Kuvakaappaus – Windows, Mac, Android ja Samsung

Kuvakaappaus on erittäin kätevä keino tallentaa näytöllä olevat tiedot nopeasti ja helposti sekä tietokoneilla että mobiililaitteilla. Koska kuvakaappauksen ottaminen vaihtelee eri laitteiden välillä, tässä artikkelissa haluamme tarjota kattavan oppaan yleisimpiin kuvakaappaustapoihin monilla eri alustoilla. Näin voit olla varma, että osaat käyttää tätä hyödyllistä toimintoa missä tahansa tilanteessa ja millä tahansa laitteella.

Kuvakaappaus Windows 8, 10 ja 11 -tietokoneella

Windows-käyttöjärjestelmä tarjoaa useita eri tapoja ottaa kuvakaappauksia, ja menetelmät ovat hyvin samankaltaisia Windows 8, 10 ja 11 -versioissa. Seuraavassa listassa esittelemme yleisimmät näppäinyhdistelmät ja ohjelmat, joiden avulla voit ottaa kuvakaappauksia erilaisista tilanteista ja tarpeista riippuen. Näiden ohjeiden avulla pystyt tallentamaan näytöllä näkyvän tiedon nopeasti ja vaivattomasti.

  1. Print Screen (PrtScn) -näppäin: Painamalla Print Screen (PrtScn) -näppäintä tallennat koko näytön kuvan leikepöydälle. Voit sen jälkeen liittää kuvan mihin tahansa kuvankäsittelyohjelmaan, kuten Paint, ja tallentaa sen haluamaasi tiedostomuotoon.
  2. Alt + Print Screen: Tämä näppäinyhdistelmä tallentaa vain aktiivisen ikkunan kuvan leikepöydälle. Kuten edellisessä kohdassa, voit liittää kuvan kuvankäsittelyohjelmaan ja tallentaa sen.
  3. Windows + Shift + S (Snip & Sketch): Tämä näppäinyhdistelmä avaa Snip & Sketch -työkalun, joka on saatavilla Windows 10 ja 11 -versioissa. Painamalla Windows + Shift + S näytölle ilmestyy harmaa peite, ja voit raahata hiirellä alueen, jonka haluat kuvakaappaukseen. Kuvakaappaus tallennetaan leikepöydälle, ja voit liittää sen kuvankäsittelyohjelmaan.
  4. Snipping Tool: Snipping Tool on kuvakaappausohjelma, joka on ollut saatavilla Windows 8:sta lähtien. Voit etsiä ohjelman Windows-haun kautta. Snipping Toolissa on useita valintavaihtoehtoja, kuten vapaavalinta, suorakulmainen valinta ja koko näytön kuvakaappaus. Voit ottaa kuvakaappauksen valitsemalla haluamasi vaihtoehdon ja tallentaa kuvan suoraan ohjelmasta.

Huom. Jos käytät kannettavaa tietokonetta, sinun pitää mahdollisesti painaa Fn-näppäin pohjaan ennen PrintScreen näppäimen painamista.

Windowsin kuvakaappaustyökalu (snipping tool)

kuvakaappaustyökalu
Valitse ”Uusi” ja rajaa haluamasi alue. (kuva: support.microsoft.com)

Tiesitkö, että Windowsin kuvakaappaustyökalulla voit ottaa kuvakaappauksen ilman erillisten näppäinyhdistelmien käyttämistä? Mikäli käyttöjärjestelmäsi on englanniksi, löydät työkalun nimellä ”Snipping Tool”.

Tämä kätevä työkalu on saatavilla Windows 11, 10, 8.1 ja 7 -käyttöjärjestelmissä. Voit käynnistää Snipping Toolin etsimällä sen ohjelmavalikosta. Avaa työkalu ja valitse ”Uusi”, minkä jälkeen voit painaa hiiren nappia pohjaan siinä näytön kohdassa, josta haluat aloittaa kaappauksen. Snipping Toolin avulla voit helposti rajata vain haluamasi alueen näytöltä. Lisätietoa kuvakaappaustyökalusta löydät Microsoftin verkkosivuilta.

Kuvakaappaus Android-laitteilla

kuvakaappaus android


Kuvakaappauksen ottaminen on erittäin helppoa kaikilla Android-laitteilla. Kuvakaappaus onnistuu yleensä painamalla lukitus- ja äänenvoimakkuuden alennusnäppäimiä samanaikaisesti. Heti kuvakaappauksen ottamisen jälkeen puhelin ilmoittaa tallennetusta kuvasta, joten sinun ei tarvitse edes etsiä, mihin kuva tallentui. Voit siis suoraan napauttaa ilmoitusta ja avata kuvan tai vaikkapa jakaa sen heti eteenpäin.

Kuvakaappaus Samsung-puhelimilla ja -tableteilla

kuvakaappaus samsung

Useimmissa Samsung-laitteissa käytetään Android-käyttöjärjestelmää, joten kuvakaappauksen ottaminen on helppoa. Paina vain näytön lukitusnäppäintä ja äänenvoimakkuuden alennusnäppäintä samanaikaisesti pohjaan, jolloin laite tallentaa kuvakaappauksen.

Vedä näytön yläreunasta ilmoituspaneeli esiin. Sieltä löydät juuri ottamasi kuvakaappauksen, ja voit muokata tai jakaa sen välittömästi.

Kuvakaappaus MAC-tietokoneella

kuvakaappaus mac


Applen laitteilla kuvakaappauksen ottaminen eroaa Windows- ja Android-pohjaisten laitteiden menetelmistä. Voit ottaa kuvakaappauksen Mac-tietokoneella painamalla samanaikaisesti Command- ja Shift-näppäimiä, minkä jälkeen paina numero 3 -näppäintä. Tiedosto tallentuu työpöydällesi automaattisesti.

Kuvakaappaus iPad ja iPhone

Kuvakaappauksen ottaminen iPadilla ja iPhonella on yhtä helppoa kuin Android-laitteilla. Paina sivulla olevaa äänenvoimakkuuden lisäysnäppäintä ja yläreunassa olevaa sivunäppäintä samanaikaisesti pohjaan. Näyttö välähtää, mikä kertoo, että toimenpide onnistui.

Yhteenveto

Tässä artikkelissa olemme käsitelleet kuvakaappauksen ottamista useilla eri laitteilla, kuten Windows-, Mac-, Android- ja iOS-laitteilla. Kuvakaappauksen ottaminen on helppoa ja nopeaa, kunhan tunnet laitteesi näppäinyhdistelmät ja työkalut. Olipa käytössäsi sitten tietokone, tabletti tai älypuhelin, nyt osaat ottaa kuvakaappauksia ja tallentaa tärkeät tiedot tehokkaasti.

Muista, että käytettävissäsi olevat näppäinyhdistelmät ja toiminnot saattavat vaihdella laitteesi mallista ja käyttöjärjestelmän versiosta riippuen. Toivottavasti nämä ohjeet auttavat sinua hyödyntämään kuvakaappauksen mahdollisuuksia parhaalla mahdollisella tavalla!

Usein kysytyt kysymykset

Miten otan kuvakaappauksen Windows 10 -tietokoneella?

Voit ottaa kuvakaappauksen Windows 10 -tietokoneella painamalla näppäimistöllä ”PrtScn”-näppäintä tai ”Windows”-näppäintä yhdessä ”Shift” ja ”S” -näppäinten kanssa.

Miten otan kuvakaappauksen Android-laitteella?

Android-laitteella kuvakaappauksen voit ottaa painamalla samanaikaisesti näytön lukitus- ja äänenvoimakkuuden alennusnäppäimiä.

Kuinka otan kuvakaappauksen iPhonella tai iPadilla?

Kuvakaappauksen ottaminen iPhonella tai iPadilla onnistuu painamalla samanaikaisesti äänenvoimakkuuden lisäysnäppäintä ja sivunäppäintä.

Etusivu » Nettivinkit » Kuvakaappaus – Windows, Mac, Android ja Samsung