Alibaba, verkkokaupan jättiläinen – Tiedä nämä 8 asiaa

0

Kiinalainen Alibaba on tällä hetkellä maailman suurin verkkokauppa, mutta ennen kaikkea se on digitaalinen alusta, jossa myyjä/valmistaja ja ostaja kohtaavat. Nykyisin sen kautta tehdään 80 prosenttia kaikesta Kiinan verkkokaupasta. Alibaba on tukkukauppa, eli se välittää tavaraa ensisijaisesti jälleenmyyjille. Alibaba.comista voit tilata vaikka 1000 kappaletta USB-tuulettimia hintaan 0,50€ / KPL. Jos sinulla on Alibaba kokemuksia, voit kertoa niitä kommenttikentässä muille lukijoille!

Alibaba Groupiin kuuluu muun muassa Aliexpress, jossa ihmiset eri puolilta maailmaa voivat ostaa kiinalaisia tuotteita. Yksityishenkilöt voivat siis tilata Alibabassa olevia tuotteita Aliexpressin kautta. Alibaballa on myös oma mobiilimaksujärjestelmä, Alipay.

Alibaba työllistää yli 22000 työntekijää ja sillä on yli 100 toimistoa. Alibaban pääkonttori sijaitsee Hangzhoussa. Alibaban perustaja on Kiinalainen Jack MA. Jack Ma on ehdottomasti sellainen henkilö, jota tullaan näkemään vielä enemmän. Tällä hetkellä hän on Alibaban puheenjohtaja, hän aloitti yhtiön hänen asunnostaan vuonna 1999, jolloin työntekijöitä oli 18 mukaan lukien Jack Ma. Jack Ma toimi englanninkielen opettajana, mutta nykyään hän on yksi maailman rikkaimmista ihmisistä.

alibaba suomi
Alibaban päämaja – Hangzhou, Kiina (Kuva: Peter Bennetts – HASSELL)

Alibaba on peräisin kiinasta, joten suurin osa toimittajista ja valmistajista aktiivisesti niiden markkinoilla ovat Kiinasta, mutta on olemassa toimittajia ja valmistajia muualta maailmasta. Käytä Alibabaa, jos haluat tehdä töitä suoraan valmistajan kanssa, luoda omia tuotteita omalla nimellä tai ostaa tukkueriä.

Lue myös: Kiinalaiset nettikaupat – Tilaajan tietopaketti

1. Käyttäjätunnuksen luominen

Käyttäjätunnuksen luominen on helppoa, eikä vie kuin muutamia minuutteja.

alibaba suomi

1. Paina ”Join Free”-painiketta vasemmassa yläkulmassa.

2. Luo käyttäjätunnus syöttämällä yhteystietosi. Myös yrityksen nimi vaaditaan. Paina lopuksi ”Submit”-painiketta.

3. Sinulle lähetetään sähköpostiisi vahvistusviesti. Vahvista sähköpostiosoitteesi painamalla ”Confirm Email Address”.

2. Alibaba vs. Aliexpress – viisi eroa

Alibaba.com ja Aliexpress.com ovat kaksi hyvin tunnettua kauppapaikkaa, joissa myyjät eri puolelta maailmaa myyvät tuotteitaan. Alibaba.com on maailmanlaajuinen tukkukauppa, jossa yritykset voivat ostaa tavaroita suurempia määriä halvemmalla. Aliexpress.com on kauppapaikka, joka myy tavaroita pienempiä määriä yksityishenkilöille.

B2B ja B2C
Alibaba.com on maailmanlaajuinen B2B-kauppapaikka, jossa ostajina ovat yritykset ja jälleenmyyjät. He kaikki ostavat tavaroita tukkumääriä.

Aliexpress.com on B2B ja B2C-kauppapaikka, jossa sekä liike- ja yksityishenkilöt voivat ostaa tuotteita pienempiä määriä.

Tuotteet

Alibabassa voit tilata tuotteita suoraan valmistajalta, joten he tekevät tuotteita tilauksesta. Voit tässä tapauksessa esimerkiksi lisätäomaa tuotemerkkiä tuotteisiin tai vaikuttaa tuotteiden väreihin. Myös hintaan tai minimitilauksen määrään sinulla on mahdollisuus vaikuttaa.

AliExpressissä tuotteet ovat jo valmiiksi valmistettuja ja niihin on asetettu jokin tietty hinta, jota yksityishenkilö pystyy maksamaan. Jälleenmyyjille Aliexpressistä ostainen tulee kalliimmaksi kuin Alibabasta ostaminen.

Minimitilausmäärä (MOQ)
Alibabassa myyjät asettavat tuotteilleen minimitilausmäärää. Tästä luvusta ei kannata välittää, sillä kaikki on neuvoteltavissa. Kuitenkin, mitä enemmän tuotteita tilaat, sen halvemmaksi se tulee. Suositteleme kysymään myyjältä näytekappaleita.

AliExpressissä minimitilausmäärää ei ole tai se on huommattavasti alhaisempi, sillä kohderyhmänä ovat yksityishenkilöt, jotka ostavat yleensä yhden tuotteen kerralla.

Hinnoittelu
Alibaba.comissa ei ole kiinteitä hintoja. Hinta riippuu tuotetiedoista kuten väristä, laadusta, määrästä ja mitoista. Tuotteet ovat sitä halvimpia, mitä enemmän niitä tilaa.

Aliexpressissä hinnat eivät ole neuvoteltavissa, ja verrattuna Alibaba hintoihin ostajat joutuvat maksamaan samoista tuotteista korkeampia hintoja.

Räätälöinti ja tuotemerkki
Alibaba tarjoaa räätälöityjä malleja ja logon painatusta. Sinulla on mahdollisuus kehittää uusia tuotteita tai muokata tajottuja tuotteita, mutta tällöin sinun on tarkasti ilmoitettava haluamasi tuotetiedot.

AliExpressissä kaikki kohteet ovat suurimmaksi osaksi jo vamiiksi valmistettuja, joten sinulla ei ole mahdollisuutta räätelöityihin tuotteisiin. Näin ollen Aliexpress ei ole oikea paikka niille, jotka etsivät räätelöityjä tuotteita.

4. Alibabassa kaikki on neuvoteltavissa

Alibaban suurin etu on se, että sinä pystyt vaikuttamaan lähes kaikkeen. Myyjien asettamat hinnat ja muut numerot, eivät ole ehdottomia. Sinulla on Alibabassa mahdollisuus neuvotella vamistajan/myyjän kanssa kaikesta: Hinnasta, minimitilauksesta, toimitustavasta, maksutavasta ja tullimaksuista.

Suoraan valmistajalta tilatessasi sinulla on se etu, että voit asettaa tuotteisiin oman logon, sekä saat tuotteen halvemmalla, mitä enemmän sitä tilaat. Suosittelemme kysymään näytekappale haluamastasi tuotteesta, ennen kuin teet isompaa tilausta.

5. Miten voin ostaa Alibaba.comista?

Etsi haluamasi tuote tuotehaun avulla. Kun löydät sopivan tuotteen, ota yhteys tavaran toimittajaan ja kysy lisää yksityiskohdista. Voit ottaa yhteyttä toimittajaan ”Contact Supplier”-painikkeesta, ”Chat Now”-painikkeesta tai soittamalla toimittajalle suoraan. Muista selvittää ainakin seuraavia asioita: Pienin tilausmäärä, näytteen hinta, valmistukseen kuluva summa, valmistusaika, maksuehdot ja tullimaksut. Alibabassa on mahdollista myös tehdä ”Ostetaan”-ilmoitus, jolloin tavaran toimittajat ovat itse sinuun yhteydessä ja tarjoavat sinulle tuotteitaan.

6. Alibaba Maksutavat

Kun klikkaat ”maksa nyt” – eli ”Pay Now”-painiketta tuotteen tietosivulla, näet kaikki valmistajan/myyjän tuetut maksutavat. Eri myyjillä on erilaisia maksutapoja. Maksaminen tapahtuu Alipayn kautta, johon taas käyvät luttokortit ja visa electron. Jos haluat maksaa Paypalin avulla, sinun kannattaisi asiasta kysyä myyjältä, sillä sekin voi olla mahdollista.

7. Alibaba ja Tulli

Kaikki EU-alueelta tilatut ostokset ovat maahantuonti- ja arvolisäverottomia, mutta tilatessa EU-alueen ulkopuolelta tilaukseen lisätään arvolisävero riippuen tilauksen arvosta. Kun kyseessä on iso määrä tuotteita, yhteissumma tulee luultavasti ylittämään 22 euron rajaa ja joudut maksamaan arvonlisäveroa. Alibabassa voit sopia myyjän kanssa siitä, kumpi teistä maksaa mahdolliset tullimaksut. Kun paketin arvo on yli 150 euroa, tilaukseen lisätään arvolisävero ja tuotekohtainen tuontivero.

8. Alibaba toimitusajat

Alibaba on kauppapaikka, jossa on valmistajia ja myyjiä eri puolilta maailmaa. Toimitusajat riippuvat siis aina myyjästä. Toimitusaika voi kestää kuudesta viikosta ylöspäin. Jos haluat saada tuotteen nopeasti, kannattaa tilata tuotetta lähimpänä olevalta valmistajalta.

Lue seuraavaksi:

> Miten kiinalaisten keskuudessa suosittu Alipay toimii?
> AliExpress -opas aloittelijalle ja kokemuksia

Oletko tehnyt Alibabasta suuria tilauksia? Kerro kommenteissa miten tilauksesi onnistui!

     

Lue ja kirjoita kommentteja

Kommentoi - Sähköpostiosoitettasi ei julkaista

Top