Hopean puhdistus kotikonstein – Hopean kiillotus

Monien kaapeista löytyy kallisarvoisia hopealusikoita, jotka on ehkä saatu lahjaksi tai perintönä. Ajan mittaan hopea kuitenkin saattaa menettää hohtonsa ja tummua, jolloin sen kiiltävyys katoaa. Tämä ilmiö ei rajoitu pelkästään hopealusikoihin, vaan hopeakorut kohtaavat saman kohtalon.

Hopean kiillotus voi tuntua aluksi monimutkaiselta tehtävältä. Onneksi hopean puhdistus kotikonstein on mahdollista ja yksinkertaista. Tässä tekstissä opastamme sinut läpi prosessin, jotta voit palauttaa hopeaesineidesi alkuperäisen loiston.

Hopean puhdistus soodalla

Voit saada hopeat kiiltämään, upottamalla ne seokseen, jossa on alumiinifoliota, ruokasoodaa ja kuumaa vettä. Seoksesta syntyy kemiallinen reaktio, joka irroittaa lian hopeaesineistä tehokkaasti. Seuraa alla olevia vaiheita ja kohta sinunkin hopeat kiiltävät.

 • Varoitus: Ohjeen noudattamisessa on riski, ett√§ esineen pinta vaurioituu. √Ąl√§ siis k√§yt√§ ohjetta arvokoruille ja muille eritt√§in t√§rkeille esineille. Vie ne suosiolla kultasep√§n liikeeseen!
 • Varoitus 2: √Ąl√§ hengit√§ reaktiosta syntyv√§√§ kaasua. Tee toimenpide mielell√§√§n esim. ulkona.
hopean puhdistus soodalla
 1. Ota astia ja levitä sen pohjalle iso pala foliota
 2. Laita astiaan reilu ruokalusikallinen soodaa
 3. Laita hopeaesineet astiaan
 4. Kaada päälle kiehuvaa vettä (älä hengitä kaasuja)
 5. Odota 5 minuuttia välillä sekottaen
 6. Valmista tuli. Huuhtele esineet vedellä

√Ąl√§ hengit√§ hopean puhdistus reaktiosta syntyv√§√§ kaasua

Kun hopeaa puhdistetaan kotona yleisimmällä menetelmällä, joka käyttää alumiinifoliota, kiehuvaa vettä ja ruokasoodaa tai suolaa, syntyy kemiallisen reaktion seurauksena vetykaasua (H2).

Tässä reaktiossa alumiini reagoi hopeasulfidin kanssa, joka on aine, joka saa hopean tummumaan. Alumiini reagoi myös veden kanssa muodostaen alumiinioksidia ja vetykaasua. Näin ollen, vaikka tämä puhdistusmenetelmä on tehokas, on tärkeää huolehtia hyvästä ilmanvaihdosta, jotta mahdollisesti syntyvä vetykaasu ei keräänny suljettuun tilaan.

kaasu on myrkyllistä ja palavaa, joten älä hengitä sitä. Jos mahdollista tee puhdistus ulkona tai hyvin ilmastoidussa tilassa.

Onnistuuko hopean kiillotus suolalla tai etikalla?

Tutkimme asiaa netistä ja joidenkin mielestä kemiallinen reaktio voi tehostua lisäämällä seokseen noin teelusikallinen suolaa ja ruokalusikallinen etikkaa. Voit kokeilla tätä, mikäli esineesi eivät meinaa puhdistua pelkällä alumiinilla, vedellä ja ruokasoodalla. Lisää etikka vasta kuuman veden jälkeen ja varo seoksen kuohumista.

√Ąl√§ puhdista hopeakoruja joissa on timantteja tai muita kivi√§

Kiehuva vesi saattaa irroittaa tai heikent√§√§ timanttien tai muiden kivien kiinnityst√§ koruissa. √Ąl√§ k√§yt√§ t√§t√§ menetelm√§√§ n√§ihin esineisiin, vaan kokeile kevytt√§ puhdistamista k√§sisaippualla tai hammastahnalla. Voit k√§ytt√§√§ puhdistamiseen esimerkiksi vanhaa harmmasharjaa.

Vie arvokkaat hopeakorut kultasepälle

Mikäli kaikki ohjeessa mainittu kuulostaa liian vaikealta tai et halua ottaa riskiä korusi vaurioitumisesta, suosittelemme kääntymään kultasepän puoleen.

Hopean kiillotus hammastahnalla

Mik√§li lika on todella pinttynytt√§, voit kokeilla hienovaraisempaa puhdistusta vanhalla hammasharjalla ja herneen kokoisella annoksella hammastahnaa. Hinkkaa hopeakoruja tai hopeaesineit√§ varovasti ja huuhtele haalealla vedell√§. √Ąl√§ k√§yt√§ hammastahnaa jossa on ”mikrorakeita” eli pieni√§ muovisia palloja. Ne voivat naarmuttaa hopeaa.

Hopeakorujen merkinnät

Hopea- ja kultakoruissa on lain vaatimat leimat, jotka löydät yleensä huomaamattomista paikoista, kuten sormuksen sisäpinnalta. Merkinnät kertovat esimerkiksi hopepitoisuuden ja tekijän. Voit lukea lisää hopean leimoista täällä.

√Ąl√§ laita hopeakoruja astianpesukoneeseen

Astianpesukoneen voimakkaat pesuohjelmat ja vahvat pesuaineet voivat vaurioittaa tai tehdä hopeasi jopa käyttökelvottomaksi. Pesukoneen lämpötilat nousevat myös liian koviksi herkille koruesineille.

Miksi hopeakorut tummuvat?

Hopeakoruissa on seostettuna kuparia, joka hapettuu (oksidoituu) ollessaan kosketuksissa ilman kanssa. Hapettuminen näkyy tummumisena ja se tapahtuu entistä nopeammin, kun korut ovat kosketuksissa ihoon ja erilaisiin epäpuhtauksiin.

Loppusanat hopean puhdistuksesta

Hopean puhdistaminen kotikonstein on käytännöllinen ja palkitseva toimenpide. Sen lisäksi, että saat hopeaesineet taas kimaltamaan, voit nauttia välittömistä tuloksista. On kuitenkin tärkeää muistaa, että arvokkaat tai herkät esineet voivat vaurioitua näiden menetelmien seurauksena, joten niiden kanssa kannattaa olla varovainen. Puhdistusprosessi tuottaa myös vähäisen määrän vetykaasua, joka voi olla haitallista, joten suorita puhdistus mielellään ulkona tai hyvin tuuletetussa tilassa.

Jos epäröit esineiden puhdistuksessa tai niiden arvo on suuri, on parasta kääntyä ammattilaisten puoleen. Heillä on tarvittavat työkalut ja taidot käsitellä arvokkaita esineitä oikein ja turvallisesti.

Tämä artikkeli tarjoaa yleistä tietoa hopean puhdistuksesta kotikonstein. Emme ota vastuuta mahdollisista vahingoista. Käänny tarvittaessa ammattilaisten puoleen.

Lisäksi verkkosivustollamme löytyy myös ohjeita seuraaviin aiheisiin:

Osta koruja ja kelloja netistä

Etsitkö upeaa korua tai uutta kelloa? Verkkokaupat tarjoavat laajan valikoiman koruja ja kelloja, jotka sopivat jokaiseen makuun ja tilaisuuteen. Selaa alla olevia linkkejä ja löydä täydellinen lisä asukokonaisuuteesi tai uusi aarteellinen koru kokoelmaasi.

amazon de
 • Korut ja kellot
 • Paljon tarjouksia
 • Nopeasti Saksasta
ditur
 • Kilpailukykyiset hinnat
 • Kattava valikoima
 • Helppo tilata

Ditur-kelloverkkokauppa tarjoaa laajan valikoiman miesten, naisten ja lasten kelloja sekä koruja eri hintaluokissa ja eri tyyleillä. Heidän valikoimastaan löytyy tunnettujen merkkien lisäksi myös edullisia vaihtoehtoja, joten jokaiselle löytyy varmasti jotain sopivaa.

Usein kysytyt kysymykset

Voinko puhdistaa hopeaesineet kotikonstein?

Kyllä, hopean puhdistaminen kotikonstein on mahdollista. Yleisimmät kotikonstit sisältävät yhdistelmän alumiinifoliota, kiehuvaa vettä ja ruokasoodaa.

Miksi hopeaesineet tummuvat ajan kuluessa?

Hopea reagoi rikkiyhdisteiden kanssa ilmassa ja iholla, mikä aiheuttaa tummumisen tai tahrat. Tätä prosessia kutsutaan hopean korroosioon.

Voinko puhdistaa hopeakorut suolalla ja etikalla?

Kyllä, suola ja etikka voivat auttaa puhdistamaan ja kiillottamaan hopeakoruja. Muista kuitenkin, että suola ja etikka voivat olla liian voimakkaita joillekin herkemmille hopeaesineille tai esineille, joissa on jalokiviä.

Onko kotikonstein hopean puhdistus turvallista?

Hopean puhdistus kotikonstein on yleensä turvallista, mutta se tuottaa kaasua, joka on palavaa suurina määrinä. Tämän vuoksi puhdistus tulee suorittaa hyvin tuuletetussa tilassa tai ulkona.

Mitä teen, jos en saa hopeaesinettä puhdistettua kotikonstein?

Jos hopeaesine ei puhdistu kotikonstein tai sen arvo on suuri, kannattaa kääntyä ammattilaisen puoleen. Heillä on tarvittavat työkalut ja taidot käsitellä arvokkaita esineitä oikein ja turvallisesti.

Etusivu ¬Ľ Arkivinkit ¬Ľ Hopean puhdistus kotikonstein – Hopean kiillotus