Haittaohjelmien poisto – Näin siivoat tietokoneesi ja puhelimesi

Käyttäytyykö tietokoneesi tai puhelimesi normaalista poikkeavalla tavalla? Olet ehkä huomannut tavallista hitaamman suorituskyvyn tai satunnaisen käyttöjärjestelmän tökkimisen. Älä syytä itseäsi liikaa, sillä saatat vain olla jonkinlaisen haittaohjelman uhri. Niitä voi esiintyä monissa erilaisissa laitteissa, kuten Windows-tietokoneet ja Android-puhelimet. Käymme tässä kirjoituksessa läpi haittaohjelmien poistoa eri laitteista.

f-secure
 • Panosta turvallisuuteen
 • Huolehdi tietoturvasta
 • Luotettava palvelu

F-Secure on suomalainen yritys, joka tarjoaa kattavia tietoturva- ja yksityisyysratkaisuja kuluttajille ja yrityksille. Heidän tuotteisiinsa kuuluvat muun muassa virustorjunta, VPN, sekä palomuuri- ja salausohjelmistot, jotka suojaavat käyttäjiä verkkohyökkäyksiltä ja identiteettivarkauksilta.

malwarebytes
 • Tehokas puhdistus
 • Löytää hyvin virukset
 • Suojaa monipuolisesti

Malwarebytes on suosittu tietoturvaohjelma, joka suojaa tietokoneita ja laitteita haittaohjelmilta ja muilta uhilta. Ohjelmisto tarjoaa tehokkaan ja monipuolisen suojan, joka havaitsee ja poistaa haittaohjelmat nopeasti.

Mikä on haittaohjelma?

haittaohjelmien poisto

Haittaohjelmiksi kutsutaan yleisesti kaikkia ohjelmia ja sovelluksia, jotka pyrkivät häiritsemään laitteesi toimintaa tavalla tai toisella. Haittaohjelmia on lievästi häiritsevistä mainosohjelmista aina vakaviin kiristyshaittaohjelmiin. Haittaohjelmat jaotellaan erilaisiin luokkiin niiden toimintaperiaatteiden perusteella.

Mitä ovat virukset?

Virukset ovat yleensä kaikkein haitallisimpia, sillä ne voivat tehdä tietokoneesi tai puhelimesi täysin käyttökelvottomaksi. Virukset leviävät usein erilaisten ohjelmien (esimerkiksi päivitysohjelmien) mukana tai vaikkapa sähköpostissa. Viruksilta voi välttyä hyvällä virustorjuntaohjelmalla ja maalaisjärjellä. Älä siis lataa ohjelmistopäivityksiä kolmansien osapuolien sivuilta, vaan suosi ohjelman tai laitteen valmistajan virallista kotisivua. Ole myös tarkkana sähköpostiliitteiden kanssa.

Mitä ovat mainoshaittaohjelmat?

Jos haittaohjelmia voisi mitata ärsyttävyydessä, mainoshaittaohjelmat menisivät tämän listan kärkeen. Ne lisäävät työpöydällesi tai selaimeesi mainoksia, jotka saattavat aueta yllättäen häiriten laitteesi käyttöä. Mainoshaittaohjelma saattaa tulla laitteeseesi kuten viruksetkin, mutta usein ne tulevat jonkin asennetun ohjelman mukana. Katso siis tarkkaan, ettet hyväksy ylimääräisten ohjelmien asennuksia.

Mitä ovat vakoiluohjelmat?

Vakoiluhaittaohjelmat pyrkivät olemaan huomaamattomia, jotta et edes tietäisi niiden olemassaolosta. Ne voivat kerätä esimerkiksi kaiken kirjoittamasi tiedon ja välittää sen eteenpäin. Tällaiseen tietoon saattaa lukeutua esimerkiksi salasanasi ja luottokorttitietosi.

Mitä ovat kiristyshaittaohjelmat?

Kiristyshaittaohjelmat ovat uusimpia ongelmanaiheuttajia tällä listalla. Kiristyshaittaohjelmat toimivat esimerkiksi siten, että ne lukitsevat laitteesi ja pyytävät rahaa laitteen avaamisesta. Kiristyshaittaohjelmat pyytävät maksun usein kryptovaluuttoina, (esimerkiksi bitcoineina) jotta tekijän jäljittäminen olisi vaikeaa. Näitä ohjelmia on vaikea torjua, joten ennaltaehkäisy on erittäin tärkeää. Kiristyshaittaohjelma voi tarttua laitteeseesi esimerkiksi aikuisviihdesivustolta tai laittomien latausten mukana.

Kaikilta edellä mainituilta haittaohjelmilta voi välttyä maalaisjärjen ja hyvän virustorjuntaohjelman avulla (esim. F-Secure). Älä siis vieraile epäilyttävillä sivuilla, älä lataa outoja tiedostoja ja ole varovainen sähköpostien liitteiden (erityisesti roskapostien) kanssa.

Voit lukea lisää erityyppisistä haittaohjelmista esimerkiksi Wikipediasta.

Miten suojautua haittaohjelmilta?

Haittaohjelmien aiheuttamien riskien minimoimiseksi on tärkeää noudattaa hyviä tietoturvakäytäntöjä ja suojata laitteitasi asianmukaisesti. Seuraavassa on joitain vinkkejä, joiden avulla voit suojautua haittaohjelmilta:

 • Asenna luotettava virustorjuntaohjelma (esim. F-secure) ja pidä se ajan tasalla. Virustorjuntaohjelmistot suojaavat laitettasi tunnetuilta haittaohjelmilta ja tarkistavat säännöllisesti tiedostot ja ohjelmat haittaohjelmien varalta.
 • Pidä käyttöjärjestelmäsi ja ohjelmasi ajan tasalla. Päivitä säännöllisesti käyttöjärjestelmäsi ja asennetut ohjelmat, jotta mahdolliset tietoturva-aukot korjataan.
 • Vältä epäilyttävien linkkien ja liitetiedostojen avaamista. Älä avaa sähköposteja tai viestejä tuntemattomilta lähettäjiltä, ja vältä epäilyttävien linkkien klikkaamista.
 • Käytä vahvoja salasanoja ja salasananhallintaohjelmaa. Vahvojen ja yksilöllisten salasanojen käyttö eri tileille voi estää haittaohjelmia saamasta pääsyä tietoihisi.
 • Varmuuskopioi tiedostosi säännöllisesti. Jos joudut haittaohjelmien kohteeksi, varmuuskopioista voi olla apua tietojen palauttamisessa ilman kiristäjien maksuvaatimuksia.
 • Ole varovainen julkisissa Wi-Fi-verkoissa. Haittaohjelmien levittäjät voivat käyttää avoimia Wi-Fi-verkkoja päästäkseen käsiksi laitteisiisi. Käytä VPN:ää (Virtual Private Network) suojatun yhteyden muodostamiseen julkisissa verkoissa.
 • Älä lataa ohjelmia tai sovelluksia tuntemattomista lähteistä. Lataa sovellukset vain luotettavista lähteistä, kuten virallisista sovelluskaupoista tai kehittäjien omilta verkkosivuilta.

Noudattamalla näitä vinkkejä voit vähentää riskiä joutua haittaohjelmien kohteeksi ja suojata tietosi ja laitteesi paremmin.

Haittaohjelmien poisto Windowsista

Voit poistaa haittaohjelmia Windows-laitteesta asentamalla virustorjuntaohjelman (tutustu F-secureen tästä). Jos sinulla on virustorjuntaohjelma, pidä huoli, että sen päivitykset ovat ajantasalla. Päivittämätön virustorjuntaohjelma ei välttämättä tunnista uusimpia viruksia ja haittaohjelmia.

Seuraavassa listassa ensitoimet haittaohjelmien poistoon:

 • Katkaise internet-yhteys, jos laitetta ei voi käyttää (sammuta wifi tai irrota ethernet-kaapeli)
 • Asenna päivitetty virustorjuntaohjelma laitteellesi
 • Asenna Malwarebytes haittaohjelmien tunnistamiseksi ja poistamiseksi
 • Tarkista ja poista tarpeettomat selainlaajennukset
 • Jos laite ei käynnisty, käynnistä se vikasietotilassa ja yritä suorittaa haittaohjelmien poisto
 • Puhdista laitteen välimuisti käyttämällä levyntyhjennystyökalua (disk cleanup)
 • Palauta käyttöjärjestelmäsi varmuuskopiosta, jos ongelmia ei voida ratkaista muilla tavoilla

Edellä mainitut toimenpiteet eivät ole missään tietyssä järjestyksessä; voit kokeilla eri vaiheita tarpeen mukaan.

Mac-tietokoneen puhdistaminen

Mac-tietokoneet tunnetaan niiden turvallisuudesta ja virusten vähäisestä määrästä. Tästä huolimatta Mac-tietokoneen saastuminen on myös mahdollista.

Tunnistat ongelmat siitä, jos laite hidastuu huomattavasti. Muita mahdollisia ongelmia voi olla esimerkiksi lisääntyneet mainokset tai työkalupalkit selaimessa, joita et ole asentanut.

Voit puhdistaa Mac-tietokonettasi seuraavasti:

 1. Tyhjennä latauskansio
 2. Puhdista selainhistoria ja evästeet
 3. Palauta tietokoneesi Time Machinellä aikaan, jolloin ongelmia ei ollut
 4. Tarkista käynnissä olevat ohjelmat Activity Monitorilla (Cmd + Q)

Turhien laajennuksien karsiminen Chrome-selaimesta

Jos käytät Chrome-selainta, voit ensitöiksesi poistaa ylimääräiset laajennukset.

Tietokoneella pääset käsiksi laajennuksiin seuraavasti:

 1. Klikkaa selaimen oikeasta yläreunasta kolmea pistettä
 2. Sitten paina ”Lisää työkaluja” ja laajennukset
 3. Katso mitä laajennuksia käytät ja klikkaa ”Poista” turhien kohdalta.

Poista etenkin ne laajennukset, joiden käyttäytymisestä et ole varma tai et tiedä mitä ne ovat.

Näin siivoat Android-laitteesi viruksista

Vaikka Google Play -kauppa on turvallinen sovellusten latauspaikka, sieltäkin löytyy sovelluksiin piilotettuja haittaohjelmia. Android-virus voi hidastaa laitteen toimintaa tai aiheuttaa pop-up-mainoksia.

Parhaiten vältyt Android-viruksilta, kun lataat sovellukset vain virallisesta Google Play -kaupasta. Vältä myös lataamasta tiedostoja epäilyttäviltä nettisivuilta tai avaamasta epäilyttäviä sähköpostiliitteitä. Muista myös ladata ja asentaa kaikki Android-päivitykset heti.

Jos haitallisen sovelluksen poistaminen ei onnistu, voit yrittää poistaa sen turvallisesti siirtymällä puhelimellasi vikasietotilaan. Tämän jälkeen käynnistä puhelin uudelleen.

Pääset Androidin vikasietotilaan seuraavasti:

 1. Sammuta laite
 2. Käynnistä laite uudelleen
 3. Paina välittömästi molemmat äänenvoimakkuusnäppäimet pohjaan.

Nyt laitteesi pitäisi käynnistyä vikasietotilassa. Huomioithan, että vikasietotilaan pääseminen voi hieman vaihdella laitekohtaisesti. Jos edellä mainittu ohje ei toimi, voit Googlettaa ”laitteesi nimi + safe mode”.

Jos mikään muu ei auta, voit palauttaa laitteesi tehdasasetukset. Tämän tulisi kuitenkin olla viimeinen vaihtoehto, sillä menetät samalla kaikki tiedostosi ja asetuksesi.

Poista haittaohjelmat iPhonesta

Vaikka iPhone viruksen saaminen on epätodennäköisempää, on sekin mahdollista. Jos laitteesi on hidastunut tai siihen ilmestyy ei-toivottuja mainoksia, saatat olla iPhone viruksen uhri.

iPhone haittaohjelmilta on helpoin välttyä lataamalla aina kaikki päivitykset heti. Suosittelemme myös, ettet lataa mitään ohjelmia virallisen sovelluskaupan (AppStore) ulkopuolelta.

Voit kokeilla ensitöiksesi kaiken selainhistorian ja evästeiden puhdistusta. Jos tämä ei auta, koita poistaa turhia sovelluksia puhelimestasi. Viimeinen vaihtoehto on palauttaa puhelimesi tehdasasetukset. Huomioi kuitenkin, että silloin menetät kaikki tiedostosi.

Yhteenveto

Tietokoneisiin ja älypuhelimiin voi helposti saada haittaohjelmia, jotka voivat hidastaa laitteen toimintaa tai pahimmassa tapauksessa tehdä sen käyttökelvottomaksi. Yleisimmät haittaohjelmatyypit ovat virukset, mainoshaittaohjelmat, vakoiluohjelmat ja kiristysohjelmat.

Haittaohjelmilta voi kuitenkin välttyä noudattamalla hyviä tietoturvakäytäntöjä, kuten lataamalla ainoastaan virallisen sovelluskaupan kautta, pitämällä virustorjuntaohjelman päivitettynä, poistamalla tarpeettomat laajennukset ja sovellukset, sekä välttämällä epäilyttäviä sähköpostiliitteitä ja tiedostojen lataamista tuntemattomilta sivustoilta.

Jos haittaohjelma on kuitenkin jo saanut jalansijaa laitteessa, sen poistamiseen on olemassa erilaisia keinoja, kuten vikasietotilaan siirtyminen tai tehdasasetusten palauttaminen.

Usein kysytyt kysymykset

Voiko Mac-tietokoneet saastua viruksista?

Vaikka Mac-tietokoneiden turvallisuus on yleisesti tunnettua, nekin voivat saastua haittaohjelmilla ja viruksilla.

Voiko virustorjuntaohjelman päivitykset unohtaa?

Virustorjuntaohjelman päivitykset on tärkeää pitää ajantasalla, jotta ohjelma tunnistaa uusimmat haittaohjelmat.

Onko kaikkien haittaohjelmien poistaminen helppoa?

Joitakin haittaohjelmia voi olla vaikea poistaa, ja jopa tehdasasetusten palauttaminen voi olla tarpeen.

Etusivu » Nettivinkit » Haittaohjelmien poisto – Näin siivoat tietokoneesi ja puhelimesi