Sijoittaminen Legoihin – Onko LEGO-palikat parempi sijoitus kuin osakkeet?

Jätä kommentti

Tiesitko, että joidenkin avaamattomien Lego-rakennussarjojen hinnat ovat kohonneet vuosien saatossa hurjiin lukemiin? Legon Taj Mahal -pakkaus on yksi niistä. Kyseinen pakkaus julkaistiin vuonna 2008 ja sitä myytiin kauppojen hyllyillä noin 300€ hintaan. Nyt kyseisen pakkauksen arvo on avaamattomana noin 2000€. Prosenteissa katsottuna tämän pakkauksen arvo on noussut siis yli 500%.

Jokaisen Lego-pakkauksen arvo ei tietenkään nouse yhtä hyvin, mutta keskimäärin avaamattomien pakkauksien arvot ovat nousseet 12% vuositahtia. Sijoituksena lego-rakennussarjat ovat siis olleet jopa kultaa parempia.

Miksi arvo nousee?

lego taj mahal hinta
Lego 10189 Taj Mahal

Legolla on pitkä historia suosittujen rakennussarjojen valmistamisesta. Niin aikuiset, kuin lapsetkin rakastavat tätä merkkiä. Miljoonat fanit pitävät Legoja ainoana oikeana rakennussarjana. Aivan kuten keräilykortit, Matchbox-pikkuautot tai vaikka Muumimukit, joidenkin keräilyesineiden arvostus kasvaa ajan myötä. Arvonnousuun vaikuttaa esimerkiksi harvinaisuus ja kysyntä.

Lego-sarjojen arvo voi nousta eri tavalla. Halutuimpia sarjoja ovat Star Wars, Creator ja muut harvinaiset teemapakkaukset. Yleensä isommat pakkaukset, jotka kiinnostavat myös aikuisia ovat parhaita sijoituskohteita.

Pakkaus poistuu tuotannosta

Suurin Lego-pakkauksen arvoa nostava tekijä on pakkauksen poistuminen tuotannosta (englanniksi retire). Kun pakkaus on poistunut tuotannosta, menee yleensä 2 – 5 vuotta, että arvo lähtee nousuun. Tämä johtuu siitä, että kaupat myyvät viimeisetkin kappaleet pois varastoista ja avaamattomista paketeista tulee harvinaisia.

Lego sijoitus – hyvät ja huonot puolet

Ennenkuin säntäät kauppaan ostamaan Lego-paketteja, pidä mielessä muutama seikka. Olemme listanneet tärkeimpiä plussia ja miinuksia tästä harrastuksesta.

Plussat
+ Kuka tahansa voi ostaa Legoja sijoitusmielessä
+ Arvo voi nousta huomattavasti
+ Legon voi rakentaa tai antaa lahjaksi, jos se ei tuota haluttua tulosta

Miinukset
– Sijoituksen arvo voi laskea
– Pakkaus voi vaurioitua, jolloin sen arvo laskee
– Vie huomattavan määrän tilaa

lego millenium falcon hinta
Lego 10179 pakkauksen arvo on kirjoitushetkellä yli 3400€

Mistä ostaa?

Ehdottomasti paras tapa tehdä Lego sijoitus, on pitää silmällä kauppojen alennusmyyntejä. Ole nopea, sillä halutut pakkaukset menevät nopeasti. Noin 30-50% alennusta voi pitää yleisesti hyvänä. Edullisia Lego-pakkauksia voit löytää myös netistä mm. Amazon.de -verkkokaupasta. Kun tilaat Amazon.de itsensä toimittamia tuotteita yli 39,00€ arvosta, saat ilmaisen toimituksen. Jos haluat lisää Amazonista, lue näppärät Amazon ohjeemme.

Tästä voit vielä kurkata uusimmat Lego tarjoukset Saksan Amazonista.

Kotimaisista verkkokaupoista voit löytää joitain pakkauksia edullisesti alennusmyyntien aikaan. Pidä silmällä myös kauppapaikkoja, kuten Tori ja Huuto.

Miten myydä?

Lego-pakkauksien myyminen ei ole vaikeaa, mutta se vie aikaa. Parhaita paikkoja myydä omia pakkauksia, on kauppapaikat, kuten Tori ja Huuto. Kun laitat pakkauksen myyntiin, muista hinnoitella se markkinahinnan mukaan. Jos tarjontaa on paljon ja haluat myydä nopeasti, laita hinta markkinatason alle. Jos pakkaus on harvinainen, voit pyytää siitä enemmän. Käytä hintavertailuun esimerkiksi eBay-kauppapaikkaa ja katso mitä pakkauksesta pyydetään siellä toimituskulujen kera. Voit katsoa harvinaisia Lego-pakkauksia eBaysta klikkaamalla tästä.

Yhteenveto

Jos haluat ostaa LEGO-pakkauksen sijoitusmielessä, tarkista sen haluttavuus ensin netistä. Älä siis osta mitä tahansa, vaan tee taustatyötä. bricklink.com -nettisivu on kätevä paikka selvittää Lego-pakkauksien arvoja.

Kun Legoja vertaa osakkeisiin ja muihin sijoituskohteisiin, on niihin sijoittaminen ollut viimevuosina yllättävän kannattavaa. Niiden ostaminen, varastoiminen ja myyminen on toisaalta kuitenkin huomattavasti vaivalloisempaa.

Huomaathan, että kaikki tässä kirjoituksessa esitetyt Lego-pakkauksien arvot pitivät paikkaansa kirjoitushetkellä. Esitetyt hinnat voivat olla siis tällä hetkellä jotain täysin muuta.

Omistatko jotain harvinaisia Lego pakkauksia sijoitusmielessä? Kerro kokoelmasi helmi kommenteissa!


Etusivu » Raha

Jätä kommentti