Miten laihtua? – 17 vinkkiä terveellisempään elämään

Jätä kommentti

Painonpudotus on aina tuntunut olevan monimutkainen asia ja moni miettiikin, että miten laihtua? Terveen painonpudotuksen aloittaminen ja painonpudotustavoitteissa pysyminen voi usein tuntua mahdottomalta. Usein ihmisillä ei yksinkertaisesti ole motivaatiota aloittaa painonpudotusta, tai motivaatio jossain vaiheessa vain vähenee, kun painonpudotus alkaa tuntua liian vaikealta tehtävältä.

Aloita pienestä

Painoa voi kuitenkin pudottaa helposti, omaksumalla uusia tapoja arjessa. Suosittelemme noudattamaan seuraavia vinkkejä omaan tahtiin. Kaikkea ei tarvitse kerralla noudattaa, vaan voit vähitellen omaksua uusia tapoja ja noudattaa niitä. Ota siis askel kohti unelmavartaloa näiden vinkkien avulla.

 

1. Mieti, miksi haluat laihtua

Mieti tarkkaan, miksi haluat laihtua ja mikä motivoi sinua laihduttamaan. Onko sinulla kenties jokin lomamatka tulossa, jolloin haluat näyttää hyvältä tai omistatko juhlamekon, johon haluat mahtua tärkeissä juhlissa. Tavoitteen asettaminen auttaa sinua sitoutumaan ja auttaa sinua pysymään motivoituneena pitkin laihdutusprosessia.

2. Juo vettä

Vesi on erittäin tärkeä osa laihduttamista. Se vilkastuttaa aineenvaihduntaa, jolloin laihtuminen on nopeampaa. Vesi myös huuhtelee kuona-aineita kehosta. Se myös saa ihon hehkumaan. Juo lasillinen vettä ennen ruokailua, se vähentää näläntunnetta. On hyvä myöskin pitää vesipulloa mukana pitkin päivää, jolloin veden juonti ei unohdu. Jos vesi tuntuu liian tylsältä, voit kokeilla sekoittaa veteen esimerkiksi sitruunaa tai limeä. Juo ainakin 2litraa vettä päivässä.

3. Liiku enemmän

liiku enemmän

Liikunta edistää rasvanpolttoa. Jos et jaksa juosta ja käydä salilla nostamassa painoja, ota hyötyliikunta osaksi arkea. Käy lenkeillä, pyöräile töihin tai kauppaan, käytä portaita hissin sijaan. Nämä ovat yksinkertaisia asioita, joista voit aloittaa. Ehkä jossakin vaiheessa tekeekin mieli lähteä juoksulenkille tai salille.

4. Syö 5 kertaa päivässä

Syö pieniä annoksia pitkin päivää, näin vältyt syömästä turhia jättiannoksia. Älä kuitenkaan karsi aamupalasta, sillä se on yksi päivän tärkeimmistä aterioista.

5. Nauti proteiinia joka aterialla

Valitse kuitenkin vähärasvaisia proteiineja rasvaisten sijaan. Proteiini toimii lihasten ja luuston sekä muiden kudosten ja elinten rakennusaineena. Se pitää nälän poissa ja estää lihasmassan katoamista. Proteiinia saa esimerkiksi:

  • Kalasta ja muista merenelävistä
  • Pavuista ja linsseistä
  • Kanasta ja kalkkunasta
  • Soijatuotteista
  • Pähkinöistä
  • Maitorahkasta
  • Soijajogurtista
  • Kananmunista

6. Syö runsaasti hedelmiä ja vihanneksia

laihdu hedelmillä

Hedelmissä ja vihanneksissa on alhaisia kalori- sekä rasvamääriä ja sisältävät runsaasti kuituja. Ne sisältävät myös runsaasti vitamiineja ja mineraaleja ja ovat olennaisessa osassa laihtumisen kannalta.

7. Kuitu auttaa laihduttajaa

Ruoat, jotka sisältävät runsaasti kuitua, auttavat sinua tuntemaan itsesi käylläiseksi. Kuitua löytyy mm. hedelmistä ja vihanneksista, kaurasta ja ruskeasta riisistä. Pavut, herneet ja linssit ovat myös hyviä kuidun lähteitä.

 

8. Mausta ruokasi rohkeasti

käytä mausteita

Lisää erilaisia mausteita ja chiliä ruokaasi. Mausteet aktivoivat makuhermosi, jolloin tunnet olosi kylläiseksi helpommin. Vähennä kuitenkin suolan käyttö. Suola sitoo vettä elimistössä, jolloin keho alkaa turvota.

9. Älä jätä aamupalaa väliin

Aamupala on päivän tärkein ateria ja oikeanlaisena se pitää nälän pitkään poissa. Muista nauttia proteiinia ja kuitua aamupalalla, jolloin nälkäsi pysyy poissa pitkään.

10. Vältä valmisateriat

Pyri aina valmistamaan ateriasi itse, jolloin tiedät, mitä ateriasi sisältää. Valmisateriat sisältävät liikaa sokeria, rasvaa ja suolaa, siksi ne ovat epäterveellisiä.

11. Vältä nestemäisiä kaloreita

Nestemäiset kalorit tulevat virvoitusjuomista, hedelmämehuista, alkoholi- ja energiajuomista. Nämä juomat ovat terveydelle haitallisia monin tavoin ja ne sisältävät valtavan määrän kaloreita. Voit siis huomaamattasi nauttia koko päivän kalorimäärän baarireissulla.

12. Käytä pienempiä lautasia

Jotkut tutkimukset ovat osoittaneet, että käyttämällä pienempiä lautasia voit syödä vähemmän ja laihtua. Sama annoskoko näyttää isommalta pienellä lautasella kuin isommalla lautasella.

13. Nauti, älä hotki

Jos syöt liian nopeasti, voit huomaamattasi syödä aivan liian paljon kaloreita ennen kuin kehosi alkaa ymmärtää, että olet täynnä. Syö siis hitaasti ja nauti ruoasta. Laske vaikka aterimet lautaselle jokaisen suupalan jälkeen ja pureskele ruoka huolellisesti.

14. Voita makeanhimo

Makeanhimo voi yllättää, mutta pysy kuitenkin lujana. Laihduttaminen ei tarkoita sitä, ettei mitään herkkuja saa syödä. Voit taltuttaa makeanhimoa syömällä esimerkiksi palan tummaa suklaata, taatelin tai vaikkapa terveellisen smoothien. Voit myös kokeilla ksylitolipurukumin pureskelua, kun makeanhimo yllättää.

15. Nuku tarpeeksi

nuku tarpeeksi

riittämätön yöuni lisää ruokahalua ja tämä johtaa siihen, että väsyneenä alkaa mieli tehdä makeita ja suolaisia hiilihydraattipitoisia ruokia. Pidä siis huoli, että nukut tarpeeksi, jolloin painonpudotus onnistuu todennäköisemmin.

16. Punnitse itsesi kerran viikossa

Voit seurata painonpudotustasi puntarista kerran viikossa, aamulla, sen jälkeen kuin olet käynyt vessassa. On turha käydä puntarilla päivittäin, sillä se voi olla stressaavaa, jos jonain päivänä paino olisikin noussut 100g.

17. Vaihda kevyempiin vaihtoehtoihin

Aina kun mahdollista, vaihda kevyempiin vaihtoehtoihin. Tarkkaile tuotteista aina suolan, sokerin ja rasvan määriä.

Aika ja sinnikkyys ovat ystäviäsi

Muista olla itsellesi armollinen. Painosi tulee näillä vinkeillä putoamaan hitaasti, mutta varmasti. Samalla lihaksesi alkavat kasvaa. Tulet näkemään tulokset paremmin peilistä kuin puntarista. Kun painosi putoaa hitaasti, lihaksia on helppo säästää. Kun sinulla on lihaksia rasvakudoksen tilalla, alat kuluttamaan helpommin kaloreita, jopa istuessasi sohvalla.

Älä siis kadota motivaatiosi, jos paino putoaa vähitellen. Ajattele, että näillä vinkeillä aloitat uuden, terveellisemmän elämäsi. Onnea siis laihdutukseen ja terveelliseen elämään. Kiitos lukemisesta ja muista tutustua myös muihin kirjoituksiimme. Suosittelemme esimerkiksi selluliitin poistamisesta kertovaa kirjoitusta.


Arvostele kirjoitus

Arvioi kirjoitus "Miten laihtua? – 17 vinkkiä terveellisempään elämään" klikkaamalla tähteä.
0 / 5 (0 ääntä)
Etusivu » Hyvinvointi »

Jätä kommentti