Sijoittaminen Legoihin: Onko LEGO-palikat paras sijoitus?

Tiesitkö, että joidenkin avaamattomien Lego-rakennussarjojen hinnat ovat nousseet vuosien saatossa hurjiin lukemiin? Cloud City -pakkaus on yksi niistä. Kyseinen pakkaus julkaistiin vuonna 2003, ja sitä myytiin kauppojen hyllyillä noin 100 euron hintaan. Nyt kyseisen pakkauksen arvo on avaamattomana noin 6500 euroa. Prosenteissa katsottuna tämän pakkauksen arvo on siis noussut yli 4000 prosenttia.

Jokaisen Lego-pakkauksen arvo ei tietenkään nouse yhtä hyvin, mutta keskimäärin avaamattomien pakkauksien arvot ovat nousseet 12 prosentin vuosivauhtia. Sijoituksena Lego-rakennussarjat ovat siis olleet jopa kultaa parempia.

hobbyhall
 • Kattava valikoima
 • Edulliset hinnat
 • Helppo tilata
amazon de
 • Huikeita LEGO-tarjouksia
 • Yleensä ilmainen toimitus
 • Toimitus yleensä 1-4 päivää

Saksan Amazonista voi löytää erinomaisia Lego-tarjouksia seuraamalla alennusmyyntejä ja erityiskampanjoita. Lisäksi, asiakasarvostelut ja tuotekategoriat voivat auttaa löytämään korkealaatuisia ja suosittuja Lego-settejä edulliseen hintaan.

Hyvä tietää: Tämä teksti on tarkoitettu yleiseksi informaatioksi Lego-sijoittamisesta, eikä se ole sijoitussuositus tai -neuvo. Jokaisen sijoittajan tulee tehdä omat tutkimuksensa ja harkintansa ennen sijoituspäätöksen tekemistä.

Miksi LEGO-pakkauksen arvo voi nousta?

Lego 10123 – Cloud City

Legolla on pitkä historia suosittujen rakennussarjojen valmistamisesta. Sekä aikuiset että lapset rakastavat tätä merkkiä. Miljoonat fanit pitävät Legoja ainoana oikeana rakennussarjana. Aivan kuten keräilykortit, Matchbox-pikkuautot tai vaikka Muumimukit, joidenkin keräilyesineiden arvo kasvaa ajan myötä. Arvonnousuun vaikuttavat esimerkiksi harvinaisuus ja kysyntä.

Lego-sarjojen arvo voi nousta eri tavoin. Parhaimpia sarjoja ovat Star Wars, Creator ja muut harvinaiset teemat. Yleensä suuremmat pakkaukset, jotka kiinnostavat myös aikuisia, ovat hyviä sijoituskohteita.

Mitä tapahtuu, kun LEGO-pakkaus poistuu tuotannosta?

Suurin Lego-pakkauksen arvoa nostava tekijä on pakkauksen poistuminen tuotannosta (englanniksi ’retire’). Kun pakkaus on poistunut tuotannosta, kuluu yleensä 1-3 vuotta ennen kuin sen arvo alkaa nousta. Tämä johtuu siitä, että kaupat myyvät viimeisetkin kappaleet pois varastoistaan, minkä jälkeen avaamattomista paketeista tulee harvinaisia.

LEGO sijoitus – plussat ja miinukset

lego millenium falcon
Lego 10179 pakkauksen arvo on noussut huomattavasti

Ennen kuin säntäät kauppaan ostamaan Lego-paketteja, pidä mielessä muutama seikka. Olemme listanneet tärkeimpiä plussia ja miinuksia tästä harrastuksesta.

Plussat:

 • Kuka tahansa voi ostaa Legoja sijoitusmielessä.
 • Arvo voi nousta huomattavasti.
 • Lego-rakennussarjan voi koota tai antaa lahjaksi, jos se ei tuota haluttua tuottoa.

Miinukset:

 • Sijoituksen arvo voi laskea (esimerkiksi uudelleenjulkaisun myötä).
 • Pakkaus voi vaurioitua, jolloin sen arvo laskee.
 • Säilyttäminen vie huomattavan määrän tilaa.

Suurimmat riskit LEGO-sijoittamisessa

Lego-sijoittamisessa on monia riskejä, ja yksi merkittävimmistä on kyky ennustaa, mitkä setit tulevat olemaan harvinaisia ja suosittuja tulevaisuudessa. Eri sarjojen ja settien kysyntä voi vaihdella suuresti, ja sen ennustaminen voi olla monimutkaista. Yksittäisen setin suosio voi riippua monista tekijöistä, kuten sen aiheesta, osien määrästä tai mukana tulevista minifiguureista.

Lego-settien uudelleenjulkaisu on toinen riski. Lego on tunnettu siitä, että se julkaisee uusia versioita vanhoista suosituista seteistä. Tämä voi laskea alkuperäisen setin arvoa merkittävästi, koska keräilijät saattavat haluta uudemman version, joka on usein parempi kuin alkuperäinen.

Lego-settien säilyttäminen on haastavaa. Ne vievät huomattavasti tilaa, erityisesti suuret setit. Oikeiden säilytysolosuhteiden luominen on tärkeää, sillä Lego-settien pakkaukset voivat vaurioitua helposti. Esimerkiksi kosteus, valo tai lämpötilan vaihtelut voivat vahingoittaa pakkausta ja laskea setin arvoa. Keräilijät arvostavat usein käyttämättömiä ja hyvässä kunnossa olevia settejä.

Mistä ostaa LEGO-pakkaukset halvalla?

Paras tapa tehdä Lego-sijoituksia on seurata tarkasti kauppojen alennusmyyntejä. Toimi nopeasti, sillä suosituimmat setit myydään loppuun nopeasti. Alennuksia, jotka ovat 30-50% välillä, voi pitää hyvinä. Edullisia Lego-settejä voi löytää myös verkosta, esimerkiksi Amazon.de-verkkokaupasta. Amazon.de tarjoaa usein lisäksi ilmaisen toimituksen, kun heidän itse toimittamiaan tuotteita. Voit tarkistaa uusimmat Lego-tarjoukset Saksan Amazonista tästä.

Kotimaisista verkkokaupoista voi löytää joitakin Lego-settejä edullisesti alennusmyyntien aikana. Kannattaa pitää silmällä myös kauppapaikkoja kuten Tori.fi ja Huuto.net.

Miten myydä LEGO-pakkauksia?

Lego-pakkauksien myynti ei ole monimutkaista, mutta se vaatii jonkin verran aikaa. Yksi parhaista paikoista myydä omia Lego-settejäsi on kauppapaikat, kuten Tori.fi ja Huuto.net. Hinnoittelussa on tärkeää seurata markkinahintoja. Jos haluat myydä setin nopeasti ja tarjolla on paljon vastaavia settejä, voit asettaa hinnan hieman markkinahintaa alhaisemmaksi. Toisaalta, jos kyseessä on harvinainen Lego-setti, voit pyytää siitä korkeampaa hintaa.

Hintavertailussa voit hyödyntää esimerkiksi eBayn ja Bricklink-sivuston tarjoamaa tietoa. Nämä sivustot voivat antaa hyvän käsityksen siitä, mitä ihmiset ovat valmiita maksamaan tietyistä Lego-seteistä. Muista kuitenkin, että lopullinen myyntihinta riippuu aina ostajasta ja hänen valmiudestaan maksaa pyydetty hinta.

Yhteenveto LEGO sijoittamisesta

Lego-sijoittaminen voi olla kannattavaa, mutta se vaatii huolellista suunnittelua ja tutkimusta. Jos harkitset Lego-pakkauksen ostamista sijoitusmielessä, on tärkeää ensin tarkistaa sen haluttavuus verkossa. Älä siis osta mitä tahansa, vaan tee huolellista taustatyötä. Bricklink.com on hyvä sivusto, josta voit selvittää Lego-pakkauksien arvoja.

Vaikka Lego-sijoittaminen onkin viime vuosina ollut yllättävän kannattavaa verrattuna esimerkiksi osakkeisiin, tulee ottaa huomioon, että Lego-settien ostaminen, varastoiminen ja myyminen vaatii enemmän vaivaa kuin perinteiset sijoituskohteet.

On tärkeää muistaa, että kaikki tässä kirjoituksessa esitetyt Lego-pakkauksien arvot ovat kirjoitushetkellä voimassa olevia, ja hinnat voivat muuttua ajan kuluessa. Lego-sijoittaminen on siis jatkuvasti elävä prosessi, joka vaatii huolellista seurantaa ja päivitystä.

Usein kysytyt kysymykset

Mitkä ovat suurimmat riskit Lego-sijoittamisessa?

Suurimmat riskit liittyvät arvonmääritykseen, eli siihen, mitkä setit ovat tulevaisuudessa haluttuja ja harvinaisia. Uudelleenjulkaisut voivat laskea alkuperäisten pakkausten hintoja. Lisäksi Lego-settien säilyttäminen vie tilaa ja setit tai niiden pakkaukset voivat vaurioitua.

Miten Lego-settien arvoa voi seurata?

Lego-settien arvoa voi seurata esimerkiksi Bricklink.com-sivuston avulla, joka tarjoaa tietoa seteistä ja niiden markkinahinnoista.

Miten Lego-pakkauksia voi myydä?

Lego-pakkauksia voi myydä useilla verkkokauppapaikoilla, kuten Tori.fi tai Huuto.net. Hinnoittelussa on hyvä ottaa huomioon setin harvinaisuus ja markkinahinta.

Etusivu » Talous » Sijoittaminen Legoihin: Onko LEGO-palikat paras sijoitus?