Hopean puhdistus kotikonstein – Näin saat hopeat kiiltämään!

6 kommenttia

Monilla meistä on varmasti kaapissa lahjaksi saatuja hopealusikoita, jotka odottavat vielä parempaa käyttötilaisuutta. Valitettavasti hopealusikat kuitenkin saattavat tummua ajan kuluessa, mutta ne eivät suinkaan ole ainoita hopeaesineitä, joita tämä koskee. Myös hopeakorut ja muut hopeaesineet likaantuvat helposti, mutta onneksi hopean puhdistus kotikonstein ei ole vaikeaa. Tässä kirjoituksessa kerromme sinulle, miten tämä onnistuu.

Hopean puhdistus soodalla

Hopeat on helppo saada kiiltämään upottamalla ne seokseen, jossa on alumiinifoliota, ruokasoodaa ja kuumaa vettä. Seoksesta syntyy kemiallinen reaktio, joka irroittaa lian hopeaesineistä tehokkaasti. Seuraa alla olevia vaiheita ja kohta sinunkin hopeat alkavat kiiltämään. Huomaathan varoa hengittämästä reaktiosta syntyvää kaasua (lisätietoja seuraavassa kappaleessa).

Varoitus: Ohjeen noudattamisessa on riski, että esineen pinta vaurioituu. Älä siis käytä ohjetta arvokoruille ja muille erittäin tärkeille esineille. Vie ne suosiolla kultasepän liikeeseen!

hopean puhdistus soodalla

  1. Ota astia ja levitä sen pohjalle iso pala foliota
  2. Laita astiaan reilu ruokalusikallinen soodaa
  3. Laita hopeaesineet astiaan
  4. Kaada päälle kiehuvaa vettä (älä hengitä kaasuja)
  5. Odota 5 minuuttia välillä sekottaen
  6. Valmista tuli. Huuhtele esineet vedellä

Älä hengitä reaktiosta syntyvää kaasua

Jos teit kaiken oikein, pitäisi kemiallisesta reaktiosta syntyä pahan hajuista kaasua. Tämä kaasu on myrkyllistä ja palavaa, joten älä hengitä sitä. Jos mahdollista tee puhdistus liesituulettimen alla tai ulkotiloissa.

Lisätehoa suolalla ja etikalla?

Tutkimme asiaa netistä ja joidenkin mielestä kemiallinen reaktio voi tehostua lisäämällä seokseen noin teelusikallisen suolaa ja ruokalusikallisen etikkaa. Voit kokeilla tätä, mikäli esineesi eivät meinaa puhdistua pelkällä vedellä ja ruokasoodalla. Lisää etikka vasta kuuman veden jälkeen, ja varo seoksen kuohumista.

Älä puhdista esineitä joissa on timantteja, tai muita kiviä

Kiehuva vesi saattaa irroittaa tai heikentää timanttien tai muiden kivien kiinnitystä koruissa. Älä käytä tätä menetelmää näihin esineisiin, vaan kokeile kevyttä puhdistamista käsisaippualla/hammastahnalla ja hammasharjalla.

How To Clean Silver Jewellery FAST!

 

Vie arvokorut ja vaikeasti puhdistuvat korut kultasepälle

Mikäli kaikki ohjeessa mainittu kuulostaa liian vaikealta, tai et halua ottaa riskiä korusi pilaantumisesta, suosittelemme sinua kääntymään kultasepän puoleen.

Hopean kiillotus hammastahnalla

Mikäli lika on todella pinttynyttä, voit kokeilla hienovaraisempaa puhdistusta vanhalla hammasharjalla ja herneen kokoisella annoksella hammastahnaa. Hinkkaa hopeat varovasti ja huuhtele haalealla vedellä. Älä käytä hammastahnaa jossa on ”mikrorakeita” eli pieniä muovisia palloja. Ne voivat naarmuttaa hopeaa.

Hopeakorujen merkinnät

Hopea ja kultakoruissa on lain vaatimat leimat, jotka löydät yleensä huomaamattomista paikoista, kuten sormuksen sisäpinnalta. Merkinnät kertovat esimerkiksi hopepitoisuuden ja tekijän. Voit lukea lisää hopean leimoista täällä.

Älä laita hopeaesineitäsi pesukoneeseen

Pesukoneen voimakkaat pesuohjelmat ja vahvat pesuaineet voivat vaurioittaa tai tehdä hopeasi jopa käyttökelvottomaksi. Pesukoneen lämpötilat nousevat myös liian koviksi herkille koruesineille.

Miksi hopeakorut tummuvat?

Hopeakoruissa on seostettuna kuparia, joka hapettuu (oksidoituu) ollessaan kosketuksissa ilman kanssa. Hapettuminen näkyy tummumisena, ja se tapahtuu entistä nopeammin, kun korut ovat kosketuksissa ihoon ja erilaisiin epäpuhtauksiin.

Toimiko? Jätä kommentti

Kirjoituksen alla on kommenttikenttä johon voit jättää kommentteja ja kertoa kuinka hopean kiillotus onnistui. Voit myös kysyä apua ja kertoa muita vinkkejä. Tutustu muihinkin sivustomme kirjoituksiin, kuten mistä saat tilattua kihla- ja vihkisormukset halvalla.


Etusivu » Arkivinkit

6 kommenttia artikkeliin ”Hopean puhdistus kotikonstein – Näin saat hopeat kiiltämään!”

  1. Nämä em mainitut kotikonstit saattavat vioittaa hopea lusikousta sen hienohopea pinnan ja poistavat esim oksidoinnin

    Vastaa
    • Kiitos kommentistasi! Kirjoituksessa on maininta, että varsinkin arvoesineet tulisi viedä aina kultasepänliikkeeseen. Kotikonstein tehtävissä puhdistusmenetelmissä on aina riskinsä.

      Vastaa

Jätä kommentti