Netin nopeustesti: Tarkista saavutatko luvatun nopeuden

Ostaessasi nettiyhteyden tietyllä nopeuslupauksella, oletat tietenkin automaattisesti saavasi tuon nopeuden, tai ainakin lähelle sitä. Todellisuudessa asia ei kuitenkaan aina ole näin. Erinäisistä syistä johtuen et välttämättä saa sitä nopeutta, joka sinulle luvattiin. Silloin on hyvä tehdä netin nopeustesti ja katsoa itse, millaista yhteyttä omalle laitteellesi tulee. Alta löydät tietoa nettiyhteyksien nopeuksista ja parhaat nopeustestit.

Tarkista nettiyhteytesi nopeus: Speedtest by Ookla

netin nopeustesti
Speedtest by Ookla on suosittu

Kaikkein tunnetuin ja suosituin nopeustesti netissä on Ooklan kehittämä Speedtest. Päivittäin Ooklan nopeustestillä tehdään jopa 10 miljoonaa uniikkia testiä. Tämä nopeustesti on ollut olemassa jo vuodesta 2006, ja sen olemassaolon aikana nopeustestejä on tehty käsittämättömät 20 miljardia kappaletta.

Missä tehdä Ooklan testi?

Ooklan nopeustestin voi tehdä Speedtest.net -sivustolla, tai sen voi ladata suoraan omaan laitteeseesi. Laitetuki kattaa Androidin, iOS:n, Macin, Windowsin, Chromen ja Apple TV:n. Käytännössä voi siis sanoa, että tämän nopeustestin voi tehdä millä tahansa laitteella.

Jos sinulla on oma verkkosivusto, voit myös upottaa tämän nopeustestin omalle sivullesi. Tarjolla on rajoitettu ilmaisversio ja maksullinen ”premium” -versio, jonka hinta on parin tonnin luokkaa. Ehkä olet saattanut huomata, että suurin osa nopeustesteistä netissä on tehty Ooklan tekniikalla.

Kun käytät Ooklan nopeustestiä, hyväksyt heidän käyttöehtonsa, joihin kuuluu esimerkiksi mittaustulosten jakaminen internetpalveluntarjoajille ja laitevalmistajille. Näiden tietojen avulla Ookla on onnistunut luomaan kattavan tietokannan nettiyhteyksien nopeuksista ympäri maailmaa.

Netflixin käyttäjille suunnattu nopeustesti: Fast.com

netin nopeus fast
Fast on simppeli testeri, joka toimii kaikilla laitteill

Jos kaipaat pelkistettyä ja yksinkertaista nopeustestiä, suosittelemme testaamaan Fast.com -sivuston nopeustestiä. Fast.com on Netflixin omistama palvelu, sillä he haluavat jäseniensä pystyvän mittaamaan oman nettiyhteytensä nopeuden helposti ja ilman mainoksia.

Voit suorittaa tämän nopeustestin missä tahansa maailmassa ja kaikilla eri laitteilla. Nopeus mitataan suorittamalla erilaisia latauksia Netflixin palvelimille ja takaisin. Näin saadaan melko tarkka kuva yhteytesi nopeudesta.

Java- ja Flash-vapaa nopeustesti: SpeedOf.Me

testaa netin nopeus
SpeedOf.Me on kätevä netin nopeus testi

SpeedOf.Me on riippumaton ja fiksu nopeustesti, joka hyödyntää HTML5-tekniikkaa testin toteuttamiseksi. Se toimii niin ikään kaikilla tarvittavilla laitteilla suoraan nettiselaimestasi. Sivustolla on vähän mainoksia, ja sen käyttöliittymä on hieman sekava, mutta onneksi itse testi toimii nopeasti ja tarkasti.

Palvelu myös tallentaa testituloksesi, joten voit testata netin nopeuden usein ja tarkkailla sen kehitystä. Tulokset tosin häviävät, kun tyhjennät selainhistoriasi evästeineen. Tämä palvelu käyttää yli 80 eri palvelinta ympäri maailmaa tarkan tuloksen tarjoamiseksi. Ilman Flashia ja Javaa toimiva käyttöjärjestelmä tarjoaa myös paremman tuen esimerkiksi iPhonessa.

Nettiyhteyden nopeuden seurannan merkitys

Netin nopeusmittareita kannattaa hyödyntää, jotta tiedät, saatko sellaisen nopeuden kuin sinulle luvattiin liittymää ostaessa. Harmillisen usein netin nopeus jää siitä, mitä luvattiin. Siihen voi toki liittyä muitakin palveluntarjoajasta riippumattomia syitä, mutta niitä selvitämme enemmän seuraavassa kappaleessa. Tärkeää on kuitenkin suorittaa nopeustesti säännöllisesti. Voit jopa pitää kirjaa nopeuksista ja esittää näitä, kun teet valitusta nopeudesta.

Nettiyhteyden nopeus voi vaihdella luonnollisesti muun muassa seuraavista syistä:

  • Ruuhka-aika, joka on yleensä kello 20-22
  • Sijaintisi
  • Käyttämäsi laitteet
  • Langallinen vai langaton internetyhteys

Vinkkejä nettiyhteyden nopeuden parantamiseen

Jos haluat lisätä nopeutta nettiyhteyteesi kotikonstein, on siihen olemassa erilaisia keinoja. Joskus nopeus voi parantua ihan vain laitteiden uudelleenkäynnistämisellä, mutta useimmiten se vaatii muita lisäkonsteja.

Myös nämä syyt voivat hidastaa internetyhteyttäsi:

  • Huono modeemi (usein ne, joita saat kaupan päälle liittymäsi mukana)
  • Heikko WiFi-yhteys
  • Liian monta laitetta samassa verkossa
  • Yhteyttä kuormittavat sovellukset

Modeemi on se laite, johon yhteys tulee taloosi tai asuntoosi. Suosittelemme modeemiksi laadukasta laitetta joltakin luotettavalta valmistajalta (esimerkiksi Asus). Jos mahdollista, käytä johdollista yhteyttä modeemista tietokoneeseesi. Jos kuitenkin tarvitset WiFi-yhteyttä kotonasi, suosittelemme laadukasta WiFillä varustettua modeemia. Tämä yleensä korjaa myös ongelmat heikossa WiFi-yhteydessä.

Jos taloudessasi on monta internetin käyttäjää, tarvitset hyvän modeemin lisäksi nopean yhteyden. Suosittelemme koteihin, joissa on monta tehokäyttäjää, noin 100 megan internetyhteyttä. Tarkista myös, että kaikki netin käyttäjät hyödyntävät yhteyttä fiksusti. Älä pidä esimerkiksi turhia ohjelmia auki jatkuvasti. Joskus myös selaimessa saattaa olla kuormittavia lisäosia, joten ne kannattaa myös tarkistaa. Löydät vinkkejä tähän haittaohjelmien poistosta kertovasta artikkelistamme.

Jos muu ei auta: Valita tai vaihda operaattoria

Mikäli olet suorittanut kaikki tarvittavat toimenpiteet ja tarkistanut laitteet ilman ongelman ratkeamista, ota yhteyttä internetpalveluntarjoajaasi. Valita hitaasta yhteydestä ja kerro, mitä toimenpiteitä olet tehnyt sen parantamiseksi. Jos tilanne ei silti parane, harkitse operaattorin vaihtoa. Joskus vaihtaminen on ainoa keino saada nopeampi internetyhteys.

Eri nopeustestien vertailu ja luotettavuus

Nopeustestien vertailu auttaa ymmärtämään, miten eri testit mittaavat internetyhteyden nopeutta ja kuinka luotettavia ne ovat. Useat suositut nopeustestit, kuten Ookla Speedtest, Fast.com ja SpeedOf.Me, tarjoavat erilaisia ominaisuuksia ja käyttökokemuksia.

Ookla Speedtest on yksi tunnetuimmista ja luotettavimmista nopeustesteistä, joka tarjoaa kattavan analyysin yhteyden nopeudesta, latenssista ja muista parametreista. Fast.com, Netflixin omistama palvelu, on yksinkertainen ja helppokäyttöinen testi, joka keskittyy latausnopeuteen ilman mainoksia. SpeedOf.Me käyttää HTML5-tekniikkaa, joka toimii kaikilla laitteilla suoraan nettiselaimessa, ja tallentaa testitulokset myöhempää vertailua varten.

Eri nopeustestien luotettavuus voi vaihdella. Tämän vuoksi on hyvä kokeilla useampaa eri testiä, jotta saat kattavan kuvan yhteytesi todellisesta nopeudesta. Tärkeää on myös suorittaa testejä eri aikoina ja eri päivinä, sillä yhteyden nopeus voi vaihdella ruuhka-aikojen ja muun liikenteen mukaan.

Miten netin nopeustesti toimii?

Netin nopeustesti toimii mittaamalla internetyhteyden nopeutta lähettämällä ja vastaanottamalla dataa testipalvelimen ja käyttäjän laitteen välillä. Testi alkaa, kun käyttäjä käynnistää sen verkkosivulla tai sovelluksessa.

Nopeustesti suorittaa lataus- ja lähetysnopeuden mittaukset erikseen. Latausnopeus kuvastaa, kuinka nopeasti dataa siirtyy testipalvelimelta käyttäjän laitteelle, kun taas lähetysnopeus mittaa datan siirtymistä käyttäjän laitteelta testipalvelimelle. Testi saattaa myös mitata latenssia eli viiveen määrää, joka kuvaa aikaa, jonka data tarvitsee kulkea laitteiden välillä.

Testin päätyttyä käyttäjälle esitetään tulokset, jotka kertovat yhteyden lataus- ja lähetysnopeudet sekä mahdolliset muut parametrit, kuten latenssin. Nämä tiedot auttavat ymmärtämään yhteyden suorituskykyä ja toimivuutta.

Yhteenveto

Netin nopeustesti auttaa mittaamaan internetyhteytesi lataus- ja lähetysnopeuksia sekä latenssia. Erilaiset nopeustestit, kuten Fast.com ja SpeedOf.Me, tarjoavat helpon ja nopean tavan tarkistaa yhteyden suorituskyky. Testitulosten perusteella voit tehdä tarvittavia muutoksia laitteisiin, modeemiin ja yhteydenhallintaan, jotta saat parhaan mahdollisen yhteyden. Jos muutokset eivät auta, voit olla yhteydessä operaattoriisi tai harkita palveluntarjoajan vaihtoa.

Usein kysytyt kysymykset

Kuinka usein tulisi suorittaa netin nopeustesti?

Nopeustestin suorittaminen säännöllisesti, esimerkiksi kerran kuukaudessa, auttaa tarkkailemaan yhteyden suorituskykyä ja mahdollistaa ongelmien havaitsemisen ajoissa.

Mikä ero on latausnopeudella ja lähetysnopeudella?

Latausnopeus kuvaa, kuinka nopeasti tietoja voidaan siirtää internetistä laitteellesi, kun taas lähetysnopeus kuvaa, kuinka nopeasti tietoja voidaan siirtää laitteeltasi internettiin.

Miksi netin nopeustesti voi antaa erilaisia tuloksia eri palveluissa?

Eri nopeustestipalvelut saattavat käyttää eri testausmenetelmiä ja palvelimia, mikä voi johtaa erilaisiin tuloksiin. Suositeltavaa on käyttää useampaa palvelua saadaksesi tarkimman kuvan yhteyden nopeudesta.

Etusivu » Nettivinkit » Netin nopeustesti: Tarkista saavutatko luvatun nopeuden