Lennon myöhästyminen korvaus – Hae rahallinen korvaus

Olipa kyseessä liikematka tai loma, lennon myöhästyminen tuo mukanaan ikävän lisähaasteen päivän ohjelmaan. Pahimmassa tapauksessa lennon myöhästymisestä saatetaan ilmoittaa vasta lentokentällä, mikä luo kaaoksen suunnitelmiin.

Voit hakea korvausta lennon myöhästymisestä jopa kolmen vuoden takaisilta lennoilta, mutta suosittelemme tekemään korvaushakemuksen mahdollisimman pian.

airhelp
 • Suosituin palvelu
 • Ei riskiä hakemisessa
 • Vaivaton ja helppo

AirHelp on johtava palvelu lentomatkustajien oikeuksien toteuttamisessa. Se auttaa matkustajia saamaan korvauksia myöhästyneistä, peruutetuista tai ylibuukatuista lennoista yli 35 eri maassa. Voir riskittää tarkistaa oikeutesi korvaukseen.

 • Korvaus kätevästi
 • Asiantuntevaa apua
 • Helppo kokeilla

Lentoapu on palvelu, joka auttaa matkustajia saamaan korvauksia myöhästyneistä, peruutetuista tai ylibuukatuista lennoista. Se hoitaa korvausprosessin matkustajan puolesta ja neuvottelee lentoyhtiöiden kanssa korvausten maksamisesta.

Ensitoimet lennon myöhästymisessä

myöhästynyt lento
Lennon myöhästyminen on uuvuttava kokemus.

Kun lentosi myöhästyy, lentoyhtiön tulee huolehtia sinusta tarjoamalla esimerkiksi ateriakuponkeja ja tarvittaessa järjestämällä hotellimajoitus sekä kuljetukset. Seuraavaksi kolme hyvää vinkki, joista voi olla suuresti apua, kun haet korvauksia.

 1. Tarkka syy lennon myöhästymiselle: Kysy lennon myöhästymisen tarkka syy. Älä tyydy epämääräisiin vastauksiin – tämä tieto voi olla myöhemmin hyödyksi korvausten haussa.
 2. Kellonajat: Merkitse ylös kellonajat, jolloin pääset koneeseen ja poistut koneesta.
 3. Dokumenttien allekirjoittaminen: Älä allekirjoita tai hyväksy mitään dokumentteja, jotka saattavat estää sinua hakemasta lisäkorvauksia.

Jos viivästys on pitkä, saatat olla oikeutettu myös rahalliseen korvaukseen (eli vakiokorvaukseen). Tässä kirjoituksessa keskitymme juuri näiden korvausten saamiseen.

Jos lennon myöhästymisaika on yli 5 tuntia, sinulla on oikeus peruuttaa lento ja saada hyvitys sen hinnasta kokonaisuudessaan (lisätietoja kohdassa ”Lentomatkustajan oikeudet”).

Muistathan ilmoittaa lennon myöhästymisestä myös hotellillesi sekä lentokenttäkuljetuksesta vastaavalle taholle. Lennon myöhästyminen on valitettavasti tavallista, mutta tällaisella hyvällä ennakkosuunnittelulla sen tuottamat haitat voidaan minimoida.

Korvauksen hakeminen käyttäen korvauspalvelua

Lentokorvauksien hakemiseen erikoistuneet palvelut tarjoavat helppoa apua niille, jotka haluavat hakea korvauksia lennon myöhästymisen tai peruuntumisen vuoksi. Nämä palvelut hoitavat korvaushakemuksen alusta loppuun ja perivät saadusta korvauksesta 25-30% palkkion. Esimerkiksi, jos olet oikeutettu 600€ korvaukseen ja palvelun palkkio on 25%, sinulle jää käteen 450€.

Korvauspalvelut toimivat siten, että ne tekevät lainmukaisen korvaushakemuksen lentoyhtiölle puolestasi. Hakemuksen tekemiseen tarvitaan lennon tiedot sekä valtakirja. On tärkeää muistaa, että palvelut eivät voi hakea korvauksia esimerkiksi ylimääräisistä yöpymisistä tai kyydeistä – nämä kulut täytyy hakea lentoyhtiöltä erikseen.

Korvauspalvelun käyttö on helppoa ja yksinkertaista:

 1. Siirry korvauspalvelun sivulle
 2. Täytä ilmainen hakemus
 3. Tarkista mahdollisuutesi korvaukseen

Vaikka palkkio voi tuntua suurelta, palvelut tekevät kaiken työn puolestasi. Kokeileminen on riskitöntä, sillä maksat vain, jos korvaus myönnetään.

Airhelp kokemuksia: Alan johtavia yrityksiä

Airhelp on saanut paljon kiitosta korvauspalveluidensa käyttäjiltä. Trustpilot-sivustolla yhtiön arvosana on vakuuttava 9,1/10, mikä perustuu yli 320 eri arvosteluun. Käyttäjät ovat olleet tyytyväisiä palvelun sujuvuuteen ja ammattimaisuuteen.

Negatiivisia palautteita on saatu lähinnä pitkistä odotusajoista ja tapauksista, joissa korvauksia ei ole myönnetty. On kuitenkin tärkeä huomata, että pitkä odotusaika voi johtua lentoyhtiöiden viivyttelystä, eikä välttämättä itse Airhelp-palvelusta.

Ajoittaiset ruuhkat voivat myös lisätä odotusaikoja, erityisesti silloin kun hakemuksia on paljon. Tästä huolimatta, Airhelp on vakiinnuttanut asemansa yhtenä lentokorvauspalveluiden johtavana yrityksenä.

airhelp
 • Suosituin palvelu
 • Ei riskiä hakemisessa
 • Vaivaton ja helppo

AirHelp on johtava palvelu lentomatkustajien oikeuksien toteuttamisessa. Se auttaa matkustajia saamaan korvauksia myöhästyneistä, peruutetuista tai ylibuukatuista lennoista yli 35 eri maassa. Voir riskittää tarkistaa oikeutesi korvaukseen.

Lentokorvauksen hakeminen itse

lennon myöhästyminen korvaus
Korvausten saaminen myöhästyneestä lennosta ei ole vaikeaa.

Myöhästyikö lentosi yli kolme tuntia tai peruuntuiko se kokonaan? Vai oliko lento kenties ylivarattu?

Jos vastasit kyllä ja lennostasi on kulunut 1-3 vuotta, sinulla on mahdollisuus saada rahallista korvausta. Korvauksen suuruus riippuu myöhästymisen kestosta sekä siitä, tapahtuiko lento EU-alueella (lisätietoja kappaleessa ”Kuinka paljon voin saada korvausta?”).

Seuraa seuraavia ohjeita saadaksesi korvauksesi:

 1. Ota yhteys lentoyhtiöösi tai matkapaketin myyjään ja pyydä heiltä myöhästymistodistus (Flight Delay Certificate).
 2. Selvitä korvauskelpoisuus. Tarkista myöhästymistodistuksesta lentoyhtiön antama myöhästymisen syy ja vertaa sitä omiin kokemuksiisi. Kaikki todisteet auttavat, mukaan lukien videot ja ääninauhoitteet.
 3. Tee valitus lentoyhtiölle, vaadi korvausta ja liitä valitukseen valokuva tai kuvankaappaus myöhästymistodistuksestasi sekä ”Lentomatkustajan oikeudet EU:n valituslomake” (etsi Googlesta).
 4. Valmistaudu mahdolliseen vastustukseen. Lentoyhtiö saattaa kieltäytyä korvausvaatimuksista. Jos näin käy, jatka ohjeiden seuraamista.
 5. Ota yhteyttä kuluttajaneuvontaan. Heiltä saat apua ja luvan viedä asia kuluttajariitalautakuntaan.
 6. Vie asia kuluttajariitalautakuntaan, kun olet saanut luvan kuluttajaneuvonnasta.

On hyvä pitää mielessä, että lentoja myöhästyy jatkuvasti, joten tilanteesi ei ole poikkeuksellinen. Ei kannata siis tuhlata energiaa turhaan valittamiseen, vaan pitää viestien sävy asiallisena. Lisää aiheesta voit lukea Kuluttaja- ja kilpailuviraston -sivuilta.

Muista pyytää korvaus myös muista vahingoista

On tärkeää huomioida, että lennon myöhästymisestä tai peruuntumisesta voi aiheutua muitakin kuluja kuin itse lentolipun hinta. Tällaisia ovat esimerkiksi kulut, jotka syntyvät vaihtoehtoisista matkajärjestelyistä, kuten bussi-, juna- tai vuokra-automatkoista.

Säilytä kaikki kuitit ja muut todisteet näistä kuluista, sillä ne voivat olla korvattavissa lentoyhtiön toimesta. On hyvä muistaa, että korvauspalvelut auttavat pääsääntöisesti vakiokorvausten hakemisessa, mutta ylimääräiset kustannukset on useimmiten haettava suoraan lentoyhtiöltä.

Lennon viivästymisestä saatu korvaus: henkilökohtainen kokemus

Sattuipa kerran, että lentomme myöhästyi yli 9 tuntia. Palattuamme lomalta, tein selvityksen ja huomasin, että meillä oli oikeus korvauksiin. Tein valituksen lentoyhtiölle, mutta saimme kielteisen vastauksen. He väittivät, että myöhästymisen syynä oli henkilökunnan jäsenen sairastuminen ja tekninen vika, joita ei olisi voinut välttää.

Väitimme vastaan ja kysyimme, joudummeko viemään asian kuluttajariitalautakuntaan. Saimme jälleen kielteisen vastauksen, joten otimme yhteyttä kuluttajalautakuntaan. He kannustivat meitä viemään asian eteenpäin.

Kolmen kuukauden kuluttua lentoyhtiö tarjosi korvaukseksi lahjakorttia, mutta vaadimme korvauksen rahana. Lopulta lentoyhtiö suostui ja saimme korvauksen.

Tarinan opetus on, että oikeuksien vaatiminen kannattaa, vaikka prosessi olisi pitkä ja haastava. Tämän kokemuksen jälkeen päätin kuitenkin, että jatkossa käytän korvauspalvelua säästyäkseni isolta vaivalta.

Kuinka paljon voin saada korvausta lennon myöhästymisestä?

korvauksen suuruus
Kuvankaappaus Kuluttaja- ja kilpailuviraston -sivuilta.

Kun lentosi on yli 3 tuntia myöhässä aikataulusta, saatat olla oiketutettu rahalliseen korvaukseen. Oheinen kuvankaappaus auttaa sinua hahmoittamaan, minkälaisen korvauksen voit saada.

Milloin en ole oikeutettu korvaukseen? (poikkeukselliset olosuhteet)

Matkustaja ei ole oikeutettu korvauksiin, jos viivästys tai peruuntuminen johtuu poikkeuksellisista olosuhteista, kuten huonosta säästä, turvallisuusriskeistä tai lakoista.

Tekniset viat eivät yleensä kelpaa perusteeksi korvausten eväämiselle.

Jos lentoyhtiö kieltäytyy korvauksista vedoten poikkeuksellisiin olosuhteisiin, kannattaa asia viedä eteenpäin – yhtiöt saattavat vedota näihin syihin välttääkseen korvaukset.

Ylivarattu eli ylibuukattu lento oikeuttaa myös korvauksiin

Ylibuukatulla lennolla voit olla oikeutettu korvauksiin, mikäli et suostu lentoyhtiön tarjoukseen luopua paikastasi vapaaehtoisesti. Lentoyhtiöt tarjoavat usein alhaisia korvauksia paikkansa luovuttaville.

Jos kuitenkin päätät hyväksyä tarjouksen, muista neuvotella paremmasta korvauksesta viitaten mahdolliseen vakiokorvaukseen. Huomaa, että oikeutesi vaatia lisäkorvauksia raukeaa, jos hyväksyt lentoyhtiön tarjouksen.

Lentomatkustajan oikeudet

lentomatkustajan oikeudet
Kuvankaappaus Kuluttaja- ja kilpailuviraston -sivuilta.

Lentomatkustajalla on tiettyjä oikeuksia Euroopan Unionissa. Oheinen kuvankaappaus selventää sinun oikeuksiasi myöhästymistapauksessa. Voit katsoa Europe.eu -sivustolta, koskeeko oikeudet sinun lentoasi.

Yhteenveto

Lennon viivästymisestä tai peruuntumisesta johtuvien korvausten hakeminen voi tuntua haastavalta, mutta tuntemalla omat oikeutesi ja olemalla aktiivinen, voit saada ansaitsemasi korvaukset. Ylibuukattujen lentojen tai poikkeuksellisten olosuhteiden tapauksissa korvauksen saaminen voi olla monimutkaisempaa, mutta myös niissä omien oikeuksien vaatiminen on tärkeää.

Jos et halua käyttää aikaa korvausten hakuprosessiin, voi apuna käyttää korvauspalveluita.

Muista kuitenkin, että tässä kirjoituksessa esitellyt tiedot saattavat muuttua ajan kuluessa. Tarkista siis aina ajantasaiset tiedot Kilpailu- ja kuluttajaviraston sivuilta.

Toivomme, että tämä kirjoitus auttaa sinua korvausten hakuprosessissa ja oikeudenmukaisen korvauksen saamisessa.

Usein kysytyt kysymykset

Mitä tarkoitetaan vakiokorvauksella lentoviivästyksen yhteydessä?

Vakiokorvaus on EU:n asetuksen mukainen korvaussumma, joka määräytyy lennon pituuden ja viivästysajan mukaan. Se voi olla 250-600 euroa.

Voinko saada korvauksia, jos lento on ylibuukattu?

Kyllä, olet oikeutettu korvauksiin ylibuukatussa lennossa, kunhan et hyväksy lentoyhtiön tarjoamaa vapaaehtoista luopumisvaihtoehtoa.

Mitkä tekijät voivat johtaa siihen, että en ole oikeutettu korvaukseen?

Korvaus voidaan evätä, jos lentoviivästys tai peruuntuminen johtuu poikkeuksellisista olosuhteista, kuten huonosta lentosäästä tai lakosta, jotka lentoyhtiö ei olisi voinut välttää.

Etusivu » Matkailu » Lennon myöhästyminen korvaus – Hae rahallinen korvaus