Passin uusiminen netissä РHelppo pikaohje

6 kommenttia

Matka edess√§, tavarat pakattu ja passikin l√∂ytyy. Hienoa, ei muuta kuin matkalle! Eiku hetkinen, seh√§n on mennyt vanhaksi… √Ąl√§ h√§t√§√§nny, sill√§ passin uusiminen netiss√§ on helppoa, ja kiireisimm√§ss√§ tapauksessa voit valita express-passin, jonka saat alle 2 p√§iv√§ss√§. Jatka lukemista niin selvit√§mme sinulle kaiken tarpeellisen, kuten passin hinnan ja noutoaikataulun.

rahalaitos

  Ohjeen sisältö:

  ‚ÄĘ Pikaohje passin uusimiseen netiss√§
  ‚ÄĘ Passien hinnat ja noutopaikat
  ‚ÄĘ Mit√§ jos en p√§√§se noutamaan itse passia?
  ‚ÄĘ Passi alaik√§iselle
  ‚ÄĘ Mit√§ jos passi katoaa?
  ‚ÄĘ Muista tarkistaa passin voimassaoloaika
  ‚ÄĘ Suomen passilla p√§√§see 187 eri maahan
  ‚ÄĘ Suomalaisen passin turvaominaisuudet ovat huipputasoa

Pikaohje passin uusimiseen netissä

Jos haluat vain hoitaa passin uusimisen mahdollisen nopeasti ja kivuttomasti, seuraa tätä pikaohjetta.

Täytätkö nämä vaatimukset?
‚ÄĘ Nimeni ei ole muuttunut viime passista
‚ÄĘ Sormenj√§ljet otettu alle 6v sitten viimeist√§ passiani varten

Tee nämä 2 vaihetta, jos täytit vaatimukset
1. Käy kuvaamossa ottamassa passikuva (saat kuvatunnuksen)
2. Täytä passihakemus netissä poliisi.fi/passi

 
Tämän vaikeampaa passin uusiminen ei sitten olekaan. Huomaathan, että joissain tapauksissa sinun tulee käydä poliisin lupapalvelupisteellä tunnistettavana. Koko prosessin voi toki hoitaa poliisin lupapalvelupisteellä. Hakemus on kuitenkin edullisempi ja nopeampi tehdä netissä.

Passikuvan voi muuten ottaa itsekin, mutta se vaatii vähän taitoja. Voit lukea lisätietoa passikuvan ottamisesta itse lupakuvienvastaanotto.fi -sivustolta ja poliisin sivuilta. Liikkeessä kuvan otatuttaminen käy kuitenkin näppärämmin.

Passien hinnat ja noutopaikat

passin uusiminen
Vanhan passin saa nykyisin säilyttää, mutta se ei ole suositeltavaa

Jos sinulla ei ole kiirettä passin saamisen kanssa, voit tilata halvimman peruspassin netistä 49 eurolla ja saat sen 5-8 arkipäivässä. Jos kuitenkin tarvitset passin mahdollisimman nopeasti, voit lukea alta eri toimitustavoista ja noutopaikoista lisätietoa.

Normaalipassi
Hinta netiss√§: 49‚ā¨
Toimitusaika: 5-8 arkipäivää
Noutopaikka: Esim. Posti
Pikapassi
Hinta netiss√§: 68‚ā¨
Toimitusaika: Max 3 päivää
Noutopaikka: Esim. Posti
Express-passi
Hinta netiss√§: 88‚ā¨
0-1 arkipäivää
Noutopaikka: Katso taulukon alta

Express-passin voi noutaa seuraavista paikoista (vapaavalintainen)
‚ÄĘ Matkahuolto, Kamppi terminaali
‚ÄĘ R-kioski, Terminaali 2, Helsinki-Vantaan lentoasema
‚ÄĘ Verkkokauppa.com 24h kioski, Tyynenmerenkatu 11 Helsinki

Huomioithan, että passien käsittelyajoissa voi olla vaihtelevuuksia esimerkiksi ruuhkautuneisuudesta johtuen. Tiedot ajankohtaisia kirjoitushetkellä. Tarkemmat hinta ja toimitustiedot löydät poliisin sivuilta.

Mitä jos en pääse noutamaan itse passia?

Jos et pysty noutamaan omaa passiasi (koska olet esimerkiksi ulkomailla), voit valtuuttaa toisen henkilön hakemaan oman passisi. Passin hakijan pitää kuitenkin pystyä myös todistamaan henkilöllisyytensä voimassa olevalla ajokortilla tai passilla.

Passi alaikäiselle

Passi tarvitaan jokaiselle ihmiselle iästä riippumatta. Alaikäisen passihakemuksen voi täyttää myös netissä, mutta palvelupisteellä on jouduttava todennäköisesti käymään. Lapsen huoltajien suostumus tarvitaan ja yhden huoltajan tulee olla mukana palvelupisteellä käydessä.

Yli 15-vuotias voi käydä myös yksin hoitamassa passiasioita huoltajien kirjallisella luvalla. Tässäkin voi olla kuitenkin poikkeuksia ja huoltajaa saatetaan tarvita.

Mitä jos passi katoaa?

Jos passisi varastetaan tai se katoaa, tee sähköinen rikosilmoitus poliisin sivuilla. Voit myös käydä poliisin toimipisteellä hoitamssa rikosilmoituksen. Jos et ole suomessa kun passi katoaa tai varastetaan, tee ilmoitus sen maan suomen suurlähetystöön tai -edustajalle. Voit hakea uutta passia tämän jälkeen samasta paikasta. Lue asiasta lisätietoa Ulkoministeriön -nettisivuilta.

Muista tarkistaa passin voimassaoloaika

passin voimassaoloaika
Kun matkustat tummennetun alueen ulkopuolelle, olisi passin hyvä olla voimassa pidempään. (alkuperäinen kuva: Yle.fi)

Kaikki passit ovat nykyisin voimassa vain 5 vuotta, entisen 10 vuoden sijaan. Se johtuu siitä, että turvaominaisuudet uusiutuvat nykyisin useammin ja ihmisen ulkonäkö voi muuttua kymmenessä vuodessa merkittävästi.

Schengen-alueen sisäinen matka
Jos matkustat Schengen-alueella, voit käyttää matkustusasiakirjana passia tai kuvallista henkilökorttia. Sen tulee olla voimassa koko matkan ajan. Jos haluat ottaa varman päälle, passi on hyvä olla mukana (pitkällä voimassaoloajalla). Schengen-alueeseen kuuluvat esimerkiksi Suomi, Ruotsi, Saksa, Espanja, Ranska ja Kreikka. Voit lukea lisää Schengen-alueesta Wikipediasta.

Schengen-alueen ulkopuolinen matka
Jos matkustat kauemmas, olisi passin hyvä olla voimassa aina 6kk matkan jälkeenkin. Joissain maissa saatetaan vaatia jopa 9kk aikaa. Kannattaa kuitenkin aina tarkistaa kohdemaan passikäytännöt ennen matkaa.

Suomen passilla pääsee 187 eri maahan

suomen passin vahvuus
Suomen passi on jaetulla 3-sijalla passien vahvuudesssa (2018).

Suomen passi tunnetaan maailmalla yhtenä vahvimmista passeista, sillä sen omistaja voi matkustaa jopa 187 eri maahan (vuonna 2018). Meidän passia edellä on ainoastaan Japani, Singapore ja Saksa. Suomen kanssa jaetulla kolmannella sijalla on tosin jopa 7 maata (Tanska, Ranska, Italia, Ruotsi, Espanja ja Etelä-Korea).

Tieto peräisin Henleypassportindex.com -sivustolta, josta voit muuten katsoa kaikkien maiden passien vahvuuksia ja lisätietoa esimerkiksi maista, joihin passillamme voi matkustaa.

Suomalaisen passin turvaominaisuudet ovat huipputasoa

Suomen passin vahvuuteen vaikuttaa esimerkiksi sen korkea laatu, joka näkyy useina turvaominaisuuksina. Eurooppaneuvoston sivuilla olevassa Prado-tietokannassa on lueteltuna useita passissa olevia turvatekijoitä. Turvatekijöihin kuuluu esimerkiksi kohokuviointi, UV-tekijät, mikroteksti ja vesileimat.

Tiesitkö, että passissa on myös siru, johon on tallennettu kaikki näkyvät tiedot ja sormenjälki. Sirussa on myös valtion virallinen elektroninen allekirjoitus, jolla vahvistutaan tietojen alkuperästä.

Onnistuiko passin uusiminen?

Saitko haettua uuden passin ohjeemme avulla? Jos kyllä, niin hieno kuulla onnistumisestasi! Jos taas et onnistunut, suosittelemme olemaan yhteydessä poliisiin ja kysymään lisäohjeita sieltä. Voit myös kirjoittaa alle omia kommentteja ja jättää palautetta tästä kirjoituksesta. Huomaathan myös, että tässä kirjoituksessa olevat tiedot ovat suuntaa antavia. Tarkista aina ajankohtaiset tiedot Poliisi.fi -sivulta.

Jos muuten olet matkalla Dubaihin, muista tarkistaa, että passisi on voimassa vähintään 6kk (matkan jälkeen). Tämä ja muut tärkeät tiedot Dubain matkaasi varten löydät meidän Dubai matkaoppaasta.


Etusivu ¬Ľ Matkailu ¬Ľ
Arvioi kirjoitus "Passin uusiminen netissä РHelppo pikaohje" klikkaamalla tähteä.
2.67 / 5 (15 ääntä)
rahalaitos

6 kommenttia artikkeliin ”Passin uusiminen netiss√§ – Helppo pikaohje”

 1. ajanvaraus tuntuu mahdottomalta, kun touko- ja kesäkuut eivät anna aikoja. Kuitenkin Hesarissa oli kaksi lauantaita 29.5 ja 12.6 mutta niihin ei ole mahdollisuutta varata Рainakaan minun koneeni ei anna näitä aikoja!

  Vastaa
 2. Olen Reino, ja passini voimassaolo on päättynyt 2020 ja vaimoni passin 2020. Molempien kuvat passissa ovat sellaiset, että tunnistaminen niistä edelleen onnistuu hyvin. Onko mahdollista uudistaa molemmat passit käymättä poliisilaitoksella, kun se ikämme ja tämän hetken vointimme sekä koronavaarankin vuoksi on epämukavaa? Voiko vanhoja kuvia ja sormenjälkiämme vielä käyttää, jos ne ovat vielä virastossa tallella? Tarvitsemme silloin tällöin vahvaa tunnistautumista jo, on ensi sijaisesti passeja tarvitsemme, mutta saatamme, jos terveytemme sallii tehdä jossain vaiheessa esimerkiksi laivaristeilyn naapurimaihin, jolloin tarvitsemme voimassa olevan passin.

  Tervehtien Reino

  Vastaa
  • Hei Reino,
   kiitos viestistäsi!

   Suosittelen, että olet yhteydessä Poliisin neuvontapalveluun. He osaavat kertoa, onnistuuko tuo passin uusiminen ilman paikan päällä käymistä.
   Poliisin neuvontapalvelu puh. 0295 41 9 800
   https://poliisi.fi/neuvontapalvelu

   Vastaa
 3. Hei,

  Mielestäni yhden pikselin tarkkuus kuvanlaadussa on simputusta, jonka tarkoitus on yksinomaan valokuvausliikkeiden suosiminen. Poliisi toimii eettisesti virheellisesti.

  =>

  Kuvan tallennusmuoto:

  Valokuva voi olla mustavalkoinen tai värillinen.
  Sähköisesti toimitettavan kuvan mittojen on oltava tarkalleen 500 x 653 pikseliä. Yhdenkään pikselin poikkeamia ei hyväksytä.
  Sähköisesti toimitettava kuva on tallennettava JPEG-muodossa (ei JPEG2000), tiedostopääte voi olla .jpg tai .jpeg.
  Sähköisesti toimitettavan kuvan suurin sallittu tallennuskoko on 250 kilotavua.

  Vastaa
 4. Mistä tiedän sormenjäljen oton ajan jos en muista sitä
  Pystyykö sitä kysymään jostain
  Uuden kuvan jo otin ja sain koodin
  Kuinka paljon aikaisemmin pitää anomus laittaa kun edellinejn loppuu 17.2.2021

  Vastaa
  • Hei, suosittelen olemaan yhteydess√§ siihen paikkaan, jossa sormenj√§lkesi otettiin.

   Uutta passia ehtii hakemaan varmaan 1-2 kuukautta ennen edellisen loppumista. Tätäkin asiaa voi kysyä luultavasti poliisilaitokselta.

   Vastaa

Jätä kommentti