Miten säästää rahaa? Lopeta rahan tuhlaaminen heti!

Kukapa ei haluaisi säästää rahaa? Ehkä haluat tehdä unelmalomasi, ehkä haluat puskuria pahan päivän varalle, tai ehkä haluat vain tuntea taloudellista vapautta, joka tulee siitä, kun tiedät, että sinulla on ylimääräistä rahaa tilillä.

Säästäminen ei ole vain kykyä ostaa enemmän; se tarkoittaa turvallisuutta, vapautta ja valinnanvaraa. Se voi myös tarjota sinulle mahdollisuuden kasvattaa varallisuuttasi sijoittamalla. Kuitenkin, monet meistä kamppailevat säästämisen kanssa. Mihin rahat menevät? Miksi tilillä ei koskaan ole tarpeeksi?

Tässä artikkelissa tarjoamme sinulle 12 vinkkiä, jotka auttavat sinua tarkastelemaan kulutustottumuksiasi ja antavat konkreettisia vinkkejä, kuinka voit alkaa säästää enemmän rahaa. Lue eteenpäin ja aloita matkasi kohti taloudellista hyvinvointia.

Tarkastele säännöllisiä laskujasi: Kilpailuta puhelin- ja internetliittymäsi

Jokainen meistä maksaa säännöllisesti laskuja – ne ovat osa modernin elämämme hintaa. Kuitenkin, kuinka usein pysähdyt tarkastelemaan niitä kriittisesti? Esimerkiksi, tiedätkö todella, maksatko liikaa puhelin- tai internetliittymästäsi?

Puhelin- ja internetpalveluntarjoajat ovat jatkuvasti kilpailussa asiakkaista, ja siksi tarjoukset vaihtelevat ja uusia, edullisempia vaihtoehtoja saattaa ilmestyä markkinoille. Jos et ole kilpailuttanut liittymiäsi viimeisen vuoden aikana, saatat maksaa enemmän kuin sinun tarvitsee. Nykyään kilpailutus on helpompaa kuin koskaan, ja se voi usein tehdä netissä muutamassa minuutissa.

Muista, että pienet säästöt voivat kumuloitua suuriksi ajan myötä. Jos voit säästää vaikkapa 10 euroa kuukaudessa puhelinlaskussasi, se tarkoittaa 120 euroa vuodessa. Sama pätee internetliittymiin – pieni säästö kuukausittain voi kertyä huomattavaksi summa vuodessa. Joten, ota hetki tarkastellaksesi säännöllisiä laskujasi ja kysy itseltäsi: voisinko maksaa vähemmän tästä palvelusta?

Sähkö, vakuutukset ja lainat: Älä maksa ylihintaa

Kodin ylläpitokustannukset, kuten sähkö, vakuutukset ja lainat, ovat monen perheen budjetin suuria menoeriä. On kuitenkin tärkeää varmistaa, ettet maksa niistä ylihintaa.

Oletko tarkastanut sähkösopimuksesi viime aikoina? Eri sähköyhtiöiden tarjoukset voivat vaihdella suuresti, ja joskus voit säästää merkittävästi vaihtamalla sopimuksesi edullisempaan. Myös energiankäyttötottumuksiasi tarkastelemalla voit löytää tapoja säästää. Esimerkiksi energiansäästölamput ja sähkölaitteiden sammuttaminen, kun niitä ei käytetä, voivat vähentää sähkölaskua.

Vakuutukset ovat tärkeitä turvaamaan sinut ja perheesi odottamattomia vahinkoja vastaan, mutta se ei tarkoita, että sinun pitäisi maksaa niistä liikaa. Vakuutusyhtiöiden tarjoukset voivat vaihdella suuresti, joten on tärkeää kilpailuttaa vakuutukset säännöllisesti.

Lainat voivat myös olla suuri menoerä. Onko sinulla useita pieniä lainoja eri lainanantajilta? Jos on, kannattaa harkita lainojen yhdistämistä yhdeksi suuremmaksi lainaksi. Yhdistelylainan avulla voit usein saada pienemmän koron ja selkeämmän kuvan taloudestasi.

 • Yhdistä luotot ja lainat
 • Sopii myös osamaksuille
 • Ilmainen ja riskitön tarjous

Lainaesimerkki: 10000€ 5 v, todellinen vuosikorko 6,46%, korkokulut 1681€, kokonaishinta 11681€. Tod. vuosikorko 4,9% – 38%. Laina-aika väliltä 1 – 15 v.

Asumiskustannukset: Voisitko asua halvemmalla?

Asuminen on yksi suurimmista menoeristämme, ja se on usein alue, jossa on mahdollista säästää merkittävästi. Voisitko harkita asumista halvemmassa vuokra-asunnossa? Tämä ei välttämättä tarkoita, että sinun täytyisi muuttaa pienempään asuntoon tai alueelle, josta et nauti. Joskus se voi tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että tarkastelet markkinoita ja näet, onko vastaavia asuntoja tarjolla edullisemmin.

Muutto voi olla iso askel, ja se saattaa vaatia aikaa ja vaivaa, mutta potentiaalinen säästö voi olla merkittävä. Harkitse myös muita asumisen kustannuksia, kuten lämmitys, vesi ja sähkö. Voisitko säästää näissä tekemällä pieniä muutoksia elämäntapoihisi, kuten vähentämällä lämmitystä tai suihkussa käytettyä aikaa?

Asumisen kustannusten tarkastelu voi olla erittäin hyödyllistä, koska asumiskustannukset muodostavat suuren osan kuukausibudjetistamme. Pienikin säästö tällä alueella voi tuoda merkittävän lisäyksen säästöihisi vuositasolla.

Viihdepalvelut ja tilaukset: Tarvitsetko todella kaikki tilauksesi?

Elämme aikakautena, jolloin viihdepalveluita on tarjolla enemmän kuin koskaan ennen. Spotify, Netflix, Disney+, HBO, urheilukanavat – lista on loputon. Monet meistä ovat tilanneet useita näistä palveluista, mutta kysymys kuuluu: käytämmekö todella kaikkia niitä?

Monet tilauspalvelut voivat tuntua edullisilta kuukausitasolla, mutta kun ne ynnätään yhteen, ne voivat tehdä suuren loven budjettiisi. Siksi on tärkeää tarkastella kriittisesti kaikkia tilauksiasi ja pohtia, tarvitsetko todella niitä kaikkia.

Jos et ole katsonut Netflixistä sarjoja tai elokuvia kuukausiin, tai jos Spotify-tilauksesi on jäänyt käyttämättä, koska kuuntelet enimmäkseen radiota, on aika harkita tilauksen irtisanomista. Samoin, jos olet tilannut sanomalehden, jota et ehdi lukea, tai kuntosalin jäsenyyden, jota et käytä, ne ovat selvästi alueita, joilla voit säästää.

Muista, että rahan säästäminen ei tarkoita kaikkien nautintojen karsimista. Sen sijaan kyse on siitä, että tunnistat, mitä todella arvostat ja käytät, ja teet valintoja sen mukaan. Näin voit nauttia suosikkiviihteestäsi ilman, että se kuormittaa talouttasi liikaa.

Urheilu ja vapaa-aika: Onko mahdollista säästää?

Urheilu ja vapaa-aika ovat tärkeitä osa-alueita elämässämme. Ne tarjoavat meille paitsi viihdettä ja harrastuksia, myös mahdollisuuden pitää huolta fyysisestä ja psyykkisestä hyvinvoinnistamme. Kuitenkin, ne voivat myös olla yllättävän kalliita.

Kysy itseltäsi: voisitko säästää urheilu- ja vapaa-ajankustannuksissasi? Esimerkiksi, jos sinulla on kuntosali jäsenyys, mutta käyt salilla vain harvoin, voisitko harkita sen irtisanomista ja siirtyä esimerkiksi ulkoliikuntaan tai kotitreeniin? Tai jos olet osa kerhoa tai järjestöä, joka vaatii säännöllistä jäsenmaksua, mutta et oikeastaan osallistu toimintaan, onko jäsenyytesi todella tarpeellinen?

Entä mitä tulee harrastuksiin, kuten elokuviin, konsertteihin, tai muihin tapahtumiin? Onko mahdollista, että voisit nauttia näistä asioista vähemmän kalliilla tavalla? Esimerkiksi, voisitko katsella elokuvia kotona ystävien kanssa sen sijaan, että menisit aina elokuvateatteriin?

On tärkeää muistaa, että elämästä on tarkoitus nauttia, ja urheilu sekä vapaa-aika ovat osa sitä. Mutta se ei tarkoita, että sinun pitäisi uhraa taloudellinen hyvinvointisi sen vuoksi. Usein pienet muutokset voivat johtaa suuriin säästöihin, ja voit silti nauttia lempiharrastuksistasi ja pitää huolta terveydestäsi.

Ostotottumukset: Mieti tarvitsetko todella kaiken mitä ostat

Ostotottumuksemme voivat olla yksi suurimmista syistä, miksi rahamme eivät riitä. On tärkeää tarkastella kriittisesti, mitä ostat ja miksi. Tarvitsetko todella kaiken, mitä ostat?

Vaikka uusimman muodin seuraaminen tai uusimpien tekniikoiden ostaminen voi tuntua houkuttelevalta, nämä ostokset voivat nopeasti syödä budjettisi. Kysy itseltäsi: tarvitsetko todella uusimman älypuhelimen tai designer-vaatteet? Voisitko olla yhtä tyytyväinen edullisempaan malliin tai käytettyyn vaatteeseen?

Sama koskee ruokaostoksia. Merkkiruoat voivat olla kalliimpia kuin vastaavat tuotteet ilman brändinimeä. Kalliimpi ei välttämättä tarkoita parempaa, joten kokeile eri tuotemerkkejä ja katso, huomaatko todella eron.

Muista myös, että ostosten tekeminen voi olla koukuttava tapa, jolla käsittelemme tunteitamme. Jos löydät itsesi usein ”lohtushoppailemasta”, se voi olla merkki siitä, että sinun pitäisi löytää uusia, taloudellisempia tapoja käsitellä tunteitasi.

Ruokaostokset: Hyödynnä isot pakkaukset ja tarkista kilohinnat

Kaupoissa on yleensä saatavilla säästöpakkauksia, jotka ovat usein edullisempia kuin pienemmät pakkaukset. Onko mahdollista, että voit ostaa suuremman pakkauksen ja säästää siten rahaa?

Muista myös tarkistaa tuotteiden kilohinnat. Ne antavat sinulle selkeän kuvan siitä, kuinka paljon todella maksat tuotteesta. Seuraavan kerran kun olet ruokakaupassa, vertaa tuotteiden kilohintoja ja valitse edullisin vaihtoehto.

Ruokaostoksissa säästäminen ei tarkoita, että sinun pitäisi luopua nautinnosta tai terveellisestä ruokavaliosta. Se tarkoittaa, että teet tietoisia päätöksiä siitä, mitä ostat, ja varmistat, että saat parhaan mahdollisen vastineen rahoillesi.

Ravintolat ja ulkona syöminen: Käytätkö liikaa rahaa ulkona syömiseen?

Ulkona syöminen on usein mukavaa ja helppoa, mutta se on myös yksi helpoimmista tavoista kuluttaa rahaa nopeasti. Vaikka satunnainen illallinen ulkona tai lounas työpäivän aikana on hienoa, se voi nopeasti muuttua kalliiksi, jos se muuttuu säännölliseksi tapaksi.

Seuraavan kerran, kun harkitset ulos syömistä, kysy itseltäsi: voisitko tehdä vastaavan aterian kotona edullisemmin? Usein vastaus on kyllä. Kotona valmistettu ateria ei ole vain edullisempi, vaan se antaa sinulle myös mahdollisuuden hallita ateriasi ainesosia ja terveellisyyttä.

Voisitko myös harkita lounasruoan valmistamista kotona ja ottamista mukaan töihin? Lounasruoan valmistaminen kotona ja sen ottaminen mukaan töihin voi säästää merkittävästi rahaa pitkällä aikavälillä.

Tämä ei tarkoita, että sinun pitäisi luopua kokonaan ulkona syömisestä. Sen sijaan se tarkoittaa, että ulkona syöminen tulisi nähdä nautinnon lähteenä, ei rutiinina. Suunnittele ulkona syömisesi etukäteen ja budjetoi ne kuukausittaisiin menoihisi. Näin voit nauttia erityisestä ateriasta ulkona ilman, että se rikkoo pankkia.

Nikotiinituotteet: Kuinka paljon ne todella maksavat?

Nikotiinituotteet, kuten savukkeet ja nuuska, voivat olla merkittävä menoerä monille ihmisille. Ne eivät ole ainoastaan kalliita, mutta niillä on myös pitkän aikavälin terveysvaikutuksia, jotka voivat johtaa lisääntyneisiin terveydenhuollon kustannuksiin.

Mieti hetki, kuinka paljon rahaa käytät viikossa, kuukaudessa tai vuodessa nikotiinituotteisiin. Laskemalla nämä kustannukset yhteen saatat yllättyä siitä, kuinka paljon rahaa käytät näihin tuotteisiin pitkällä aikavälillä.

Jos olet miettinyt lopettamista, taloudelliset säästöt voivat olla voimakas motivaattori. Ajattele, mitä voisit tehdä sillä rahalla, jonka säästät lopettamalla nikotiinituotteiden käytön. Ehkä voisit matkustaa enemmän, sijoittaa rahaa, maksaa lainoja nopeammin tai vain nauttia ylimääräisestä rahasta jokapäiväisessä elämässäsi.

Nikotiinituotteista luopuminen ei ole helppoa, ja se voi vaatia tukea. On olemassa monia resursseja ja tukiryhmiä, jotka voivat auttaa sinua tässä prosessissa. Muista, että sekä terveytesi että lompakkosi hyötyvät, kun teet päätöksen lopettaa.

Autoilu: Kulut ja mahdollisuudet säästöön

Autoilu on monille välttämätöntä päivittäisessä elämässä, mutta se on myös merkittävä menoerä. Auton omistamiseen liittyy monia kuluja: polttoaine, huollot, korjaukset, vakuutukset, verot, ja mahdollisesti autolaina. Jokainen näistä eristä voi syödä suuren osan budjetistasi.

Ensimmäinen askel autokustannusten hallintaan on kilpailuttaa ja tarkistaa eri palveluiden hinnat. Huollot, korjaukset ja vakuutukset (esim. POP-Vakuutus on kilpailukykyinen) voivat vaihdella suuresti eri palveluntarjoajien välillä, joten kannattaa nähdä vaivaa löytääksesi parhaat tarjoukset.

Toinen keino säästää on miettiä, tarvitsetko todella autoa jokapäiväiseen käyttöön. Voisitko käyttää julkista liikennettä, pyöräillä tai kävellä enemmän? Entä voisitko jakaa auton käytön muiden kanssa tai käyttää yhteiskäyttöautoja?

Jos olet auton omistaja, onko autosi polttoainetaloudellinen? Suurella ja polttoainetta paljon kuluttavalla autolla ajaminen voi tulla kalliiksi. Ehkä voisi olla järkevää harkita pienemmän ja polttoainetaloudellisemman auton hankkimista.

Autoilun kustannuksia voi olla vaikea leikata kokonaan, mutta pienillä muutoksilla ja harkituilla päätöksillä voi olla suuri vaikutus autokuluihin ja kokonaisbudjettiin.

Harrastukset: Miten harrastaa edullisemmin?

Harrastukset ovat tärkeä osa elämää. Ne tarjoavat rentoutumista, iloa ja mahdollisuuden kehittää taitoja tai oppia uutta. Kuitenkin harrastukset voivat myös olla kalliita, etenkin jos ne vaativat erityisiä varusteita, jäsenyyksiä tai jatkuvaa rahoitusta.

On tärkeää löytää tasapaino harrastusten nautinnon ja niiden aiheuttamien kustannusten välillä. Tässä muutama tapa, miten voit säästää rahaa harrastuksissa:

 1. Käytetyt varusteet: Sen sijaan, että ostaisit uusia varusteita, harkitse käytettyjen ostamista tai vuokraamista. Monissa urheilulajeissa on mahdollista löytää laadukkaita, käytettyjä varusteita edullisesti.
 2. Jäsenyydet: Vertaile eri jäsenyyksien hintoja. Onko olemassa edullisempia vaihtoehtoja? Voisitko esimerkiksi vaihtaa kalliin kuntosalijäsenyyden ulkoliikuntaan tai kotiharjoitteluun?
 3. Ryhmäalennukset: Monissa harrastuksissa on mahdollista saada ryhmäalennuksia. Voisitko perustaa harrastusryhmän ystäviesi, työtovereidesi tai perheesi kanssa?
 4. Vaihda kalliit harrastukset edullisempiin: On olemassa lukemattomia harrastuksia, jotka ovat ilmaisia tai hyvin edullisia. Esimerkiksi luonnossa liikkuminen, kirjastossa käyminen tai kotona askartelu eivät vaadi suuria investointeja.

Muista, että harrastusten tarkoitus on tuottaa iloa ja rentoutumista, ei taloudellista stressiä. Jos harrastuksesi käy liian kalliiksi, on täysin hyväksyttävää etsiä edullisempia vaihtoehtoja.

Säästäminen ja sijoittaminen: Kuinka varallisuutesi kasvaa?

Rahaa säästämällä voit luoda taloudellisen puskurin, joka tarjoaa turvaa yllättävien menojen varalta. Mutta säästämisen lisäksi on toinenkin tapa kasvattaa varallisuuttasi: sijoittaminen.

Sijoittamisella tarkoitetaan rahan käyttämistä sellaisiin kohteisiin tai yrityksiin, jotka voivat tuottaa sinulle lisää rahaa tulevaisuudessa. Se voi tarkoittaa osakkeiden ostamista, kiinteistöihin sijoittamista tai vaikka oman yrityksen perustamista.

Sijoittaminen voi tuoda merkittäviä tuottoja pitkällä aikavälillä, mutta se ei ole riskitöntä. Kaikissa sijoituksissa on aina riski menettää rahaa, joten on tärkeää ymmärtää sijoitusten riskit ja mahdolliset tuotot ennen kuin sijoitat.

Sijoittamiseen on olemassa monia eri työkaluja ja resursseja, jotka voivat auttaa sinua alkuun. On olemassa kirjoja, verkkokursseja, sovelluksia ja muita resursseja, jotka opettavat sijoittamisen perusteita.

Muista, että sijoittaminen ei ole pikavoittojen tavoittelua, vaan pitkäjänteistä toimintaa. Mitä aiemmin aloitat sijoittamisen, sitä enemmän aikaa sijoituksillasi on kasvaa. Säästäminen ja sijoittaminen yhdessä voivat olla tehokas tapa kasvattaa varallisuuttasi ja turvata taloudellinen tulevaisuutesi.

etoro
 • Kansainväliset osakkeet
 • Kopioi valmiita salkkuja
 • Kaupankäynti alk. 0€

77 % tileistä menettää rahaa käydessään kauppaa hinnanerosopimuksilla tätä palveluntarjoajaa käyttäen. Sinun on syytä harkita, ymmärrätkö hinnanerosopimusten toimintaperiaatteen ja onko sinulla varaa asettaa pääomasi alttiiksi huomattavalle riskille.

nordnet
 • Sijoita helposti
 • Turvallinen ja luotettava
 • Myös kuukausisäästäminen

Nordnet on Pohjoismaiden johtava digitaalinen pankki- ja sijoituspalveluyritys, joka tarjoaa laajan valikoiman sijoitusmahdollisuuksia, mutta on tärkeää muistaa, että sijoittamiseen liittyy aina riski pääoman menettämisestä.

Yhteenveto säästämisestä

Säästäminen on elintärkeä osa taloudellista hyvinvointiamme. Se ei ainoastaan auta meitä selviämään yllättävistä menoista, vaan myös mahdollistaa tavoitteidemme saavuttamisen, olipa kyseessä sitten loma, kodin ostaminen tai eläkkeelle jääminen.

Tämän artikkelin vinkit osoittavat, että pienillä muutoksilla elämäntavoissamme ja ostotottumuksissamme voimme säästää huomattavia summia. Kyse voi olla esimerkiksi säännöllisten laskujen kilpailuttamisesta, ostotottumusten miettimisestä tai harrastusmaksujen karsimisesta. Tämän lisäksi autoiluun, asumiseen ja ruokaostoksiin liittyvät valinnat voivat tehdä suuren eron kuukausibudjettiimme.

Mutta säästäminen on vasta ensimmäinen askel. Kun säästöt alkavat kertyä, on aika miettiä, miten saada rahaa lisää. Sijoittaminen on tapa saada säästöt tuottamaan ja kasvattaa varallisuutta pitkällä aikavälillä. Vaikka sijoittaminen sisältää aina riskejä, sen avulla voi saavuttaa merkittäviä taloudellisia hyötyjä.

Toivottavasti nämä vinkit antavat sinulle työkaluja ja inspiraatiota säästämisen ja sijoittamisen matkallasi. Muista, että jokainen askel, pienikin, on edistystä kohti taloudellista hyvinvointia ja vaurautta.

Usein kysytyt kysymykset

Mikä on helpoin tapa säästää rahaa?

Helpoin tapa säästää rahaa on tarkastella omia säännöllisiä laskuja ja kilpailuttaa ne. Tällä tavoin voi usein löytää edullisemmat vaihtoehdot ilman, että elämänlaatu kärsii.

Kuinka säästöt saadaan tuottamaan?

Säästöt saadaan tuottamaan sijoittamalla ne. Sijoittaminen voi tarkoittaa esimerkiksi osakkeiden ostamista tai rahastoihin sijoittamista, jotka voivat tuottaa tuottoja pitkällä aikavälillä.

Miten ruokaostoksilla voi säästää rahaa?

Ruokaostoksilla voi säästää rahaa esimerkiksi suosimalla edullisempia tuotemerkkejä, hyödyntämällä tarjouksia ja säästöpaketteja sekä kiinnittämällä huomiota tuotteiden kilohintoihin.

Etusivu » Talous » Miten säästää rahaa? Lopeta rahan tuhlaaminen heti!