Miten laihtua? – 17 vinkkiä terveellisempään elämään

Painonpudotus voi tuntua monimutkaiselta, ja moni ihminen miettii, miten laihtua terveellisesti ja pysyvästi. Usein ihmisillä on vaikeuksia aloittaa painonpudotusprosessi tai heidän motivaationsa hiipuu, kun he kohtaavat haasteita.

Kuitenkin painonpudotus on mahdollista saavuttaa uusia terveellisiä elämäntapoja omaksumalla. Suosittelemme aloittamaan pienillä askelilla ja lisäämään uusia tapoja vähitellen, kun edelliset ovat tulleet tutuiksi. Näiden vinkkien avulla voit saavuttaa unelmavartalosi terveellisellä tavalla.

hyvinvoinnin
 • Vitamiinit ja terveys
 • Nopea toimitus
 • Iso valikoima

Hyvinvoinnin Tavaratalo on suomalainen verkkokauppa, joka tarjoaa laajan valikoiman hyvinvointituotteita, kuten luonnonkosmetiikkaa, superfoodeja, vitamiineja ja lisäravinteita.

fitnesstukku
 • Fitness ja urheilutuotteita
 • Hyvä palvelu
 • Paljon tuotteita

Fitnesstukku on erikoistunut urheilu- ja kuntoilutuotteisiin ja tarjoaa laajan valikoiman laadukkaita tuotteita, kuten proteiinijauheet, treenivaatteet ja -varusteet, lisäravinteet sekä treenikengät. Lisäksi Fitnesstukun henkilökunta koostuu ammattilaisista, jotka auttavat asiakkaita valitsemaan oikeat tuotteet tarpeisiin ja tavoitteisiin sopivasti.

1. Mieti, miksi haluat laihtua

Pohdi tarkasti, miksi laihtuminen on sinulle tärkeää ja mikä motivoi sinua tavoitteen saavuttamisessa.

Onko sinulla ehkä lomamatka tulossa ja haluat olla paremmassa kunnossa? Tai onko sinulla tavoite valmistautua juoksutapahtumaan? Vai haluatko yksinkertaisesti parantaa yleistä terveyttäsi ja lisätä energisyyttäsi päivittäisessä elämässäsi?

Tavoitteen asettaminen auttaa sinua sitoutumaan ja pysymään motivoituneena laihdutusprosessin aikana.

2. Juo vettä

Veden juominen on olennainen osa painonpudotusta. Se vilkastuttaa aineenvaihduntaa, joka puolestaan auttaa nopeuttamaan laihtumista. Lisäksi vesi huuhtoo kuona-aineita kehosta, mikä saa ihon näyttämään terveemmältä.

Suosittelemme juomaan lasillisen vettä ennen jokaista ateriaa. Tämä vähentää näläntunnetta ja auttaa sinua välttämään ylensyöntiä.

Päivän mittaan on hyvä pitää vesipullo mukana, jotta muistat juoda riittävästi vettä. Jos tavallinen vesi tuntuu liian tylsältä, voit piristää sitä lisäämällä siihen sitruunaa tai limeä, mutta vältä sokerin lisäämistä. Pyri juomaan vähintään 2 litraa vettä päivässä.

3. Liiku enemmän

liiku enemmän

Liikunta on keskeinen tekijä rasvanpolton edistämisessä. Se ei ainoastaan auta laihtumaan, vaan myös parantaa yleistä terveyttä, edistää hyvää mielialaa ja lisää energiatasoja.

Jos ajatus juoksemisesta tai painojen nostelusta kuntosalilla tuntuu liian haastavalta, voit ottaa kevyemmän lähestymistavan ja sisällyttää hyötyliikunnan osaksi päivittäistä arkeasi.

Esimerkiksi pyöräileminen töihin tai kauppaan, portaiden käyttäminen hissin sijaan tai vaikkapa koiran ulkoiluttaminen ovat hyviä tapoja lisätä fyysistä aktiivisuutta. Nämä ovat yksinkertaisia, mutta tehokkaita toimenpiteitä, joilla voit aloittaa liikunnan lisäämisen päivittäiseen rutiiniisi.

4. Syö viisi kertaa päivässä

Sen sijaan, että söisit kolme suurta ateriaa, harkitse pienempien aterioiden syömistä useammin päivän aikana. Tämä auttaa välttämään nälän tunteen ja syömisen ylenpalttisesti yhdellä istumalla.

Aamiaisen ohittaminen ei ole suositeltavaa, sillä se on yksi päivän tärkeimmistä aterioista. Hyvä aamiainen antaa energiaa päivän alkuun ja pitää verensokerin tasaisena, mikä auttaa välttämään napostelua myöhemmin päivällä.

5. Nauti proteiinia joka aterialla

Proteiini on tärkeä osa tasapainoista ruokavaliota, ja sen pitäisi olla osa jokaista ateriaa. Valitse kuitenkin vähärasvaisia proteiininlähteitä, jotta vältät tarpeettoman rasvan saannin.

Proteiini toimii rakennusaineena lihaksille, luustolle sekä muille kudoksille ja elimille. Se myös pitää nälän poissa pidempään ja estää lihasmassan katoamista laihduttaessa. Proteiinia saa monista eri ruoka-aineista, joista monet ovat myös maittavia. Näitä ovat esimerkiksi:

 • Kalat ja muut merenelävät: Ne ovat hyvä proteiininlähde, ja monissa kaloissa on myös terveydelle hyödyllisiä omega-3-rasvahappoja.
 • Pavut ja linssit: Ne ovat erinomainen kasvipohjainen proteiininlähde, joka sopii myös vegaaneille ja vegetaristeille.
 • Kana ja kalkkuna: Ne ovat vähärasvaisia ja korkeaproteiinisia lihanlähteitä.
 • Soijatuotteet: Ne ovat täydellisiä proteiininlähteitä ja sopivat hyvin kasvissyöjille ja vegaaneille.
 • Pähkinät: Ne ovat proteiinipitoisia ja sisältävät terveellisiä rasvoja.
 • Maitorahka: Se on erinomainen proteiininlähde, joka sisältää myös kalsiumia.
 • Soijajogurtti: Se on hyvä proteiinin ja probioottien lähde, erityisesti niille, jotka eivät syö maitotuotteita.
 • Kananmunat: Ne ovat hyvin proteiinipitoisia ja sisältävät kaikki välttämättömät aminohapot.

6. Syö runsaasti hedelmiä ja vihanneksia

laihdu hedelmillä

Hedelmät ja vihannekset ovat tärkeä osa terveellistä ruokavaliota, joka edistää laihtumista. Niissä on vähän kaloreita ja rasvaa, mutta ne ovat kuitupitoisia, mikä auttaa pitämään näläntunteen kurissa.

Kuitujen lisäksi hedelmät ja vihannekset ovat täynnä elintärkeitä vitamiineja ja mineraaleja, jotka edistävät kehon terveyttä ja hyvinvointia. Nämä ravintoaineet voivat auttaa parantamaan energiatasoja, vähentämään tulehdusta, parantamaan ruoansulatusta ja jopa nopeuttamaan laihtumista.

Muista sisällyttää värikkäitä hedelmiä ja vihanneksia aterioihisi. Niiden eri värit viittaavat erilaisiin vitamiinien ja antioksidanttien yhdistelmiin. Esimerkiksi oranssit ja punaiset vihannekset, kuten porkkanat ja paprikat, ovat hyviä betakaroteenin lähteitä, kun taas vihreät vihannekset, kuten pinaatti ja lehtikaali, sisältävät runsaasti K-vitamiinia ja C-vitamiinia.

7. Kuitu on laihduttajan paras ystävä

Kuitupitoiset ruoat auttavat sinua tuntemaan itsesi kylläiseksi pidempään, mikä voi vähentää napostelua ja ylensyömistä.

Kuitu löytyy monista eri ruoka-aineista. Hedelmät ja vihannekset ovat yleisesti tunnettuja kuitulähteitä, mutta niitä ei pidä unohtaa myös kaurasta, ruskeasta riisistä, pavuista, herneistä ja linsseistä.

Kuitu ei ainoastaan auta sinua pitämään kylläisyyden tunnetta, vaan sillä on myös muita terveysvaikutuksia. Se auttaa esimerkiksi ylläpitämään suoliston terveyttä, vähentämään kolesterolitasoja ja hallitsemaan verensokerin tasoa.

Syömällä monipuolisesti eri kuitulähteitä varmistat, että saat tarpeeksi sekä liukenevaa että liukenematonta kuitua, jotka molemmat ovat tärkeitä terveydellesi.

8. Mausta ruokasi rohkeasti

käytä mausteita

Älä pelkää lisätä ruokaasi monenlaisia mausteita. Ne rikastuttavat ruoan makua, mikä voi auttaa sinua nauttimaan aterioistasi enemmän ja tuntemaan itsesi tyytyväiseksi nopeammin. Chilin kaltaiset tuliset mausteet saattavat jopa nopeuttaa aineenvaihduntaa.

Suolan kanssa kannattaa kuitenkin olla varovainen. Vaikka se voi parantaa ruoan makua, liika suola voi sitoa vettä kehoon ja aiheuttaa turvotusta, sekä nostaa verenpainetta. Yritä käyttää suolaa maltillisesti ja tutustu muihin mausteisiin, kuten yrtteihin ja mausteisiin, jotka voivat tuoda makua ruokiin ilman suolan haitallisia terveysvaikutuksia.

9. Älä jätä aamupalaa väliin

Aamiainen on päivän tärkein ateria, ja sillä on merkittävä rooli laihdutusprosessissa. Se auttaa käynnistämään aineenvaihdunnan päivän ajaksi ja pitää nälän loitolla, jotta et napostele tai syö liikaa myöhemmin päivällä.

Yritä sisällyttää aamiaiseen sekä proteiinia että kuitua. Proteiini auttaa sinua tuntemaan itsesi kylläiseksi ja tukee lihasmassaa, kun taas kuitu edistää ruoansulatusta ja pitää sinut kylläisenä pidempään.

Terveellinen aamiainen voi olla esimerkiksi kaurapuuroa marjojen ja pähkinöiden kanssa, ruisleipää avokadolla ja kananmunalla, tai jogurttia pähkinöiden ja tuoreiden hedelmien kanssa. Muista juoda myös lasillinen vettä tai kupillinen kahvia tai teetä hydrataatiota varten.

10. Vältä valmisaterioita

Valmisaterioiden välttäminen voi olla merkittävä askel terveellisemmän ruokavalion suuntaan. Kun valmistat ateriasi itse, tiedät tarkalleen, mitä ruokasi sisältää, ja voit tehdä terveellisempiä valintoja.

Vaikka valmisateriat voivat olla käteviä ja maistuvat usein hyvältä, ne sisältävät usein paljon sokeria, rasvaa ja suolaa. Nämä ainesosat voivat tehdä niistä epäterveellisiä, etenkin jos syöt niitä säännöllisesti. Valmisaterioiden yleinen käyttö voi johtaa liialliseen kalorien, rasvan ja suolan saantiin, joka voi edistää painonnousua, verenpaineen nousua ja muiden terveysongelmien kehittymistä.

Sen sijaan, että turvautuisit valmisaterioihin, kokeile omien aterioidesi suunnittelua ja valmistamista. Voit esimerkiksi valmistaa suurempia aterioita ja pakastaa osan myöhempää käyttöä varten. Näin sinulla on terveellinen ja maukas ateria valmiina, kun sinulla ei ole aikaa tai energiaa kokata.

11. Vältä nestemäisiä kaloreita

Nestemäiset kalorit, joita saadaan esimerkiksi virvoitusjuomista, hedelmämehuista, alkoholista ja energiajuomista, voivat lisätä kalorien saantia huomaamattomasti ja vaikuttaa haitallisesti terveyteen.

Nämä juomat sisältävät usein suuria määriä lisättyä sokeria, ja ne voivat johtaa painon nousuun sekä lisätä riskiä sairastua esimerkiksi tyypin 2 diabetekseen ja sydän- ja verisuonitauteihin. Nestemäiset kalorit eivät myöskään täytä nälkää samalla tavalla kuin kiinteät ruoat, joten saatat kuluttaa enemmän kaloreita päivän aikana.

Jopa yksi baarikierros voi lisätä päivittäisen kalorimäärän yli suositellun määrän. Tämä johtuu siitä, että alkoholijuomat sisältävät usein suuren määrän kaloreita. Lisäksi alkoholin vaikutuksen alaisena saatat tehdä huonompia ruokavalintoja.

Yritä juoda enemmän vettä tai muita kalorittomia juomia, kuten kivennäisvettä tai teetä, ja vähentää makeutettujen ja alkoholipitoisten juomien kulutusta.

12. Käytä pienempiä lautasia

Eräät tutkimukset ovat osoittaneet, että pienempien lautasten käyttö voi auttaa vähentämään syömämme ruoan määrää ja edesauttaa laihtumista. Tämä johtuu osittain siitä, että kun sama määrä ruokaa laitetaan pienemmälle lautaselle, annos vaikuttaa suuremmalta kuin se todellisuudessa on. Tämä illuusio voi saada meidät tuntemaan olomme kylläisemmiksi, vaikka syömme vähemmän.

Tämä ei tarkoita, että sinun pitäisi nälkiintyä tai syödä liian vähän. Tärkeää on syödä tasapainoisesti ja kuunnella kehosi viestejä. Jos olet vielä nälkäinen aterian jälkeen, syö lisää, mutta valitse terveellisiä vaihtoehtoja. Muista, että laihtuminen ei ole pelkkä määräkysymys – ruoan laatu on myös merkittävä tekijä.

13. Nauti, älä hotki

Syömisen tulisi olla nautinnollinen kokemus, ei pelkkä tehtävä, joka täytyy suorittaa mahdollisimman nopeasti. Syömällä liian nopeasti voit huomaamatta syödä liian paljon kaloreita ennen kuin kehosi ehtii signaloida, että olet kylläinen.

Jotta voisit paremmin tunnistaa kylläisyyden tunteen ja välttää ylensyönnin, kokeile syödä hitaammin ja keskittyä nauttimaan jokaisesta suupalasta. Voit esimerkiksi laskea aterimet lautaselle jokaisen suupalan jälkeen ja pureskella ruokaa huolellisesti.

Hidas syöminen voi myös parantaa ruoansulatusta ja tehdä ateriakokemuksesta nautinnollisemman. Kun syöt hitaasti, ehdit paremmin aistia ruoan makuja, tuoksuja ja rakenteita. Lisäksi se antaa kehollesi aikaa prosessoida ruokaa ja lähettää signaaleja, kun olet kylläinen. Tämä voi auttaa vähentämään ylensyönnin mahdollisuutta.

14. Voita makeanhimo

Makeanhimo on ilmiö, joka voi yllättää kaikista tiukimmankin laihduttajan, mutta sen kanssa on mahdollista taistella. Tärkeää on muistaa, että laihtuminen ei tarkoita kaikkien herkkujen täydellistä kieltämistä – kyse on pikemminkin terveellisten vaihtoehtojen valinnasta ja kohtuuden periaatteesta.

Jos makeanhimo yllättää, kokeile taltuttaa sitä terveellisemmillä vaihtoehdoilla. Esimerkiksi pieni pala tummaa suklaata, taateli tai itsetehty terveellinen smoothie voivat auttaa hillitsemään makeanhimoa.

Toinen hyvä tapa selättää makeanhimo on ksylitolipurukumin pureskelu. Ksylitoli on luonnollinen makeutusaine, joka on turvallinen hampaille ja voi auttaa tyydyttämään makeanhimon ilman ylimääräisiä kaloreita. Lisäksi pureskelu voi luoda illuusion syömisestä, mikä voi auttaa vähentämään näläntunnetta ja makeanhimoa.

Muista, että pienet herkutteluhetket silloin tällöin ovat aivan ok ja voivat itse asiassa auttaa sinua pysymään motivoituneena ja noudattamaan terveellistä ruokavaliota pitkällä aikavälillä. Tärkeintä on löytää tasapaino terveellisen syömisen ja herkuttelun välillä.

15. Nuku tarpeeksi

nuku tarpeeksi

Unen laatu ja määrä ovat tärkeässä roolissa painonhallinnassa. Riittämätön yöuni voi vaikuttaa ruokahaluasi sääteleviin hormoneihin, johtaen usein lisääntyneeseen näläntunteeseen ja erityisesti makeiden ja suolaisen hiilihydraattipitoisten ruokien himoon.

Lisäksi univaje voi heikentää motivaatiotasi liikkua ja tehdä terveellisiä ruokavalintoja, samalla kun se lisää väsymystä ja stressiä.

Kun taas saat tarpeeksi unta, kehosi toimii optimaalisesti ja energiaa riittää liikuntaan, oikeanlaisiin ruokavalintoihin ja päivittäisiin askareisiin. Unen aikana keho myös korjaa ja palauttaa itseään, mikä on tärkeää lihasten kasvulle ja palautumiselle, sekä mielialan ja aineenvaihdunnan tasapainottamiselle.

Joten varmista, että saat tarpeeksi laadukasta unta joka yö – se on yksi tehokkaimmista tavoista tukea painonpudotusurakkaasi. Unen määrä on yksilöllinen, mutta yleisesti suositellaan nukkumaan 7-9 tuntia yössä.

16. Punnitse itsesi kerran viikossa

Painon seuraaminen on hyvä tapa mitata edistystäsi laihtumisprosessin aikana, mutta sen ei tulisi olla ainoa mittari tai aiheuttaa turhaa stressiä. Suosittelemme punnitsemaan itsesi kerran viikossa, mieluiten samana päivänä ja samassa tilanteessa – esimerkiksi aamulla ennen aamiaista ja vessassa käynnin jälkeen. Tämä antaa sinulle mahdollisimman tarkan ja johdonmukaisen mittauksen.

Muista kuitenkin, että painosi saattaa vaihdella monista syistä, kuten nestetasapainon, lihasmassan lisääntymisen tai hormonaalisten muutosten vuoksi. Siksi on tärkeää olla liiaksi keskittymättä lukemaan vaa’assa, vaan huomioi myös muita merkkejä edistyksestäsi, kuten vaatteiden istuvuus, energiatasosi, mielialasi ja yleinen hyvinvointisi.

Jatkuva päivittäinen punnitseminen voi aiheuttaa tarpeetonta stressiä, joka voi olla haitallista sekä fyysiselle että henkiselle hyvinvoinnillesi, ja voi jopa haitata painonpudotusprosessiasi. Ole siis armollinen itsellesi ja keskity siihen, miten voit parantaa terveyttäsi ja hyvinvointiasi kokonaisvaltaisesti, ei vain matalampaan lukemaan vaa’assa.

17. Vaihda kevyempiin tuotteisiin

Yksi tehokas keino vähentää kalorien saantia ja tukea painonpudotusta on siirtyä kevyempiin tuotevaihtoehtoihin. Tämä tarkoittaa sellaisten ruoka-aineiden valitsemista, joissa on vähemmän kaloreita, rasvaa, suolaa ja sokeria, mutta runsaasti ravintoaineita.

Esimerkiksi, voit vaihtaa täysrasvaisen maidon kevytmaitoon tai kaura-, soija- tai mantelimaitoon. Voit myös korvata valkoisen riisin ja pastan täysjyvävaihtoehdoilla, jotka sisältävät enemmän kuitua ja pitävät sinut kylläisenä pidempään. Valitse vähärasvaiset proteiinilähteet, kuten kana, kalkkuna, kala, pavut, linssit ja vähärasvainen maitorahka.

Lisäksi suosi vähärasvaisia tai rasvattomia versioita jogurteista, rahkoista ja juustoista, sekä vähennä sokerin ja suolan käyttöä ruoanlaitossa. Voit myös korvata makeat välipalat, kuten suklaan ja keksit, tuoreilla hedelmillä, marjoilla, pähkinöillä ja siemenillä.

On tärkeää huomata, että ”kevyempi” ei aina tarkoita ”terveellisempää”. Jotkin kevyet tai vähärasvaiset tuotteet voivat sisältää lisättyä sokeria, suolaa tai muita lisäaineita, joten on aina hyvä idea tarkistaa tuotteiden ainesosaluettelo ja ravintoarvot.

Aika ja sinnikkyys ovat ystäviäsi

Muista olla armollinen itsellesi.

Seuraamalla näitä vinkkejä, painosi pudotus tapahtuu hitaasti mutta varmasti. Samalla lihaksesi kehittyvät ja vahvistuvat. Näet tulokset usein paremmin peilistä kuin vaakalukemasta.

Hitaasti tapahtuva painonpudotus auttaa säilyttämään lihasmassan. Lihaksikkaampi keho kuluttaa kaloreita tehokkaammin – jopa levossa!

Joten, älä menetä motivaatiotasi, jos painonpudotus tuntuu hitaalta. Ajattele, että näitä vinkkejä noudattamalla olet aloittamassa uutta, terveellisempää elämäntapaa.

Toivotamme sinulle onnea laihdutusmatkallasi ja kohti terveellisempää elämää. Kiitos, että luit tämän kirjoituksen, ja muistathan tutustua myös muihin kirjoituksiimme. Suosittelemme erityisesti lukemaan artikkelimme selluliitin poistamisesta.

Usein kysytyt kysymykset

Mikä on tehokkain tapa laihtua?

Vähennä kalorien saamista syömällä terveellisemmin ja liiku säännöllisesti.

Kuinka nopeasti voi laihtua?

Laihtumisnopeus vaihtelee henkilöstä ja lähtötilanteesta riippuen, mutta turvallinen laihtumisvauhti on noin 0,5-1 kg viikossa.

Mitkä ovat parhaat ruoat laihduttamiseen?

Terveellisiä ja täyttäviä ruokia, kuten vihanneksia, hedelmiä, täysjyvätuotteita, proteiinia ja terveellisiä rasvoja, kannattaa sisällyttää ruokavalioon.

Etusivu » Hyvinvointi » Miten laihtua? – 17 vinkkiä terveellisempään elämään