuilta.

Muista tarkistaa passin voimassaoloaika

passin voimassaoloaika schenge
Kun matkustat tummennetun alueen ulkopuolelle, olisi passin hyvä olla voimassa pidempään. (alkuperäinen kuva: Yle.fi)

Kaikki passit ovat nykyisin voimassa vain 5 vuotta, entisen 10 vuoden sijaan. Tämä johtuu siitä, että turvaominaisuudet uudistuvat nykyisin useammin ja ihmisen ulkonäkö voi muuttua kymmenessä vuodessa merkittävästi.

Schengen-alueen sisäinen matka

Jos matkustat Schengen-alueella, voit käyttää matkustusasiakirjana passia tai kuvallista henkilökorttia. Sen tulee olla voimassa koko matkan ajan. Jos haluat ottaa varman päälle, passi on hyvä olla mukana ja sen tulee olla voimassa pitkän aikaa. Schengen-alueeseen kuuluvat esimerkiksi Suomi, Ruotsi, Saksa, Espanja, Ranska ja Kreikka. Voit lukea lisää Schengen-alueesta Wikipediasta.

Schengen-alueen ulkopuolinen matka

Jos matkustat kauemmas, passin on hyvä olla voimassa vähintään 6 kuukautta matkan jälkeenkin. Joissain maissa saatetaan vaatia jopa 9 kuukauden voimassaoloaikaa. Kannattaa kuitenkin aina tarkistaa kohdemaan passikäytännöt ennen matkaa.

Suomen passilla pääsee 187 eri maahan

suomen passin vahvuus
Suomen passi on jaetulla 3-sijalla passien vahvuudesssa

Suomen passi tunnetaan maailmalla yhtenä vahvimmista passeista, sillä sen omistaja voi matkustaa jopa 187 eri maahan (vuoden 2018 tilaston mukaan). Suomen passia edellä ovat ainoastaan Japani, Singapore ja Saksa. Suomen kanssa jaetulla kolmannella sijalla on tosin jopa seitsemän maata (Tanska, Ranska, Italia, Ruotsi, Espanja ja Etelä-Korea).

Tämä tieto on peräisin Henley Passport Index -verkkosivustolta, josta voit katsoa kaikkien maiden passien vahvuuksia ja saada lisätietoa esimerkiksi maista, joihin suomalaisella passilla voi matkustaa.

Suomalaisen passin turvaominaisuudet ovat huipputasoa

Suomen passin vahvuus johtuu esimerkiksi sen korkeasta laadusta, joka näkyy useina turvaominaisuuksina. Eurooppaneuvoston Prado-tietokannassa on lueteltuna useita passin turvatekijöitä. Nämä tekijät sisältävät esimerkiksi kohokuviointia, UV-ominaisuuksia, mikrotekstiä ja vesileimoja.

Ehkä et tiennyt, mutta passissa on myös siru, johon on tallennettu kaikki näkyvät tiedot sekä sormenjälkesi. Sirussa on lisäksi valtion virallinen elektroninen allekirjoitus, jolla vahvistetaan tietojen alkuperäisyys.

Loppusanat passin uusimisesta

Onnistuitko uusimaan passisi näiden ohjeiden avulla? Jos onnistuit, on hienoa kuulla saavutuksestasi! Jos et kuitenkaan onnistunut, suosittelemme ottamaan yhteyttä poliisiin ja pyytämään lisäohjeita heiltä. Huomaa, että tässä artikkelissa esitetyt tiedot ovat suuntaa-antavia. Tarkista aina ajankohtaiset tiedot Poliisi.fi -sivustolta.

Jos olet matkaamassa Dubaihin, muistathan tarkistaa, että passisi on voimassa vähintään 6 kuukautta matkasi jälkeenkin. Tämän ja muut tärkeät tiedot Dubain matkaasi varten löydät Dubai-matkaoppaastamme.

Usein kysytyt kysymykset

Kuinka kauan passin uusiminen kestää netissä?

Itse passin uusimisprosessi kestää netissä vain muutaman minuutin. Sen jälkeen passin saaminen kestää yleensä 5-8 arkipäivää, mutta pikapassi tai express-passi voidaan saada nopeammin.

Mitä teen, jos passini katoaa?

Jos passisi katoaa tai se varastetaan, sinun tulee tehdä sähköinen rikosilmoitus poliisin sivuilla tai käydä poliisin toimipisteellä.

Miten alaikäisen passin uusiminen toimii?

Alaikäisen passihakemuksen voi täyttää netissä, mutta palvelupisteellä on todennäköisesti käytävä. Yksi lapsen huoltajista tarvitsee olla mukana.

Etusivu ¬Ľ Matkailu ¬Ľ Passin uusiminen netiss√§ – Helppo pikaohje