Dubai kokemuksia – 11 kohdan matkaopas

Jätä kommentti

Dubai on jatkuvasti suosiotaan kasvattava kehittyvä talvilomakohde, joka sijaitsee kohtuullisen lentomatkan päässä Suomesta. Tässä Yhdistyneiden arabiemiirikuntien kaupungissa pääset kokemaan todellisen suurkaupungin fiiliksen, mutta myös kiireetöntä altaalla loikoilua. Kerromme kirjoituksessa oikeita Dubai kokemuksia ja muuta hyödyllistä tietoa sinun matkaasi varten.

1. Miksi matkustaa Dubaihin?

Dubai kokemuksia - This is Dubai 2018

Katso meidän video Dubain nähtävyyksistä

 
Jos olet vielä kahden vaiheilla matkakohteen valinnassa, voimme kertoa sinulle muutaman hyvän puolen Dubaista valintaasi helpottamaan.

Suora lento ja lyhyt lentoaika

Dubaihin lentää helposti suorilla lennoilla (esim. Finnair ja Norwegian) Helsinki-Vantaan lentoasemalta. Lentoaika dubaihin on noin 6-7 tuntia, riippuen muun muassa lentokoneesta ja lentosäästä.

Pieni aika-ero

Dubai kuuluu Gulf Standard Time (GST) -aikavyöhykkeeseen. Dubaissa ei ole kesäaikaa, joten aika-ero Suomeen vaihtelee. Talvella se on +2 tuntia ja kesällä +1 tuntia. Hirveän suurta ”jet-lagia” ei siis Dubaihin matkaava joudu kärsimään!

Hyvä sää

Suomen säihin tottuneille Dubain aurinko tekee hyvää! Ja sitä onneksi riittää. Sateista ei tarvitse juuri huolehtia, sillä ne ovat todella harvinaisia. Paras aika matkustaa Dubaihin on noin marraskuusta huhtikuuhun. Vältä kesäaikaa, sillä silloin lämpötilat voivat nousta jopa 40°C tuntumaan! Tammikuu ja helmikuu ovat kylmimmät kuukaudet, jolloin päivälämpötila voi olla noin 20-25°C.

Dubaihin ei tarvitse viisumia

Ainakaan tällä hetkellä (2018) Suomen kansalainen ei tarvitse erikseen viisumia alle 30 päivän matkalle Dubaihin. Maahantulon yhteydessä matkustajalle myönnetään ilmainen 30 päivän viisumi. Pidä huoli, että passisi on voimassa vähintään 6kk (matkan jälkeen). Dubaihin ei voi tulla väliaikaispassilla. Jos passisi on mennyt vanhaksi, katso passin uusiminen. Myös Israelin leima passissa voi estää maahantulon. Lisätietoa viisumeista täällä.

Ei kielimuuria

Vaikka Arabia on Dubain virallinen kieli, niin kuitenkin puhutuin kieli on Englanti. Suurinosa palvelualojen työntekijöistä ei ole paikallista väestöä, eikä edes täten välttämättä osaa puhua Arabiaa. Perus englannin kielen taidoilla pärjää siis loistavasti Dubaissa.

2. Dubain hintataso

Vastoin monien käsitystä, matkustaaksesi Dubaihin, sinun ei tarvitse olla miljonääri. Lennot Dubaihin voi saada jopa 200€ edes takaisin, yleensä kuitenkin lähempänä 300€. Tämä riippuu toki lentoyhtiöstä ja matkustusluokastasi. Itse kohteen hintataso ei sekään ole ihan niin paha, kuten ihmiset yleensä kuvittelevat. Keskimääräisesti Dubai on jopa halvempi kuin Suomi. Toki ylelliseen elämäntyyliin saa upotettua Dubaissa rahaa ihan niin paljon kuin haluaa.

dubai ruoka
Kuvan grilliateria kahdelle juomineen maksoi Dubai Mallissa noin 14€.

Ruoan hinta

Dubaissa löytyy monipuolisesti erilaisia ruokapaikkoja eri hintatasoihin. Pelkästään Dubai Mallissa ja Mall Of Emiratesissa on useita kymmeniä ravintoloita ja pikaruokaloita, joissa voit syödä edullisesti. Rahaa voi toki käyttää ”Fine Dining” -ravintoloihin satojakin euroja niin halutessaan.

dubai sushi rannalla
PF Chang’s JBR -ravintolassa on mahtavat näkymät.

Jos pidät aasialaisesta ruoasta, suosittelemme The Walkilla käymään PF Chang’s ravintolassa. Siellä kaksi aikuista syö mahat täyteen juomien kera alle 50€. Ja muuten, jos poikkeat tässä ravintolassa maista heidän kuuluisaa ”Dynamite Shrimp Roll” -sushia. Tästä voit lukea Tripadvisorista PF Chang’s arvosteluja.

  Esimerkkejä aterioiden hinnasta:
  • Pikaruoka noin 5-10€
  • Perusravintolat noin 20-40€
  • Fine dining noin 40-150€

Liikkumisen hinta

Dubaissa välimatkat ovat suuria, joten liikkuminen taksilla, vuokra-autolla tai metrolla on pakollista. Onneksi liikkuminen on helppoa ja edullista. Taksi lentokentältä keskustan alueelle maksaa noin 7-15€. Taksin aloitusmaksu Dubaissa on noin 3€ luokkaa ja yhden kilometrin hinta on noin 0,5€. Reilu 30km taksimatka maksaa siis yleensä noin 15€. Metro on vielä taksiakin edullisempi. Päivän liikkumiset metrolla maksaa yhdeltä henkilöltä yleensä alle 5€.

  • Taksin aloitusmaksu suosituista paikoista noin 3€ ja muualta noin 1,5€
  • Taksin kilometritaksa Dubaissa on noin 0,5€

Nähtävyyksien ja aktiviteettien hinnat

Syömisen, asumisen ja liikkumisen lisäksi rahaa olisi hyvä varata aktiviteetteihin. Aktiviteetit eivät ole yleensä ihan halvimmasta päästä. Toisaalta Dubaissa ei ole juurikaan tekemistä, ellei kukkaroaan hieman uskalla avata. Yleensä se tosin kannattaa, sillä kokemukset ja erilaiset aktiviteetit ovat melko ensiluokkaisia. Alla yhden henkilön esimerkkihintoja.

miracle garden dubai
Maailman suurin kukka-asetelma Miracle Gardenissa.

  • Burj Khalifa – At The Top nettiliput noin 30€
  • Aquaventure vesipuiston nettiliput noin 60€
  • Laadukas aavikkosafari noin 50€
  • Miracle Garden kukkapuisto noin 10€
  • Dubai Marinan vaijerirata 145€
  • Dubai Fountains suihkulähde-esitys 0€

Majoittumisen hinta

Jos otat syrjäisemmän hotellin (uima-altaalla) Dubaissa, voit saada kelpo huoneen noin 50-60€ yö. Vähän paremmat hotellit lähempänä metroreittejä lähtevät taas noin 70€ ylöspäin. Korkeatasoiset hotellit hyvillä sijainneilla pyörivät taas noin 150€ ylöspäin yhtä yötä kohden.

  • Syrjäinen hotelli noin 50-60€ / yö
  • Hotelli metrojen läheisyydessä noin 70€ / yö
  • Hyvä hotelli metroreitin varrella 100€ / yö
  • Premium-hotelli hyvällä sijainnilla +150€ / yö

3. Dubai hotellit

maailman korkein hotelli
Gevora Hotelli (kullanvärinen huippu) Dubaissa on maailman korkein hotelli.

Koska Dubai on rakennettu suurimmaksi osaksi turismia varten, kuuluu tämän kaupungin katukuvaan toinen toistaan hienompia hotelleja. Uusia hotelleja rakennetaan jatkuvasti, sillä kaupungin hotellien käyttöaste on yksi maailman korkeimmista ja kysyntää riittää. Lukumäärällisesti hotelleja on yli 500, joten jokaiselle luulisi löytyvän jotain. Alla vinkkejä onnistuneeseen hotellin valintaan.

  • Jos haluat kulkea helposti, valitse hotelli metroreitin varrelta.
  • Hyvä sijainti on Ibn Battuta ja Dubai Healthcare City -metropysäkkien väliltä.
  • Kohtuuhintainen ja keskeinen sijainti on Financial Center -alue. Tämä pysäkki on vain yhden pysähdyksen päässä Burj Khalifasta ja Dubai Mallista.

Yllä olevassa kuvassa näet myös toisen suositun hotellin (hopeinen huippu) nimeltä Rose Rayhaan By Rotana. Rotana on arabimaissa tunnettu hotelliketju, joten se on turvallinen valinta. Rose Rayhaan on maailman viiden korkeimman hotellin joukossa. Hotelli sijaitsee Financial Center -alueella, vain yhden metropysäkin päässä Burj Khalifasta ja Dubai Mallista. Yhden yön hinta on noin 90€. Katso kuvia Rose Rayhaan By Rotana hotellista.

Toinen hotellisuosituksemme on Atana Hotel. Se sijaitsee lyhyen kävelymatkan päässä Dubai Internet Cityn metropysäkistä. Hotelli on saanut hyviä arvosteluja ja tuntuu olevan suosittu erityisesti suomalaisten keskuudessa. Yhden yön hinta on noin 75€. Katso kuvia Atana hotellista.

dubai hotelli metro
Punainen viiva on metroreitti. Klikkaamalla kuvaa, se avautuu isompana uuteen välilehteen.

4. Valuutta Dubaissa

Käytössä oleva valuutta Dubaissa on Yhdistyneiden arabiemiirikuntien dirhami. Kyseinen rahayksikkö tunnetaan lyhenteellä ”AED”. Yksi dirhami vastaa kirjoitushetkellä (2018) noin 0,20€.

Lataa puhelimeen valuuttamuunnin

Lähtiessäsi matkalle, suosittelemme ehdottomasti lataamaan puhelimeen valuuttamuuntimen. Androidpuhelimeen hyvä valuuttamuunnin on esimerkiksi sovellus nimeltä ”Helppo Valuuttamuunnin”. Kyseisessä sovelluksessa on kätevä offline-tila, jolloin et tarvitse nettiä. Voit päivittää vaihtokurssit puhelimen muistiin vaikka hotellin wifissä.

  • Androidiin esimerkiksi ”Helppo Valuuttamuunnin”
  • Iphoneen esimerkiksi ”XE Currency” tai ”My Currency Converter”

Vaihda käteistä matkaa varten

Jos olet matkalla Dubaihin, on suositeltavaa vaihtaa jonkin verran käteistä mukaan. Voit vaihtaa rahaa matkalle esimerkiksi Forex Bankista, joka on yleensä helpoin vaihtoehto. Kokemuksiemme mukaan rahaa kannattaa vaihtaa jo kotimaassa, jottei reissussa menee turhaa aikaa kyseiseen operaatioon.

 

Muista ottaa luottokortti mukaan

Luottokortilla voi maksaa valuutasta huolimatta aina. Et ole siis pulassa, vaikka unohtaisit ottaa paikallista rahaa tarpeeksi mukaan. Luottokortti on usein myös edullisin tapa maksaa ulkomailla. Muista kuitenkin maksaa aina paikallisessa valuutassa (jos saat valita), sillä kauppiaan valitsema vaihtokurssi voi olla sinulle epäedullinen. Tarkista summa aina ennen PIN-koodin syöttöä ja säilytä kuitit.

Jos tarvitset reissua varten edullisen luottokortin, suosittelemme tutustumaan luottokorttivertailuumme. Luottokortti on kätevä maksutapa reissulla, sillä voit saada jopa 50 päivää ilmaista maksuaikaa ja kerryttää bonuksia. Esimerkiksi Bank Norwegianin luottokortissa on ilmainen matkavakuutus ja peruutussuoja.

5. Säännöt ja pukeutuminen

Dubaihin matkustaessa on hyvä tietää käyttäytymisetiketti ja muutama muu sääntö. Olemme listanneet alle tärkeimmät seikat. Etiketti tulee ottaa tarkemmin huomioon Dubain vanhalla alueella (Old Dubai) ja muissa Emiraattien kaupungeissa. Dubain uudella puolella ja suurimmissa turistirysissä meininki ei ole niin tarkkaa. Kun pidät seuraavat yksinkertaiset asian mielessä, et saa kummia katseita tai pahimmassa tapauksessa joudu vaikeuksiin.

Älä säikähdä rukouskutsua

Arabiemiraattien yleisin uskonto on Islam, joka vaikuttaa maan kulttuuriin vahvasti. Islaminuskolle tyypillistä on viisi kertaa päivässä toistuva parin minuutin mittainen rukouskutsu. Se toistetaan yleensä moskeijoiden yhteydessä olevista kaiuttimista. Rukouskutsuun tottuu nopeasti, eikä se häiritse lomanviettoa juurikaan. Voit kuunnella tästä Youtube-videosta, miltä rukouskutsu kuulostaa.

Älä esiinny humalassa

Jos nautit alkoholia Dubaissa, älä örvellä tai liiku humalassa julkisilla paikoilla. Pysy tiloissa, joissa alkoholia tarjoillaan, ja hoida kaikki liikkuminen mieluiten taksilla tai muulla kyydillä. Huumeet ovat tiukasti kiellettyjä Emiraateissa.

Ei julkisia hellyydenosoituksia

Säästä hellyydenosoitukset hotellihuoneeseen tai muuhun kahdenkeskiseen tilaan, sillä Dubaissa ei ole tapana kosketella tai pussailla ihmisten ilmoilla.

Älä pukeudu liian avoinaisesti tai tiukasti

Vaikka Dubain turistialueilla sääntöjä ei seurata niin tarkasti, on silti syytä kunnioittaa kulttuuria ja pukeutua soveliaasti. Perusääntönä sanottakoon, että fiksua on peittää olkapäät ja polvet. Älä käytä liian avonaisia paitoja tai paljasta navan seutua. Vältä mielellään myös liian tiukkoja ja ihonmyötäisiä vaatteita. Uima-altaalla ja rannalla voit käyttää rennosti bikineitä. Hiukset tarvitsee peittää vain moskeijaan mennessä.

Älä ota kuitenkaan liikaa stressiä pukeutumisesta, sillä maalaisjärjellä pääsee pitkälle. Dubaissa näkee myös turisteja, jotka selvästi eivät ohjeita ole kuulleetkaan.

Älä kuvaa ihmisiä häiritsevästi

Älä loukkaa ihmisten yksityisyyttä ottamalla heistä liian henkilökohtaisia kuvia ilman lupaa. Tärkein asia kuitenkin on se, ettei mies kuvaa rannalla vähäpukeisia naisia. Siitä voi seurata suurempia ongelmia.

6. Shoppailu Dubaissa

dubai akvaario
Dubai Mallissa on akvaario, jota pääsee katsomaan ilmaiseksi.

Ostosmahdollisuuksia Dubaissa on enemmän kuin tarpeeksi, sillä suurimmat ostoskeskukset ovat helposti saatavilla metroreitin varrella. Kaksi suurinta ostoskeskusta Dubaissa ovat Dubai Mall ja Mall of the Emirates. Dubai Mall pitää hallussaan maailman suurimman ostoskeskuksen titteliä. Näistä ostoskeskuksista löytyy aivan varmasti jokaiselle jotain ostettavaa. Kauppoja löytyy niin H&M -tasosta aina luksusmerkkeihin, kuten Gucci tai Versace. Yllättävää kyllä, monet ostokset ovat Dubaissa jopa edullisempia kuin Suomessa. Jätä siis matkalaukkuun tilaa, sillä mukaasi tarttuu varmasti jotain mukavaa!

dubai pvrk arena
PVRK Arenalla pääset testaamaan kehittyneimpiä VR-laitteita.

• Dubai Mallissa on paljon nähtävää ja koettavaa. Käy esimerkiksi PVRK -virtualreality huvipuistossa ja syö useissa hyvissä ravintoloissa.
• Mall of the Emiratesista löydät esimerkiksi elokuvateatterin ja laskettelukeskuksen.
• Jos haluat tehdä edullisia löytöjä, poikkea kaupungin ulkopuolella Dubai Outlet Mallissa

dubai mall luistelurata
Dubai Mallissa pääset halutessasi myös luistelemaan.

7. Alkoholi Dubaissa

Jos haluat mennä lomalle rellestämään alkoholin kanssa, Dubai ei ole sinun valintasi. Alkoholia on tarjolla vain rajatusti tietyissä hotelleissa ja ravintoloissa. Kannattaa kysyä hotellista etukäteen, onko heillä alkoholitarjoilua. Alkoholi on myös kallista niissä paikoissa, joissa sitä tarjotaan. Yksi annos alkoholia voi maksaa yli 10€.

Oma pullo mukaan

Jos haluat kuitenkin nauttia hieman alkoholia ja säästää rahaa, kannattaa ostaa kotimaan lentokentältä vahvempi pullo mukaan. Helsinki-Vantaan lentoaseman myymälöiden henkilökunta osaa kertoa sinulle tarkemmat tuontirajoitukset. Älä liiku julkisilla paikoilla humaltuneena, sillä voit joutua vaikeuksiin virkavallan kanssa.

8. Dubain turvallisuus

dubai maailmanpyörä
Dubaissa on rauhallista. Takana näkyy maailman korkein maailmanpyörä.

Dubai elää turismista ja haluaa pitää sen vierailijat turvassa. Tästä johtuen poliiseja ja vartijoita on kaupungissa paljon. Tunnelma onkin erityisen turvallinen ja rauhallinen, varsinkin turistialueilla. Liikkuminen yöllä ei ole pelottavaa, sillä niukasta alkoholitarjonnasta johtuen kännisiä ei ole liikenteessä. Suomessa on iltaisin huomattavasti turvattomamman tuntuista!

9. Liikkuminen Dubaissa + metrokartta

Jos luulit, että voit kävellä tai pyöräillä Dubaissa eri paikkoihin, unohda tämä ajatus heti alkuunsa. Kaupunki on rakennettu autoille ja liikkuminen on muutoin lähes mahdotonta. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, ettei kävelemään joutuisi. Ostoskeskuksissa ja Dubai Marinassa pääset kävelemään ihan tarpeeksi. Edullisin tapa liikkua Dubaissa on mennä ensin mahdollisimman lähelle haluamaasi kohdetta metrolla ja sitten loppumatka taksilla.

dubai taksi
Dubain takseilla on helppo liikkua.

Taksit ovat luotettavia

Älä turhaan pihistele vaan totuttele kulkemaan taksilla Dubaissa heti ensipäivistä lähtien. Se helpottaa oloasi ja säästää aikaasi lomalla huimasti. Dubain taksit ovat kaupungin virallisia takseja, joten huijaritakseista ei tarvitse murehtia. Virallinen taksi on väriltään beige. Lentokentältä tosin lähtee myös muita hienompia menopelejä. Mustat Lexus-merkkiset taksit ovat melko aggressiivisia saamaan sinut kyytiin. Ne ovat myös turvallisia, mutta hieman kalliimpia.

dubai metro
Dubain metropysäkki näyttää tältä.

Dubain metrolla liikut helposti

Dubain metro halkaisee kaupungin kätevästi, joten sillä liikut helposti paikasta toiseen. Metro ei ole myöskään hinnalla pilattu, sillä yhden alueen matka maksaa alle euron. Metroasemalla on automaatteja ja tiski, josta voit ostaa lippuja. Metrolinjoja ei ole montaa, joten metron käyttäminen on äärimmäisen helppoa. Metrossa on erikseen yksi vaunu, joka on tarkoitettu vain naisille. Jos olet mies, älä ylitä lattiaan maalattua viivaa, joka vie naisten puolelle.

dubai hotelli metro
Dubain metrokartta. Klikkaamalla kuvaa, se avautuu isompana uuteen välilehteen.

Kartalla näkyvät numerot 1, 2, 5 ja 6 ovat metroalueita (eli zoneja). Ostamalla esimerkiksi yhden alueen metrolipun, voit liikkua tuolla alueella. Kahden alueen metrolipulla pääseekin jo liikkumaan melko mukavasti.

  • Päivälippu noin 4,5€
  • 1 alueen kertalippu noin 1€
  • 2 alueen kertalippu noin 2,6€

dubai metrokortti
Vasemmalla edullisesti ladattava Silvercard ja oikealla kertakäyttöinen lippu (red ticket).

Silvercard on myös vaihtoehto turistille. Se on kortti, joka maksaa 1,3€ ja siihen voi ladata matkoja halvemmalla. Silvercardiin voi ostaa 7 päivän lipun, jolla reissaa niin paljoin kuin haluaa. Voit ostaa kertalippuja tai silvercardin helposti metroasemoilta. Automaatti on todella helppokäyttöinen, mutta jos se tuottaa vaikeuksia, paikalla on aina ystävällistä henkilökuntaa auttamassa.

Hyödynnä hotellien ilmaiset kuljetukset

Joissakin hotelleissa on ilmaisia kyytejä esimerkiksi lentokentältä hotelliin ja takaisin. Jotkin hotellit myös kuskaavat vieraitaan esimerkiksi Dubai Malliin ja muihin suosittuihin kohteisiin veloituksetta. Näihin kyyteihin pitää yleensä ilmottautua etukäteen hotellin aulassa. Lisätietoa saat hotellisi henkilökunnalta.

10. Mitä tehdä Dubaissa? – Nähtävyydet ja kokemukset

aquaventure vesipuisto dubai
Aquaventure on kallis, mutta hauska ja virkistävä kohde!

Dubaissa tekeminen ei lopu heti kesken, sillä nähtävää on paljon. Listasimme alle Dubai nähtävyydet, jotka kannattaa reissulla ehdottomasti kokea.

dubai safari
Safari on pakollinen ja mieleenpainuva kokemus.

  • Burj Khalifa – Maailman korkein rakennus
  • Aquaventure tai Wild Wadi Waterpark -vesipuistot
  • Vanha Dubai
  • Burj Al-Arabin ympäristö – Purjeen muotoinen valkoinen hotelli
  • Jumeirah Beach Residence –kävelykatu (JBR)
  • Dubai Fountains – Upeat suihkulähteet
  • Aavikkosafari – Suosittelemme OceanAir Travelsia
  • Dubai Mall ja Mall of The Emirates – Uskomattomat shoppailumahdollisuudet
  • Miracle Garden – kukkapuisto
  • Golfkentät Dubaissa

burj al arab
Burj Al Arab on yksi maailman kalleimmista hotelleista.

11. Yhteenveto ja käytännön vinkkejä

burj khalifa
Burj Khalifa näkyy hyvin monesta suunnasta.

Jos luit koko kirjoituksen, tiedät nyt kaiken tarpeellisen ja vähän ylimääräistäkin. Emme kuitenkaan jätä hommaa vielä tähän, koska meillä on vielä muutama elämää helpottava käytännön vinkki sinun Dubai matkalle!

  • Dubaissa käytetään ”brittipistoketta”, eli sähköpistoke on erilainen kuin suomessa. Osta siis matkaasi varten adapteri valmiiksi.
  • Suunnittele matkaohjelmasi siten, että vältät perjantaita. Paikallisilla on silloin vapaapäivä, joka ruuhkauttaa teitä ja turistikohteita.
  • Dubai on varakas ja siisti kaupunki, joten vatsatautien mahdollisuus on minimaalinen. Pese kuitenkin kädet huolellisesti. Hanavettä voi juoda, mutta pullovesi on paremman makuista ja edullista.

Toivomme, että tästä kirjoituksesta on sinulle hyötyä. Voit jättää kirjoituksen alle kommentteja ja kertoa omia Dubai kokemuksia. Hauskaa matkaa Dubaihin! Tämä kohde ei varmasti jätä ketään kylmäksi!


Etusivu » Matkailu

Jätä kommentti