Lennon myöhästyminen ja korvaus – Näin haet lentokorvauksen

Jätä kommentti

Olipa kyseessä liike- tai lomamatka, lennon myöhästyminen ja korvauksen hakeminen on epämieluisa lisä päiväjärjestykseen. Pahimmillaan lennon myöhästymisestä ilmoitetaan vasta lentokentällä ja soppa on valmis. Voit hakea lentokorvauksen jopa kolmen vuoden sisällä lennosta, mutta suosittelemme hakemaan korvauksia heti kun mahdollista. Jatka lukemista tai tarkista oikeutesi korvauksiin vaikka heti.

Tässä kirjoituksessa esitetyt tiedot korvauksista ja muista säännöistä voivat muuttua. Tarkista ajankohtaiset tiedot aina Kilpailu- ja kuluttajaviraston sivuilta.

Ensitoimet lennon myöhästymisessä

myöhästynyt lento
Lennon myöhästyminen on uuvuttava kokemus

Myöhästymistapauksessa olet oikeutettu huolenpitoon lentoyhtiön puolelta. Huolenpitoon kuuluu esimerkiksi ruokailu (yleensä ateriakuponkien muodossa). Jos myöhästyminen tapahtuu sellaisessa paikassa, että yöpyminen on pakollista, tulee sinulle tarjota hotelli ja kuljetukset.

Vinkki #1:

Kysy miksi lento myöhästyy. Pyri saamaan mahdollisimman tarkka vastaus. Älä tyydy ympäripyöreisiin vastauksiin. Tästä voi olla apua myöhemmin korvausten saamisessa.

Vinkki #2:

Laita ylös kellonajat, jolloin pääset koneeseen sisälle ja ulos.

Vinkki #3:

Älä allekirjoita, tai hyväksy mitään sopimuksia, joilla luovut mahdollisuudestasi hakea lisäkorvauksia.

Pitkästä viivästyksestä saat myös mahdollisesti vakiokorvauksen eli rahaa. Tässä kirjoituksessa perehdytään sen saamiseen.

Jos myöhästyminen on yli 5 tuntia, voit valita haluatko peruuttaa lennon kokonaan ja saada siitä hyvityksen kokonaisuudessaan (Lue lisää kirjoituksen kohdasta ”Lentomatkustajan oikeudet”).

Muista ilmoittaa myöhästymisestä hotellillesi ja lentokenttäkuljetuksen järjestävävälle taholle. Lentojen myöhästyminen on normaalia, joten sen ei pitäisi olla sen suurempi ongelma.

Lentokorvauksen hakeminen itse

lennon myöhästyminen korvaus
Korvausten saaminen myöhästyneestä lennosta ei ole vaikeaa

Myöhästyikö lentosi yli 3 tuntia tai peruuntuiko se kokonaan, vai oliko se kenties ylivarattu?

Jos vastasit kyllä ja lennostasi on noin 1-3v aikaa, voit saada rahaa korvaukseksi.

Rahamäärä riippuu myöhästymisen kestosta ja siitä, oliko lento EU-alueella (katso kohta ”Kuinka paljon voin saada korvausta?”).

Ota ensin yhteys lentoyhtiöösi / matkapaketin myyjään ja pyydä myöhästymistodistus (englanniksi Flight Delay Certificate).

Selvitä oikeuttaako myöhästymisen syy korvauksiin. Myöhästymistodistuksessa on lentoyhtiön antama syy. Muistele myös mitä lentoyhtiö / henkilökunta kertoi sinulle tapahtumapäivänä. Kaikki todisteet ovat plussaa (esimerkiksi video tai ääninauhoite).

Tee lentoyhtiölle valitus (esimerkiksi sähköpostilla), jossa vaadit korvauksia. Tee valituksessasi selväksi kaikki tarvittavat tiedot lennostasi. Liitä valitukseesi valokuva / kuvankaappaus myöhästymistodistuksestasi ja ”Lentomatkustajan oikeudet EU:n valituslomake”.

Valmistaudu siihen, että lentoyhtiö kieltäytyy kaikista vaatimuksista. Jatka lukemista, jos vaatimuksesi tyrmättiin.

Ota yhteyttä kuluttajaneuvontaan. Sieltä saat apua, sekä luvan asian viemiseen kuluttajariitalautakuntaan. Asiaasi ei voida viedä eteenpäin ellet kysy ensin apua kuluttajaneuvonnasta.

Kun olet saanut luvan kuluttajaneuvonnasta, voit viedä asian kuluttajariitalautakuntaan.

On hyvä pitää mielessä, että lentoja myöhästyy jatkuvasti, joten tilanteesi ei ole poikkeuksellinen. Ei kannata siis tuhlata energiaa turhaan riehumiseen, vaan pitää viestien sävy asiallisena. Lisää aiheesta voit lukea Kuluttaja- ja kilpailuviraston -sivuilta.

Palvelut lentokorvauksien saamiseen

Korvausten hakeminen on osoittautunut myös hyväksi bisnekseksi ja alalle on tullut monia yrityksiä. Palvelut hoitavat papereiden täyttelyn ja korvausten hakemisen puolestasi palkkiota vastaan. Palkkion suuruus on noin 25-30% riippuen yhtiöstä. Yleensä hakemuksen tekeminen on riskitöntä, ja maksat vasta saadusta korvauksesta.

Kuvitellaan, että olet oikeutettu 600€ maksimikorvaukseen, käyttäessäsi esimerkiksi Peruutetutlennot -palvelua, he ottavat siitä 25%+alv osuuden eli noin 186€. Sinulle jää siis 600€ korvauksesta 414€ käteen. Jos tämä ei sinua haittaa, suosittelemme käyttämään tälläistä palvelua.

Korvauksen hakeminen on kuitenkin suhteellisen helppoa myös itse, joten mikäli säästö kiinnostaa, kannattaa se tehdä itse.

Miten korvauspalvelut toimivat?

Yhtiö auttavat sinua saamaan vakiokorvauksen. Korvauspalvelut siis tekevät lainmukaisen korvaushakemuksen lentoyhtiölle. Jos et ole varma oikeuksistasi, voit ottaa yhteyttä palvelun asiakastukeen ja kysyä apua. Korvauspalvelu tarvitsee hakemuksen tekemiseksi sinulta vain tiedot lennosta, sekä valtakirjan.

Muista, että muut kulut, kuten kyydit ja ylimääräiset yöpymiset viivästyksen johdosta, täytyy hakea lentoyhtiöltä erikseen. Niiden hakemisessa korvausyhtiö ei voi auttaa.

Jos et jostain syystä halua tai jaksa tehdä korvaushakemuksia itse, voit hakea korvaukset näiden palveluiden avulla. Seuraa vaiheita, niin pääset alkuun.

Näin haet korvauksen lennon myöhästymisestä korvauspalvelulla:

1. Siirry Peruutetulennot sivustolle
2. Täytä ilmainen hakemus
3. Tarkista mahdollisuutesi korvaukseen

Jos olet oiketettu korvauksiin, korvauspalvelu ottaa toteutuneesta korvauksesta 25% palkkion. Tämä voi kuulostaa paljolta, mutta toisaalta he tekevät kaiken voitavansa korvauksiesi eteen. Ja jos et ollut muutenkaan hakemassa korvauksia, kaikki on pelkkää plussaa. Varsinkin, kun kokeilemisessa ei ole riskiä.

Airhelp kokemuksia

Monet käyttäjistä ovat olleet tyytyväisiä palveluun. Trustpilot -sivustolla Airhelpillä on 9,1 / 10 -arvosana. Arvosana perustuu yli 320 eri arvosteluun. Negatiiviset palautteet liittyivät usein pitkään odotteluun ja tapauksiin, jossa korvauksia ei ollut myönnetty. Pitkä odotteluaika tosin voi johtua muusta kuin kyseisestä palvelusta. Lentoyhtiöt saattavat viivytellä asioiden käsittelyä. Palvelussa voi olla myös ruuhkaa, jos hakemuksia on paljon.

Muista pyytää korvaus myös muista vahingoista

Muista laittaa talteen kaikki kuitit ja vastaavat, jotta voit pyytää korvauksia myös muista vahingoista joita myöhästyminen aiheuttaa. Niitä voi olla esimerkiksi liikkumisesta syntyneet kulut, kuten bussimatkat, junamatkat ja vuokra-auto.

Kirjoittajan henkilökohtainen kokemus

Sattuipa kerran niin, että lentomme myöhästyi yli 9 tuntia. Saimme kentällä huolenpitoa, joka koostui aterialipuista. Kun vihdoin pääsimme koneeseen, pahoitteli kapteeni tapahtunutta ja kertoi myöhästymisen johtuneen tyhjentyneestä renkaasta. Kaikki korjattiin ja pääsimme turvallisesti matkaan.

Loman jälkeen selvitin mikä on sallittava syy myöhästymiselle ja mistä pitää korvata matkustajille. Tulin siihen tulokseen, että olemme oikeutettuja rahalliseen korvaukseen, joten tein valituksen lentoyhtiölle ja pyysin vakiokorvausta myöhästymiseen vedoten.

Sain vastauksen, että lento myöhästyi henkilökunnan jäsenen sairastumisesta ja jarruongelmasta. Lentoyhtiö eväsi siis kaikki korvaukset ja sanoi, että myöhästymistä ei olisi voinut välttää vaikka kaikki toimenpiteet olisi tehty. Päätökseen oli myös liitetty joitain EU:n lakipykäliä, jotka eivät suoranaisesti tapaukseen liittyneet.

Lähetin lentoyhtiölle takaisin viestin, jossa totesin etteivät nämä syyt poista korvausvastuuta ja kysyin, että tuleeko korvausta, vai etenemmekö kuluttajariitalautakuntaan?

Sain jälleen kielteisen vastauksen, jossa toistettiin aiempien viestien sisältö.

Otin yhteyttä kuluttajalautakuntaan, jossa näytettiin vihreää valoa kuluttajariitalautakunnalle. Kului kolme kuukauta ja sain vastauksen lentoyhtiöltä.

He olivat valmiita korvaamaan meille vahingon lahjakortilla. Kieltäydyin tästä ja pyysin korvauksen rahana. Seuraavassa viestissä kysyttiinkin jo tilinumeroa ja rahaa alkoi tulemaan. Homma oli täten selvä.

Tarinan opetus oli se, että älä epäröi vaatia oikeuksiasi.

Kuinka paljon voin saada korvausta lennon myöhästymisestä?

Kun lentosi on yli 3 tuntia myöhässä aikataulusta, saatat olla oiketutettu rahalliseen korvaukseen. Seuraava kuvankaappaus auttaa sinua hahmoittamaan, minkälaisen korvauksen voit saada.

korvauksen suuruus
Kuvankaappaus Kuluttaja- ja kilpailuviraston -sivuilta.

Milloin en ole oikeutettu korvaukseen? (poikkeukselliset olosuhteet)

Korvauksiin matkustaja ei ole oikeutettu, jos tapaus johtuu niin sanotusti poikkeuksellisista olosuhteista. Tämä tarkoittaa tilannetta, jossa lentoyhtiö ei olisi voinut välttää viivästystä kaikista toimenpiteistä huolimatta. Poikkeuksellinen olosuhde voi olla esimerkiksi epäkelpo lentosää, turvallisuusriski tai lakko. Tekninen vika ei yleensä riitä syyksi evätä korvauksia.

Jos sinulta evätään lentoyhtiön puolelta kaikki korvaukset poikkeuksellisiin olosuhteisiin vedoten, älä luovuta heti! Lentoyhtiöt yrittävät kaikkensa, jotta sinä vain antaisit asian olla.

Ylivarattu eli ylibuukattu lento oikeuttaa myös korvauksiin

Olet oikeutettu korvauksiin myös ylibuukatussa lennossa, kunhan et vain tartu lentoyhtiön tarjouksiin luovuttaa paikkaasi vapaaehtoisesti. Lentoyhtiö tarjoaa usein heikkoja korvauksia paikkansa luovuttaville.

Jos haluat tarttua lentoyhtiön tarjoukseen, muista neuvotella korkeampaa korvausta muistuttamalla vakiokorvauksen suuruudesta kyseisessä tapauksessa (katso kirjoituksen kohta ”Kuinka paljon voin saada korvausta?”). Muista myös, että menetät valitusoikeutesi jälkikäteen, kun hyväksyt lentoyhtiön tarjouksen.

Lentomatkustajan oikeudet

Lentomatkustajalla on tiettyjä oikeuksia Euroopan Unionissa. Alla oleva kuvankaappaus selventää sinun oikeuksiasi myöhästymistapauksessa. Voit katsoa Europe.eu -sivustolta, koskeeko oikeudet sinun lentoasi.

lentomatkustajan oikeudet
Kuvankaappaus Kuluttaja- ja kilpailuviraston -sivuilta.

Yhteenveto

Tämän kirjoituksen tarkoituksena on auttaa sinut alkuun korvaustenhakuprosessissa. Tieto perustuu omiin kokemuksiin ja havaintoihin kirjoitushetkellä. Suunnitellessasi uutta matkaa, lukaise kirjoituksemme edullisten matkojen löytämisestä.

Oletko hakenut korvauksia myöhästyneistä lennoistasi? Käytitkö korvauksen hakemiseen jotain palvelua, vai teitkö hakemuksen itse? Kerro kokemuksiasi ja ongelmiasi kommenttikentässä, niin voit auttaa muita lukijoita.


Etusivu » Matkailu

Jätä kommentti