Parhaat lautapelit – 10 peli-illan pelastajaa!

Oletko lautapelien ystävä? Hyvä juttu! Lautapelejä on markkinoilla niin järjetön määrä, että kuluttajan on vaikea lähteä metsästämään sitä oikeasti hyvää ja uutta peliä. Opastaja on kuitenkin apunasi tässäkin asiassa, sillä otimme selvää keskustelupalstoilta ja Facebookista, mitkä pelit ovat oikeasti hyviä (ja suosittuja). Listassa on sekaisin niin aikuisille, kuin lapsillekkin sopivia pelejä. Tässä on mielestämme parhaat lautapelit, joten olkaa hyvät!

Parhaat tarjoukset lautapeleistä

Ennen ostopäätöksen tekoa kannattaa tutkia eri kauppojen tarjouksia, jotta löytää varmasti hyvän hinnan lautapelille. Alla on suosittuja kauppoja, joista kannattaa tarkistaa hintoja.

hobbyhall
  • Kattava valikoima
  • Edulliset hinnat
  • Helppo tilata

1. Menolippu (Ticket To Ride)


 
Menolippu on maailmalla palkittu ja hurjia lukuja myynyt lautapeli. Myös pelin suomenkielinen versio on voittanut -palkinnon. Menolipussa rakennetaan junaratoja eri kaupunkien välille. Peli on helppo oppia ja yksi erä kestää noin 45min. Peli sopii 2-5 pelaajalle ja yli 8-vuotiaille.

Pelistä on saatavilla ainakin kolme eri versiota: Menolippu USA, Menolippu Eurooppa ja Menolippu Junior. Huomaathan, että Menolippu USA on hieman Eurooppa-versiota yksinkertaisempi (sopii paremmin aloittelijoille).

2. Pandemia

pandemic lautapeli

Pandemia on suosittu yhteistyöpeli, jossa koko tiimi voittaa tai häviää. Teidän tehtävänä on estää tautien leviäminen maailmassa, löytämällä tauteihin parannuskeinot. Pelikerta kestää suurin piirtein 45 minuuttia ja sopii parhaiten aikuisille, mutta suositus on vähintään 10-vuotta. Samanaikaisesti voi pelata 2-4 pelaajaa.

3. Carcassonne

carcassonne peli

Carcassonne on voittanut Vuoden Peli -palkinnon Suomessa vuonna 2004. Kyseinen lautapeli on myynyt eri kielillä miljoonia kappaleita, joten hehkutus ei ole turhaa. Miljoonat pelaajat eivät ole voi olla väärässä, joten tämä on turvallinen valinta parasta lautapeliä hakevalle. Suositellaan yli 7-vuotiaille. Pelikerta on noin 30-40min. 2-5 pelaajaa voi pelata kerralla. Carcassonnesta on saatavilla myös junior -versio.

Täydellinen peli myös aikuisille, jotka eivät ole lautapelejä erityisen paljon pelanneet. Helposti opittava ja hauska peli!

4. 7 Wonders

7-wonders lautapeli

7 Wonders -lautapeli on kerännyt ison kasan palkintoja meillä ja maailmalla. Rakenna oma sivilisaatiosi ja johdata se kukoistukseen! Peli julkaistiin vuonna 2010 ja se on siitä asti ollut kestosuosikki. 7 Wonders sopii parhaiten vähän vanhemmille pelaajille, vaikka sitä voikin pelata jo 10-vuotiaskin. Peli on siitä mukava, että omaa vuoroa ei tarvitse odottaa, sillä kaikki tekevät liikkeensä samaan aikaan. Peli kestää noin 30 minuuttia.

5. Catan

catan lautapeli

Catanissa olet uudisrakentaja Catanin saarella. Pelaajia voi pelissä olla kerralla 3-4 ja kilpailu tapahtuu kaupankäynnissä ja rakentamisessa. Tämä peli on todella suosittu lautepeliharrastajien keskuudessa ja sitä suositellaankin usein uusille harrastajille. Peliaika on noin 45-90 minuuttia ja tätä suositellaan yli 10-vuotiaille.

6. Dixit

dixit lautapeli

Dixit on useaan kertaan palkittu lautapeli (esim. Vuoden peli 2010), jossa pelaajat kysyvät vuorollaan muilta pelaajilta arvoituksia. Vastaukset kysymyksiin on piilossa maalauksissa. Tässä pelissä voit bluffata vastustajaa johtamalla heitä harhaan. Koko perheen hauska peli, jossa juonittelulta ei voi välttyä!

7. Kalaha

kalaha lautapeli

Kalaha on yksinkertainen peliklassikko, joka tunnetaan myös nimellä Mancala. Pelillä on joissain maissa shakin kaltainen asema, joten mistään tuntemattomasta pelistä ei ole kysymys. Kalaha sopii yli 7-vuotiaille ja sitä pelaa kaksi ihmistä vastakkain. Yksi matsi voi kestää yli puoli tuntia.

8. Cluedo

cluedo lautapeli

Cluedo on kansainvälisesti tunnettu mysteeripeli, jossa yritetään ratkaista murha. Voittaja on se, joka ratkaisee mysteerin ensimmäisenä. Tämä hauska ja mielenkiintoinen peli sopii yli 8-vuotiaille ja sitä voi pelata samanaikaisesti 2-6 pelaajaa.

9. Alias

Alias on varma nakki pelivalintana. Kaikki ovat pelanneet sitä ainakin kerran elämässään. Alias on siis yksinkertainen ja hauska sanaselityspeli, jossa vaaditaan kekseliäisyyttä ja nopeaa toimintaa. Ikäsuositus 7+ ja peliin tarvitsee vähintään 4 pelaajaa. Yksi erä kestää noin tunnin.

10. Villikissa

villikissa lautapeli

Villikissa on varsinkin lapsille ja perheille sopiva nopeatempoinen lautapeli. Pelimekaniikka on yksinkertainen, käännä kortti jossa on etsittävä kuva ja yritä etsiä se isolta pelilaudalta, jossa on paljon kuvia. Se pelaaja joka onnistuu haalimaan kasaan eniten kortteja, voittaa pelin. Suositellaan yli 5-vuotiaille. Pelaajia voi pelata peliä kerralla 2-6.

Parhaat pienten lasten pelit

Pienten lasten pelit keskittyvät yksinkertaisiin sääntöihin ja nopeaan pelitempoon. Suosittuja pelejä tässä kategoriassa ovat esimerkiksi kalastuspeli, jossa lapset yrittävät kalastaa magneettisia kaloja, ja muistipeli, joka harjoittaa lapsen muisti- ja havainnointitaitoja. Nämä pelit ovat erinomaisia keinoja harjoittaa pienten lasten motoriikkaa ja sosiaalisia taitoja. Ikäsuositukset ja pelin kesto ovat yleensä suunniteltu erityisesti nuorempia pelaajia ajatellen.

Parhaat lasten pelit

Lasten lautapelit keskittyvät usein helppoihin sääntöihin ja nopeisiin pelikierroksiin, kuten ”Hiirenloukku”, ”Uno” tai ”Orchard”. Ne tarjoavat mainion tavan harjoittaa lasten motorisia taitoja, vuorovaikutusta ja perusmatematiikkaa. Valitessasi lasten peliä, tarkista aina ikäsuositus ja pelin kesto, jotta se sopii lapsesi ikä- ja keskittymistasolle.

Parhaat perhepelit

Perhepelit ovat ihanteellisia kaikenikäisten pelaajien yhteisiin pelihetkiin. Suosittuja perhepelejä ovat esimerkiksi ”Catan” ja ”Ticket to Ride”, joissa yhdistyvät helppous ja strateginen syvyys. Nämä pelit ovat usein laajennettavissa lisäosilla, mikä lisää pelien uudelleenpeluuarvoa. Ikäsuositukset ja pelin kesto kannattaa tarkistaa ennen ostamista.

Parhaat strategiapelit

Strategiapelit, kuten ”Terraforming Mars” ja ”Twilight Struggle”, tarjoavat monimutkaisempia sääntöjä ja pitkäkestoisia pelikokemuksia. Ne sopivat erityisesti niille, jotka nauttivat syvällisestä suunnittelusta ja taktikoinnista. Kuten perhepeleissäkin, lisäosat voivat tuoda lisää syvyyttä ja monipuolisuutta pelikokemukseen.

Parhaat aikuisten pelit

Aikuisten lautapelit tarjoavat usein monimutkaisempia strategioita, aikuissisältöä tai syvällisempiä teemoja. Suosittuja aikuisten pelejä ovat esimerkiksi ”Cards Against Humanity”, ”Secret Hitler” ja ”Betrayal at House on the Hill”. Nämä pelit ovat loistavaa ajanvietettä ystävien kanssa ja sopivat erityisesti iltaan, jolloin lapset eivät ole mukana.

Opettavaiset lautapelit

Opettavaiset lautapelit yhdistävät hauskanpitoa ja oppimista. Pelit kuten ”Timeline” tai ”Rory’s Story Cubes” auttavat esimerkiksi historian tai tarinankerronnan oppimisessa. Ne ovat erinomaisia välineitä myös kouluympäristössä, antaen opiskelijoille mahdollisuuden oppia samalla kun viettävät aikaa yhdessä.

Kuinka säilyttää lautapelejä oikein

Lautapelien säilyttämisessä tärkeää on kuiva ja viileä säilytystila sekä pelien säilytysasento, jotta osat eivät sekoitu keskenään. Varmista, että kaikki pelin osat ovat takaisin laatikossaan pelin jälkeen, ja harkitse lisäsuojaa, kuten muovipusseja pienosille tai korttisuojia pelikorteille.

Mikä on paras lautapeli?

Toivottavasti löysit jonkin hyvän lautapelin tältä listalta. Paras lautapeli löytyy tutkimalla pelaajien ikää ja osaamistasoa. Liian monimutkainen peli voi turhauttaa ja sopivan haastava peli tuo jännitystä peli-iltaan. Jos haluat lukea lisää lautapeleistä, suosittelemme tutustumaan Lautapeliopas.fi ja Lautapelit.fi -sivustoihin.

Etsitkö harvinaisempia lautapelejä ulkomailta? Voit hyvinkin löytää juuri sen etsimäsi lautapelin vaikka Amazonista. Olemme laittaneet kokoon täydellisen Amazon-ohjeen, sinulle joka haluat tietää lisää tästä verkkokaupasta. Katso myös muut lelukaupat netissä.

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Kuinka monta pelaajaa tarvitaan näihin peleihin?

Pelaajamäärä vaihtelee pelistä peliin, mutta useimmat pelit on suunniteltu 2-6 pelaajalle. Tarkista aina pelilaatikon tiedot ennen ostamista.

Kuinka kauan yksi pelikierros yleensä kestää?

Pelikierroksen kesto voi vaihdella 15 minuutista useisiin tunteihin pelistä ja pelaajamäärästä riippuen. Yleensä pelilaatikossa on arvioitu kestoaika.

Ovatko nämä pelit sopivia lapsille?

Jotkut pelit ovat perheystävällisiä ja sopivat eri ikäisille, kun taas toiset ovat suunnattu aikuisemmalle yleisölle. Ikäsuositukset löytyvät yleensä pelilaatikosta.

Etusivu » Ostokset » Parhaat lautapelit – 10 peli-illan pelastajaa!