Netin nopeustesti kannattaa tehdä – Saitko luvatun nopeuden? (3 testiä)

Jätä kommentti

Ostaessasi nettiyhteyden tietyllä nopeuslupauksella, oletat tietysti automaattisesti saavan tuon nopeuden, tai edes lähelle sitä. Totuudessa asia ei kuitenkaan aina ole näin. Erinäisistä syistä johtuen et välttämättä saa sitä nopeutta joka sinulle luvattiin. Silloin on hyvä tehdä netin nopeustesti ja katsoa itse minkälaista yhteyttä omalle laitteellesi tulee. Alta löydät tietoa nettien nopeuksista ja parhaat nopeustestit.

Yleisin netin nopeustesti – Speedtest by Ookla

netin nopeustesti
Speedtest by Ookla -nopeustesti on tälläinen

Kaikkein tunnetuin ja suosituin nopeustesti netissä on Ooklan tekmä Speedtest. Päivittäin Ooklan nopeustestillä tehdään jopa 10 miljoonaa uniikkia testiä. Tämä nopeustesti on ollut olemassa jo vuodesta 2006, ja sen olemassa olon aikana nopeustestejä on tehty käsittämättömät 20 miljardia kappaletta.

Missä tehdä testi?

Ooklan nopeustestin voi tehdä Speedtest.net -sivustolla, tai sen voi ladata suoraan omaan laitteeseesi. Laitetuki kattaa Android, iOS, Mac, Windows, Chrome ja Apple TV:n. Käytännössä voi siis sanoa, että tämän nopeustestin voi tehdä millä tahansa laitteella.

Jos sinulla on oma verkkosivusto, voit myös upottaa tämän nopeustestin omalle sivullesi. Tarjolla on rajoitettu ilmaisversio ja maksullinen ”premium” -versio, jonka hinta on parin tonnin luokkaa. Ehkä olet saattanut huomata, että suurinosa nopeustesteistä netissä on tehty Ooklan tekniikalla.

Kun käytät Ooklan nopeustestiä, hyväksyt heidän käyttöehtonsa, joihin kuuluu esimerkiksi mittaustulosten jakaminen internetpalvelutarjoajille ja laitevalmistajille. Näiden tietojen avulla Ookla on onnistunut luomaan kattavan tietokannan nettien nopeuksista ympäri maailmaa.

Netflixin oma nopeustesti Fast.com

netin nopeus fast
Fast on simppeli testeri, joka toimii kaikilla laitteilla

Jos kaipaat pelkistettyä ja yksinkertaista nopeustestiä, suosittelemme testaamaan Fast.com -sivuston nopeustestiä. Fast.com on Netflixin omistama palvelu, sillä he haluavat jäseniensä pystyvän mittaamaan oman nettinsä nopeuden helposti ja ilman mainoksia. Voit suorittaa tämän nopeustestin missä tahansa maailmalla ja kaikilla eri laitteilla. Nopeus mitataan suorittamalla erilaisia latauksia Neflixin palvelimille ja takaisin. Näin saadaan melko tarkka kuva yhteytesi nopeudesta.

Testaa netin nopeus ilman Javaa tai Flashiä – SpeedOf.Me

testaa netin nopeus
SpeedOf.Me on palveluntarjoajista riippumaton netin nopeus testi

SpeedOf.Me on riippumaton ja fiksu nopeustesti, joka käytää HTML5 -tekniikkaa testin toteuttamiseksi. Se toimii niin ikään kaikilla tarvittavilla laitteilla, suoraan nettiselaimestasi. Sivustolla on vähän mainoksia ja sen käyttöliittymä on hieman sekava, mutta onneksi itse testi toimii nopeasti ja tarkasti. Se myös tallentaa testituloksiasi, joten voit testata neti nopeuden usein ja tarkkailla sen kehitystä. Tulokset tosin häviävät, kun tyhjennät selainhistoriasi evästeineen. Tämä palvelu käytää yli 80 eri serveriä ympäri maailmaa tarkan tuloksen tarjoamiseksi. Ilman Flashiä ja Javaa toimiva käyttöjärjestelmä tarjoaa myös paremman tuen esimerkiksi iPhonessa.

Miksi nettiyhteyden nopeutta kannattaa seurata?

Netin nopeusmittareita käyttää hyödyntää, jotta tiedät saatko sellaisen nopeuden, joka sinulle luvattiin liittymää ostaessa. Harmillisen usein netin nopeus jää siitä, mitä luvattiin. Siihen voi toki liittyä muitakin palveluntarjoajasta liittymättömiä syitä, mutta niitä selvitämme enemmän seuraavassa kappaleessa. Tärkeää on kuitenkin suorittaa nopeustesti säännöllisesti. Voit jopa pitää kirjaa nopeuksista ja esittää näitä, kun teet valitusta nopeudesta.

Nettiyhteyden nopeus voi vaihdella luonnollisesti muun muassa seuraavista syistä:
• Ruuhka-aika, joka on yleensä kello 20-22
• Sijaintisi
• Käyttämäsi laitteet
• Langallinen vai langaton internetyhteys

Näin nopeutat itse yhteyttäsi

Jos haluat lisätä nopeutta nettiyhteyteesi kotikonstein, on siihen olemassa erilaisia keinoja. Joskus nopeus voi parantua ihan vain laitteiden uudelleen käynnistämisellä, mutta useimmiten se vaatii muita lisäkonsteja.

Myös nämä syyt voivat hidastaa internetyhtettäsi:
• Huono modeemi (usein ne joita saat kaupan päälle liittymäsi mukana)
• Heikko WiFi -yhteys
• Liian monta laitetta samaa verkossa
• Yhteyttä kuormittavat sovellukset

Modeemi on se laite, johon yhteys tulee taloosi tai asuntoosi. Suosittelemme modeemiksi vähintään 100 euroa maksavaa laitetta joltakin luotettavalta valmistajalta (esimerkiksi Asus). Jos mahdollista, käytä johdollista yhteyttä modeemista tietokoneeseesi. Jos kuitenkin tarvitset WiFi -yhteyttä kotonasi, suosittelemme laadukasta WiFillä varustettua modeemia. Tämä yleensä korjaa myös ongelmat heikossa WiFi -yhteydessä.

Jos taloudessasi on monta internetin käyttäjää tarvitset hyvän modeemin lisäksi nopean yhteyden. Suosittelemme koteihin, joissa on monta tehokäyttäjää noin 100 megaista internetyhteyttä. Tarkista myös että kaikki netin käyttäjät hyödyntävät yhteyttä fiksusti. Ei siis turhia ohjelmia auki jatkuvasti, jotka haukkaavat ison palan yhteydestäsi. Joskus myös selaimessa saattaa olla kuormittavia lisäosia, joten ne kannattaa myös tarkistaa. Löydät vinkkejä tähän haittaohjelmien poistosta kertovasta artikkelistamme.

Tarvitsetko apua yhteytesi kanssa?

Jos olet tehnyt tarvittavat toimet ja tarkistanut kaikki laitteesi, kannattaa sinun olla yhteydessä suoraan internetpalvelun tarjoajaasi. Valita hitaasta yhteydestä ja kerro kaikki toimenpiteet, joita olet sen parantamiseksi tehnyt. Jos tämäkään ei auta, kannattaa ”uhkailla” palveluntarjoajan vaihdolla. Joskus vaihto on ainut tapa saada lisää vauhtia nettiin.

Voit myös kertoa ongelmistasi alla ja voimme yrittää auttaa sinua. Jätä siis rohkeasti kommenttia ja tutustu myös muihin sivumme hyödyllisiin kirjoituksiin. Vauhdikkaita hetkiä netin parissa toivottaa Opastaja.comin ylläpito!


Etusivu » Nettivinkit

Jätä kommentti