AliExpress kokemuksia ja kätevä Suomi-opas

194 kommenttia

AliExpress on suomalaisten keskuudessa suosittu eBayn tapainen kauppapaikka, josta tilataan Suomeen paljon mm. puhelimia, naisten vaatteita ja elektroniikkaa. Tuotteet tulevat pääsääntöisesti Kiinasta, eikä niitä ole hinnalla pilattu. Lue oppaamme ja opi tilaamaan AliExpressistä turvallisesti, sekä katso AliExpress kokemuksia ja kommentteja. Tutustu AliExpressin päivän tarjouksiin.

Luottokortilla lisäturvaa nettiostoksiin ulkomailta

Kun tilaat ulkomailta tavaraa, on järkevää maksaa ostokset luottokortilla, jotta saat lisäturvaa ostoksellesi. Mikäli et esimerkiksi saa tilaamaasi tuotetta, voit hakea korvauksia luottokorttiyhtiöltä.

Bank Norwegianin luottokortti tarjoaa nettiostoksista bonusta, eli voit saada laskulla hyvitystä tekemistäsi ostoksista. Näin voit säästää selvää rahaa kaikissa ostoksissasi. Luottokortissa ei ole vuosimaksua ja se tarjoaa korotonta maksuaikaa jopa 45 päivää. Lue lisää Bank Norwegian luottokortista nyt.

ūü§Ē Luotettavuus

AliExpress on Alibaban tavallisille kuluttajille suunnattu versio ja se on pääsääntöisesti täysin luotettava. Tilaukset tulevat yksittäisiltä myyjiltä ja tukkuliikkeiltä, joka mahdollistaa edulliset hinnat. Luottokorttitiedot ja muut maksutiedot ovat turvattu viimeismpiä salausmenetelmiä käyttäen.

aliexpress arvostelu

Ostaessasi AliExpressistä, tarkista myyjän ja tuotteen arvostelut ennen ostoa. Myyjän arvosanan olisi hyvä olla yli 95%. Tuotteista ei aina ole arvosanaa, jos sitä ei ole kukaan arvostellut. Yleisesti ottaen alle 3-tähden tuotteita ei kannata tilata. On hyvä kuitenkin pitää mielessä, että kaikki arvostelut eivät välttämättä ole aitoja. Katso erityisesti arvostelut tuotekuvilla.

Ebay on tunnettu myös turvallisena kauppapaikkana, koska se suosii luotettavia myyjiä. Lue myös eBay-ohje suomeksi.

ūüõí Ostaminen

AliExpressin käyttöliittymä on melko yksinkertainen ja ostosten teko nopeaa. Tarjolla on myös ebaysta tuttu ostajanturva, joka kattaa saapumattomat tilaukset, vialliset tuotteet sekä tuoteväärennökset. Ongelmatilanteissa kannattaa olla yhteydessä tuotteen myyjään. AliExpress alennuskoodia ei ole tarjolla, mutta hinnat ovat onneksi valmiiksi edullisia.

Kun olet tehnyt tilauksen, sinulla on 2kk aikaa kuitata tavarat saaduksi painamalla ”Confirm goods received” omasta tilaushistoriastasi. Jos et paina napista 2kk aikana, tavarat hyv√§ksyt√§√§n automaattisesti saaduksi.

√Ąl√§ paina napista ennen kuin olet saanut tavarat, sill√§ sen j√§lkeen sinun on l√§hes mahdotonta reklamoida tilauksestasi.

‚úąÔłŹ Toimituskulut, maksutavat ja toimitusaika

Tilauksissa on usein edulliset tai jopa ilmaiset postikulut. Kun olet tehnyt ostoksen, saat sähköpostiin viestin jossa on mahdollinen seurantakoodi. Seurantakoodia ei ole aina saatavilla, sillä se nostaisi postikulujen hintaa. Joskus seurantakoodin tiedot eivät myöskään pidä paikkaansa.

tuotetiedot

Maksaminen tapahtuu AliPay -maksupalvelun avulla. AliPay on AliExpressin vastine PayPalille. AliPay toimii kaikilla yleisillä pankki ja luottokorteilla, myös Visa Electron käy. Jos käytät Visa Electronia, sinun pitää mahdollisesti sallia ulkomaanmaksut verkkopankkisi asetuksista. AliExpress ei valitettavasti tue PayPal-maksua. Toimitusaika AliExpress Suomi -tilauksissa on yleensä noin 2-4 viikkoa.

Myynti-ilmoituksesta voi tarkistaa kuinka kauan toimitus arviolta kest√§√§. Toimituksen valmistelu voi vied√§ jopa 10 p√§iv√§√§. √Ąl√§ siis h√§t√§√§nny, vaikka et saisi heti seuraavana p√§iv√§n√§ toimitusvahvistusta.

ūüĎö Muista lukea muiden kokemuksia, kun tilaat vaatteita

√Ąl√§ luota suoraan AliExpressin vaatteiden kokomerkint√∂ihin. Jos mahdollista, etsi tuotteesta aina oikeat mitat. Voit verrata n√§it√§ mittoja omistamiisi vaatteisiin. Vaatteet ovat yleens√§ yhden tai jopa kaksi kokoa liian pieni√§, kun vertaa EU-kokomerkint√∂ihin. Tuotteen arvosteluista l√∂yd√§t yleens√§ muiden ostajien kokemuksia vaatteiden sopivuudesta.

‚ėĎÔłŹ Tuotteiden laatu

Halvalla hinnalla on tietysti k√§√§nt√∂puoli. Se n√§kyy tuotteiden laadussa ja ominaisuuksissa. Usein ostaja saattaa kuvitella, ett√§ tuotteessa on kuvan perusteella jokin ominaisuus, mit√§ sitten tuotteessa ei oikeasti olekkaan. √Ąl√§ siis luota sokeasti kuviin, vaan lue tuotekuvaus ja ominaisuudet tarkasti.

Vaatteita ostaessa edullinen hinta ilmenee laadussa. Laatu on kuitenkin usein riittävä ja vastaa ostajan odotuksia myyntihinnan huomioiden. AliExpressin tuotteet ovat yleensä ilman mitään merkkiä tai brändiä.

‚úč Mit√§ ei kannata tilata AliExpressist√§ Suomeen?

AliExpressistä ei välttämättä kannata ostaa kalliita elektroniikkatuotteita, joita saisi esimerkiksi EU-alueelta. Ongelmatapauksissa kuluttajanturva on Kiinasta tilatessa heikompi kuin EU-alueelta. Takuuasiat on myös helpompi hoitaa EU-alueen toimijoiden kanssa. AliExpressistä ei myöskään kannata tilata kalliita merkkituotteita, koska ne ovat suurella todennäköisyydellä tuoteväärennöksiä. Varo myös tilaamasta AliExpressistä tuotteita, joita et Suomeen saa tilata, kuten lääkeaineita.

ūüĎģ Tulli ja verot

Koska AliExpress tilaukset tulevat yleensä Kiinasta, pitää huomioida tilauksiin kohdistuvat mahdolliset tulli ja veromaksut.

AliExpressiss√§ voi maksaa verot jo tilausvaiheessa. Kun paketti saapuu Suomeen ja olet jo maksanut verot, tulee sinun tehd√§ selvitys tullin sivuilla maksetuista veroista. Pyydett√§ess√§ anna AliExpressin IOSS-numero IM5280002556. Sen j√§lkeen voit tehd√§ vapautuspyynn√∂n postille (Googleta ”posti vapautuspyynt√∂”). Lis√§√§ liitteeksi Tullilta saamasi p√§√§t√∂s, jolloin sinun ei tarvitse maksaa postin k√§sittelymaksua.

Lis√§√§ ohjeita paketin tullaukseen l√∂yd√§t Googlettamalla ”Saapuvien l√§hetysten tuontitullaus”.

Voit hyödyntää tullilaskuriamme, kun haluat arvioida tilauksesi lopullisia kustannuksia.

AliExpress IOSS-numero

AliExpress IOSS-numero on IM5280002556. Huomaathan, että tässä ilmoitettu IOSS-numero piti paikkansa kirjoitushetkellä. Se voi olla muuttunut.

ūüĎć Tuotteiden arvostelut

Jokaisesta ilmoituksesta pääset käsiksi tuotteen arvosanaan ja kommentteihin. Nämä on hyvä tarkistaa ennen tilauksen tekoa, jolloin tiedät paremmin minkälaisen tuotteen olet ostamassa.

aliexpress tilaaminen

Tuotearvostelut voivat olla joskus v√§√§rennettyj√§, jotta myyj√§ saisi tuotteensa n√§ytt√§m√§√§n paremmalta. Yll√§olevassa kuvassa on esimerkki ep√§ilytt√§v√§st√§ arvostelusta. Voit my√∂s klikata ”View reviews from Finland” niin n√§et vain suomalaisten antamia arvosteluja.

ūüĒß Tuotteiden takuu

Tilauksissa olevan ”ostajanturvan” umpeuduttua tuotetakuun toimivuutta ei voi taata. Jotkut myyj√§t hoitajat velvollisuutensa tunnollisesti, mutta heikompiakin suorittajia mahtuu joukkoon. Tuotteiden palauttaminen Kiinaan on my√∂s usein niin kallista ja vaikeaa, ettei se kannata. T√§m√§ asia kannattaa huomioida tilausta tehdess√§si. Yleens√§ halpa hintataso kuitenkin korvaa t√§m√§n mahdollisen riskin.

ūüďě Reklamaatio

Jos tilauksesi ei ole saapunut yli kuukauteen tai se on esimerkiksi rikki tullessaan, voit avata tapauksen (Open Dispute). Kannattaa olla ennen disputen avaamista yhteydessä myyjään. Jos myyjä alkaa tarinoimaan eikä asia etene mihinkään, avaa dispute mahdollisimman nopeasti.

Reklamaation käsittelyn jälkeinen rahanpalautus suoritetaan yleensä noin 2-7 päivän sisällä.

ūüďú AliExpressin historiaa

AliExpressin on perustanut nykyään Kiinan rikkaimpana miehenä tunnettu Jack Ma. Ennen AliExpressiä Jack Ma aloitti yrityksille tarkoitetun AliBaban. AliBaba kasvoi nopeasti todella suureksi yritykseksi ja se onkin nykyään maailman isoin nettimyyjä. Alibaban taakse jäi vuonna 2016 esimerkiksi Walmart.

ūüď¶ Alibaba tukkukauppa

Alibaba on tukkukauppa, eli se v√§litt√§√§ tavaraa ensisijaisesti j√§lleenmyyjille. Alibaba.comista voit tilata vaikka 1000 kappaletta USB-tuulettimia hintaan 0,50‚ā¨ / kappale. Alibaba Groupiin kuuluu muun muassa Aliexpress, jossa ihmiset eri puolilta maailmaa voivat ostaa kiinalaisia tuotteita. Yksityishenkil√∂t voivat siis tilata Alibabassa olevia tuotteita Aliexpressin kautta. Alibaballa on my√∂s oma mobiilimaksuj√§rjestelm√§ nimelt√§ Alipay. Siit√§ lis√§√§ seuraavassa kappaleessa.

Alibaba työllistää yli 22000 työntekijää ja sillä on yli 100 toimistoa. Alibaban pääkonttori sijaitsee Hangzhoussa. Käytä Alibabaa, jos haluat tehdä töitä suoraan valmistajan kanssa, luoda omia tuotteita tai ostaa tukkueriä.

alibaba verkkosivu
Alibaban verkkosivu näyttää tältä

  Käyttäjätunnuksen luominen Alibabaan

  Paina ‚ÄĚJoin Free‚ÄĚ-painiketta vasemmassa yl√§kulmassa. Luo k√§ytt√§j√§tunnus sy√∂tt√§m√§ll√§ yhteystietosi. My√∂s yrityksen nimi vaaditaan. Paina lopuksi ‚ÄĚSubmit‚ÄĚ-painiketta. T√§m√§n j√§lkeen sinulle l√§hetet√§√§n s√§hk√∂postiisi vahvistusviesti. Vahvista s√§hk√∂postiosoitteesi painamalla ‚ÄĚConfirm Email Address‚ÄĚ.

  Alibaban ja AliExpressin erot

  Alibaba.com on maailmanlaajuinen tukkukauppa, jossa yritykset voivat ostaa tavaroita suurempia määriä halvemmalla. Aliexpress.com on kauppapaikka, joka myy tavaroita pienempiä määriä yksityishenkilöille. Alibabassa voit muokata omia tuotteita myyjän kanssa. Voit siis tilata erän tuotteita omalla logollasi ja haluamasi värisenä. Tilausmäärät ovat myös asia, joka erottaa nämä kaksi erityisesti toisistaan. Alibabassa on usein minimitilausmäärä (MOQ), eli et voi tilata vain yhtä kappaletta.

  Alibabassa kaikki on neuvoteltavissa

  Alibaban suurin etu on se, että sinä pystyt vaikuttamaan lähes kaikkeen. Myyjien asettamat hinnat ja muut numerot, eivät ole ehdottomia. Sinulla on Alibabassa mahdollisuus neuvotella vamistajan/myyjän kanssa kaikesta: hinnasta, minimitilauksesta, toimitustavasta ja maksutavasta.

  Kysy näytekappaleita

  Kun olet tilaamassa Alibabasta suurta erää tavaraa, muista aina kysyä ensin näytekappaleita. Näytekappaleihinkin kannattaa suhtautua varauksella, sillä joskus ne ovat parempilaatuisia, kuin suuressa erässä tulevat tuotteet.

  Miten voin ostaa Alibaba.comista?

  Etsi haluamasi tuote tuotehaun avulla. Kun l√∂yd√§t sopivan tuotteen, ota yhteys tavaran toimittajaan ja kysy lis√§√§ yksityiskohdista. Voit ottaa yhteytt√§ toimittajaan ‚ÄĚContact Supplier‚ÄĚ-painikkeesta, ‚ÄĚChat Now‚ÄĚ-painikkeesta tai soittamalla toimittajalle suoraan.

  Muista selvitt√§√§ ainakin seuraavia asioita: Pienin tilausm√§√§r√§, n√§ytteen hinta, valmistukseen kuluva summa, valmistusaika, maksuehdot ja tullimaksut. Alibabassa on mahdollista my√∂s tehd√§ ‚ÄĚOstetaan‚ÄĚ-ilmoitus, jolloin tavaran toimittajat ovat itse sinuun yhteydess√§ ja tarjoavat sinulle tuotteitaan.

  Alibabassa hyväksytyt maksutavat

  Kun klikkaat ‚ÄĚmaksa nyt‚ÄĚ ‚Äď eli ‚ÄĚPay Now‚ÄĚ-painiketta tuotteen tietosivulla, n√§et kaikki valmistajan/myyj√§n tuetut maksutavat. Eri myyjill√§ on erilaisia maksutapoja. Maksaminen tapahtuu Alipayn kautta, johon taas k√§yv√§t luttokortit ja visa electron. Jos haluat maksaa Paypalin avulla, sinun kannattaisi asiasta kysy√§ myyj√§lt√§, sill√§ sekin voi olla mahdollista.

   

  Alibaba ja tulli

  Kaikki EU-alueelta tilatut ostokset ovat maahantuonti- ja arvolis√§verottomia, mutta tilatessa EU-alueen ulkopuolelta tilaukseen lis√§t√§√§n arvolis√§vero, kun sen arvo ylitt√§√§ 22‚ā¨ postikuluineen. Kun kyseess√§ on iso m√§√§r√§ tuotteita, yhteissumma tulee luultavasti ylitt√§m√§√§n 22 euron rajan ja joudut maksamaan arvonlis√§veroa. Alibabassa voit sopia myyj√§n kanssa siit√§, kumpi teist√§ maksaa mahdolliset lis√§maksut. Kun paketin arvo on yli 150 euroa, tilaukseen voidaan viel√§ lis√§t√§ tullimaksu. Riippuen siit√§ mink√§laisia tuotteita tilaat.

  Minkälaisia toimitusaikoja voin odottaa Alibabasta?

  Alibaban toimitusajat vaihtelevat hurjasti riippuen ihan myyjän ja ostajan sijainnista maailmalla. Toimitusaika kuitenkin on riippuvainen lähinnä myyjän nopeudesta. Voit katsoa muiden ostajien kokemuksia kyseisestä Alibaba myyjästä. Näin saat tiedon, pitääkö myyjän lupaukset paikkaansa.

  Toimitusaika on yleensä kuudesta viikosta ylöspäin. Aika on sitä pitempi, mitä enemmän tuottetta pitää esimerkiksi kustomoida sinun tarpeisiisi. Jos haluat tuotteen nopeasti, tilaa sellaiselta myyjältä, jonka tuote on tarpeisiisi sopiva ja sitä on tarpeeksi varastossa.

ūüĎõ Mik√§ on kiinalaisten keskuudessa suosittu Alipay?

Alipay on Kiinassa vuonna 2004 perustettu suosittu nettimaksujärjestelmä. Alipaylla on vahva markkinaosuus Kiinassa reilulla 400 miljoonalla käyttäjällään. Vertailun vuoksi kerrottakoon, että PayPalilla on noin 190 miljoonaa käyttäjää koko maailmassa. Alipay kehitettiin maksujen suorittamiseen Alibabassa ja myöhemmin AliExpressissä. Nykyään se on paljon muutakin, sillä Alipayta voi käyttää kaikenlaiseen maksamiseen.

  Miten Alipay toimii?

  Alipayn perusidea on pitkälti sama kuin PayPalin. Palveluun lisätään korttitiedot, jonka jälkeen maksu suoritetaan Alipayn välityksellä. Kyseessä on siis maksunvälityspalvelu. Alipaylla voi hoitaa esimerkiksi seuraavia asioita Kiinassa:

  ‚ÄĘ Maksaa laskut
  ‚ÄĘ Ostaa bussiliput
  ‚ÄĘ Maksaa nettikaupoissa ja kivijalkakaupoissa
  ‚ÄĘ Suorittaa maksu AliExpress.com , Alibaba.com , Tmall.com , Taobao.com -kaupoissa

  Palvelun ominaisuudet tulevat todenn√§k√∂isesti k√§ytt√∂√∂n v√§hitellen muuallekkin maailmaan. Suomalainen k√§ytt√§j√§ on saattanut t√∂rm√§t√§ palveluun tehdess√§√§n ostoksia esimerkiksi Aliexpressiss√§ ja Alibabassa. Alipay.com -sivu on Kiinaksi, joten sit√§ voi olla vaikea k√§ytt√§√§. Google Chrome selaimella voit k√§√§nt√§√§ sis√§ll√∂n osoittain Suomeksi. Tietokoneella se onnistuu hiiren oikealla napilla. Valitse vaihtoehto ”k√§√§nn√§ kielelle suomi”.

  Kätevän palvelusta Kiinassa tekee sen, että Alipay toimii mobiililaitteella. Kassalla avaat Alipay sovelluksen ja näytät näytöllä olevaa QR-koodia. Kassahenkilö skannaa QR-koodin, jolloin maksu suoritetaan automaattisesti.

  alipay kokemuksia
  Maksu suoritetaan näyttämällä QR-koodi

  Kiinassa luottokortilla maksamista ei katsota yleisesti niin hyvällä, kun länsimaissa. Kiinalaiset ovat tämän lisäksi ahkeria säästäjiä. Alipay onkin tässä mielessä kätevä, kun kukaan ei saa tietää käytitkö maksuusi luottoa vai et. Kauppias näkee vain, että maksu suoritetaan Alipayn avulla.

  Alipay Suomessa

  Moni Kiinalaisturisti varmasti ilahtuu nähdessään Suomessa Alipayta tukevia kauppoja. Kauppiailla on hyviä kokemuksia palvelusta, koska tutun ja turvallisen maksutavan näkeminen saattaa kasvattaa myyntiä. Aasialaisia matkailijoita kannattaakin palvella mahdollisimman hyvin, sillä Alibaban matkailuyritys Alitrip aikoo tuoda Lappiin suuren määrän matkailijoita.

  Alipay ja Paypal

  Alipay ei vielä kykene kilpailemaan länsimaissa PayPalin kanssa, sillä vain murto-osa nettikaupoista tukee sitä. Kun Alipay virallisesti julkaistaan muualla maailmassa, saattaa se alkaa tosissaan haastamaan PayPalia nettimaksujen ykkösenä. Voit lukea lisää PayPal tilin avaamisesta ja käyttämisestä täältä.

  Oletko maksanut Alipaylla tai nähnyt sen käytössä? Kerro lukijoillemme Alipay kokemuksia!

ūü§ó AliExpress tarjoukset ja alennuskoodi

AliExpressissä mainostetaan jatkuvasti suurta määrää erilaisia tarjouksia. Ole kuitenkin tarkkana, sillä osassa tarjouksista ilmoitukseen on vain lisätty korkea lähtöhinta. Se voi hämätä kuluttajaa tekemään harkitsemattomia ostoksia. Tarjousten seassa on kuitenkin myös hyviä diilejä! Katso uusimmat tarjoukset.

Kiitos oppaan lukemisesta ja toivottavasti siitä oli sinulle apua. Voit jakaa ohjeen esimerkiksi ystävällesi, joka ei ole vielä AliExpressiä käyttänyt. Kommentoi alle omia AliExpress kokemuksia, tai kysy mitä tahansa AliExpressiin liittyvää. Jokaiseen kommenttiin vastataan! (Viestit tarkistetaan ennen julkaisua roskapostin varalta)


Etusivu ¬Ľ Nettikaupat

194 kommenttia artikkeliin ”AliExpress kokemuksia ja k√§tev√§ Suomi-opas”

 1. Haluaisin tilata Aliexpressstä vaatteita mut kun tartten paypal maksua mut ku siellä ei ole niin miten mä voisin ostaa

  Vastaa
  • Hei,
   AliExpress on luotettava kauppa, mutta joskus toimitus kestää. Kannattaa rohkeasti valittaa ja avata valitus, jos tuotteita ei tule. Ei kannata myöskään uskoa myyjien selityksiä ja ajan pelausta.

   Vastaa
 2. Tilasin 18.10.2021 Makita-akun AE:lta.
  Tracking koodin mukaan akku on toimitettu 25.11.2021:
  ”2021-11-25 15:06 – Finland, Your goods have been distributed to the mailbox, and the recipient can pick up the package”

  Mitään lähetystä ei siis ole tullut, eikä posti tunnista kyseisellä tracking numerolla mitään lähetystä Suomeen koskaan edes tulleen.
  Tein AliExpressillille claimin/valituksen, mutta totesivat, että olen saanut tracking tietojen mukaan tavaran ja sulkivat valituksen.
  Tavaraa ei siis ole tullut, eikä valittaakaan enää voi.
  AE:n byer protection on siis täyttä kusetusta.
  Myyjä ei edes halua ottaa yhteyttä tavaranjakelijaansa selvittääkseen asiaa.
  Aivan käsittämätöntä touhua, jossa rahat viedään väärennetyillä tracking tiedolla.

  Vastaa
  • Hei,
   sinun tulee valittaa heti, kun tilauksessa kestää. Esimerkiksi 1kk kohdalla. Näin pitkän ajan päästä valittamalla ei valitettavasti kaupat tee mitään.

   Vastaa
 3. Tilasin aliexpressistä tuotteen jonka seuranta kertoi että paketti on toimitettu. Avasin disputen ja laitoin kuvankaappaukset siitä ettei minulle ole tulossa yhtään pakettia. Siltikin aliexpressin päätös oli että paketti on toimitettu ja en saa korvausta. En enää osta mitään tuolta kun kerran tällainen on mahdollista.

  Vastaa
  • Hei,
   suosittelen pyytämään rahanpalautusta luottokorttiyhtiöltä, mikäli käytit luottokorttia maksamiseen.

   Vastaa
  • Sama kokemus. Olen taistellut Aliexpressin ja myyj√§n kanssa nyt yli kahden viikon ajan, k√§ynyt varmaan 5 keskustelua chat-robotin kanssa, ja joka kerta sen j√§lkeen s-postiin tulee sama vastaus:‚ÄĚTavara on l√§hetetty ja odottaa tullausta‚ÄĚ. No ei ole. L√§hetystunnuksen perusteella parcelssappista k√§y ilmi, ett√§ paketti on ‚ÄĚarrived in district country‚ÄĚ eli seikkailee jossain kauttakulkumaassa. Mist√§√§n en saanut paketin tarkkaa sijaintia selville ja Aliexpress sulki disputen, koska heid√§n mukaansa tavara on toimitettu ja odottaa tullausta. Vaativat viel√§ virallista dokumenttia tullista, ett√§ paketti ei ole saapunut. Oli sellainen savotta t√§√§ taistelu etten kusekaan Kiinan ja Aliexpressin suuntaan. Aiemmat kokemukset ebayn kautta olleet moitteettomia.

   Vastaa

Jätä kommentti