Haittaohjelmien poisto – Näin siivoat tietokoneesi ja puhelimesi

0

Käyttäytyykö tietokoneesi tai puhelimesi normaalista poikkeavalla tavalla? Olet ehkä huomannut tavallista hitaamman suorituskyvyn tai satunnaisen käyttöjärjestelmän tökkimisen. Älä syytä itseäsi liikaa, sillä saatat vain olla jonkinlaisen haittaohjelman uhri. Niitä voi esiintyä monissa erilaisissa laitteissa, kuten Windws -tietokoneet ja Android -puhelimet. Käymme tässä kirjoituksessa läpi haittaohjelmien poistoa eri laitteista.

Mikä on haittaohjelma?

haittaohjelmien poisto
Haittaohjelmia on paljon erilaisia

Haittaohjelmiksi kutsutaan yleisesti kaikkia ohjelmia ja sovelluksia, jotka pyrkivät häiritsemään laitteesi toimintaa tavalla tai toisilla. Haittaohjelmia on lievästi häiritsevistä mainosohjelmista aina vakaviin kiristyshaittaohjelmiin. Haittaohjelmat jaotellaan erilaisiin luokkiin niitten toimintaperiaatteiden perusteella. Seuraavassa listassa on yleisimpiä haittaohjelmien tyyppejä.

Virukset
Virukset ovat yleensä kaikkein haitallisimpia, sillä ne voivat tehdä tietokoneesi tai puhelimesi täysin käyttökelvottomaksi. Virukset leviävät usein erilaisten ohjelmien (esimerkiksi päivitysohjelmien) mukana tai vaikkapa sähköpostissa. Viruksilta voi välttyä hyvällä virustentorjuntaohjelmalla ja maalaisjärjellä. Älä siis lataa ohjelmistopäivityksiä kolmansien osapuolien sivuilta, vaan suosi ohjelman tai laiteen valmistajan virallista kotisivua. Ole myös tarkkana sähköpostiliitteiden kanssa.

Mainoshaittaohjelmat
Jos haittaohjelmia voisi mitata ärsyttävyydessä, mainoshaittaohjelmat menisivät tämän listan kärkeen. Ne lisäävät työpöydällesi tai selaimeesi mainoksia, jotka saattavat aueta yllättäen häiriten laitteesi käyttöä. Mainoshaittaohjelma saattaa tulla laitteeseesi kuten viruksetkin, mutta usein ne tulevat jonkin asennetun ohjelman mukana. Katso siis tarkkaan, ettet hyväksy ylimääräisten ohjelmien asennuksia.

Vakoiluohjelmat
Vakoiluhaittaohjelmat pyrkivät olemaan huomaamattomia, jottet edes tietäisi niiden olemassaolosta. Ne voivat kerätä esimerkiksi kaiken kirjoittamasi tiedon ja välittää sen eteenpäin. Tälläiseen tietoon saattaa lukeutua esimerkiksi salasanasi ja luottokorttitietosi.

Kiristyshaittaohjelmat
Kiristysohjelmat ovat uusimpia ongelmanaiheuttajia tällä listalla. Kiristysohjelmat toimivat esimerkiksi siten, että ne lukitsevat laitteesi ja pyytävät rahaa laitteen avaamisesta. Kiristysohjelmat pyytävät maksun usein kryptovaluuttoina, (esimerkiksi Bitcoineina) jotta tekijän jäljittäminen olisi vaikeaa. Näitä ohjelmia on vaikea torjua, joten ennaltaehkäisy on erittäin tärkeää. Kiristysohjelma voi tarttua laitteeseesi esimerkiksi aikuisviihdesivustolta, tai laittomien latauksien mukana.

Kaikilta edeltämainituilta haittaohjelmilta voi välttyä maalaisjärjen ja hyvän virustorjuntaohjelman avulla (esim. F-secure). Älä siis vieraile epäilyttävillä sivuilla, älä lataa outoja tiedostoja ja ole varovainen sähköpostien liitteiden (erityisesti roskapostien) kanssa.

Voit lukea lisää erityyppisitä haittaohjelmista esimerkiksi Wikipediasta.

Turhien laajennuksien karsiminen Chrome -selaimesta

Jos käytät Chrome -selainta, voit ensitöiksesi poistaa ylimääräiset laajennukset.

Tietokoneella pääset käsiksi laajennuksiin seuraavasti
1. Klikkaa selaimen oikeasta yläreunata kolmea pistettä
2. Sitten paina ”Lisää työkaluja” ja laajennukset
3. Katso mitä laajennuksia käytät ja klikkaa ”Poista” turhien kohdalta.
 
Poista etenkin ne laajennukset, joiden käyttäytymisestä et ole varma tai et tiedä mitä ne ovat.

Haittaohjelmien poisto Windowsista

Voit poistaa haittaohjelmia Windows laitteesta asentamalla virustorjuntaohjelman. Jos sinulla on virustorjuntaohjelma, pidä huoli, että sen päivitykest ovat ajantasalla. Päivittämätön virustorjuntaohjelma ei välttämättä tunnista uusimpia viruksia ja haittaohjelmia.

Seuraavassa listassa ensitoimet haittaohjelmien poistoon
• Sulje internet-yhteys, jos laitteesi käyttäminen on mahdotonta (sammuta wifi, ota nettijohdot irti jne.)
• Asenna virustentorjuntaohjelma (ja päivitä se)
• Asenna Malvarebytes, joka tunnistaa laajasti erilaisia haittaohjelmia
• Käy läpi selainlisäosat (katso edellinen kappale)
• Jos kone ei toimi olenkaan, mene vikasietotilaan ja kokeile muita vaiheita
• Puhdista välimuisti (disk cleanup)
• Palauta varmuuskopio käyttöjärjestelmästäsi (jos tarpeellista)
 
Edellä mainitut toimenpiteet eivät ole missään tietyssä järjestyksessä, voit kokeilla eri vaiheita tarpeen mukaan. Muista, että voit jättää artikkeliin myös kommentteja, jos sinulla on kysyttävää.

Näin siivoat Android laitteesi viruksista

Vaikka Googlen Play -kauppa on turvallinen ohjelmien sovellustenlatauspaikka, sieltäkin löytyy sovelluksiin piilotettuja haittaohjelmia. Android virus onkin ikävä onglema, jos se sattuu puhelimeesi tai tablettiisi asentumaan. Voit tunnistaa Android viruksen esimerkiksi laitteen hidastuneesta toiminnasta tai pop-up mainoksista.

Parhaiten vältyt Android viruksilta, kun et lataa mitään virallisen Google Play -kaupan ulkopuolelta. Älä myöskään lataa puhelimeesi oudoilta nettisivuilta tiedostoja, tai avaa epäilyttäviä sähköpostiliitteitä. Muista myös ladata ja asentaa kaikki Android päivityksen heti.

Jos haitallisen sovelluksen poistaminen ei onnistu, mene puhelimellasi vikasietotilaan. Näin voit poistaa sovelluksen turvallisesti. Käynnistä sen jälkeen puhelin uudestaan.

Pääset Androidin vikasietotilaan seuraavasti
1. Sammuta laite
2. Käynnistä laite uudestaan
3. Paina välittömästi molemmat volume -näppäimet pohjaan.
 
Nyt laitteesi pitäisi käynnistyä vikasietotilassa. Huomioithan, että vikasietotilaan pääseminen voi hieman vaihdella laitekohtaisesti. Jos edellä mainittu ohje ei toimi, voit Googlettaa ”laitteesi nimi + safe mode”.

Jos mikään muu ei auta, voit palauttaa laitteesi tehdasasetukset. Tämän tulisi kuitenkin olla viimeinen vaihtoehto, sillä menetät samalla kaikki tiedostosi ja asetuksesi.

Poista haittaohjelmat iPhonesta

Vaikka iPhone viruksen saaminen on epätodennäköisempää, on sekin mahdollista. Jos laitteesi on hidastunut tai siihen ilmestyy ei-toivottuja mainoksia, saatat olla iPhone viruksen uhri.

iPhone haittaohjelmilta on helpoin välttyä lataamalla aina kaikki päivitykset heti. Suosittelemme myös, ettet lataa mitään ohjelmia virallisen sovelluskaupan (AppStore) ulkopuolelta.

Voit kokeilla ensitöiksesi kaiken selainhistorian ja evästeiden puhdistusta. Jos tämä ei auta, koita poistaa turhia sovelluksia puhelimestasi. Viimeinen vaihtoehto on palauttaa puhelimesi tehdasasetukset. Huomioi kuitenkin, että silloin menetät kaikki tiedostosi.

Mac tietokoneen puhdistaminen

Mac -tietokoneet tunnetaan niiden turvallisuudesta ja virusten vähäisestä määrästä. Tästä huolimatta, Mac tietokoneen saastuminen on myös mahdolista.

Tunnistat ongelmat siitä, jos laite hidastuu huomattavasti. Muita mahdollisia ongelmia voi olla esimerkiksi lisääntyneet mainokset tai työkalupalkit selaimessa, joita et ole asentanut.

Voit puhdistaa Mac -tietokonettasi seuraavasti
1. Tyhjennä latauskansiosi
2. Puhdista selainhistoria ja evästeet
3. Palauta tietokoneesi Time Machinellä aikaan, jolloin ongelmia ei ollut
4. Tarkista käynnissä olevat ohjelmat activity monitorilla (Cmd + Q)
 

Jäitkö kaipaamaan jotain?

Unohdimmeko mainita jotain kirjoituksessamme? Kerro palautteesi, tai toivo ohjetta haluamaasi laitteeseen. Voit myös jakaa parhaat tietoturvavinkkisi muille lukijoille. Toivomme, että sait laitteesi toimimaan paremmin!

Muista tutusta myös muihin ohjeisiimme, kuten kuvakaappauksien ottaminen eri laitteilla. Löydät sen lisäksi sivultamme myös muita käteviä nettivinkkejä ja ohjeita eri verkkokauppoihin.

1000
Top