Haittaohjelmien poisto РNäin siivoat tietokoneesi ja puhelimesi

Jätä kommentti

K√§ytt√§ytyyk√∂ tietokoneesi tai puhelimesi normaalista poikkeavalla tavalla? Olet ehk√§ huomannut tavallista hitaamman suorituskyvyn tai satunnaisen k√§ytt√∂j√§rjestelm√§n t√∂kkimisen. √Ąl√§ syyt√§ itse√§si liikaa, sill√§ saatat vain olla jonkinlaisen haittaohjelman uhri. Niit√§ voi esiinty√§ monissa erilaisissa laitteissa, kuten Windws -tietokoneet ja Android -puhelimet. K√§ymme t√§ss√§ kirjoituksessa l√§pi haittaohjelmien poistoa eri laitteista.

hintaopas
hintaopas

Mikä on haittaohjelma?

haittaohjelmien poisto
Haittaohjelmia on paljon erilaisia

Haittaohjelmiksi kutsutaan yleisesti kaikkia ohjelmia ja sovelluksia, jotka pyrkivät häiritsemään laitteesi toimintaa tavalla tai toisilla. Haittaohjelmia on lievästi häiritsevistä mainosohjelmista aina vakaviin kiristyshaittaohjelmiin. Haittaohjelmat jaotellaan erilaisiin luokkiin niitten toimintaperiaatteiden perusteella. Seuraavassa listassa on yleisimpiä haittaohjelmien tyyppejä.

Mitä ovat virukset?

Virukset ovat yleens√§ kaikkein haitallisimpia, sill√§ ne voivat tehd√§ tietokoneesi tai puhelimesi t√§ysin k√§ytt√∂kelvottomaksi. Virukset levi√§v√§t usein erilaisten ohjelmien (esimerkiksi p√§ivitysohjelmien) mukana tai vaikkapa s√§hk√∂postissa. Viruksilta voi v√§ltty√§ hyv√§ll√§ virustentorjuntaohjelmalla ja maalaisj√§rjell√§. √Ąl√§ siis lataa ohjelmistop√§ivityksi√§ kolmansien osapuolien sivuilta, vaan suosi ohjelman tai laiteen valmistajan virallista kotisivua. Ole my√∂s tarkkana s√§hk√∂postiliitteiden kanssa.

Mitä ovat mainoshaittaohjelmat?

Jos haittaohjelmia voisi mitata ärsyttävyydessä, mainoshaittaohjelmat menisivät tämän listan kärkeen. Ne lisäävät työpöydällesi tai selaimeesi mainoksia, jotka saattavat aueta yllättäen häiriten laitteesi käyttöä. Mainoshaittaohjelma saattaa tulla laitteeseesi kuten viruksetkin, mutta usein ne tulevat jonkin asennetun ohjelman mukana. Katso siis tarkkaan, ettet hyväksy ylimääräisten ohjelmien asennuksia.

Mitä ovat vakoiluohjelmat?

Vakoiluhaittaohjelmat pyrkivät olemaan huomaamattomia, jottet edes tietäisi niiden olemassaolosta. Ne voivat kerätä esimerkiksi kaiken kirjoittamasi tiedon ja välittää sen eteenpäin. Tälläiseen tietoon saattaa lukeutua esimerkiksi salasanasi ja luottokorttitietosi.

Mitä ovat kiristyshaittaohjelmat?

Kiristysohjelmat ovat uusimpia ongelmanaiheuttajia tällä listalla. Kiristysohjelmat toimivat esimerkiksi siten, että ne lukitsevat laitteesi ja pyytävät rahaa laitteen avaamisesta. Kiristysohjelmat pyytävät maksun usein kryptovaluuttoina, (esimerkiksi Bitcoineina) jotta tekijän jäljittäminen olisi vaikeaa. Näitä ohjelmia on vaikea torjua, joten ennaltaehkäisy on erittäin tärkeää. Kiristysohjelma voi tarttua laitteeseesi esimerkiksi aikuisviihdesivustolta, tai laittomien latauksien mukana.

Kaikilta edelt√§mainituilta haittaohjelmilta voi v√§ltty√§ maalaisj√§rjen ja hyv√§n virustorjuntaohjelman avulla (esim. F-secure). √Ąl√§ siis vieraile ep√§ilytt√§vill√§ sivuilla, √§l√§ lataa outoja tiedostoja ja ole varovainen s√§hk√∂postien liitteiden (erityisesti roskapostien) kanssa.

Voit lukea lisää erityyppisitä haittaohjelmista esimerkiksi Wikipediasta.

Turhien laajennuksien karsiminen Chrome -selaimesta

Jos käytät Chrome -selainta, voit ensitöiksesi poistaa ylimääräiset laajennukset.

Tietokoneella pääset käsiksi laajennuksiin seuraavasti
1. Klikkaa selaimen oikeasta yläreunata kolmea pistettä
2. Sitten paina ”Lis√§√§ ty√∂kaluja” ja laajennukset
3. Katso mit√§ laajennuksia k√§yt√§t ja klikkaa ”Poista” turhien kohdalta.
 
Poista etenkin ne laajennukset, joiden käyttäytymisestä et ole varma tai et tiedä mitä ne ovat.

Haittaohjelmien poisto Windowsista

Voit poistaa haittaohjelmia Windows laitteesta asentamalla virustorjuntaohjelman. Jos sinulla on virustorjuntaohjelma, pidä huoli, että sen päivitykest ovat ajantasalla. Päivittämätön virustorjuntaohjelma ei välttämättä tunnista uusimpia viruksia ja haittaohjelmia.

Seuraavassa listassa ensitoimet haittaohjelmien poistoon
‚ÄĘ Sulje internet-yhteys, jos laitteesi k√§ytt√§minen on mahdotonta (sammuta wifi, ota nettijohdot irti jne.)
‚ÄĘ Asenna virustentorjuntaohjelma (ja p√§ivit√§ se)
‚ÄĘ Asenna Malvarebytes, joka tunnistaa laajasti erilaisia haittaohjelmia
‚ÄĘ K√§y l√§pi selainlis√§osat (katso edellinen kappale)
‚ÄĘ Jos kone ei toimi olenkaan, mene vikasietotilaan ja kokeile muita vaiheita
‚ÄĘ Puhdista v√§limuisti (disk cleanup)
‚ÄĘ Palauta varmuuskopio k√§ytt√∂j√§rjestelm√§st√§si (jos tarpeellista)
 
Edellä mainitut toimenpiteet eivät ole missään tietyssä järjestyksessä, voit kokeilla eri vaiheita tarpeen mukaan. Muista, että voit jättää artikkeliin myös kommentteja, jos sinulla on kysyttävää.

Näin siivoat Android laitteesi viruksista

Vaikka Googlen Play -kauppa on turvallinen ohjelmien sovellustenlatauspaikka, sieltäkin löytyy sovelluksiin piilotettuja haittaohjelmia. Android virus onkin ikävä onglema, jos se sattuu puhelimeesi tai tablettiisi asentumaan. Voit tunnistaa Android viruksen esimerkiksi laitteen hidastuneesta toiminnasta tai pop-up mainoksista.

Parhaiten v√§ltyt Android viruksilta, kun et lataa mit√§√§n virallisen Google Play -kaupan ulkopuolelta. √Ąl√§ my√∂sk√§√§n lataa puhelimeesi oudoilta nettisivuilta tiedostoja, tai avaa ep√§ilytt√§vi√§ s√§hk√∂postiliitteit√§. Muista my√∂s ladata ja asentaa kaikki Android p√§ivityksen heti.

Jos haitallisen sovelluksen poistaminen ei onnistu, mene puhelimellasi vikasietotilaan. Näin voit poistaa sovelluksen turvallisesti. Käynnistä sen jälkeen puhelin uudestaan.

Pääset Androidin vikasietotilaan seuraavasti
1. Sammuta laite
2. Käynnistä laite uudestaan
3. Paina välittömästi molemmat volume -näppäimet pohjaan.
 
Nyt laitteesi pit√§isi k√§ynnisty√§ vikasietotilassa. Huomioithan, ett√§ vikasietotilaan p√§√§seminen voi hieman vaihdella laitekohtaisesti. Jos edell√§ mainittu ohje ei toimi, voit Googlettaa ”laitteesi nimi + safe mode”.

Jos mikään muu ei auta, voit palauttaa laitteesi tehdasasetukset. Tämän tulisi kuitenkin olla viimeinen vaihtoehto, sillä menetät samalla kaikki tiedostosi ja asetuksesi.

Poista haittaohjelmat iPhonesta

Vaikka iPhone viruksen saaminen on epätodennäköisempää, on sekin mahdollista. Jos laitteesi on hidastunut tai siihen ilmestyy ei-toivottuja mainoksia, saatat olla iPhone viruksen uhri.

iPhone haittaohjelmilta on helpoin välttyä lataamalla aina kaikki päivitykset heti. Suosittelemme myös, ettet lataa mitään ohjelmia virallisen sovelluskaupan (AppStore) ulkopuolelta.

Voit kokeilla ensitöiksesi kaiken selainhistorian ja evästeiden puhdistusta. Jos tämä ei auta, koita poistaa turhia sovelluksia puhelimestasi. Viimeinen vaihtoehto on palauttaa puhelimesi tehdasasetukset. Huomioi kuitenkin, että silloin menetät kaikki tiedostosi.

Mac tietokoneen puhdistaminen

Mac -tietokoneet tunnetaan niiden turvallisuudesta ja virusten vähäisestä määrästä. Tästä huolimatta, Mac tietokoneen saastuminen on myös mahdolista.

Tunnistat ongelmat siitä, jos laite hidastuu huomattavasti. Muita mahdollisia ongelmia voi olla esimerkiksi lisääntyneet mainokset tai työkalupalkit selaimessa, joita et ole asentanut.

Voit puhdistaa Mac -tietokonettasi seuraavasti
1. Tyhjennä latauskansiosi
2. Puhdista selainhistoria ja evästeet
3. Palauta tietokoneesi Time Machinellä aikaan, jolloin ongelmia ei ollut
4. Tarkista käynnissä olevat ohjelmat activity monitorilla (Cmd + Q)
 

Jäitkö kaipaamaan jotain?

Unohdimmeko mainita jotain kirjoituksessamme? Kerro palautteesi, tai toivo ohjetta haluamaasi laitteeseen. Voit myös jakaa parhaat tietoturvavinkkisi muille lukijoille. Toivomme, että sait laitteesi toimimaan paremmin!

Muista tutusta myös muihin ohjeisiimme, kuten kuvakaappauksien ottaminen eri laitteilla. Löydät sen lisäksi sivultamme myös muita käteviä nettivinkkejä ja ohjeita eri verkkokauppoihin.


Etusivu ¬Ľ Nettivinkit ¬Ľ
Arvioi kirjoitus "Haittaohjelmien poisto РNäin siivoat tietokoneesi ja puhelimesi" klikkaamalla tähteä.
3.50 / 5 (2 ääntä)

Jätä kommentti